In anul 2007, cei doi fondatori Airbnb nu si-au permis sa inchirieze un apartament nou in San Francisco. Ca sa stranga niste bani, au hotarat sa isi amenajeze o camera in apartamentul pe care il aveau si sa o inchirieze pe termen foarte scurt.
Pentru ca un anunt online era prea impersonal, au creat propria platforma pe care care sa isi prezinte camera, iar in anunt au specificat ca micul dejun era inclus si facut "in casa".
Au gasit imediat chiriasi de weekend si la cateva zile dupa au inceput sa primeasca sute de mail-uri pentru a adauga pe platforma lor apartamente din orase precum Buenos Aires, Tokyo si Londra.
Asa a inceput una dintre cele mai de succes afaceri din lume.
Pentru ca ne-am si intrebat si noi, la fel ca multi altii, care a fost reteta succesului celor doi fondatori Airbnb, l-am rugat pe Alexandru Jurca, specialist in business online, sa ne dezvaluie secretul.
"Creatorii Airbnb au reusit sa dea lovitura in offline printr-o afacere online pentru ca au construit o platforma bazata pe:
Incredere
Cei care inchiriaza camera se pot odihni linistiti noaptea, stiind ca proprietarul nu va intra peste ei, iar cel din urma stie ca poate avea incredere in cei care ii calca pragul.
Airbnb a reusit asta prin verificarea identitatii (Facebook connect), prin recenzii si cu un set de intrebari (cum ar fi "Care e motivul vizitei tale?"). Cei care nu respecta "regulile casei" sunt penalizati si risca sa isi piarda contul.
Usurinta in utilizare... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 14:50
O greseala se poate transforma intr-o lectie valoroasa, atat timp cat cineva este dispus sa invete din ea.
Antreprenorul Andy Yates, care detine firma britanica Huddlebuy, a realizat o lista cu cele mai frecvente greseli facute de oamenii de afaceri si prezinta solutii pentru evitarea acestora, noteaza Daily Mail.
Se grabesc sa angajeze
De cele mai multe ori, in afaceri nu ideea conteaza, ci modul in care este pusa in practica. Iar aceasta nu poate fi realizata cu adevarat bine fara o echipa foarte buna.
O reteta de succes pentru angajarea oamenilor potriviti include ingrediente precum: o calificare puternica, calitati de lider, pasiune, initiativa, dedicare, relatii potrivite si experienta.
Citeste mai multe despre Greselile care pot ruina o afacere - cum le poti evita pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 12:39
Terapia este benefica si in afaceri, nu doar pe plan personal. Cristina Hlusak a pus bazele terapiei Theta Healing, un concept construit in jurul ideii ca "identificarea si eliminarea blocajelor reprezinta primul pas catre succes".
"Folosind undele cerebrale Theta ale creierului, care pana acum au fost considerate a fi accesibilile numai in timpul somnului profund sau in meditatie, terapeutul este capabil sa identifice convingeri, blocaje profunde, care ne-ar putea impiedica sa avansam in afaceri, sau in viata", explica specialistul modul in care aplica tehnicile Theta Healing, pentru Business24.
Convingerile noastre sunt aproape in intregime stocate in subconstient. Unele sunt formate pe bazata experientelor noastre de viata; multe dintre ele create incepand cu varsta de 4 ani.
Cand aceste convingeri sunt schimbate, are loc o vindecare fiziologica instantanee, care permite imbunatatirea sanatatii fizice si mentale.
"Prin Theta Healing putem reprograma rapid mintea subconstienta, putem face schimbari imediate la nivel de subconstient, pentru a crea viata pe care o dorim", adauga terapeutul.
"Poate ca am crescut intr-o casa cu doi parinti de succes, ambii nefericiti. La varsta de 4 ani, ne putem crea convingerea ca succesul ii face pe oameni nefericiti. Aceasta credinta nu ne serveste, daca dorim sa avem succes si sa fim fericiti; nu ne-ar face decat sa ne luptam pentru a realiza ceea ce ne dorim", explica Cristina Hlusak.
Un specialist Theta Healing este... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 00:00
Calin Coman, Managing Partner & Strategy Director Handsome Advertising, are planuri mari pentru compania sa: mai exact, vrea sa depaseasca pragul unei cifre de afaceri de 1 milion de euro in 2016. Intre timp, se concentreaza puternic pe etapele pe care trebuie sa le parcurga si recunoaste ca echilibrul intre viata personala si cea profesionala ramane un deziderat.
