Stocul modern de spatii de retail din afara Bucurestiului este de 1,9 milioane metri patrati, mare parte aflandu-se in regiunile Nord-Est, Sud-Est si Nord-Vest, cele mai dense ca numar de locuitori, dar cele mai sarace ca nivel al salariului mediu, reiese dintr-un studiu al DTZ.
Astfel, din cele 7 regiuni administrative analizate in studiul Romania Regional Cities Retail Market 2014 publicat de DTZ Echinox, regiunea Nord-Est este cea mai dezvoltata din punct de vedere al stocului de retail modern, cu aproximativ 422.000 metri patrati. In aceasta regiune se gaseste de altfel si Suceava - orasul cu cea mai mare densitate de metri patrati de retail la mia de locuitori (1.082 mp).
La polul opus se situeaza regiunea de Sud-Vest, cu un stoc total al spatiilor moderne de retail de aproximativ 92.000 mp. Peste 240.000 mp de spatii moderne de retail se gasesc in regiunea vestica, 213.000 mp in cea centrala si 223.500 in regiunea sudica. In Nord-Vest si Sud-Est stocurile sunt de 357.000 mp si 367.000 mp.
Datele demografice si economice pentru fiecare regiune administrativa din afara Capitalei arata ca cele mai multe spatii de retail modern se regasesc in zonele care au cel mai mare numar de locuitori, dar cele mai mici salarii medii.
Astfel, din punct de vedere demografic, in top, cu aproximativ 908.500 locuitori se afla regiunea Sud-Est, urmata de regiunile Nord-Est si Nord-Vest, cu 774.000, respectiv 747.000 locuitori. In regiunea Sud-Est salariul mediu net este de 319... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:54
Una dintre principalale caracteristici ale Japoniei moderne este comoditatea, reprezentata cel mai bine prin "jihanki" sau automatele de strada, care distribuie o gama larga de produse, fiind amplasate in gari, mall-uri, parcari si peste tot unde publicul poate avea acces.
Aceste automate ofera, de obicei, snack-uri si diferite bauturi, dar unele dintre ele distribuie produse mai putin obisnuite pentru acest tip de comert, spun cei de la Bloomberg.
Pentru turistii care doresc o amintire din Tokyo, exista automate care ofera multe suveniruri colorate, vandute, bineinteles, intr-un mod traditional japonez.
Soft Drinks si Street Art
De altfel, automatele reprezinta un accesoriu standard in peisajul urban din Japonia.
Sursa foto: Noriko Hayashi/Bloomberg
Deschis non-stop
Automatul Ito En ofera ceva de baut dupa un program la birou prelungit in noapte.
Sursa foto: Noriko Hayashi/Bloomberg
Carti si chipsuri
Automatele din Japonia nu ofera numai calorii,ci si putina cultura, sau macar putin divertisment.
Sursa foto: Noriko Hayashi/Bloomberg
Gustari rapide
Automatele sau "jihanki" pot fi o sursa convenabila de gustari si bauturi pentru cei care se deplaseaza zilnic pe distante mai mari catre locul de munca.
Sursa foto: Noriko Hayashi/Bloomberg
Una sau mai multe
Da, automatele ofera chiar si fructe proaspete, cum ar fi bananele, care pot fi cumparate si la bucata, pentru cei care vor o gustare mai hranitoare si mai... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 16:13
Prin preluarea Real de catre Auchan, francezii ajung pe a doua pozitie pe podiumul jucatorilor din retailul romanesc, un top dominat de germanii de la Kaufland si de belgienii de la Delhaize Group.
In retailul romanesc, germanii si belgienii isi disputa suprematia, iar topul se schimba, in functie de criteirile care sunt aplicate. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, nemtii de la Kaufland castiga detasat, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, inregistrata anul trecut, de aproape doua ori mai mare decat concurentii belgieni. Acestia sunt prezenti in Romania, prin grupul Delhaize Group, care detine lantul de magazine Mega Image si hipermarketurile Cora.
Mega Image a anuntat, pentru anul trecut o cifra de afaceri 394 milioane de euro, in timp ce lantul de hipermarketuri Cora a ajuns la o cifra de afaceri de 359 milioane de euro, cu 6% mai mare, comparativ cu 2011, dar pe fondul deschiderii a doua noi magazine.
Pe de alta parte, din punct de vedere al numarului de magazine deschise, cel mai mare lant din Romania apartine Mega Image, care a ajuns la 238 de magazine, urmat de magazinele Profi, brand controlat de grupul polonez Enterprise Investor. Cu 150 de magazine deschise pana acum in Romania, Lidl se afla pe locul trei, urmat de Penny si XXl, ambele unitati ale grupului german Rewe, care totalizeaza 144 de unitati.
