Resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu, acestea insumeaza circa 134,6 miliarde mc, insa numai 38,34 miliarde mc de apa reprezinta resursa utilizabila, potrivit datelor Administratiei Nationale "Apele Romane", care arata ca investitiile in infrastructura de aparare impotriva inundatiilor ar trebui accelerate.
"Potrivit informatiilor statistice centralizate la nivelul Administratiei Nationale Apele Romane, resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu. Teoretic, resursele de apa insumeaza circa 134,6 miliarde mc (fiind constituite din apele de suprafata - rauri, lacuri, fluviul Dunarea - si ape subterane), insa, dintre acestea, doar circa 38,34 miliarde mc de apa reprezinta resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice. Din cauza regimului variabil al resurselor de apa din Romania, o parte din resursele de apa cresc in perioadele de viitura, iar, in perioadele secetoase, debitele scad la valori foarte mici", arata institutia intr-un comunicat.
Pentru a mari resursele utilizabile, specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane" au regandit functionalitatea lucrarilor hidrotehnice existente, astfel incat, la aceasta ora, majoritatea lucrarilor hidrotehnice aflate in administrare au utilitatea publica multipla.
In prezent, specialistii Apelor Romane au in vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice, inclusiv prin... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 17:02
Mai mult decat un program de imbunatatire a performantei organizatiilor, transformarea digitala descrie o miscare la nivel de societate, o incorporare a tehnologiei in toate aspectele vietii personale si profesionale cu scopul de a accesa un nivel superior de conectare, flexibilitate, analiza si cunoastere.
In acest context mai larg, tehnologiile de automatizare reprezinta un motor de crestere a gradului de transformare digitala prin impactul pe care il au asupra modului in care oamenii se raporteaza la activitatile lor.
In mediul organizational, actiuni specifice factorului uman devin, intr-o masura tot mai mare, pretabile agentilor virtuali reprezentati de roboti software care pot fi invatati sa execute atat operatiuni repetitive, cat si actiuni complexe de analiza a probabilitatilor si de determinare a deciziilor optime in anumite scenarii. Astfel, dintr-un instrument de lucru, tehnologia se transforma intr-un coleg de birou cu propriile activitati alocate, program de lucru si indicatori de performanta.
Acest lucru ridica noi provocari legate de redefinirea cadrului in care opereaza omul in raport cu tehnologia, pentru a valorifica acele atribute unice elementului uman si pentru a raspunde riscurilor ridicate de folosirea tehnologiilor de inteligenta artificiala. Deci, se poate spune ca, desi tehnologia este asociata cu conceptul de transformare digitala, aceasta reprezinta doar unul dintre pilonii transformarii, la fel de important precum oamenii, procesele si... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 16:52
Legea resurselor hidrominerale, aflata in dezbatere in prezent la Senat, va produce confuzie in anumite cazuri, va inchide fabrici, va pagubi administratiile locale si, nu in ultimul rand, va duce la scumpirea apei la raft, atrag atentia reprezentantii Asociatiei Producatorilor din Industria Apei (APRIA).
"Dupa cum se tot repeta, 'Iadul este pavat cu bune intentii', la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste anumite initiative legislative. Ajunsa la Senat pentru a primi aviz favorabil, legea va produce confuzie in anumite cazuri, va inchide fabrici, va pagubi administratiile locale, care nu vor beneficia cu aceasta ocazie de niste bani, si va duce la scumpirea apei la raft. Punctual, producatorii au sesizat cateva dintre cele mai arzatoare probleme care vor aparea in urma adoptarii acestei legi.
Astfel, se scumpeste apa de izvor si de masa imbuteliata, proiectul prevede introducerea redeventei pentru apele de izvor si de masa, de patru euro/metru cub, aceasta fiind cea mai mare taxare din UE.
Drept urmare, pretul de vanzare la raft, pentru apele de izvor si de masa imbuteliate, va creste cu minim 10%", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei.
