Societatea de Transport Bucuresti anunta ca, de luni, se va circula in conditii normale pe toate traseele.
In ultimele trei zile, au fost inregistate 115 avarii la reteaua electrica a tramvaielor si troleibuzelor, din cauza crengilor sau a arborilor cazuti pe firul de contact, astfel ca a fost perturbata circulatia.
"Societatea de Transport Bucuresti - STB SA anunta ca, in urma eforturilor facute in ultimele trei zile de salariati si de echipele de interventie, luni, 28.01.2019, va fi asigurata circulatia normala pentru intregul parc programat (280 de tramvaie, 181 troleibuze si 931 autobuze) ", se arata intr-un comunicat de presa transmis, duminica seara, de societate.
Numeroasele avarii aparute la liniile de contact in urma conditiilor meteo extreme din zilele de 25, 26 si 27 ianuarie au perturbat programul de transport, iar circulatia vehiculelor STB s-a desfasurat cu mare dificultate.
Astfel, au fost inregistate 115 avarii la reteaua electrica a tramvaielor si troleibuzelor, din cauza crengilor sau a arborilor cazuti pe firul de contact. In aceasta situatie, STB SA a fost nevoita sa ia masuri pentru preluarea calatorilor din zonele afectate si pentru a fluidiza anumite artere.
Au fost infiintate sapte linii naveta de autobuze (665, 670, 696, 610, 621, 632 si 641) pentru a compensa lipsa tramvaielor si troleibuzelor blocate in traseu.
"STB SA le cere scuze calatorilor pentru situatiile nedorite aparute in urma conditiilor meteorologice si le multumeste... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 09:20
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a decis miercuri modificarea si completarea Regulamentului de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de interes public, in sensul simplificarii si reducerii costurilor, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Una dintre prevederi se refera la modificarea definitiilor instalatiei de racordare si a tarifului de racordare din Regulament, in sensul excluderii contorului de energie electrica din componenta instalatiei de racordare, respectiv a costului acestuia din tariful de racordare.
Totodata, a fost stabilit un termen de maximum cinci zile lucratoare de la data emiterii autorizatiei de construire a instalatiei de racordare, pentru incheierea contractului de executie a instalatiei de racordare in situatia in care utilizatorul solicita explicit operatorului de retea, in scris, incheierea acestui contract de catre operatorul de retea cu un anumit constructor atestat.
Au fost implementate si prevederi clarificatoare referitoare la documentele ce conditioneaza emiterea avizelor tehnice de racordare pentru utilizatorii care solicita racordarea la retelele electrice apartinand operatorilor de distributie, altii decat cei concesionari, emise de operatorul retelei electrice din amonte.
ANRE a completat cu dispozitii referitoare la conditionarea emiterii avizului tehnic de racordare a organizarii de santier pentru construirea ansamblului de blocuri de locuinte si/ sau... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 16:08
Cei care au probleme cu semnalul Wi-Fi in propria locuinta dispun de o noua solutie. Adaptorul Trendnet Powerline 500 AV2 poate duce semnalul de Internet in orice loc din casa prin reteaua electrica.
Noul gadget este disponibil in doua variante. Modelul TPL-408E reprezinta o singura unitate si costa aproximativ 32 de euro.
Cei care isi doresc acest adaptor pot opta si pentru doua unitati identice care se vand impreuna (modelul TPL-408E2K) la pretul aproximativ de 54 de euro, scrie CNet.com.
Un utilizator are nevoie de doua astfel de adaptoare pentru a crea o prima conexiune de Internet in propria locuinta prin intermediul retelei electrice.
Un avantaj al noului dispozitiv este reprezentat de viteza conexiunii de date, aceasta fiind trei ori ...citeste mai departe despre "Cum poti sa ai Internet prin reteaua electrica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Martie 2014, ora 14:44
Viitorul regulament de furnizare a energiei electrice il poate lasa fara curent pe consumator, chiar si bun platnic, daca furnizorul sau ramane dator fata de distribuitori sau producatori. Pentru a evita o astfel de situatie, consumatorul poate doar sa apeleze la alti furnizori.
Romanii risca sa fie deconectati de la retelele electrice daca furnizorul lor de energie are datorii catre transportator, distribuitor sau alti operatori, inclusiv restante pe piata angro.
