A doua mare banca australiana, Westpac Banking Corp, va achizitiona afacerile grupului britanic Lloyds Banking Group din Australia, pentru 1,45 miliarde dolari australieni (1,37 miliarde de dolari SUA), cea mai importanta achizitie a Wespac din ultimii cinci ani, transmit AFP si Reuters.
Conform acordului, Westpac va cumpara pana la sfarsitul anului Capital Finance Australia Ltd (CFAL) si portofoliul de credite corporate al BOS International Australia Ltd.
Dupa anuntarea tranzactiei, actiunile Westpac au urcat la bursa cu 2,45%, ajungand la inchidere la 32,99 dolari australieni
Vanzarea decisa de Lloyds' face parte din strategia institutiilor financiare din Europa Occidentala si SUA de a se retrage de Asia pentru a se concentra pe pietele lor interne si pentru a-si majora capitalul.
Prin vanzarea ultimelor active pe care le mai detinea in Australia, Lloyds devine ultima institutie financiara din Europa Occidentala care se retrage din regiunea Asia-Pacific, dupa criza globala din 2008. Lloyds, care a primit ajutor de stat de la Guvernul britanic in 2008, paraseste piata australiana ca parte a strategiei sale de a-si reduce operatiunile globale pentru a-si majora capitalul.
In prezent banca franceza Societe Generale isi vinde divizia de private bank din Asia, in timp ce grupul olandez ING a vandut majoritatea diviziilor de asigurari din Asia si exploreaza vanzarea operatiunilor bancare din regiune. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 11:38
Comisia Europeana va prezenta miercuri o propunere de directiva pentru a permite accesul tuturor la un cont bancar de baza, precum si pentru a le asigura detinatorilor de cont curent o mai buna informare cu privire la cheltuieli si a le permite sa schimbe mai usor banca.
Aceasta propunere va fi prezentata de comisarii europeni Michel Barnier (piata interna si servicii) si Tonio Borg (sanatate si protectia consumatorilor).
Potrivit unor documente consultate de AFP, propunerea permite oricarei persoane, oriunde in Europa, sa-si deschida un cont curent de baza la indiferent ce institutie de credit doreste.
Aceasta vizeaza facilitarea deschiderii de conturi in cazul persoanelor cu resurse reduse, dar si in cazul persoanelor care nu au resedinta permanenta intr-o tara (studenti, lucratori sezonieri). Comisia Europeana evalueaza la 58 de milioane numarul persoanelor care nu dispun de un cont bancar de baza in UE. Aceasta priveste aproape jumatate din populatie in Romania si Bulgaria, adauga sursa citata.
Institutiile de credit nu vor mai putea invoca situatia financiara a unei persoane pentru a-i refuza accesul la un cont curent de baza. Aceasta le va permite titularilor sa retraga bani, sa transfere bani si sa utilizeze un card de debit. Ei nu vor putea, in schimb, sa aiba card de credit, nici descoperit de cont.
Bancile vor fi obligate sa prezinte clientilor costurile fiecarei operatiuni
Pe de alta parte, toate institutiile de credit vor trebui sa le... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 10:36
Romanii nu vor ca institutiile financiare cu probleme din Uniunea Europeana sa fie salvate din banii contribuabililor, pe masura ce recapitalizarea bancilor pare sa devina sportul preferat al europenilor, tara dupa tara solicitand ajutorul oficialilor UE.
In urma cu cateva zile va intrebam pe dumneavoastra, cititorii Business24 daca sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor europene efectuata din banii contribuabililor, inclusiv ai romanilor prin intermediul contributiei tarii noastre la Uniunea Europeana.
Intr-o masura covarsitoare, cititorii Business24 si-au exprimat indignarea fata de folosirea banilor publici pentru salvarea unor banci care au dus o politica de creditare nesabuita si care acum se afla in incurcatura sau chiar in pericol de a se prabusi, amenintand sa ia dupa ele intreaga Europa.
58,19% dintre respondenti au raspuns "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor din banii contribuabililor?".
Aceasta opinie este in rand cu cea a analistilor economici locali care spun ca acest lucru nu ar trebui sa se intample. "In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru, bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici de imprumut pe care le-au dus in trecut, dar lucrurile sunt foarte complicate pentru ca bancile fac parte dintr-un sistem care este reglementat de zeci de ani, aproape un secol si asta face ca intre banci si stat sa existe niste obligatii reciproce puternice. Si din cauza asta, din punct de... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:59
Retragerea bancilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finantare de 390 miliarde de dolari in Asia, majorand costurile obtinerii de fonduri si lovind cresterea economica.
