2018 se anunta a fi efervescent pentru bancile comerciale si extrem de provocator pentru Banca Nationala a Romaniei sau..."Vaticanul" cum i se mai spune in piata.
Recent, BNR a aprobat schimbarea actionariatului pentru Marfin precum si achizitia de catre Banca Transilvania a Bancpost dar a si respins intentia de a prelua Banca Romaneasca.
Reprezentantii celei din urma analizeaza alte optiuni strategice dupa raspunsul primit de la BNR, decizia putand fi contestata pana la 29 martie 2018.
Per ansamblu, ramane de vazut ce se poate rezolva intr-un termen scurt, in conditiile in care National Bank of Greece, care detine BROM, se afla in plin proces de restructurare stabilit cu autoritatile europene.
In acelasi timp, tot mai multe voci vorbesc despre scoaterea Bancii Romanesti, din nou, la vanzare iar Banca Transilvania si-ar putea declara, din nou, intentia de preluare, avand in vedere participarea sa la licitatie, alaturi de OTP.
Ar fi o premiera pentru Romania ca o banca sa poata asimila deodata alte doua institutii similare, specialistii din domeniu privindu-l, deja, ca pe un experiment interesant de urmarit si analizat pe termen scurt si lung.
Pe de alta parte, tot BNR urmeaza sa se pronunte in privinta achizitiei Piraeus Bank de catre unul din cele mai importante fonduri de investitii americane, JC Flowers.
Firma americana se afla la prima sa tranzactie finalizata in Romania, dupa tentativa esuata de achizitie simultana a doua banci iar Piraeus pare... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:30
Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.
Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:
Credite neperformante
In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.
Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.
Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romanei (BNR), a declarat marti, intr-o conferinta referitoare la taxarea tranzactiilor financiare, ca in Romania se are in vedere gestionarea fondurilor de rezolutie si de garantare de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
"Pe langa Basel III bancile mai sunt supuse si efortului de a pune deoparte acest fond de rezolutie sau de restructurare bancara. In afara de fondul de despagubire a deponentilor pana la 100.000 euro se are in vedere crearea separata a unui fond de rezolutie tot din contributii anuale ale bancilor, separate de primele, si care sa fie folosite in eventualitatea in care o banca sau alta are dificultati si trebuie restructurata.
La noi in tara se are in vedere ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa gestioneze ambele fonduri, atat fondul de rezolutie cat si fondul de garantare. In acest context vorbim de impunerea asupra bancilor din Europa a unei alte taxe noi, suplimentare, care sa vina sa se adauge la prevederile Basel III, la prevederile Fondului de rezolutie si apoi tot noi asteptam ca bancile sa reinceapa creditarea cat mai repede si eventual sa fie si motorul economiei, daca se poate. Trebuie sa ne gandim mai bine", a mai declarat oficialul BNR.
Doar 11 tari europene din cele 27 au spus ca vor sa aplice aceasta taxa
"Cele 11 tari sunt cele din flancul sudic, unde au fost suparari mari asupra bancherilor, plus, deloc surprinzator, Germania, Austria, tarile... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:42
Sistemul financiar-bancar din Romania ar trebui restructurat cat mai rapid, si trebuie sa isi asume acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, economist independent.
"Pe termen scurt cel mai important lucru este stabilitatea sistemului financiar-bancar, lichiditate si intermediere financiara. Lichiditatea poate sa vina si este ajutata de Banca Centrala. Intermedierea financiara este de datoria sistemului financiar-bancar.
Sistemul ar trebui restructurat cat mai rapid. Romania nu are aceeasi intermediere financiara, activele din PIB nu sunt la acelasi nivel ca in alte tari si totusi de fiecare data cand se intampla ceva intr-o tara, cum a fost Cipru zilele acestea, toata lumea se uita catre Romania si se intreaba daca acolo este o problema. Nu ar mai trebui sa se uite spre Romania ca sa se intrebe. De aceea trebuie sistemul financiar-bancar restructurat", a spus Citu.
Romanii trebuie sa poata avea incredere in sistemul financiar-bancar pentru ca tara sa aiba crestere economica
Potrivit acestuia, cursul nu ar trebui sa reactioneze imediat cand se intampla asa ceva, precum vestile cu privire la Cipru.
"Sistemul financiar-bancar trebui sa isi asume acest rol de a se restructura. Pe termen scurt ai nevoie sa refaci increderea in sistemul financiar-bancar. Acesta este un obiectiv care ar trebui sa fie al intregului sistem.
Nu putem sa avem etapa urmatoare de crestere economica fara sa avem incredere in sistemul financiar-bancar... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:12
Sistemul bancar romanesc a inregistrat cele mai mari pierderi cumulate din istorie, de 2,12 miliarde de lei, anul trecut, aproape de trei ori mai mult fata de 2011.
Analistii spun ca pierderile se vor adanci daca nu se iau rapid masuri, care vizeaza in principal restructurarea sistemului si reluarea creditarii.
Analistul financiar Aurelian Dochia spune, pentru Business24, ca pierderile inregistrate de banci nu reprezinta o surpriza si ca actionarii vor fi cei care vor suporta "nota de plata". Dochia recunoaste ca exista mai multe metode prin care bancile pot camufla pierderile reale, dar spune ca, mai devreme sau mai tarziu, costurile vor trebui platite.