Problemele pe care le va intampina Auchan in Romania
Prin preluarea magazinelor Real, pe care Auchan a platit 1,1 miliarde de euro,... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 14:16
Graham Kilbane, COO Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO), vorbeste despre provocarile unui post de management la nivel inalt in retail, unde se resimt toate greutatile chiriasilor, in criza. Asta nu l-a speriat, ci vede totul ca pe o provocare.
Piata de retail din Romania are un viitor pozitiv, spune managerul companiei care detine in Romania In Romania, patru parcuri de retail: Shopping City Sibiu, Shopping CitySuceava, Era Shopping Park Oradea si Era Shopping Park Iasi, cumuland o suprafata totala inchiriabila de 271.000 de metri patrati.
Situatia nu a fost roz nici in Marea Britanie, tara sa natala si locul de unde a pornit businessul ARGO: "Mai multi retaileri cunoscuti, precum Jessops, HMV sau Comet au esuat din cauza competitiei unor retaileri online, precum Amazon", a declarat Graham Kilbane, intr-un interviu acordat Business24.
El face tot posibilul sa se adapteze la digitalizarea pietei si ramane mereu legat de tehnologie. Ii plac telefoanele inteligente, in special cele Apple, si foloseste in fiecare zi multe dintre functiunile oferite de acestea.
"De exemplu, Craciunul trecut am comandat totul online. Folosesc e-commerce-ul destul de des", spune acesta.
Pentru inceput, ce v-a atras spre zona de retail si, mai mult, spre o pozitie de management intr-una dintre marile companii ce detin parcuri de retail in Europa?
Retailul este unul dintre cele mai provocatoare domenii de activitate pentru un manager: este un sector foarte competitiv,... mai mult
Sambata, 09 Martie 2013, ora 00:00
Piata de retail din Romania are o viziune pozitiva pe ansamblu, din punct de vedere al concurentei, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de profil.
"Pe capitolul concurenta, in ansamblu, piata de retail din Romania are o viziune pozitiva pentru ca avem o prezenta mare a agentilor economici romani si straini, iar cresterea preturilor la alimente a fost mai mica decat in alte tari din Europa, fata de cresterea inregistrata la produsele nealimentare", a spus Chiritoiu.
Acesta a precizat ca lucrurile bune care s-au intamplat pe piata de retail din Romania au fost pe partea legislativa.
"Suntem multumiti ca Guvernul a aderat la propunerea noastra de a elimina obligarea cererii acordului concurenta cand se deschide un nou spatiu comercial. De asemenea, o serie de propuneri legislative carora noi ne-am opus si nu au fost aprobate pana acum au fost obligarea lanturilor comerciale sa vanda 80% produse romanesti sau obligarea mutarii marilor spatii comerciale la marginea oraselor sau in afara lor", a explicat seful Autoritatii de Concurenta.
Potrivit sursei citate, un lucru care nu a fost inca realizat pe partea legislativa vizeaza o veche propunere referitoare la eliminarea interdictiei vanzarii in pierdere, urmand ca si subiectul referitor la termenele de plata sa intre din nou in analiza CC.
"Vom analiza din nou termenele de plata, conform unei recomandari a legislatiei europene care spune ca trebuie facuta... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:55
Principala problema a multor producatori agricoli din Romania este ca nu s-au adaptat "lumii moderne", iar cei care nu vor face acest pas vor fi "maturati", a declarat, miercuri, la conferinta Mediafax Talks about Competition, Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.
"Producatorii romani din agricultura, de pe tot lantul de productie, au ramas atomizati, cu capacitati mici, ceea ce inseamna eficienta mai redusa. Ei se plang foarte mult, dar refuza sa se schimbe. Cine spune ca este afectat de piata trebuie sa demonstreze ca a facut tot ce-i statea la indemana pentru a avea o afacere moderna", a spus Mircea, la conferinta Mediafax Talks about Competition.
El a aratat ca autoritatea de concurenta analizeaza cazuri de abuz de pozitie dominanta din partea companiilor mari, dar a adaugat ca institutia nu poate sa intervina atunci cand cineva doar se plange ca nu-i merge bine desi nu a facut niciun efort de imbunatatire a activitatii.
"Nu intervenim daca cineva nu vrea sa faca fata lumii moderne, sa aiba o afacere moderna. Daca a investit, iar cineva l-a nedreptatit, atunci analizam. Cine refuza sa se schimbe este maturat de pe piata, lucrurile asa au mers peste tot in lume, trebuie invatata aceasta lectie", a mai spus Mircea.