Companiile din Asia erau obisnuite cu o lume unde finantarile in dolari erau ieftine si din abundenta. Bancile din regiune au suficiente depozite in moneda locala, dar trebuie sa se imprumute pentru fonduri in dolari.
Odata cu retragerea bancilor occidentale, institutiile de credit asiatice gasesc dificila acoperirea acestui deficit.
Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumutirile din afara sectorului bancar
Nu se cunoaste inca nivelul retragerilor din regiune. La sfarsitul lunii iunie, creditarea catre Asia, fara Japonia, se afla inca in crestere, la nivelul record de 1.450 de miliarde de dolari.
Bancile japoneze cu probleme au redus cu un sfert creditarea pentru Asia de Sud-Est intre 1995 si inceputul crizei financiare asiatice din 1997. Daca o retragere a bancilor europene ar avea loc in limite similare, ar viza aproximativ 390 de miliarde de dolari.
Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumuturile din afara sectorului bancar in Asia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Institutiile de credit europene sunt, insa, jucatori importanti pe piata interbancara asiatica.
Creditele in dolari depasesc depozitele si expun bancile la fluctuatii ale cursului
In frunte cu BBVA din Spania si grupurile franceze BNP Paribas, Credit Agricole si Societe... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 10:04
Retragerea bancilor din Romania, in contextul extinderii crizei datoriilor, a fost un subiect intens dezbatut. Conform majoritatii opiniilor, bancile vor ramane in tara, Agricultural Bank of Greece este prima care contrazice asigurarilor analistilor si specialistilor financiari.
Agricultural Bank of Greece a anuntat, joi, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania. Pachetul reprezinta 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania. Aceasta a fost prima banca, din 1989, deschisa cu investitori straini.
Pe 1 octombrie 1990, banca incepea afacerile pe piata locala, sub denumirea de Mindbank. In 2006, ATEbank a cumparat pachetul actionar din Mindbank si a rebranduit institutia bancara cu denumirea de ATEbank Romania.
Acum, aceasta a anuntat ca vrea sa incheie vanzarea pachetului de actiuni pana in prima parte a anului viitor. ATEbank este una dintre bancile care au picat testul de stres, desfasurat in luna iulie, in cadrul Uniunii Europene.
Cele 8 banci care au picat testul de stres, in luna iulie, sunt EFG Eurobank Ergasias SA, Agricultural Bank of Greece SA, Oesterreichische Volksbanken AG, Banco Pastor SA Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa, Unnim.
Calitatea activelor, un motiv pentru plecarea bancilor
Unul dintre motivele pentru care bancile incep sa ia in considerarea inchiderea operatiunilor de pe piata locala ar putea consta in calitatea slaba a activelor. Conform unui raport... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:15
Bancile europene se retrag de pe piata australiana a creditelor sindicalizate, estimata la 65 miliarde dolari, pentru a elibera lichiditati in contextul conditiilor dificile si costurilor ridicate de finantare din zona euro, au declarat surse apropiate situatiei.
Institutii de credit precum BNP Paribas, Societe Generale, Banco Santander si BBVA au scos la vanzare pachete de credite sindicalizate, principalii cumparatori fiind doua banci locale, National Australia Bank si Commonwealth Bank of Australia, au afirmat sursele citate.
Bancile europene controleaza circa 20% din piata de credit din Australia.
Agravarea crizei datoriilor de stat din zona euro exercita presiuni semnificative asurpa bancilor europene si a impins costurile de finantare la maxime record, determinand bancile sa caute lichiditate in alte parti, precum in propriile portofolii. Australia este preferata de banci in acest context, deoarece iesirea de pe aceasta piata nu presupune un "haircut", adica vanzarea creditelor din portofoliu la discount.
"Bancile nu vand dintr-o pozitie disperata. Isi permit sa-si aleaga pretul", a afirmat o sursa.
"Majoritatea creditelor sunt cotate la peste 90% din valoarea nominala", a aratat o alta persoana apropiata situatiei.
Sursele citate au adaugat ca bancile vand in principal credite acordate pentru finantarea unor proiecte.
