Presedintele american Donald Trump a anuntat ca SUA nu vor mai acorda exceptii pentru cumparatorii de petrol iranian, decizie ce a avut ca efect imediat cresterea cotatiei titeiului pe pietele internationale. Astfel, vom asista cat de curand la noi scumpiri la pompa, inclusiv in tara noastra.
Planul liderului de la Casa Alba este sa paralizeze complet exporturile de titei ale Iranului. Astfel, din 2 mai, nicio tara nu va mai avea voie sa importe petrol iranian, dupa cum au atentionat autoritatile americane. In caz contrar, SUA vor aplica sanctiuni natiunilor care ii incalca decizia, trnsmite CNN.
Context
SUA au aplicat sanctiuni dure impotriva Iranului, in noiembrie 2018, avand ca tinta principala industria petrolului, resursa care aduce cei mai multi bani in visteria Teheranului.
Americanii au mai permis importul de titei iranian catorva tari, fara sa li se impuna penalitati. Derogarea a durat sase luni si expira pe 1 mai. De aceasta exceptie au beneficiat China, Japonia, India, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia si Grecia, insa Administratia Trump a anuntat ca nu va extinde termenul.
Obiectivul asumat al SUA este de a reduce la zero exporturile de titei ale Republicii Islamice.
Aversiunea liderului american a escaladat odata cu retragerea din acordul nuclear cu Iranul, anul trecut. Trump vrea sa oblige astfel conducerea iraniana sa accepte noi negocieri pe marginea programului sau nuclear, care sa duca la adoptarea unui nou tratat, mult mai sever si... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 07:42
Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns saptamana trecuta la un acord istoric legat de reducerea productiei de "aur negru", iar Rusia va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestei masuri.
Ca urmare a intelegerii, cotatia titeiului pe bursele internationale a sarit imediat de pragul de 50 de dolari pe baril.
Iar tendinta de crestere ar putea sa ramana pe tot parcursul anului viitor, cand seful grupului rus Lukoil estimeaza ca va fi depasita suma de 60 de dolari pe baril.
Alti jucatori pe piata energetica sunt mai reticenti si sustin ca pretul petrolului nu se va duce in sus chiar atat de mult.
In orice caz, Rusia va beneficia mult de pe urma acordului OPEC si a scumpirii "aurului negru", arata OilPrice.com.
Andrey Kostin, seful celei mai mari banci rusesti, VTB, a precizat ca intelegerea privind reducerea productiei va conduce la cresterea pretului petrolului - caci piata nu va mai fi "inundata" de cantitati uriase din aceasta resursa, ...citeste mai departe despre "De ce e Rusia marele castigator al acordului istoric pentru reducerea productiei de petrol" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 08:17
Guvernul american a decis sa acorde permisul final pentru derularea operatiunilor de foraj submarin executate de compania Shell in largul coastelor statului Alaska.
Pana acum Shell a beneficiat de un acord provizoriu pentru executarea primelor sectiuni de foraj din cele doua puturi din zona arctica, dar reprezentantii Washingtonului au apreciat ca nu exista niciun pericol major in continuarea operatiunilor, arata BBC.
Sub presiune
Operatiunile Shell din zona arctica controlata de Statele Unite au reprezentant un mar al discordiei intre ecologisti si guvernul federal.
Reprezentantii miscarilor ecologiste acuza compania si oficialii de la Washington de deschiderea unei adevarate Cutii a Pandorei din punct de vedere al politicii de mediu.
In acelasi timp, oficialii americani sustin ca au verificat constant actiunile Shell in zona si aceste se dovedesc extrem de sigure.
Inclusiv compania olandeza a tinut sa sublinieze interesul acordat pentru siguranta explotarilor in aceasta zona.
"Am ramas dedicati operatiunilor sigure din punct de vedere al mediului inconjurator si suntem decisi sa evaluam in continuare ceea ce ar putea reprezenta principala resursa nationala de energie", a explicat un purtator de cuvant al companiei.
Rezerva arctica
Pentru a obtine unda verde la foraje, Shell a fost nevoita sa repare o parte din echipamentul folosit la operatiunile derulate anterior.
Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand companiei i se permite sa... mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 13:05
Optimismul lui Vladimir Putin, care in martie anunta ca Rusia a lasat in urma cea mai neagra perioada a actualei crize economice, ar putea fi dat peste cap de noile prognoze privind evolutia pietei petrolului in viitor.
Noua scadere survenita in ultimele saptamani in pretul petrolului anunta nori negri care se aduna deasupra prognozei optimiste a oficialilor de la Moscova de a relua cresterea economica in cursul anului viitor, apreciaza analistii consultati de agentia Bloomberg.
Doi ani de criza
O analiza ING estimeaza ca Rusia are nevoie de un pret de 80 de dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, in caz contrar stagnarea pretului petrolului la 60 de dolari putand prelungi perioada de contractie economica cu inca un an, dupa cum reflecta economistii bancii centrale.
"Rusia va infrunta o recesiune sau o stagnare in cursul anului viitor daca petrolul va evolua in jurul pretului de 50 de dolari/baril.
Vor fi nevoiti sa reduca cheltuielile, sa amane o parte din investitiile in sectorul Apararii si sa apeleze la ce a mai ramas in Fondul de Rezerva", descrie situatia Dimitry Polevoy, unul din economistii din Moscova ai ING Bank.
Dupa prabusirea rublei si aplicarea sanctiunilor economice de catre Occident, oficialii de la Moscova au fost nevoiti sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 10 procente.
In acelasi timp, unul dintre fondurile suverane de investitii ale guvernului rus, Fondul de Rezerva a fost aproape secatuit in incercarea de a acoperi... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:02
3Pretul petrolului a pierdut aproape 50% de la nivelurile maximale inregistrate in iunie 2014, un procent semnificativ pentru istoricul afisat de acest tip de marfa.
Ce pare a fi diferit de aceasta data fata de evolutiile negative anterioare este faptul ca ferta excedentara pare structural afectata (OPEC nu a anuntat nicio taiere a productiei), putand astfel duce la un nivel coborat pentru mai mult timp al pretului petrolului.
Iar aceasta scadere abrupta a pretului barilului de petrol poate influenta evolutia viitoare a diferitelor clase de active la nivel global.
Sa investigam pe rand cateva din efectele cauzate de un asemenea eveniment:
Economia:
Cu o oarecare inertie (in general 1-2 trimestre), un pret mai mic al petrolului duce la o inflatie scazuta, ceea ce in principiu ar trebui sa determine bancile sa continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuala deflatie.
Pe de alta parte, fenomenul este mai complex, pentru ca pe termen lung, un petrol in scadere ar duce la o potentiala crestere economica, lasand loc bancilor centrale sa mai ridice dobanzile-cheie.
Evident, punctual, una dintre cele mai afectate economii ar fi cea a Rusiei, unde am asista probabil la o criza a contului curent, o depreciere a monedei nationale si sincope de finantare externa.
Materiile prime:
Preturile aferente produselor derivate din petrol vor scadea, legatura fiind direct proportionala. Carbunele ar putea chiar creste ca pret, pe fondul unui consum... mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 13:27
Ritmul rapid de crestere al productiei de gaze naturale si petrol din SUA vor schimba sectorul energetic din aceasta tara si este posibil sa modifice modul in care Statele Unite se vor implica in afacerile internationale.
Acest boom al productiei este un eveniment revolutionar, insa nu in felul in care cred multi. Expertii, spre exemplu, sustin ca o crestere a independentei energetice a Americii de Nord va conduce la masuri la fel de drastice in geopolitica, transmite Agerpres, citand o analiza New York Times.
Faptul ca Statele Unite vor avea dintr-o data o cantitate mare de gaze naturale produse pe plan intern si, din ce in ce mai mult, de petrol, le va permite - sustine argumentul - sa manifeste mai putin interes fata de afacerile internationale, inclusiv fata de tarile politic provocatoare, producatoare petrol si gaze naturale din Orientul Mijlociu, Africa si din alta parte.
