Un sfert din populatie declara ca face economie maxima la consumul de energie, in contextul in care aproape 90% dintre romani cred ca risipa de resurse energetice contribuie la accelerarea schimbarilor climatice.
Pentru majoritatea, costul energiei este motivul principal de reducere a consumului, insa un procent important invoca si poluarea.
Acestea sunt date ale celui mai amplu sondaj de opinie privind perceptia si comportamentul populatiei cu privire la consumul responsabil de energie si eficienta energetica in cladiri, realizat la nivel national de INSCOP Research la comanda Energy Policy Group (EPG), in cadrul Proiectului Romania Eficienta.
Astfel, cei chestionati au fost rugati sa isi autoevalueze comportamentul in privinta consumului de energie pe o scala de la 1 la 10, in care nota 1 inseamna "Fac risipa maxima de energie", iar nota 10 inseamna "Fac economie maxima la consumul de energie".
Astfel, 23% dintre respondenti si-au acordat nota 10 in privinta consumului de carburanti, iar 24%, in privinta consumului de electricitate. Ceva mai multi, respectiv 28%, au spus ca fac economii maxime la consumul de gaze naturale si tot atatia, la consumul de lemne.
Per ansamblu, aceasta inseamna ca, in medie, doar 25,7% dintre romani fac tot ce pot pentru a consuma energia cat mai eficient si responsabil.
Totusi, exista loc de imbunatatire a atitudinii fata de risipa de resurse, intrucat ceilalti considera ca, desi fac economie, nu sunt intotdeauna suficient... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 14:10
Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC) atrage atentia ca pretul mare al energiei afecteaza competitivitatea industriei romanesti, iar unele companii ar putea fi nevoite sa-si mute capacitatile de productie in afara tarii, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
ABIEC isi manifesta ingrijorarea profunda privitor la demersurile Guvernului/autoritatilor, anuntate in presa, in legatura cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) prin care, timp de 10 ani, toti consumatorii finali de energie electrica ar urma sa plateasca pana la 10,5 miliarde de lei pentru a sustine costurile cu certificatele de emisii pe care CEO trebuie sa le cumpere pentru a produce energie electrica.
"Industria se afla in mari dificultati din cauza pretului energiei electrice si al gazelor, a tuturor taxelor si schemelor de sprijin pe care este obligata sa le sustina", a declarat Marian Nastase, presedintele ABIEC, citat in comunicat.
"Asistam neputinciosi la distrugerea competitivitatii companiilor din Romania chiar de propriii alesi, intr-o realitate in care industria este ignorata atunci cand se elaboreaza nenumarate strategii, programe, politici si scheme de sustinere. Reprezentam industrii care realizeaza produse cu valoare adaugata mare, angajam sute de mii de oameni direct si indirect si, in ciuda rolului important pe care il jucam in economia Romaniei, constatam ca masurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe pietele... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 15:10
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Turbinele eoliene generau 23,5% din totalul productiei nationale, miercuri dimineata la ora 11:30, fiind pe primul loc in topul surselor de energie electrica, in timp ce exporturile tarii se apropiau de 600 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national, postate in timp real pe site-ul Transelectrica.
La ora mentionata, productia de energie din turbinele eoliene era de 2.242 MW.
Pe locul doi in topul resurselor de productie se afla carbunele, cu 22,2% (2.129 MW), iar, pe locul trei, hidrocarburile, cu 20,8% (1.990 MW).
Totodata, productia nationala se ridica la 9.569 MW, iar consumul, la 8.989 MW, diferenta de 580 MW fiind exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat ca, miercuri 28 noiembrie, intre orele 2:00 si 20:00, vantul va avea intensificari cu viteze de 40 - 50 km/h, iar in estul, centrul, sudul Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei rafalele vor atinge in general 55 - 75 km/h.
Acestea sunt zonele unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din Romania. mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 12:36
Romania trebuie sa pastreze un echilibru in ceea ce priveste mix-ul energetic, iar acest echilibru va sta la baza strategiei energetice care este in curs de elaborare si va fi adoptata pana la finele anului, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.
"As incepe cu urmatoarea afirmatie care este destul de dura: hai sa nu taiem ceva inainte de a pune ceva in loc. Adica Romania este o tara binecuvantata de Dumnezeu.
E o tara care dispune de resurse bogate de energie regenerabila, hidro, geotermala, biomasa, energie eoliana, solara si din resurse clasice, carbune, gaz, petrol... nuclear. Haideti sa ne uitam la structura productiei de energie intr-o zi oarecare.
Alaltaieri, de exemplu, au inghetat centralele eoliene, toate. Si ce am pus in loc? Am pus in loc carbune, ca n-am avut ce sa punem altceva.
