Consumatorii si companiile au retras luna trecuta un miliard de euro din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate joi de Banca Centrala Europeana.
Cipru a reusit luni sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.
Potrivit BCE, in luna februarie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 2,1%, comparativ cu luna ianuarie, pana la 46,4 miliarde de euro, dupa ce au scazut cu 2,0% in ianuarie, comparativ cu decembrie.
Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.
In schimb, BCE informeaza ca depozitele bancare din Grecia au crescut cu 2%, pana la 171 miliarde de euro, in luna februarie, in timp ce in Italia au crescut cu 1,3%, iar in Spania cu 0,1%.
Bancile comerciale cipriote si-au redeschis joi portile dupa o inchidere fara precedent de 12 zile, destinata evitarii panicii la ghiseele bancilor, iar sumele ce pot fi retrase zilnic sunt limitate la 300 de euro.
Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 14:59
Guvernele din zona euro promit ca utilizarea depozitelor bancare din Cipru pentru finantarea bailout-ului nu reprezinta un precedent, in incercarea de a inlatura impresia lasata de seful Eurogroup, care a indicat ca acordul cu guvernul cipriot va reprezenta un model pentru viitoare interventii.
"Programul cipriot nu este un sablon, insa masurile sunt croite pe masura unei situatii exceptionale", se spune intr-un document confidential obtinut de Bloomberg.
Documentul a fost convenit marti de ministrii Finantelor din zona euro si are rolul de a explica publicului larg deciziile anuntate luni in privinta salvarii sistemului bancar cipriot, necesara sentru a mentine Ciprul in zona euro.
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro (Eurogroup), a declarat luni intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times ca, asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, iar recapitalizarea institutiilor de credit din fondul de urgenta al zonei euro nu este neaparat necesara.
Pietele au reactionat negativ la afirmatiile oficialului, cu scaderi importante luni seara pentru actiunile bancilor europene, care l-au determinat pe Dijsselbloem sa revina in aceeasi zi cu clarificari.
Mai multe state din zona euro au insistat pentru o garantii la nivel european ca decizia controversata de a accesa depozitele bancare, aplicata in cazul... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 17:47