Guvernul elen trage sperante de peste un an ca va deveni poarta principala de acces a gazelor naturale pe piata europeana. Visurile Atenei de a specula momentul initierii proiectului Turkish Stream au fost spulberate de tensiunile aparute intre Moscova si Ankara, dar speranta inca nu a murit.
Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobandi un rol central in strategia de securitate energetica a Europei folosind interesul Iranului de a-si extinde piata de distributie pana la granita sud-estica a Uniunii Europene.
Ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul ca Atena si Teheranul sunt in discutii privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran.
Din aceasta perspectiva, Grecia ar putea deveni si o poarta de intrare in Europa a gazelor extrase din campurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniana de gaze este una importanta, cel mai mare zacamant aflandu-se in administrarea companiei BP.
In ianuarie, oficialii eleni si cei de la Teheran s-au intalnit pentru a discuta detaliile contractului de achizitie de petrol iranian pentru rafinariile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piata europeana la care Iranul spera inca de la ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.
Afacerea cu petrol lasa loc si unei colaborari in domeniul livrarii de gaze, recunoaste ministrul Skourletis.
"Ceea ce este sigur e ca Iranul vrea sa vanda gazul natural in forma lichefiata si este interesat in Grecia", a precizat ministrul Energiei de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 18:05
Bulgaria, Romania, Ungaria si Grecia intentioneaza sa promoveze la nivelul Uniunii Europene un proiect de interconectare a retelelor nationale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor si pentru care vor solicita finantarea din partea Comisiei Europene.
"Ne preocupa in mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, astfel sa ridicam gradul de siguranta energetica zonala. In acest context, Romania, Bulgaria, Grecia si posibil Ungaria vor forma in cadrul grupului la nivel inalt un sub-grup responsabil de constructia Coridorului Vertical (proiectul Aegean Baltic Corridor - n.r.) care sa asigure inter-conectarea in domeniul gazelor naturale a acestor state", a declarat intr-un comunicat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, transmite Mediafax.
Gerea a participat luni la Sofia, Bulgaria, la o reuniune pe tema inter-conectarii regionale in domeniul gazelor naturale, la care au mai fost prezenti si Maros Sefcovic, vice-presedinte al Comisiei Europene, Miguel Arias Canete, comisar pentru Energie si Activitati Impotriva Schimbarilor Climatice, precum si delegati din tari central si est europene.
Proiectul Aegean Baltic Corridor ar avea rolul de interconecta sistemele de transport al gazelor naturale din Grecia, Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, cu scopul de a creste securitatea alimentarii cu gaze naturale in Europa centrala si de Est.
La initiativa ministrului... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 12:04
In cazul in care UE isi doreste sa devina o piata unica a energiei pentru 2012, trebuie sa investeasca aproximativ 274 de miliarde de dolari in dezvoltarea retelelor inteligente (smart grid) de gaze si energie, potrivit spuselor sefului pe Energie al CE, Guenther Oettinger.
Europa trebuie sa investeasca in retele noi de energie electrica si gaze in urmatorii 10-15 ani pentru a oferi tuturor statelor membre UE acces la o piata pan-europeana, spune acesta, potrivit Bloomberg.
"Exista mai multe state memebre care sunt dependente de un singur furnizor pe o conducta unica, atunci cand vine vorba de gaze naturale. Avetii nevoie de linii noi daca doriti sa finalizati piata unica a energiei si sa dezvoltati consumul de energie din surse regenerabile", a mai adaugat Guenther Oettinger.
Potrivit acestuia, Germania, cea mai mare piata de energie a Europei nu are o strategie coerenta pentru a-si extinde reteaua si in alte tari ca Bulgaria sau alte state baltice dependente de gigantul Gazprom al Rusiei.
Europa vrea sa creasca ponderea energiilor regenerabile si eficienta energetica pana in 2020, conform spuselor analistilor internationali. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:15
Publicatia rusa Vedomosti publica joi un articol in care citeaza sub acoperirea anonimatului "doi oficiali din cadrul unor companii vest-europene din domeniul gazelor" care sugereaza ca tari din Europa de Est, confruntate cu un ger napraznic, "retin" din gazul rusesc destinat Occidentului.
Aceste suspiciuni pleaca de la faptul ca datele pe care le au Gazprom si clientii sai nu se potrivesc, scrie Vedomosti. Astfel, Gazprom sustine ca nu si-a redus volumele de gaz livrate catre Europa, insa, potrivit datelor oficiale ale companiei italiene Snam, Italia primeste, de doua zile, mai putin gaz.
Publicatia rusa noteaza in articolul intitulat "Scurgeri de gaz in Europa" ca tarile est-europene, lovite in ultimele zile de temperaturi deosebit de scazute, sunt Ucraina, Polonia, Serbia, Romania, Bulgaria, Lituania si Cehia.
Ucraina a anuntat ca a crescut consumul de gaz, dar a precizat ca volumele livrate in plus sunt din depozitele de inmagazinare proprii. Polonia a spus ca nivelul importurilor de gaz este corespunzator cererii, in timp ce Ministerul Economiei din Romania a spus ca nu are probleme cu aprovizionarea de gaze, dar, scrie Vedomosti, nu a precizat daca si-a crescut livrarile de gaz.
Romgaz a precizat, totusi, la 29 ianuarie, ca livreaza gaze clientilor sai la nivelul contractelor incheiate cu acestia si, desi nu are competente in echilibrarea pietei de gaze naturale din Romania, compania a demarat importurile de gaze naturale, de sambata, 28 ianuarie 2012.... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 10:57
Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a propus ieri companiei ruse Gazprom sa cumpere retelele de distributie a gazului rusesc din Bulgaria de la intermediarul Overgaz, a anuntat agentia Interfax, citata de AFP. "Suntem gata sa avem contacte directe cu Gazprom. Sunt sigur ca in timpul negocierilor putem gasi variante pentru ca Gazprom sa intre in sistemul bulgar de distributie a gazului", a declarat Parvanov la o intalnire cu presa rusa.
Mai mult de 70% din gazul furnizat in Bulgaria este intermediat de societatea comuna ruso-bulgara Overgaz, care este controlata in proportie de 50% de Gazprom si a carei activitate principala ese distributia de gaz.
Bulgaria, extrem de afectata la inceputul anului de conflictul dintre Rusia si Ucraina pe tema gazului, doreste sa elimine acest intermediar pentru a beneficia de preturi la gaz "mai avantajoase", a declarat presedintele.
Parvanov isi incheie vineri vizita la Moscova in cursul careia a discutat cu omologul rus Dmitri Medvedev despre securitate energetica in contextul crizei ruso-ucrainene a gazului, care a privat o buna parte din Europa de livarile rusesti, in ianuarie.
mai mult
Sambata, 07 Februarie 2009, ora 10:07