Ca hidro deja era la maximum. Adica eu cred ca trebuie sa pastram un echilibru si acest echilibru este cel care va sta la baza strategiei pe care o dezvoltam si pe care, asa cum am promis, pana la sfarsitul anului o vom adopta", a spus Anton Anton.
Potrivit ministrului Energiei, Clean Energy Package (Pachetul privind Energia Curata n.r.) reprezinta o provocare si o oportunitate.
Acesta a reamintit ca pe zona de stocare de energie Romania are in derulare proiectul Tarnita-Lapustesti, dar ca in Europa sunt 340 de asemenea sisteme.
"Ma bucur ca toata lumea e de acord ca trebuie sa discutam despre stocare de energie. Romania are un proiect mare, frumos,... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 12:04
Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.
Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.
"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.
La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.
"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.
Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
Resursele de energie primara ale Romaniei au inregistrat in primul semestru al anului o scadere cu 2,8% fata de aceeasi perioada din 2011, pe cand cele de energie electrica au scazut cu 3,2% in perioada mentionata, releva datele provizorii publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit sursei citate, productia interna a insumat, in intervalul ianuarie-iunie 2012, 11,452 milioane tep, in scadere cu 1,8% comparativ cu semestrul I din 2011, in timp ce importul a fost de 5,816 milioane tep, in scadere cu 4,7%, arata comunicatul de presa al INS.
Din totalul inregistrat, cea mai importanta cantitate de zacamant a fost cea de gaze naturale utilizabile (5,780 milioane tep), urmata de titei (4,515 milioane tep), carbune net (3,540 milioane tep) si energie hidroelectrica, nuclearo-electrica si energie electrica din import (2,009 milioane tep).
Resursele de energie electrica, in scadere cu 3,2%
In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 30947,5 milioane KWh, in scadere cu 3,2 % fata de semestrul I 2011.
Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei cu 3,9%, deci 1237,4 milioane KWh. Cea mai mare scadere a productiei a fost inregistrata in cazul hidrocentralelor, cu 21,8%, ajungand la 7326,3 milioane KWh.
Si productia din centralele nuclear-electrice a fost mai mica cu 3,3% fata de primul semestru din 2011, ajungand la 5456,6 milioane KWh.
Cresteri ale productiei au fost... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 14:06
Resursele de energie primara au scazut in primele doua luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 17%, iar cele de energie electrica s-au redus cu 4,7%, a anuntat vineri INS.
Principalele resurse de energie primara au totalizat 6,625 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 1,357 milioane tone.
Productia interna a insumat 5,1 milioane tep, in scadere cu 21,1%. Importurile au fost de 1,524 milioane tep, in crestere cu 0,5%.
Resursele de energie electrica au fost de 11,065 miliarde KWh, in scadere cu 540,9 milioane KWh (4,7%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2011. Scaderea resursei de energie electrica a fost determinata in principal de scaderea productiei, cu 622,5 milioane KWh (5,4%).
Productia din termocentrale a fost de 6,781 miliarde KWh, in crestere cu 781,5 milioane KWh (13%). Productia din hidrocentrale a fost de 1,628 miliarde KWh, in scadere cu 1,768 milioane kWh (52,1%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 2,037 miliarde KWh, in urcare cu 75,1 milioane kWh (3,8%).
Productia din centralele electrice eoliene a totalizat 440,7 milioane KWh, in crestere cu 289,4 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Consumul de energie electrica in perioada analizata a fost de 9,219 miliarde KWh, cu 1,1% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului 2011. Iluminatul public a inregistrat o crestere cu 14,5%, iar consumul populatiei a crescut cu 1,8%.
Exportul de energie electrica a fost de 155,6... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:46
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca are cunostinta de foarte multe interese pentru ca Romania "sa devina tot mai dependenta energetic" si a cerut parlamentarilor "maxima responsabilitate" in discutarea cresterii capacitatii interne de energie.
Basescu a facut un apel ca energia sa redevina un domeniu prioritar al Romaniei, cerandu-le parlamentarilor sa-si imagineze o Romanie care-si dubleaza PIB-ul in urmatorii zece ani.
"Cu ce energie va face acest lucru?", s-a intrebat presedintele. Acesta a punctat ca energia eoliana nu poate fi singura solutie si, in acest context, s-a referit la alte surse - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.
"In opinia mea, in momentul de fata sunt foarte multe interese - nu spun ale politicului, doamne fereste, sau ale Guvernului - dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic.
Eu va cer dumneavoastra, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie, atat nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist, daca intr-adevar avem resurse", a avertizat Presedintele. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:18