In cazul in care ai inceput sa ai probleme cu returnarea creditului, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti o intalnire cu reprezentantii bancii. Apoi, va trebui sa le povestesti angajatilor bancii toate problemele financiare pe care le ai, dar si cele la care te astepti pe viitor.
Nu te sfii sa spui adevarul, te va ajuta mai mult in aceasta etapa decat dupa. In plus, de cele mai multe ori cand apar astfel de probleme, intervine si rusinea. Las-o deoparte! De felul in care interactionezi acum depinde viitorul tau financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce pasi trebuie sa urmezi in cazul restructurarii creditului.
La o prima discutie, ofiterul de credit iti va spune care sunt posibilitatile de restructurare a creditului, va face mai multe simulari pentru un nou plan de rambursare si veti decide impreuna care este cel mai convenabil pentru tine.
Dupa ce ai semnalat bancii toate problemele pe care le ai, se va trece la completarea documentatiei aferente, iar dupa ce aceasta este realizata banca va analiza si va lua o decizie care sa fie benefica pentru ambele parti.
Creditorul vrea ca, prin restructurarea unui imprumut, sa obtina o solutie de rambursare avantajoasa care sa te ajute pe toata perioada dificila, dar sa si pastreze un nivel de risc rezonabil al creditului.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa,... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 08:30
Bancile si IFN-urile vor putea amana ratele la creditele persoanelor fizice si firmelor in contextul pandemiei Covid-19, a decis marti Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta.
BNR precizeaza ca va flexibiliza cadrul normativ iar aceste masuri nu vor determina reclasificarea creditelor iar institutiile bancare nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii.
"Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta, a clarificat modul in care bancile si IFN-urile din Romania trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19. Astfel, BNR va face uz de flexibilitatile cadrului normativ astfel incat persoanele si companiile cu credite sa poata fi ajutate atat de banci cat si de institutii financiare nebancare in perioada urmatoare.
Amanarea la plata (urmare a unei masuri generale sau prin negocieri directe cu clientii), determinata de situatia actuala, nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului. In consecinta, creditul nu trebuie reclasificat, iar institutia bancara nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii", se arata intr-un comunicat al BNR.
Astfel, mentioneaza Banca Nationala, "desi definitia starii de nerambursare presupune orice operatiune de restructurare a unui credit si trebuie asociata notiunii de dificultate financiara, in situatia unui... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 20:50
Un consumator din Maramures a obtinut stergerea unei datorii de 44.621 de euro in urma negocierii cu banca, intermediata de Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), acesta fiind cel mai important caz din punct de vedere valoric solutionat, potrivit unui comunicat al CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea unei datorii aproape egale cu suma imprumutata initial consumatorului.
"Dupa ce, in decembrie 2018, prin intermediul CSALB solutionarea unui caz in care beneficiul consumatorului, in relatie cu una din bancile la care avea imprumuturi, s-a ridicat la 39.000 de euro, acum avem un nou record valoric. De data aceasta vorbim despre un caz social in care banca a acceptat stergerea unei sume importante si conditii mai bune de plata pentru diferenta care a ramas de achitat. Cresterea sumelor pe care institutiile financiar-bancare le scad din sold sau din costul creditelor dovedeste ca bancile sunt dispuse sa negocieze cu adevarat conditii mai bune pentru consumatori. Dar, ambele parti au de castigat, deoarece isi pot continua relatia contractuala si, prin alegerea concilierii, a negocierii, evita rezolvarea litigiilor in instanta", a spus Alexandru Paunescu, membru al Colegiului de Coordonare CSALB.
Conform comunicatului, solutia a fost propusa de conciliatorul Roxana Mustatea, dupa trei luni de discutii cu ambele parti implicate, banca si consumatorul.
"Vorbim despre un caz social, un caz care a fost analizat uman, nu din... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 10:01
Cele mai mari 30 de banci din Europa in functie de capitalizare au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, reprezentand 3,5% din total, iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabila, in pofida recuperarii economice din regiune.
Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala.
Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.
Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.
Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:37
Seful Barclays, Antony Jenkins, cauta modalitati prin care sa reduca inca 40.000 de angajati din personalul bancii, ce reprezinta o treime din totalul care se ridica acum la 140.000 de persoane.
Concedierile masive fac parte din strategia bancii de a reduce masiv costurile, Jenkins considerand ca acesta va fi singurul avantaj competitiv al Barclays.
Directorul bancii ar fi afirmat "ca singura intrebare este: Cum poti face banca sa functioneze cu 100.000 de angajati in loc de 140.000?" cu ocazia unei intalniri cu actionarii, potrivit unei surse Financial Times, citate de Mediafax.
Informatia privind planurile sefului bancii va alimenta speculatii ca Barclays pregateste noi concedieri - posibil angajati bine platiti de la divizia de investment banking.
Persoane familiarizate cu modul de gandire al directorului bancii au afirmat, insa, ca referirile la redicerile de posturi nu reprezinta o tinta, ci mai degraba o aspiratie pentru urmatorii 10 ani.
Retragerea Barclays de pe unele piete la nivel mondial, mai ales in Europa, va conduce oricum la reducerea cu mai multe mii a totalului de posturi.
Jenkins a fost numit sef la Barclays in vara anului tercut, in urma plecarii lui Bob Diamnond, dupa ce banca a fost nevoita sa plateasca sute de milioane de dolari pentru incheieea unei anchete in care era acuzata de manipularea indicelui Libor al pietei interbancare. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:35
Numarul locurilor de munca pe cale sa fie desfiintate in ianuarie de companiile de servicii financiare la nivel mondial este cel mai mare dupa masurile de restructurare luate la inceputul lui 2009, in conditiile in care Europa incearca sa iasa din criza datoriilor.
Un alt motiv al restructurarii fortei de munca din sectorul financiar este reprezentat de regulile mai stricte impuse de autoritatile de reglementare in privinta capitalului.
In ultimele trei saptamani a fost anuntata desfiintarea a 16.040 de posturi, putin sub nivelul de 16.389 din ianuarie 2009, dupa ce Lehman Brothers s-a prabusit, potrivit datelor Bloomberg.
Bancherii si analistii anticipeaza ca aceste masuri sa se intensifice in urmatoarele luni, chiar daca actiunile companiilor financiare s-au apreciat cu 26% anul trecut.
"Intram intr-o faza de restructurare radicala. Daca pornesti de la scenariul ca modelul bancar universal a disparut, atunci trebuie sa mergi pe calea restructurarii, insotita de reducerea numarului de posturi. Suntem la jumatatea drumului", a declarat Chris Harvey, director pentru servicii financiare la nivel global la compania Deloitte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Companii europene precum Barclays si UBS elimina locuri de munca in ritm mai rapid decat majoritatea bancilor americane, din cauza crizei europene a datoriilor.
Europa sufera din cauza problemelor economice din zona euro, reglementarea mai stricta a beneficiilor bancherilor si a presiunilor... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 14:31
Bancile aplica din aceasta luna norme de creditare fara validarea acestora de catre Banca Nationala, care va aviza in continuare normele privind clasificarea creditelor si cele referitoare la evaluarea performantei clientilor.
In schimb, sunt obligate sa elaboreze norme proprii de creditare, in conformitate cu regulamentul BNR privind creditarea populatiei ai a firmelor, si institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul General tinut de banca centrala. Pana in prezent, doar IFN-urile din Registru Special aplicau aceasta regula.
Regulamentul privind creditarea, intrat in vigoare in 18 decembrie, prevede o noua exceptie pentru creditele de consum, care au fost puternic restrictionate in toamna lui 2011.