Potrivit sursei citate, acest proiect restrictioneaza dreptul populatiei de a consuma zilnic o apa potabila de calitate, la un pret accesibil.
"Un alt efect al redeventei, dar si al implementarii dispozitiilor prezentului proiect va fi inchiderea multor fabrici, ceea ce este dramatic atat pentru... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 12:37
In aceasta zi de luni, 29 iulie 2019, am epuizat resursele naturale globale pentru anul in curs.
Momentul marcheaza, potrivit organizatiei Global Footprint Network, Ziua Suprasolicitarii Pamantului.
Seceta in Honduras
Global Footprint Network (GFN) prezinta an de an datele statistice privind asa-numita "amprenta ecologica", prin calcularea solicitarilor globale de la natura.
Momentul in care cerintele depasesc resursele naturale ale planetei este caracterziat prin sintagma Ziua Suprasolicitarii Pamantului (Earth Overshoot Day).
An de an, acest nivel este atins tot mai devreme. De la inceputul acestor calcule, in 1971, cand Ziua Suprasolicitarii Pamantului a survenit pe 21 decembrie, am ajuns, iata, la ziua de 29 iulie. In 2018, momentul epuizarii resurselor survenise pe 1 august.
Cu alte cuvinte, intreaga omenire consuma an de an mai mult decat pot produce ecosistemele planetei.
Consuma mai mult teren agrar si de pasune, mai mult spatiu piscicol, mai multa padure decat are practic la dispozitie. Totodata emana mai multe emisii de CO2 decat pot absorbi padurile si oceanele pamantului.
Organizatia internationala Global Footprint Network, cu sediul la Oakland, in California, atrage atentia ca aceasta evolutie dramatica este generata de defrisarile masive, de eroziuni ale solului, de reducerea diversitatii speciilor si cresterea emisiilor de carbon in atmosfera.
Sursa: Global Footprint Network
Mari diferente regionale
Ziua Suprasolicitarii... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 15:36
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunta ca nu va participa la referendumul pentru familia traditionala, ce urmeaza sa se desfasoare in 6 - 7 octombrie, intrucat este "inutil pe banii nostri".
Organizatia evoca, intr-un comunicat de presa intitulat "Inutilitatea referendumului pe banii nostri", decizia nr.580/2016 a CCR asupra initiativei legislative a cetatenilor de revizuire a Constitutiei in acest sens.
"Curtea Constitutionala prin Decizia - luata cu unanimitate - nr.580/2016 asupra initiativei legislative a cetatenilor de revizuire a Constitutiei, conchide la paragraful 42 urmatoarele:
Examinand redactarea art.48 alin. (1) din Constitutie, propusa de initiatorii revizuirii, Curtea constata ca aceasta nu este de natura sa faca sa dispara sau sa inlature, elimine ori anuleze institutia casatoriei. De asemenea, toate garantiile dreptului la casatorie, astfel cum sunt consacrate in textul constitutional de referinta, raman neschimbate.
Prin inlocuirea sintagmei 'intre soti' cu sintagma 'intre un barbat si o femeie' se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie, in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a retinut in cadrul aceleiasi decizii, la paragraful 30, faptul ca nu intra in competenta Curtii examinarea oportunitatii propunerii de revizuire a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 11:20
Omenirea va epuiza pe 1 august resursele pe care Terra i le-a furnizat pentru anul acesta si va trai "pe credit" timp de cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network.
Global Footprint Network mai subliniaza ca perioada in care omenirea epuizeaza resursele anuale este din ce in ce mai scurta.
1 august este "data la care vom utiliza mai multi arbori, mai multa apa, mai mult sol fertil si peste decat ne poate furniza Terra pentru un an pentru a ne alimenta, gazdui si deplasa si data la care am emis mai mult dioxid de carbon decat pot absorbi oceanele si padurile", a explicat Valerie Gramond, de la World Wide Fund (WWF), partener al Global Footprint Network.