Atat alegerea numelui, cat si evolutia echipei au o poveste cu morala in spate, o poveste care il reprezinta si care a castigat increderea partenerilor sai de proiecte si afaceri. Printre brandurile mari de pe piata care isi leaga deja succesul local de numele Handsome se numara dealerul local Apple sau dealerul local Shell.
Despre afaceri, influenta pozitiei geografice asupra lor, piata de publicitate in 2012 si planuri de dezvoltare in Bucuresti vorbeste Calin Coman, intr-un interviu acordat Business24.
Care este povestea companiei dumneavoastra? De ce ati ales tocmai numele "Handsome"?
Numele Handsome este un joc de cuvinte. Nu a pornit din lipsa de modestie cu privire la aspectul nostru fizic, cum poate s-ar putea deduce - desi daca am avea timp sa ne uitam in oglinda, noi, echipa de la Handsome Advertising, am constata ca suntem oameni frumosi din punct de vedere al talentului si al implicarii de care dam dovada in tot ceea ce facem.
Spuneam insa ca numele este un joc de cuvinte. Mai exact o combinatie intre verbul din limba engleza to hand (something to) - a da cuiva, si termenul some -... mai mult
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 00:00
Aproape toate domeniile de activitate din Romania pot deveni profitabile pentru investitori, daca acestia vin cu ceva nou. Mentalitatea lui "merge si asa" nu va da rezultate, ultimii veniti urmand sa fie si primii care pleaca daca inovatia lipseste din reteta folosita.
Stefan Vuza, om de afaceri roman cu o avere impresionanta, estimata de Forbes la 140 milioane de euro in 2011, considera ca Romania duce lipsa de manageri competenti, dovada stand in faptul ca nu gaseste oameni pentru a inlocui managerii pe care i-a concediat.
Despre starea mediului de afaceri romanesc, industria locala si secretul succesului, a vorbit pentru Business 24, Stefan Vuza, seful grupului Serviciile Comerciale Romane, care administreaza companii precum Contactoare, Sinterom, Uzuc, Caromet, Iasitex, Somes si Chimcomplex.
Business24: Daca ar fi sa o luati de la capat astazi, in ce domenii ati investi?
Stefan Vuza: Parerea mea care e destul de aproape de realitatea cruda, directa si nu fatada a ce se intampla, e ca toate domeniile dupa criza sunt foarte slabite. In orice domeniu, daca vine un investitor, si este serios, si nu are comportamentul celor din trecut, reuseste.
Chiar si in industrie, din cauza crizei e loc sa iti faci propriul tau business, dar cu o conditie, sa nu faci ce s-a facut pana acum. Adica "merge si asa". "Merge si asa", nu o sa mearga.
Daca noii investitori au aceeasi mentalitate cu cei care se afla acum pe piata vor da faliment repede pentru ca sunt... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 14:32
Peter Barta, unul dintre fondatorii VentureConnect, vorbeste despre reteta succesului, despre ce trebuie sa faci la inceput de drum in afaceri, dar si despre evenimentele care au alcatuit lectia de viata pentru un antreprenor extrem de apreciat in lumea business.
Perseverenta, cunostintele de business, abilitatea de a te face placut, perspicacitatea in afaceri si nu in ultimul rand un acut simt al inovatiei sunt elementele care, alaturi de abilitatea de a face lucrurile se intample, te vor ajuta sa fii un om de afaceri de succes, spune Peter Barta.
UberVu, Brainient, Summify sunt companiile care au demonstrat ca romanii au abilitatile necesare pentru a fi buni antreprenori, a declarat Peter Barta, intr-un interviu acordat Business24.
Obisnuiti sa va descrieti o persoana cu o atitudine "gata de actiune". Este cumva aceasta reteta succesului in antreprenoriat: abilitatea de a face lucrurile sa se intample?
Cu siguranta. Pentru mine si colegii mei antreprenoriatul este un mod de viata. Din experienta mea de pana acum, atat in calitate de antreprenor, mentor si manager am deprins cateva invataminte care nu dau gres.
Consider ca antreprenorii trebuie sa gaseasca oportunitati chiar si in momente in care situtia pare putin incurajatoare sau chiar sa si le creeze.
Sunt sigur ca sunt si alte persoane care militeaza pentru acest lucru, dar in general, noi avem tendinta de a vedea partea goala a paharului in locul celei pline. Si fix aceasta atitudine negativa si... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00
Proprietarul grupului Mobexpert, Dan Sucu, spune ca in prezent tinerii antreprenori nu pot avea succes in afaceri doar cu entuziasm, asa cum se intampla la inceputul anilor '90, ci au nevoie si de competenta si experienta."Orice activitate economica o faci in momentul de fata din ce in ce mai greu doar cu dorinta, asa cum am inceput eu de exemplu (...) si trebuie din ce in ce mai multa competenta. Din pacate competenta se dobandeste in timp", a declarat Sucu pentru MEDIAFAX.