Informatia apare in proiectul de Regulament de furnizare a energiei electrice la clientii finali, postat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pe pagina sa de internet. Dupa perioada de dezbateri publice, acest document va deveni litera de lege si ar trebui implementat intocmai.
Potrivit articolului 19 din proiect, clientul final ia nota de faptul ca risca sa fie deconectat "daca primeste un preaviz de deconectare deoarece furnizorul lui nu si-a respectat datoriile de plata pe piata angro.
Pentru a evita aceasta situatie, in termenul de preaviz clientul final poate rezilia contractul de furnizare cu furnizorul respectiv si poate schimba furnizorul inclusiv prin trecerea la furnizorul de ultima instanta". Preavizul este de cel putin 15 zile si vor fi deconectati inclusiv cei fara datorii la furnizor, conform articolului 69.
Citeste mai multe despre Aberatie. Cand furnizorul nu plateste, cetateanul ramane fara curent pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:26
Romania ar avea nevoie de investitii de 15-20 miliarde euro numai in reteaua de distributie energie electrica in urmatorii 20 de ani, potrivit unui raport transmis luni de Societatea Academica din Romania (SAR). "In conditiile tarifelor reglementate si a contractelor en-gros sub pretul pietei, operatorii retelei de distributie acuza ca nu pot efectua investitiile necesare in retea", se arata in raportul citat de NewsIn.
De asemenea, peste 75% din comertul cu electricitate din Romania are loc in afara bursei nationale specializate (OPCOM), prin intermediul asa-numitelor contracte bilaterale, negociate sau reglementate, spun reprezentantii Societatii Academice din Romania.
"Sectorul energetic din Romania sufera de probleme structurale mai vechi chiar decat inceputul liberalizarii in tara noastra.
Din nefericire, desi procesul de restructurare prin 'spargerea' companiilor integrate vertical - considerate daunatoare concurentei reale si implicit economiei de piata - a inceput relativ devreme, - in 1998 pentru electricitate, respectiv in 2000 pentru gaz, practicile comerciale neconcurentiale si deciziile proaste de administrare au persistat mult timp dupa aceea", se mai arata in raport.
Potrivit reprezentantilor SAR, un scurt diagnostic al felului in care functioneaza piata electricitatii din Romania arata ca aceasta sufera in continuare deficiente profunde.
"Desi exista o piata centralizata a contractelor bilaterale (necesare pentru asigurarea predictibilitatii... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 16:08
Directorul general al Enel Romania, Luca D'Agnese, a declarat vineri, intr-o intalnire cu presa, ca grupul energetic va investi in acest an circa 280 milioane euro in reteaua de distributie energie electrica, suma asemanatoare celei de anul trecut, anunta NewsIn."Cea mai mare parte din investitii, peste 95%, va merge in reteaua de distributie (cabluri, transformatoare, etc), iar restul in casieriile noastre.
Dintre filiale, peste 53%, dar mai putin de 60% din bugetul alocat investitiilor va merge in Electrica Muntenia Sud. Anul trecut, bugetul pentru investitii s-a ridicat la 280 milioane euro si fusese impartit astfel: 50% in Electrica Muntenia Sud si cealalta jumatate la celelalte filiale", a afirmat Luca D'Agnese.Totodata, reprezentantul Enel Romania a declarat ca strategia companiei se bazeaza pe dezvoltarea de proiecte noi."Cele trei mari proiecte in care suntem implicati in Romania - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Braila (800 MW) si termocentrala Galati - sunt de ajuns.
Acestea depasesc in total 5 miliarde euro si ar avea 3.000 MW instalati. Nu avem in vedere alte proiecte (...) Nu suntem nici interesati sa cumparam pachete minoritare la diverse societati", a mentionat seful Enel Romania.Compania Enel a investit peste 1,8 miliarde de euro in Romania, de la intrarea sa pe piata locala, in 2005. In 2010, Enel Romania a avut un profit net de 78 milioane euro si venituri de 970 milioane euro.Enel si-a planificat investitii de 800 milioane euro in... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:48
Turcia isi va conecta reteaua electrica la cea europeana la sfarsitul lunii octombrie, ceea ce va permite Bulgariei sa vanda energie electrica statului turc, potrivit Ministerului bulgar al Economiei si Energiei, preluat de Reuters.Sofia poate vinde 150 de megawati de energie electrica in noiembrie si decembrie si pana la 500 de megawati pe luna incepand cu anul viitor, se arata intr-un comunicat al ministerului, dupa o intalnire a ministrului bulgar al Economiei si Energiei, Traico Traikov, cu omologul turc, Taner Yildiz.