"Bancile isi pot muta activele si pasivele dintr-o parte in alta, in asa fel incat pierderile sa nu apara direct in bilant. Dar mai devreme s-au mai tarziu, nu exista scapare. Pierderile sunt pierderi si cineva va trebui sa le suporte. In Romania va fi un cost amestecat, adica actionarii vor suporta factura", a spus Dochia.
Restructurarea sistemului, singura solutie?
Analistul a mai mentionat ca ar fi bine ca statul sa nu intervina in procesul de salvare al bancilor, asa cum s-a intamplat in alte tari. In opinia sa, cea mai buna solutie ramane restructurarea sistemului bancar.
In acest moment, 50% dintre banci concentreaza pierderile, in timp ce bancile care formeaza a doua jumatate au ramas pe profit, iar in opinia lui Dochia acesta este un semn de restructurare. "Bancile slabe, care au facut greseli,... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:33
Reglementarile europene si criza economica au generat o nevoie acuta de restructurare a sistemului bancar. Vremuri mai bune pentru aceasta industrie vor veni doar atunci cand se vor constientiza si rezolva prezentele disfunctionalitati, precum abordarea prociclica si lipsa de incredere, considera Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.
In aceasta perioada de transformare, Internetul isi face tot mai mult loc printre prioritatile grupurilor financiare, in ciuda unei disponibilitati catre inovatie mai scazute, avand in vedere contextul economic.
"Internetul nu este privit de toti ca fiind cea mai buna solutie in prezent pentru cresterea increderii prin comunicare personalizata a clientului cu banca si a bancii cu clientul. Opinez ca acest produs trebuie privit ca o abordare complementara la pachetul clasic bancar in vederea trecerii de la modelul operational bazat pe clasicul lant al valorii la asa-numitul lant virtual", a declarat Danescu, in cadrul unui interviu pentru Business24.
Sistemul bancar la nivel international traverseaza o perioada de restructurare. Ce disfunctie se afla la baza acestei crize si cum va arata sistemul bancar in cinci ani?
Disfunctia cea mai importanta, ca si cauzalitate, este cea a unei abordari prociclice a valului de reglementare europeana si a perceptiei distorsionate fata de banci in relatia cu nevoia de iesire din criza prin crestere economica dependenta major de creditul bancar.
Pe fondul... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:06
Banca-punte prinde contur, dupa ce guvernul a aprobat cadrul legislativ ce permite infiintarea acesteia. Scopul bancii-punte este sa ajute institutiile bancare aflate in dificultate. Decizia guvernului vine dupa trei ani de criza. Este acesta un semn ca sistemul bancare are probleme?
"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, pentru Business 24, in luna decembrie.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca infiinatarea bancii-punte in acest moment nu reprezinta un semn ca sistemul bancar are probleme, ci mai degraba are legatura cu schimbarea guvernului.
La randul sau, nici analistul financiar Aurelian Dochia nu crede ca infiintarea bancii-punte acum este un semn ca sistemul bancar are probleme.
"Nu, in niciun caz. Nu exista deocamdata nicio indicatie in sensul asta (criza in sistemul bancar n.red). De altfel, banca-punte va avea un rol de gestionare, ea nu are fonduri proprii cu care se contribuie la salvarea unor banci. Este un mecanism care urmeaza sa gestioneze in momentele de criza si, in functie de fiecare situatie in parte, va gasi solutiile fie de finantare, fie de lichidare controlata a unei banci.
Toate lucrurile trebuie sa fie facute astfel incat sa produca cat mai putine perturbatii. Nu este legata... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 08:00
Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.
"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.
Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?
Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.
Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.
E vorba despre platile arieratelor... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07
Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite in functie de active, va pierde pozitia de lider in urma reorganizarii orchestrate de directorul general, Brian Moynihan, care desface imperiul neperformant construit de predecesorul sau Kenneth Lewis, transmite Mediafax.Banca a fost la un moment dat cea mai mare din SUA in privinta depozitelor, creditelor ipotecare si a cardurilor de credit, dar situatia s-a schimbat in conditiile in care Moynihan restrange operatiunile cumparate de Lewis cu peste 130 de miliarde de dolari.
Dupa ce Moynihan va termina reorganizarea, numarul de angajati va fi mai mic cu cateva zeci de mii, iar Bank of America nu va mai fi lider in privinta activelor, fortei de munca si serviciilor ipotecare.
Bank of America Corp vrea sa reduca cheltuielile anuale cu cinci miliarde de dolari pe an, pana in 2013, a declarat luni Moynihan.
Programul de restructurare se va concentra pe activitatile de retail si pe arhitectura de sistem a bancii.
Bank of America avea la sfarsitul lui iunie 5.700 de sucursale la nivel national si 287.000 de angajati.
Presa a relatat vineri ca banca vrea sa reduca numarul de posturi cu 40.000, in urmatorii trei ani.
"Nu conteaza sa fii cel mai mare. Proiectul de reorganizare are rolul sa faca banca mai usor de administrat, mai concentrata si mai mica", a declarat Moynihan.
Reprezentantii Rezervei Federale (Fed) sustin planul de reorganizare a Bank of America, care corespunde opiniei autoritatilor de reglementare din intreaga... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 20:17