El a afirmat ca daca ar porni afacerea Mobexpert in acest an, cu experienta deja dobandita, nu i-ar fi foarte dificil sa aiba succes. Pe de alta parte, el admite ca daca ar fi avut informatiile din prezent la inceputul anilor '90, ar fi existat posibilitatea sa nu lanseze business-ul de mobila.
"Daca ma gandesc retrospectiv, daca in 1993 as fi avut informatiile de acum, nici macar nu stiu daca as mai fi pornit afacerea, nu-mi dau seama.
Poate ca mi-ar fi fost atat de teama ca nici macar nu m-as fi apucat. In 1991-1993 entuziasmul era suficient. In clipa de fata, si entuziasm, si inconstienta, si competenta sunt trei lucruri de care ai nevoie", a spus omul de afaceri.
El afirma ca in prezent nu este interesat nici de cedarea afacerii, nici de achizitia unor competitori.
"Nu ne intereseaza ideea de achizitii. Noi promovam un anumit concept de magazin. Sa achizitionam un magazin cu un concept diferit n-ar avea nicio logica", a spus Sucu.
Intrebat cand a primit ultima oferta pentru cedarea afacerii,... mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:38
In momentul in care decizi sa-ti deschizi o afacere, acorda o atentie sporita sloganului, fiindca el te va ajuta sa-ti vinzi produsele. De cele mai multe ori, un slogan iti poate lua ore in sir, iar inspiratia ar putea veni de unde te astepti mai putin. Expertii citatii de inc.com iti spun ce trebuie sa faci pentru a scrie un slogan perfect care sa-ti defineasca afacerea.Stabileste un echilibru corectSloganul unei companii trebuie sa contina un mesaj clar, concis pentru consumatori.O schimbare a sloganului poate afecta negativ identitatea brand-ului, provocand confuzie sau generand neincredere in randul consumatorilor.“Din punct de vedere al comunicarii, sloganul este nucleul, esenta platformei de comunicare”, a declarat Sorin Psatta, Integrated Communication Director la BBDO Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Vestea buna este ca un brand bine dezvoltat te poate ajuta sa construiesti o relatie de durata intre tine si potentialii clienti.Cat de lung trebuie sa fie sloganul?Ideal ar fi ca sloganul sa fie scurt, astfel va fi mai usor de retinut de catre consumatori.Potrivit lui speciastului in publicitate, Sorin Psatta, un slogan n-ar trebui sa continua mai mult de 5-7 cuvinte, deoarece s-a demonstrat ca limita maxima a memoriei de scurta durata este de 7 unitati.Expertul spune ca un slogan concis poate fi mai eficient intrucat cuprinde intreaga “esenta” a brandului.“In ultima instanta, sloganul e cel care ramane in mintea... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 10:50
Dezvoltarea unei afaceri nu este o stiinta exacta, iar, pana acum, nu s-a inventat o reteta care sa poata garanta un succes rasunator. Cu toate acestea, putem observa cum folosirea unei metode potrivite, la timpul potrivit, cu alegerea celor mai bune resurse si a celei mai fine sincronizari, poate crea rezultate spectaculoase. Cum puterea exemplului da intotdeauna cele mai bune rezultate, inainte de a porni pe calea succesului trebuie sa privim in urma, spre inceputurile celor mai mari si mai profitabile afaceri din lume, arata HowStuffWorks.DellCele mai multe companii se mandresc cu stocuri imense, cu depozite uriase ce ii asteapta dintr-o clipa in alta pe clienti sa dea buzna si sa le goleasca. Cum lucrul acesta nu se intampla foarte des, stocurile inseamna, de cele mai multe ori, cheltuieli in plus si bataie de cap suplimentara pentru companii.Pana la Dell, detinerea unui inventar impresionat era considerat un rau necesar, un risc asumat cu speranata unui castig mai mare, in viitor. Dell a schimbat aceasta perceptie, imprumutand un concept folosit de Toyota inca din anii '60, denumit Just-in-Time, sau "exact la momentul potrivit", gratie caruia producatorul de calculatoare nu a mai fost nevoit sa anticipeze cererea de piese de schimb, renuntand treptat la marfa ce se uza moral, in fiecare clipa, pe rafturi.Eliminarea stocurilor a dus la scaderea costurilor, la aparitia unor preturi extracompetitive si a unor servicii extrem de rapide.Combinand aceasta metoda cu... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 09:22