Comisarul-sef Radu Ionut Obreja, fostul sef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conduceri si Inmatriculari Vehicule Suceava, a fost retinut in noaptea de joi spre vineri, 27 noiembrie, de procurorii DNA, fiind pus sub acuzare in doua dosare penale.
In unul dintre acestea este acuzat de comiterea infractiunii de folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii. Este vorba de dosarul in care a mai fost retinut si ofiterul Mihai Martin, de la Serviciul Judetean Anticoruptie. Potrivit datelor de ancheta, Mihai Martin ar fi divulgat o serie de informatii despre efectuarea unor perchezitii, scrie Monitorul de Suceava.
Citeste si: Ofiter DGA, suspectat ca a acoperit ilegalitatile "fabricii de permise auto" din Suceava: "A mai activat si la alte structuri importante ale politiei"
Referitor la al doilea dosar care il vizeaza pe comisarul-sef Radu Ionut Obreja, acesta ar fi legat de spagile care se dadeau la serviciul pe care l-a condus o perioada.
Radu Ionut Obreja ar fi acuzat de comiterea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, patru infractiuni de luare de mita si spalare de bani.
Anchetatorii ar fi ridicat 37 de ceasuri de femei si barbati, bijuterii din aur, peste 60.000 de lei, dar si circa 60.000 de euro.
50.000 de euro au fost gasiti in portbagajul unui Audi A4, intr-o borseta, iar fostul sef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conduceri si Inmatriculari Vehicule Suceava ar fi justificat ca i-a... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 10:28
Prescrierea faptelor si modul defectuos in care a fost derulata ancheta in Dosarul Microsoft au dus la renuntarea la acuzatii in cazul a sapte fosti ministri.
Sefa DNA si procurorul general au sesizat Inspectia Judiciara in cazul anchetatoarei care a instrumentat dosarul, Mihaiela Iorga Moraru. Procurorul a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze.
Doi fosti ministri ai Comunicatiilor, Gabriel Sandu si Valerian Vreme, sunt singurii demnitari implicati in afacerea Microsoft care au ajuns in instanta. Sandu a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare si mai are un dosar pe rol. In acelasi timp, alti sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris sau nu s-au sustinut: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.
Inspectia Judiciara ar putea lamuri cazul
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, vineri, ca a sesizat Inspectia Judiciara pe 20 septembrie 2017, in cazul procuroarei care a instrumentat acest dosar, Mihaiela Moraru Iorga. Sesizarea era cu privire la savarsirea abaterii disciplinare de exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.
"Sesizarea priveste mai multe aspecte, printre care si modul de instrumentare a cauzei mentionate anterior", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
O solicitare similara fusese facuta pe 17 iulie 2017 de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Cererea DNA privea efectuarea... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 16:48
Deputatul Adrian Gurzau a fost scapat de colegii din Parlament, multi dintre ei refuzand sa voteze, desi erau prezenti, cererea DNA pentru incuviintarea retinerii intr-un dosar de trafic de influenta.
Dintre cele 266 de voturi valabil exprimate, 136 au fost pentru incuviintare si 130 impotriva. Jurnalistii de la Digi24 spun ca in sala erau mai multi deputati prezenti care n-au vrut sa voteze, astfel ca nu a fost intrunit cvorumul si rezultatul votului nu poate fi luat in considerare. Pentru incuviintarea retinerii deputatului era nevoie de 139 de voturi favorabile cererii DNA.
Deputatii urmeaza sa voteze acum solicitarea DNA pentru arestarea preventiva a lui Gurzau.
Inainte de vot, deputatul le-a cerut colegilor sa respinga cererile de retinere si arestare pe motiv ca are in ingrijire copii minori si parinti pensionari, dar si ca din arest nu s-ar putea apara asa cum ar trebui.
"Am trei copii minori acasa, cel mic are un an si jumatate, doi parinti pensionari si va cer un ...citeste mai departe despre "Inca un deputat salvat in Parlament: DNA ceruse aviz sa il retina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 14:44
Deputatul PSD care a depus plangere la DNA impotriva lui Sebastian Ghita, acuzandu-l ca si-a santajat colegii pentru a vota impotriva retinerii si arestarii sale, a sustinut in declaratia sa ca Ghita a contactat in ziua votului deputati de la toate formatiunile si ca, in premiera, Valeriu Zgonea a permis filmarea votului de la balconul salii de plen.
"In ziua votului, Ghita Sebastian Aurelian a contactat, personal, deputatii de la toate formatiunile politice si i-a rugat sa nu voteze cererea, promitandu-le direct sau lasandu-le sa se inteleaga ca atunci cand au nevoie, usa televiziunii RTV le este deschisa, avand in vedere si faptul ca urmeaza doua campanii electorale anul acesta. A fost de la sine inteles ca, in cazul unui vot in favoarea arestarii observat, consecintele erau dezastruoase pentru cel in cauza", a precizat parlamentarul cu identitate protejata in fata procurorilor anticoruptie, informeaza Mediafax.