Astfel, bancile pot sa acorde credite de consum fara restrictii pentru operatiunile realizate exclusiv in scopul restructurarii la acelasi imprumutator, din considerente de dificultati financiare ale debitorului, doar pentru imprumuturile in sold la momentul restructurarii.
Banca Nationala a raspuns astfel partial plangerilor venite din partea clientilor, dar si a unora dintre bancheri, care au aratat ca dupa intrarea in vigoare a regulamentului de creditare din 2011 clientii cu credite de consum au ramas practic captivi, intrucat cerinte mai stricte nu permiteau restructurarea sau refinantarea unor astfel de imprumuturi.
Incepand din octombrie 2011, BNR a reglementat strict creditul de consum, care a fost in primul rand limitat la o perioada de cel mult... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 16:24
1500 de angajati de la banca britanica Lloyds vor fi concediati. Prin aceasta masura, noul director al institutiei financiare, Antonio Horta-Osorio spune ca va economisi 1,5 miliarde de lire sterline pe an pana in 2014, potrivit Mediafax. Horta-Osorio a prezentat joi planul de restructurare a bancii, la circa 100 de zile dupa investirea sa. Noul CEO spera sa revigoreze astfel grupul, reducand numarul de posturi din middle management, odata cu simplificarea operatiunilor.
Lloyds a concediat deja 27.000 de angajati de la inceputul crizei financiare, din 2008, si are in prezent circa 103.000 de salariati.
Costul programului de restructurare se va ridica la 2,3 miliarde lire sterline, insa economiile realizate vor permite bancii sa faca investitii suplimentare de 2 miliarde lire in operatiunile de retail banking, cele mai importante in cadrul grupului.
Horta-Osorio va reduce prezenta internationala a Lloyds la mai putin de 15 tari pana in 2014, de la 30 in prezent, pentru a se putea concentra mai mult pe divizia de retail banking din Marea Britanie, unde ocupa pozitia de lider de piata si a castigat intotdeauna mult mai mult decat pe plan international.
Prezenta internationala a Lloyds include operatiuni in Europa, in tari precum Olanda, Germania si Spania, in America de Nord, America Latina si Asia.
Horta-Osorio, angajat de Lloyds de la banca rivala Santander UK, a refuzat sa precizeze ce piete va parasi grupul.
Sindicatul Unite al angajatilor Lloyds a protestat vehement fata... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:15
Cele mai mari cinci banci britanice, inclusiv Royal Bank of Scotland si Lloyds, au desfiintat peste 103.000 de locuri de munca, circa 11% din numarul total de angajati la nivel international, de la declansarea crizei financiare la sfarsitul anului 2008, iar procesul continua, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.Cel putin 34.500 de posturi au fost reduse in Marea Britanie, potrivit documentelor transmise de banci autoritatilor de reglementare.
Bancile au planuri "agresive" de control al costurilor, "ceea ce sugereaza ca vor avea loc noi desfiintari de locuri de munca.
In multe dintre cazuri, vor fi necesare reduceri de costuri ale operatiunilor la nivel global", a declarat Andrew Gray, sef al diviziei bancare la PricewaterhouseCoopers Londra.
Institutiile de credit britanice au desfiintat locuri de munca si au vandut active, reducandu-si portofoliul cu 1.500 de miliarde de lire sterline (2.500 de miliarde de dolari) de la declansarea crizei, in contextul reducerii indatorarii si a necesitatii de a respecta reglementari mai stricte privind capitalul.
Companiile din sectorul financiar britanic intentioneaza sa reduca 16.000 de posturi in prima jumatate din 2011, potrivit grupului de lobby Confederatia Industriei Britanice.
Cele mai mari reduceri au avut loc la bancile RBS si Lloyds, care au primit ajutoare de stat in perioada crizei.
RBS, banca la care guvernul britanic controleaza 83% din actiuni, a taiat 74.000 de locuri de munca, cea mai mare parte a declinului rezultand... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 19:55