Pe de alta parte, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, a comparat piata de retail din Romania cu diversitatea vehiculelor intalnite pe sosele, de la carute la limuzine.
"Avem si vanzatori... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:40
Aproximativ 100 de magazine au fost deschise anul trecut in retailul modern din Romania (supermarketuri, hipermarketuri, discounteri), ajungand la sfarsitul anului la 642 unitati, iar trendul ar putea continua si in acest an, potrivit companiei de cercetare Nielsen, potrivit Mediafax."S-au inregistrat scaderi la numarul de chioscuri si de magazine medii, insa a crescut numarul magazinelor cu spatii mai mari de 40 de metri patrati", a declarat, intr-o conferinta de presa, Bogdana Baltasiu, Client Service Manager Customer Research in cadrul Nielsen, care a adaugat ca acest trend s-ar putea mentine si in acest an.
In 2009 comertul modern cuprindea 548 magazine.
Potrivit studiului ShopperTrends 2011 realizat de Nielsen, daca in 2009 motorul de crestere al comertului modern au fost discounterii, in 2010 supermarketurile au avut peste 40 de deschideri.
In acest context, canalul de hipermarketuri, supermarketuri si discounteri a ocupat 48% din totalul comertului, fata de 41% in 2009.
Astfel, cea mai mare parte a bugetelor romanilor au fost indreptate in 2010 catre hipermarketuri (42%), supermarketuri (18%) si discounteri (18%). mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 14:35
Dezvoltatorii imobiliari au programate pentru deschidere in anul 2011 cel putin opt proiecte de retail, care vor totaliza o suprafata de peste 230.000 metri patrati, reprezentand o crestere de peste 17% comparativ cu finalizarile din 2009, potrivit analistilor imobiliari, anunta Mediafax.In 2009, suprafata spatiilor moderne comerciale finalizate a fost de 195.000 metri patrati, potrivit datelor CB Richard Ellis (CBRE).
"Stocul de spatiu de retail modern in Romania va creste in 2011 cu 230.000 metri patrati prin proiecte precum Palas Iasi, Maritimo Shopping Center Constanta, prima faza a proiectului Colosseum Bucuresti si extinderea proiectului Baneasa Shopping City", apreciaza reprezentantii CBRE.
Alte proiecte care urmeaza sa fie finalizate anul viitor sunt Oradea Shopping City, Uvertura City Mall Botosani, Vitan Outlet Bucuresti, Policolor Shopping Center Bucuresti si Electroputere Shopping City Craiova.
"Consideram ca in 2011 vom asista la dezghetarea unor proiecte care in prezent sunt blocate din lipsa finantarii. Cererea din partea retailerilor este consistenta in orase deficitare in ce priveste oferta de spatii comerciale moderne cum ar fi Galati sau Ploiesti", a declarat Razvan Sin, seful departamentului de retail al companiei DTZ Echinox.
In opinia sa, pe piata exista presiune din partea retailerilor pentru ca dezvoltatorii sa deschida noi proiecte.
"In ultimii doi ani, multe lanturi de magazine s-au extins in proiecte existente care au devenit accesibile... mai mult
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 15:30
Retailul modern, reprezentat de hipermarketuri, magazine discount, cash&carry si supermarketuri, a depasit in acest an 50% din totalul pietei de profil, in detrimentul comertului traditional, care in 2009 detinea o cota de 55%, a declarat Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurentei, precizeaza Mediafax."In raportul de acum un an, noi estimam comertul traditional la 55% din piata si marile lanturi la 45%.
In urma investitiilor facute de marile retele, cuplat cu insolvente ale micilor magazine, comertul modern a depasit in acest an ca pondere pe cel traditional", a spus Mircea, prezent la evenimentul "Romania Retail Forum" organizat marti de MEDIAFAX.El a adaugat ca se asteapta ca retailul modern sa creasca si in anii urmatori.Potrivit reprezentantului Consiliului Concurentei, "epoca" investitiilor de tip green-field in comert nu mai este de actualitate, de acum fiind asteptate achizitii intre lanturile de retail."Ne asteptam sa se cumpere unele pe altele. In Germania sunt doar cinci lanturi, in Austria doua. Vom fi mult mai atenti la asemenea operatiuni de concentrare, vom avea obiectii si poate chiar refuzuri, dar asta mai tarziu", a mai spus Mircea.Acesta a adaugat ca institutia pe care o reprezinta nu poate face reglementari in domeniu, ci doar recomandari. "Vis-a-vis de plangerile legate de faptul ca preturile sunt prea mari in magazine, suntem inca mult sub media europeana, dar ele sunt mari pentru puterea de cumparare a romanilor. Ele pot fi... mai mult
Marti, 07 Decembrie 2010, ora 11:32