In 2018, ziua in care se termina resursele generate de Pamant, "Earth Overshoot Day" (EOD), adica data cand solicitarile omenirii depasesc capacitatea de regenerare a Terrei in acel an - un concept lansat la inceputul anilor 1970 -, a venit cel mai repede, anul trecut termenul fiind pe 3 august.
Fenomenul este provocat de consumul excesiv, dar si de risipa, a mai spus Valerie Gramond, care a reamintit ca, in lume, o treime din alimente sfarsesc la gunoi.
Situatia difera de la tara la tara, Qatarul si Luxemburgul, state mici, cu populatie putina, avand o amprenta ecologica puternica. Daca toata lumea ar trai ca ele, "ziua depasirii" ar fi calculata undeva intre 9 si 19 februarie, spun cei de la WWF.
In Vietnam, in schimb, data retinuta ar fi 21 decembrie.
Cei de la WWF mai spun ca nivelul... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 16:38
Noua legislatie privind protectia datelor personale intra in vigoare in luna mai. Vezi efectele GDPR asupra departamentului de resurse umane si ce masuri sunt recomandate pentru a respecta noua legislatie europeana.
GDPR a venit ca o modificare legislativa necesara in spatiul Uniunii Europene, dar, din nefericire, a creat si multa confuzie mai ales in randul companiilor care opereaza date ale cetatenilor UE.
Cu toate acestea, cand vine vorba despre departamentul de HR, multe dintre companii au inteles ca GDPR-ul nu face decat sa consolideze relatii de incredere intre angajator si candidati ori angajati. Cu ajutorul specialistilor Sincron HR Software facem o scurta trecere in revista a efectelor pe care departamentul tau de HR le resimte deja sau le va resimti odata cu intrarea in vigoare a cerintelor GDPR.
Constientizarea efectelor GDPR
Cerintele GDPR vor avea efect direct asupra proceselor si modului de operare a datelor colectate de catre departamentul de HR, astfel ca fiecare angajat din cadrul acestui departament trebuie sa fie la zi cu prevederile regulamentului privind confidentialitatea datelor cu caracter personal.
Asigurarea noilor drepturi garantate de GDPR
Printre noile drepturi ale posesorilor de date se numara dreptul de a fi uitat, dreptul la portabilitatea datelor sau dreptul de a restrictiona procesarea. Tu cum asiguri aceste drepturi? Ce modificari trebuie sa faci asupra proceselor de HR pentru a le asigura si respecta?
Cunoaste in... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 11:08
Romania are o performanta negativa fara precedent la nivel mondial in legatura cu pretul facturilor la energie electrica si gaze naturale, cu majorari de peste 40%, respectiv 48%, intr-un singur an, a afirmat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, intr-o conferinta de specialitate.
"Factura la energie a Uniunii Europene se ridica la 1,11 miliarde de euro pe zi, adica cea mai scumpa factura la energie din lume, iar noi, spre deosebire de celelalte state membre, avem o performanta negativa fara precedent la nivel mondial.
Am ajuns sa inregistram o crestere a pretului la gaze naturale cu peste 48% intr-un singur an si la energie electrica cu peste 40%.
Este fara precedent intr-o tara care are materii prime cu care isi poate acoperi consumul intern in proportie de 98% - si vorbesc despre gaze naturale.
Este o crestere generata strict de procesul de liberalizare. Aceasta crestere se duce direct in afectarea competitivitatii economiei romanesti si suportabilitatii consumatorilor", a afirmat Iancu.
Potrivit oficialului, Romania se afla in situatia in care detine materii prime, dar care sunt procesate in alta parte, devenind astfel un motor de crestere economica pentru alte tari.
"Noi vorbim despre economia circulara care se refera la valorificarea eficienta a resurselor, de orice categorie. Uniunea Europeana depinde de un consum anual de peste 176 milioane de tone materii prime si doar 30% si-l acopera de... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 14:29