Statele G20 vor conveni, saptamana viitoare, cresterea resurselor financiare ale Fondului Monetar International (FMI) cu 400-500 miliarde de dolari, mai putin fata de suma de 600 miliarde de dolari solicitata anterior de institutia de la Washington, au declarat surse oficiale.
FMI va obtine astfel mai multa forta financiara pentru a contribui la solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda in acorduri cu institutia.
Ministrii Finantelor din cele mai mari 20 de economii ale lumii se vor inalni saptamana viitoare la Washington pentru a discuta solicitarea FMI de majorare a resurselor financiare, dupa ce zona euro a consolidat propriile mecanisme de siguranta.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi ca incheierea unui acord ar putea dura ceva timp, semnal ca intalnirea de saptamana viitoare ar putea trece fara o intelegere ferma.
Lagarde a mai afirmat insa ca FMI ar putea avea nevoie de mai putini bani decat estima acum cateva luni, deoarece riscurile economice si financiare s-au atenuat.
Potrivit surselor oficiale G20, varful necesarului de refinantare al guvernelor din zona euro, atins in primul trimestru al acestui na, a fost deja satisfacut de operatiunile de refinantare pe trei ani derulate de Banca Centrala Europeana in decembrie si februarie, prin care institutia a injectat in piete un total de 1.000 miliarde euro, astfel ca FMI are acum nevoie de mai putini bani.
FMI are... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 16:50
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut Statelor Unite, intr-un discurs la Washington, sa sustina efortul institutiei de crestere a resurselor sale financiare.
"Suntem acolo pentru a ne servi membrii, inclusiv Statele Unite. Sustineti-ne. A venit momentul ca natiunile lumii sa se uneasca din nou pentru a face fata unei provocari economice majore, iar Statele Unite sunt un partener de prim rang", a afirmat Lagarde in discursul adresat in mare parte SUA, la adunarea anuala a agentiei americane de presa AP.
Ea a facut referire la traditia rurala americana, in care toti vecinii se aduna sa construiasca un hambar.
"Lectia este simpla, o comunitate poate realiza ceea ce nu poate un individ si toata lumea profita. Trebuie sa ne gandim la resursele mondiale exact in acesti termeni", a spus Lagarde.
Statele Unite au fost printre primele tari care au contribuit in 2009 la triplarea resurselor de imprumut ale FMI, dar in prezent ezita sa faca acest lucru.
SUA nu au ratificat inca o reforma care prevede dublarea capitalului Fondului, contributia americana urmand sa fie de 63 de miliarde de dolari.
Autoritatile americane au afirmat inca de la sfarsitul anului trecut ca nu sustin o noua majorare a resurselor FMI. Acest fapt ar necesita votul Congresului, in care Camera Reprezentantilor este dominata de republicani, care sunt sceptici fata de utilitatea finantarii FMI.
Lagarde a facut aceste remarci dupa ce tarile din zona euro au decis saptamana... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 22:09
La un an dupa ce FMI si UE au incercat sa o salveze, Grecia poate obtine un nou pachet de ajutor financiar european. Insa, pentru a beneficia de ajutor, Grecia va fi nevoita, in prima instanta, sa-si scoata la vanzare cele mai importante active ale statului. Printre bunurile statului elen se numara stadioane de baseball, cazinouri, avioane, piste de curse de cai si chiar insule. Expertii citati de Business Adviser au realizat un top al activelor publice pe care Grecia ar putea sa le scoata la vanzare si au pus etichete de pret pe unele active odata nepretuite ale Greciei.Locatiile Olimpice de la Jocurile Olimpice din 2004
Locurile unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice sunt scoase la vanzare. Acestea au adapostit odata meciuri de baseball, taekwondo si hochei.
Terenul de pe insulele grecesti
O parte din faimoasa insula Mykonos a fost scoasa la vanzare.
De asemenea, mai multe insule din Grecia vor fi scoase la vanzare, cu preturi intre 2,46 de milioane de dolari si 18,5 milioane de dolari.
20% din OTE, compania de telecomunicatii de stat
Cu toate ca au existat anumite opozitii, cel mai mare furnizor de telecomunicatii din Grecia ar putea fi vandut la Deutsche Telecom AG.
OTE detine 54,01% din compania Romtelecom.
Casino Mont Parnes, la 10,6 mile in afara Atenei
Statul scoate la vanzare participatia de 49% din acest hotel de lux, cu o vedere uimitoare.
TrainOSE SA - "CFR"-ul grecesc
Calea ferata elena a acumulat datorii de 10,7 milioane de euro, ceea ce a costat... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:07
Fondul Monetar International (FMI) ar putea lua in considerare o noua alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) pentru a ajuta la temperarea crizei datoriilor din zona euro, a declarat unul dintre directorii institutiei financiare internationale, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.FMI a transferat anul trecut catre cele 186 de state membre DST-uri de 250 de miliarde de dolari in efortul de a spori lichiditatea la nivel global in contextul crizei financiare, accesand astfel resurse neutilizate timp de 30 de ani.