Decizia de a vinde creditele sindicalizate din Australia nu a afectat pana acum clientii, potrivit surselor amintite, insa... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:19
Bancile din Europa ar putea vinde active in valoare totala de pana la 3.000 de miliarde de euro pentru a-si consolida capitalul, lasand un gol in sectorul financiar pe care banci nipone, institutii de credit islamice si fonduri de pensii se inghesuie sa-l acopere.
Cele mai mari schimbari vor avea loc in domenii precum finantarea de proiecte, transporturi navale, aviatie si infrastructura, intrucat bancile isi reduc activele ponderate la risc si regandesc relatiile cu clientii.
Autoritatile de reglementare bancara din Europa au crescut presiunea asupra bancilor pentru imbunatatirea ratei de adecvare a capitalului. Bancile isi pot consolida capitalul prin obtinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor.
Astfel, o banca cu active de 250 de miliarde de euro care vrea sa-si creasca rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie sa obtina capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau sa vanda active de 50 de miliarde de euro. Avand in vedere preturile scazute ale actiunilor din aceasta perioada, exista putin interes pentru atragerea de capital prin vanzarea de titluri.
"Am putea inregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, in contextul vanzarii de active de catre banci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital.
Bancile din zona euro detin active de 6.000 de miliarde de dolari in afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari in SUA si 1.000 de miliarde in Europa de Est, potrivit analistilor bancii nipone Nomura.... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:04
Afectate de criza, bancile europene au inceput sa se retraga pe pietele din tarile de origine, situatie care aminteste de protectionismul care a maturat Europa in timpul marii depresiuni economice din anii '30 si da fiori statelor din Europa de Est, se arata intr-o analiza a The Guardian.
Commerzbank, a doua mare banca germana, va incepe sa refuze acordarea de credite in afara Germaniei si Poloniei.
"Trebuie sa ne concentram pe sprijinirea economiei germane, in timp ce alte banci se retrag", a aratat directorul financiar al Commerzbank, Eric Strutz.
Marti, Lloyds Banking Grup, o banca britanica oricum concentrata in mare masura pe piata autohtona, a admis ca si-a redus expunerea pe bancile din zona euro, in timp ce analistii Citi au avertizat ca presiunile politice si financiare vor forta bancile europene sa se retraga pe pietele nationale.
Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, s-a declarat ingrijorat ca Asia ar putea avea de suferit daca bancile europene s-ar confrunta cu noi presiuni intr-un scenariu descris de el drept o "mini criza a creditelor".
"Trebuie sa avem grija, sa monitorizam cu atentie riscul unei retrageri masive a creditului de catre banci europene din cauza evenimentelor de pe pietele de acasa", a aratat el.
BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci franceze, au anuntat ca isi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro.
Intre timp, grupul italian Banco Popolare a scos la vanzare operatiunile din Ungaria,... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:43
UniCredit, Societe Generale si Deutsche Bank ar putea fi primele banci europene care vor fi nevoite sa atraga capital suplimentar in cazul amplificarii crizei din zona euro, desi au trecut testele de stres incheiate recent de autoritatile europene, potrivit unei analize Reuters. Testele de stres, ale caror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea Bancara Europeana (European Banking Authority - EBA), au fost criticate de analisti drept prea indulgente, insa au dezvaluit totusi unele puncte slabe din sistem.
UniCredit ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 5,6 milairde euro, iar Societe Generale si Deutsche Bank de 3 miliarde euro fiecare, pentru a atinge standardele globale de capital intr-un scenariu cu doi ani de recesiune si pierderi "realiste" pe obligatiunile de stat din zona euro, potrivit estimarilor Reuters.
UniCredit ar putea incerca sa-si majoreze capitalul in acest an, dupa ce noile reguli aplicate bancilor vor deveni clare, iar analistii estimeaza ca grupul italian va cauta sa atraga intre 5 miliarde euro si 7 miliarde euro.
In functie de viteza si severitatea cu care va evolua criza datoriilor de stat din zona euro, si alte banci i s-ar putea alatura.
"Multe banci vor avea nevoie de majorari de capital in cazul unei contagiuni cauzate de problemele din Grecia, Portugalia si Irlanda", comenteaza managerul unui fond de investitii.
Acordul convenit saptamana trecuta de liderii europeni si marile institutii financiare pentru salvarea Greciei a... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 15:22