Totodata, acesta a mai scris in declaratia data la DNA ca, in ...citeste mai departe despre "Deputat PSD, martor cu identitate protejata la DNA: Ghita ne-a santajat, Zgonea a permis filmarea votului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 12:36
Ambasada SUA precizeaza ca un principiu esential al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii, iar imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv sau necorespunzator pentru a proteja pe cineva.
"Asa cum am spus de multe ori in trecut, reducerea coruptiei este vitala pentru prosperitatea, securitatea si dezvoltarea generala a Romaniei. Desi nu comentam cu privire la cazuri individuale, un principiu esential al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv sau necorespunzator pentru a proteja pe cineva", se arata intr-un raspuns la o solicitare News.ro urmare a respingerii cererilor DNA in cazul lui Sebastian Ghita.
Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, prin vot secret cu bile, cererile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Sebastian Ghita.
Cererile DNA au fost facute pentru acelasi dosar penal, al patrulea, deschis impotriva lui Sebastian ...citeste mai departe despre "Reactia ambasadei SUA dupa ce deputatii nu l-au lasat pe Ghita pe mana DNA" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 10:07
Victor Ponta, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor sunt printre liderii de partide care au avut, in ultimul an, cele mai multe absente de la sedintele de plen in care erau votate solicitarile DNA, in timp ce Alina Gorghiu si Vasile Blaga au cea mai buna prezenta, urmati de Calin Popescu Tariceanu.
In Camera Deputatilor, de la inceputul anului trecut si pana acum, au avut loc 11 voturi in plen pentru incuviintarea solicitarilor DNA in cazul a noua deputati: Elena Udrea (in doua randuri), Theodor Nicolescu, Ion Ochi, Victor Ponta, Ioan Oltean, Catalin Teodorescu, Madalin Voicu, Nicolae Paun (in doua randuri) si Cristian Rizea, informeaza News.ro.
In ceea ce il priveste pe deputatul Victor Ponta, fost lider al PSD si prim-ministru, acesta a participat la numai doua astfel de sedinte de plen: in iunie 2015, cand plenul a decis impotriva urmaririi sale penale, si in februarie anul acesta, cand au fost date voturile privind incuviintarea arestarii si retinerii lui Madalin Voicu.
Liderul ...citeste mai departe despre "Ponta si Oprea, liderii cu cele mai multe absente la voturile privind solicitarile DNA in ultimul an" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Martie 2016, ora 11:11
O parte din averea deputatului PSD Madalin Voicu a fost pusa sub sechestru de catre procurorii DNA, in dosarul in care este cercetat in libertate pentru trafic de influenta si spalare de bani.
Astfel, deputatului i s-a pus sechestru pe suma de peste 400.000 de lei, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie remis marti Ziare.com.
DNA ii vrea in arest pe deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, pentru spalare de bani
Madalin Voicu, scapat de colegi - deputatii au votat impotriva retinerii si arestarii
Madalin Voicu scapa de cautiune si control judiciar - decizie definitiva
DNA a decis sa indisponibilizeze o suma mai impresionanta in cazul deputatului Nicolae Paun, arestat preventiv: peste 30 de milioane de lei (aproximativ 6,6 milioane euro).
Madalin Voicu, despre dosarul DNA: Sunt agatat fara niciun fel de vina
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au ...citeste mai departe despre "DNA pune sechestru pe averea lui Madalin Voicu si Nicolae Paun - Unul are milioane de euro blocate" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 12:47
Procurorii DNA au dispus, vineri noapte, retinerea celor doua functionare din cadrul Primariei Sectorului 4, dupa mai multe ore de audieri in dosarul in care se ancheteaza modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv.
Cele doua functionare au fost aduse vineri cu mandat la DNA, in jurul orei 16:00, la cateva minute dupa fostul primar Cristian Popescu-Piedone, de asemenea retinut.
Un comunicat DNA precizeaza sambata ca au fost retinute Aurelia Iofciu, sef Serviciu autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si Luminita Larisa Ganea, functionar in cadrul aceluiasi serviciu, ambele pentru comiterea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si complicitate la fals intelectual.
"Inculpatele Iofciu Aurelia, in calitate de sefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4 si Ganea Luminita-Larisa, angajata a aceluiasi serviciu, l-au sprijinit ...citeste mai departe despre "Incendiu in Colectiv: Dupa Piedone, DNA a retinut si doua functionare din Primaria Sectorului 4" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 10:12
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti, miercuri, de DNA, intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane de euro.
Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita, se precizeaza intr-un comunicat de miercuri seara al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA
Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
"Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul inculpatului Bradean Eugen, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:37