Ori, acest lucru este putin probabil sa se intample, sustine NY Times. In pofida productiei mai mari din zacaminte de sist, cum ar fi cel de la Bakken (Dakota de Nord), cota petrolului din cererea totala de energie a SUA este asteptata sa scada doar la 32% fata de 37% pana in 2035. Intre timp, gazele naturale isi vor creste cota la 26% fata de 25%, iar sursele regenerabile de energie vor creste la 11% de la 7%, potrivit "US Energy Information Administration".
Factorul cel mai strategic in consumul american va ramane pretul petrolului si efectul perturbarilor asupra economiei Statelor... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:31
Mirosul de praf de pusca inca se mai simte in Libia, trupele NATO care au sustinut revolutia in urma careia a fost omorat Gaddafi urmand sa se retraga in mod oficial luni, 31 octombrie. Insa o noua invazie de forte isi face deja aparitia in Tripoli.
Companiile de securitate, constructii si infrastructura din vest care au exploatat oportunitatile de afaceri din Iraq si Afganistan isi intorc privirile catre Libia, stat eliberat dupa decenii de dictatura, relateaza mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:28
"Statul vorbeste despre faptul ca avem petrol si cu toate astea e scump. Guvernul vorbeste multe insa ascunde faptul ca la benzina, 75% sunt numai taxe si accize. Orice crestere de pret il avantajeaza" a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul pentru Romania al Zeta Petroleum, Bogdan Popescu. Acesta este de parere in 20-30 de ani explorarea titeiul conventional nu va mai fi rentabila din cauza cresterii pretului pe fondul epuizarii rezervelor mondiale. Cum arata topul tarilor cu cele mai mari exporturi de petrol din lume?
In mod sigur prima este Rusia, pe locul doi ar trebui sa fie Nigeria, Venezuela sau Iranul si Arabia Saudita.
Contrar a ce se spune ca Libia este tara cu cea mai mare productie din Africa, nu e adevarat.
Cred ca Nigeria are resurse mai mari decat Libia.
Ce state sunt cele mai mari consumatoare de resurse de petrol?
De departe, America care consuma 30% din resursele planetei, ceea ce este indecent pentru o populatie de peste 200 de milioane.
Franta nu este atat de mare consumatoare cat Japonia, iar China este o tara care a devenit “atelierul planetei” unde se produce tot ce nu vrea Occidentul sa produca.
Cat de afectate sunt economiile lor de cresterea pretului la petrol?
Cu cat tara e mai saraca cu atat e mai afectata.
Pana la 100 de dolari/baril nu s-a intamplat nici un “seism” exceptional.
Noi, fiind inca in criza, suntem afectati, mai ales ca discursul politic este putin schizoid.
Statul vorbeste despre resursele noastre,... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 23:24
Romania mai are resurse de petrol si gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, in timp ce rezervele de carbune pot asigura consumul intern pentru inca circa 30 de ani, a declarat, marti, presedintele Agentiei Natioanle pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti."Rezervele de gaze sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de titei de 74 milioane de tone", a afirmat Patruti, la conferinta la conferinta Mediafax Talks about Energy.
Productia anuala de gaze, asigurata cumulat de compania de stat Romgaz Medias si Petrom, este de aproximativ 12 miliarde de metri cubi.
De asemenea, Petrom extrage anual circa cinci milioane de tone de petrol.
Potrivit lui Patruti, rezervele de huila ale Romaniei se ridica la 755 milioane de tone, cantitate din care insa doar 100 milioane de tone sunt exploatabile industrial, ceea ce, la o productie anuala de peste trei milioane de tone, asigura consumul pentru urmatorii 30 de ani.
Patruti nu a oferit informatii privind rezervele de uraniu, dar a precizat ca aceasta resursa mai ajunge pana in 2017 pentru productia de electricitate in centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectica.
Centrala functioneaza cu doua reactoare, iar Guvernul intentioneaza sa mai construiasca inca doua unitati, in parteneriat cu companii straine.
Potrivit lui Patruti, achizita uraniului pentru continuarea functionarii centralei nuclearelectrice pote fi asigurata prin contracte pe termen lung, iar variantele disponibile sunt... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 11:59