Daca ai ajuns sa ai probleme cu returnarea creditului pe care l-ai accesat de la o banca, atunci ar fi bine sa mergi si sa discuti cu creditorul pentru ca, impreuna, sa gasiti o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce documente trebuie sa te prezinti la banca intr-o astfel de situatie.
Dupa ce ati ajuns la un consens in privinta a ceea ce urmeaza sa se intample cu creditul, primul act de care vei avea nevoie va fi cererea de restructurare.
In cazul in care ai fost concediat, ti-a fost taiat salariul sau dintr-un alt motiv care nu iti poate fi imputat, va trebui sa aduci bancii acte in acest sens. Astfel, iti trebuie documente care sa ateste situatia aparuta si vei avea nevoie, dupa caz, de o decizie de incetare a contractului de munca, de o decizie de diminuare a veniturilor sau, daca ai suferit vreun incident de natura medicala, atunci aduci documentele medicale.
Chiar daca se intelege de la sine, vei avea nevoie si de un act de identitate si de acte prin care iti dai acordul pentru ca banca sa consulte anumite baze de date. In cazul in care este vorba despre un credit cu ipoteca sau despre unul imobiliar, atunci vei avea nevoie si de documente justificative cu privire la garantiile creditelor.
In plus, restructurarea creditului se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de credit si la cel de ipoteca, in cazul in care este vorba despre asa ceva.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 10:30
In cazul in care ai inceput sa ai probleme cu returnarea creditului, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti o intalnire cu reprezentantii bancii. Apoi, va trebui sa le povestesti angajatilor bancii toate problemele financiare pe care le ai, dar si cele la care te astepti pe viitor.
Nu te sfii sa spui adevarul, te va ajuta mai mult in aceasta etapa decat dupa. In plus, de cele mai multe ori cand apar astfel de probleme, intervine si rusinea. Las-o deoparte! De felul in care interactionezi acum depinde viitorul tau financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce pasi trebuie sa urmezi in cazul restructurarii creditului.
La o prima discutie, ofiterul de credit iti va spune care sunt posibilitatile de restructurare a creditului, va face mai multe simulari pentru un nou plan de rambursare si veti decide impreuna care este cel mai convenabil pentru tine.
Dupa ce ai semnalat bancii toate problemele pe care le ai, se va trece la completarea documentatiei aferente, iar dupa ce aceasta este realizata banca va analiza si va lua o decizie care sa fie benefica pentru ambele parti.
Creditorul vrea ca, prin restructurarea unui imprumut, sa obtina o solutie de rambursare avantajoasa care sa te ajute pe toata perioada dificila, dar sa si pastreze un nivel de risc rezonabil al creditului.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa,... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 08:30
Restructurarea creditului nu este una dintre cele mai placute operatiuni prin care vrei sa treci, mai ales ca, la acest tip de actiune, trebuie sa apelezi atunci cand ai probleme. Aceasta varianta este menita, insa, sa te ajute atunci cand treci prin situatii financiare dificile, pentru care trebuie gasite cele mai bune solutii astfel incat sa fie depasite cat mai lin.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce presupune restructurarea creditului si cum te poti folosi de acest serviciu oferit de banca.
In general, la restructurarea unui credit trebuie sa apelezi atunci cand ti s-au micsorat veniturile, fie tie personal, fie au scazut veniturile familiei tale, iar rata creditului reprezinta o buna parte din cheltuieli. De asemenea, daca treci prin probleme medicale, ai intrat in somaj sau ai fost concediat, poti apela la banca pentru a-ti restructura imprumutul.
In plus, in cazul in care ai o dobanda variabila, iar aceasta fluctueaza foarte mult in sus, sau ai un credit in euro ori in franci elvetieni (asa cum au fost mai multe cazuri in ultima decada), poti apela la restructurarea creditului.
Daca simti ca o astfel de situatie se apropie, este indicat sa mergi la banca pentru a-i spune consilierului de credit despre aceste probleme, astfel incat sa poata fi gasita cea mai avantajoasa solutie pentru tine. La fel ca tine, banca este interesata ca imprumutul tau sa nu se transforme intr-unul nerambursabil.
Ofiterul de credit iti va prezenta... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2020, ora 08:30
Contribuabilii care pot beneficia de restructurarea financiara prevazuta de Ordonanta 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale au primit un termen mai indelungat pentru depunerea notificarii privind intentia de a aplica pentru restructurare.
Initial, termenul de depunere a notificarii era 30 septembrie 2019, iar acesta s-a prelungit pana la data de 31 octombrie 2019.
Cei interesati trebuie sa tina cont, insa, ca termenul pentru depunerea solicitarii de restructurare (care este diferita de notificarea privind intentia de restructurare), care contine intreaga documentatie necesara, ramane acelasi, respectiv sase luni de la intrarea in vigoare a Ordonantei (8 august 2019). In plus, autoritatile au adus clarificari suplimentare cu privire la procedura de urmat si la notiunea de "expert independent".
La prima vedere, prelungirea termenului de depunere a notificarii vine ca o gura de aer pentru contribuabilii cu datorii, insa, avand in vedere complexitatea procesului, acestia trebuie sa se raporteze mai degraba la termenul de depunere a solicitarii, care curge in continuare.