"O posibilitate ar fi propunerea unei noi alocari de DST-uri. Aceasta ar reprezenta o injectie de lichiditate internationala", a declarat Paulo Nogueira Batista, director al FMI care reprezinta Brazilia si alte opt state in consiliul Fondului.
Drepturile Speciale de Tragere reprezinta active de rezerva internationale create de FMI, folosite ca unitate de plata pentru imprumuturi.
Criza fiscala din zona euro a zguduit pietele financiare in ultimele saptamani, iar investitorii si analistii se tem ca masurile de austritate impuse de un program de stabilizare a pietelor de 750 de miliarde de euro, convenit de statele Uniunii Europene si FMI, ar putea afecta revenirea economiei.
mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 11:47
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, ieri, ca a aprobat o linie flexibila de creditare de 20,58 miliarde dolari pentru Polonia, transmite Reuters, precizeaza NewsIn. FMI a mentionat ca linia de credit este de tip preventiv, iar Polonia nu intentioneaza sa retraga sume din aceasta.
Acordul cu Polonia il urmeaza pe cel cu Mexicul, acest tip nou de linie de creditare fiind instituit la inceputul acestui an de FMI pentru statele cu o economie sanatoasa, astfel incat acestea sa poata apela la FMI fara conditii stricte. "In ciuda fundamentelor solide, economia Poloniei se confrunta cu efectele crizei internationale, atat prin sectorul real al economiei, cat si prin cel financiar", se arata intr-un document al FMI, in care se precizeaza ca linia de creditare va da posibilitatea Poloniei "sa adiministreze mai bine efectele adverse". FMI se confrunta cu problema imaginii sale. Statele sunt, in multe cazuri, reticente la ideea de a apela la ajutorul FMI, deoarece acesta poate fi perceput ca un semn al unor probleme serioase, iar imprumuturile sunt conditionate, in mod obisnuit, de limitarea cheltuielilor publice. Linia de credit flexibila a fost conceputa ca o cale de a evita efectul de "stigmat" si de a asigura accesul la resurse financiare suficiente pentru statele cu economii sanatoase, dar care au fost grav afectate de criza financiara globala. Tarile in cauza trebuie sa aiba un istoric financiar bun pentru a putea accesa aceste linii de credit de la Fond. mai mult
Joi, 07 Mai 2009, ora 09:14
Criza economica mondiala a evidentiat necesitatea ca o organizatie internationala sa-si asume conducerea programelor de combatere a efectelor de risc sistemic, iar aceasta poate fi Fondul Monetar International (FMI), a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru Xinhua. In plus, FMI trebuie sa detina un rol important in procesul de coordonare a reglementarii in sistemul financiar international, avand in vedere expertiza de care dispune in domeniu, a precizat Strauss-Kahn pentru agentia de presa chineza.
G20, organizatia celor 20 de state cu cele mai mari economii din lume, nu poate exercita aceste atributii intrucat nu reprezinta toate statele, a spus el.
"Organizatia G20 incepe sa joace acest rol, dar nu reprezinta toate tarile. Pote FMI sa-si asume aceasta pozitie? Cred ca da", a adaugat oficialul FMI.
Rolul FMI a crescut in importanta in ultima perioada, institutia participand la stabilizarea financiara a mai multor state afectate de criza economica.
Totodata, Japonia si Uniunea Europeana au anuntat suplimentarea resurselor alocate FMI cu cate 100 de miliarde de dolari.
Liderii G20, dar si reprezentanti ai marilor institutii financiare mondiale, inclusiv Fondul, vor participa, joi, la un sumit la Londra. mai mult
Joi, 02 Aprilie 2009, ora 10:41
Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea ramane fara bani pentru combaterea crizei financiare, in urmatoarele sase luni, adaugand ca fondul necesita o infuzie urgenta de capital pentru continuarea activitatii, relateaza Telegraph.Strauss-Kahn a spus ca fondul are nevoie de o infuzie de capital pentu a continua sa sustina economiile ce se confrunta cu probleme si a indicat ca tarile dezvoltate trec din recesiune in plina depresiune economica, accentuand temerile legate de gravitatea crizei in tarile bogate.Fondul a ajutat o serie de state, printre care Islanda, Letonia si Pakistan, insa reprezentantul FMI a spus ca multe alte tari vor solicita sprijin in lunile urmatoare."in prezent, resursele FMI sunt suficiente pentru a face fata situatiei, insa, pentru ca ne confruntam cu o criza economica, nevoia ar putea fi mult mai mare decat in trecut", a explicat acesta. "Trebuie sa intervenim in Asia, Africa, Europa Centrala, America Latina si poate si in alte regiuni. Nu pot sa promit ca peste sase sau opt luni vom avea rezerve suficiente", a subliniat Strauss-Kahn.Fondul face apel la tarile cu mari excedente bugetare si cu rezerve valutare masive sa doneze banii pentru ajutarea economiilor afectate.FMI cauta solutii pentru sustinerea economiilor emergente ce au fost afectate de situatia din pietele mondiale, in ciuda politicilor solide."Fondul ia in considerare modul in care poate oferi sustinere unor... mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:52