Datele din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului ar putea fi coroborate cu informatiile oferite de retelele independente, dar trebuie sa vedem cum putem sa armonizam aceste caracteristici cu solicitarile Comisiei Europene in privinta standardizarii si amplasarii acestor puncte, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
"Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului va intra intr-un amplu proces de modernizare si de indesire fie ca vorbim despre finantarea prin POIM - fonduri europene, sau de la Administratia Fondului pentru Mediu. Pentru ca, in ultima perioada, in societatea civila a fost aceasta dezbatere privind veridicitatea datelor furnizate de aceasta retea independenta de senzori, am tinut sa ne vedem astazi (cu ONG-urile de mediu, n.r.) si am stabilit si cateva lucruri.
Vom face un Grup de lucru si ne vom vedea la inceput de luna martie sa putem, intr-o forma sau alta, sa coroboram datele din reteaua nationala si datele pe care le furnizeaza acest senzor. In momentul de fata, ne-am asumat ca vom avea un dialog deschis si constructiv, astfel incat sa venim in sprijinul tuturor acestor retele independente de masurare a calitatii aerului.
De asemenea, ei si-au aratat deschiderea sa sprijine ministerul si reteaua nationala cu date din aceste retele independente. In momentul de fata, la nivel de Bucuresti si judetul Ilfov, avem doar opt statii de masurare a calitatii aerului in... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 16:32
Airly si Philips Romania lanseaza campania de crowdfunding "Romania respira - Vrem aer curat!" pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calitatii aerului in cat mai multe orase din tara.
In cadrul campaniei, orice persoana se poate implica in achizitia unui senzor intr-un oras din tara printr-o donatie directa, dar si in alegerea zonelor in care acesta va fi instalat. Campania se desfasoara in perioada 20 ianuarie - 31 martie 2020, pe pagina web dedicata, www.romaniarespira.ro, si are ca scop extinderea retelei independente Airly de monitorizare a calitatii aerului din Romania, care ofera informatii despre nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1 in timp real si gratuit, din zona in care senzorii sunt instalati, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau in aplicatia Airly pentru smartphone.
Mai mult, pentru a creste gradul de constientizare privind calitatea aerului din interior, care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii poate fi de doua pana la de cinci ori mai poluat decat cel din exterior, Philips Romania ofera celor care se implica in campanie solutii de monitorizare si de purificare a aerului din interior.
Astfel, toate persoanele care se vor alatura cauzei, printr-o donatie sau prin achizitia directa a unui senzor, vor primi un discount de 40% pentru achizitia unui purificator din gama Philips, care capteaza si elimina din aer 99,97 % dintre alergeni. Acestia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, parul de animale,... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 13:02
Airly, prima retea independenta de monitorizare a calitatii aerului, a inregistrat valori record in perioada octombrie - decembrie 2018 in Bucuresti.
Potrivit unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, reteaua este formata din 15 senzori, 14 dintre ei fiind amplasati in Capitala, iar unul in orasul Ploiesti, care monitorizeaza permanent nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1.
"Nivelul de poluare a aerului creste pe masura ce temperaturile scad. Toamna si iarna se inregistreaza cele mai mari valori de particule in suspensie, PM 10, PM 2,5, PM 1, pentru ca emisiile poluate raman aproape de sol, cam la nivelul de la care inhalam aerul pentru respirat.
Conform aplicatiei Airly, cu care sunt monitorizate valorile particulelor in suspensie si care pot fi citite, in timp real, pe Internet sau prin intermediul unei aplicatii gratuite, aerul din Bucuresti devine tot mai greu de respirat in fiecare luna", potrivit documentului.
Situatia pe luni
Octombrie
Concentratia maxima a fost observata in data de 28 octombrie la ora 22:00, la senzorul amplasat pe Calea Giulesti, cand PM 10 a atins nivelul de 190,2 μg / m³ (reprezentand o depasire de aproape trei ori a limitei maxime admise), iar PM 2,5 a atins nivelul de 130,5 μg / m3 (o depasire de aproape doua ori a limitei maxime).
Concentratia medie de PM 10 in luna octombrie a fost de 40,3 μg / m³ (sub limita admisa), in timp ce nivelul mediu de PM 2,5 in luna octombrie, a fost de... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:45