Piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise, sustine directorul general al Bancii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.
"Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels pentru Agerpres.
Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.
"Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale" a spus Johan Gabriels.
Directorul general al BCC crede ca aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.
"Cred ca avem trei stadii aici. In prima faza majoritatea bancilor care s-au decis sa plece din Romania au crezut ca detin o afacere solida pe care o vor vinde in profit, peste... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:00
Cel de al treilea grup bancar francez ca marime isi va reduce numarul posturilor din organigrama cu 1.400 in acest an, urmand sa angajeze mai putine persoane decat numarul pozitiilor eliberate prin pensionari.
Astfel, bancile regionale care controleaza banca preconizeaza recrutarea a doar 2.707 de persoane in locul celor 4.125 de angajati care urmeaza sa plece in 2013, scrie publicatia franceza Les Echos, conform Reuters.
"Daca se vor pensiona mai multi angajati in 2013, ei ar putea sa nu fie toti inlocuiti deoarece continuam sa gestionam cu atentia situatia", a declarat Camille Beraud, seful federatiei care controleaza Credit Agricole.
Ce planuri are Credit Agricole
Al treilea grup bancar francez a raportat pentru 2012 pierderi de 6,47 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari), cele mai mari de la listarea la bursa in 2001, din cauza taxelor achitate la vanzarea subsidiarei din Grecia, Emporiki Bank.
Directorii Credit Agricole au anuntat ca decizia neasteptata a autoritatilor franceze de a nu permite deducerea taxelor solicitata de Credit Agricole in urma vanzarii Emporiki au provocat bancii franceze deprecieri de 4,53 miliarde de euro in trimestrul patru din 2012.
Credit Agricole a lansat un plan strategic pe trei ani, care va duce la economii de 650 de milioane de euro. Banca a anuntat ca nu va plati dividende pentru 2012.
La inceputul acestei luni, Credit Agricole a anuntat finalizarea vanzarii subsidiarei sale din Grecia, Emporiki, catre banca... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 12:19
Restructurarile BCR erau previzibile si reprezinta un semnal clar ca incepe sa fie resimtita si la noi criza internationala din sectorul bancar, cred analistii economici Ionel Blanculescu si Mircea Cosea.
Astfel, este probabil ca pe viitor si alte banci sa anunte reduceri ale costurilor si taieri de personal.
"Este de asteptat ca toate bancile sa fie atinse de acest gen de restructurare, pentru ca pana la urma sistemul trebuie reajustat la realitatile de acum, care arata ca activitatea de creditare a scazut si scade in continuare", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Mircea Cosea are o opinie similara, considerand ca "in Romania, bancile au avut o perioada in care s-au aglomerat cu personal, au deschis filiale in foarte multe locuri si (...) au supraevaluat piata romaneasca", pe fondul unei "cresteri artificiale a cererii la credite intr-o anumita perioada".
Cel mai probabil "va urma o restructurare si va urma si o reducere a activitatii bancare in Romania in urmatoarele luni", a explicat Cosea pentru Business24.
Cele mai afectate segmente vor fi retailul, "pentru ca a apus perioada de creditare a populatiei", dar si o parte din segmentul corporate, mai exact cel adresat companiilor mici, "care aproape nu mai au acces la activitatea de creditare", considera Blanculescu.
Potrivit lui Mircea Cosea, vor avea loc restructurari si in cazul functiilor de suport, pe langa a celor din activitatea de creditare.
Ionel Blanculescu estimeaza insa ca... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:16
Anuntul BCR de a disponibiliza 1600 de angajati si a inchide 64 de unitati bancare face parte dintr-un proces demarat deja de mai mult timp, care va continua probabil si in 2013, afirma Aurelian Dochia, analist financiar si fost director general BRD.
"Este o parte a unui proces care a inceput de mai multa vreme si probabil va continua si in 2013, un proces in care bancile si-au schimbat directia fata de anii trecuti cand se extindeau, isi mareau reteaua si angajau personal. Acum au inceput sa-si restranga reteaua si sa dea afara personal", a declarat Dochia pentru Business24.
Presedintele BCR Tomas Spurny a declarat, luni, in legatura cu disponibilizarile din cadrul acestei banci ca "Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca".
BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013
Exista doua motive principale pentru aceasta situatie, crede analistul financiar.
Pe de-o parte, bancile se confrunta cu o reducere a activitatii, si, "poate ca mai important decat atat, reducerea perspectivelor privind activitatea din sectorul financiar", arata Dochia.
Pe de alta parte, creditele neperformante si incapacitatea de atingere a... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:07