In acest sens, compania nationala bulgara de electricitate, NEK, va organiza o licitatie pentru care si-a exprimat deja interesul 12 companii, mentioneaza comunicatul.
Turcia a renuntat la importurile de electricitate din Bulgaria in 2003, sustinand ca Sofia nu a reusit sa progreseze cu dezvoltarea proiectelor de infrastructura care faceau parte dintr-un acord bilateral incheiat intre cele doua state.
Intelegerea includea construirea unei complex hidroenergetic pe raul Gorna Arda, langa granita cu Turcia.
In cele din urma, Bulgaria a semnat un acord cu grupul austriac EVN pentru repornirea proiectului.
Ministrii au discutat, de asemenea, despre construirea unei legaturi intre retelele de gaze naturale ale celor doua state, care ar putea deveni parte din proiectul european Nabucco.
"Constructia unei legaturi reversibile intre Bulgaria si Turcia va asigura posibilitatea livrarilor de gaze naturale din regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu catre cele... mai mult
Marti, 05 Octombrie 2010, ora 16:38
Turcia se va conecta luna aceasta la reteaua electrica europeana, folosind tehnologia de retea inteligenta de la GE (NYSE: GE), conectarea urmand sa ii permita extinderea oportunitatilor energetice si economice. Astfel, compania turca de transport al energiei electrice (TEIAS) va putea cumpara si vinde energie electrica pe piata europeana de electricitate, iar conectarea va consolida fiabilitatea si disponibilitatea energiei in toate tarile din Europa.
Racordarea Turciei la restul retelei europene este un pas important in directia sustinerii acestor initiative. De asemenea, sistemul transfrontalier poate contribui la promovarea unui nou mix de energie curata pentru Europa.
Tarile europene au nevoie de energie regenerabila, iar Turcia dispune de surse masive de astfel de energie, prin urmare aceasta noua relatie este benefica atat pentru TEIAS, cat si pentru ENTSO-E.
"Solutiile de retea inteligenta deschid calea spre noi oportunitati energetice, in fiecare zi," a declarat Bob Gilligan, vicepresedinte-energie digitala pentru GE Energy Services.
"Tehnologiile noastre de comunicare si control promoveaza schimburile comerciale internationale, dar si realizari revolutionare in domeniul schimbului de energie care pana acum cativa ani pareau aproape imposibile.
Momentul in care Turcia se va alatura comunitatii energetice europene va reprezenta un important pas inainte pentru sistemele energetice aflate la ambele capete ale conexiunii.
"Solutiile GE de comunicare in retea... mai mult
Luni, 20 Septembrie 2010, ora 15:22
Germania, Franta si alte sapte state europene nordice intentioneaza sa construiasca o retea electrica ecologica, de inalta tehnologie, al carei cost ar putea fi de pana la 30 de miliarde de euro, potrivit publicatiei Sueddeutsche Zeitung din Munchen, citata de Deutsche Welle.
Celelalte sapte state participante sunt Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Norvegia, precizeaza Mediafax.
Surse guvernamentale germane, citate de publicatie, au declarat ca reteaua va avea mai multe mii de kilometri si o mare parte va fi pe sub Marea Nordului.
Reteaua va folosi energie obtinuta din surse regenerabile, urmand sa conecteze turbine eoliene marine din apropierea coastelor germane si britanice, centrale hidroelectrice din Norvegia si baraje energetice marine de pe coastele belgiene si daneze.
In plus, la aceasta retea ar putea fi conectate si parcuri eoliene si solare terestre.
Potrivit publicatiei, discutiile initiale pe aceasta tema au avut loc in Irlanda, in luna decembrie.
Reprezentantii statelor participante urmeaza sa se reuneasca in februarie, iar un acord privind programul proiectului, care ar putea fi realizat in termen de zece ani, ar putea fi incheiat in acest an.
mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 16:27