Aceasta insemna ca intreaga documentatie, care contine inclusiv planul de restructurare si testul creditorului privat prudent, trebuie sa fie gata pana la inceputul lunii februarie 2020.
Cine poate beneficia?
Contribuabilii care pot beneficia de prevederile ordonantei sunt impartiti in doua categorii. In prima categorie, restructurarea obligatiilor bugetare, la care ne vom referi... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 10:33
Mediul de afaceri critica "restructurarea financiara" adoptata de Guvern prin ordonanta de urgenta, afirmand ca ii incurajeaza pe cei cu comportament incorect.
Mai mult, IMM-urile spun ca masura ajuta primariile si companiile de stat, fara sa le impuna vreo corectie sau eficientizare pe termen mediu si lung in ceea ce priveste performanta manageriala.
La randul sau, Opozitia sustine ca ordonanta este neconstitutionala si ca, prin aceasta restructurare, companiilor de stat, ingropate in datorii ca urmare a capusarii indelungate si a conducerii subordonate politic, li se sterg datoriile doar pentru a putea face altele noi.
Ceea ce ar trebui sa stie insa fiecare roman este ca acesti bani pe care companiile nu i-au platit la buget - contributii, taxe si impozite, pe care noi toti le platim - ar fi trebuit sa mearga in sistemul de sanatate, in educatie, infrastructura etc. Practic, prin aceasta decizie, guvernul Dancila baga mana in buzunarul fiecarui cetatean din aceasta tara.
Ce prevede ordonanta
Persoanele fizice, juridice si companiile care nu si-au platit taxele si impozitele datorate statului vor scapa de o parte din acestea, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta o asa numita restructurare financiara.
Mai exact, companiile de stat sau private care au restante bugetare peste un milion de lei vor avea la dispozitie sase luni ca sa ceara sa intre intr-un plan de restructurare. Urmeaza apoi sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale,... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 09:47
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat, luni, ca a realizat intre 23-29 iunie un sondaj sub forma unui chestionar, la nivelul membrilor CNIPMMR privind utilitatea aministiei fiscale, iar 77,3% din respondenti au mentionat ca nu sustin amnistia fiscala.
Respondentii, in numar de 408, au fost in proportie de 54,3% microintreprinderi, 17,3% intreprinderi mici, 20,2% intreprinderi mijlocii, 2,8% intreprinderi mari si 5,4% ONG-uri si alte forme juridice, arata un comunicat emis luni de CNIPMMR.
La intrebarea "Cine considerati ca ar trebui sa beneficieze de masura amnistiei fiscale?", respondentii au apreciat ca persoanele fizice si microintreprinderile ar trebui sa fie in principal vizate de aceasta masura.
Intrebati daca sunt interesati personal sa isi declare in mod voluntar veniturile nefiscalizate care au fost sustrase impozitarii, 57,2% din respondenti au declarat ca nu au un interes personal in aplicarea acestei masuri, doar 42,8% mentionand ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala.
In ceea ce priveste "efectele considerate ca ar fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale", 44,8% din respondentii au mentionat ca aceasta masura este una controversata cu efecte multiple si 32,4% ca va avea efecte negative, doar 22,8% considerand ca va avea efecte pozitive.
Printre cele mai importante efecte pozitive considerate ca ar fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale, respondentii... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 17:29
Ministerul de Finante pregateste un proiect, care va fi pus in dezbatere publica, si care prevede restructurarea financiara, prin stingerea pana la jumatate din datoriile stranse pana la 31 decembrie 2018 sau plata esalonata, in anumite conditii.
"Restructurare financiara pentru ca nu este o amnistie fiscala, ca sa fie foarte clar, este o restructurare financiara. Modul in care ea se propune o sa vedeti deja astazi pe site prezentata intreaga propunere de modificare a cadrului sau de infiintare, de creare a cadrului legislativ, adica ordonanta de urgenta, de fapt ordonanta in nota de fundamentare, o prezentare succinta, o fundamentare, date, elemente financiare, motive, impactul argumentele pentru care credem ca o astfel de masura ar fi foarte utila mediului economic din Romania", a declarat Eugen Teodorovici, in cadrul unui eveniment organizat de Intact Media Group.
Conform proiectului, consultat de Mediafax, pentru diminuarea arieratelor au fost luate in calcul 2 scenarii, care propun instituirea unor masuri de acordare a unor facilitati fiscale in functie de valoarea obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel:
1. masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazata pe un plan de restructurare, plata esalonata si supraveghere fiscala pe perioada inlesnirii;
2. anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion care... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 13:05
Masurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar in functie de amplitudinea deviatiei mediei trimestriale a indicelui ROBOR fata de pragul de referinta (1,5%) vor genera o serie de efecte puternic negative in economie, sunt de parere analistii financiari din cadrul Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR).
Iata care sunt argumentele analistilor:
Lipseste motivatia rationala- in conditiile in care motivatia acestei taxe face referire la lacomia sectorului bancar, in contextul profitului inregistrat la nivelul intregului sector bancar de 1,3 miliarde euro in primele 9 luni ale acestui an (ceea ce reflecta un randament al capitalului investit de aproape 16%), comparativ cu 1,2 miliarde euro pentru tot anul 2017.
Acest lucru este normal, si reflecta performanta sectorului bancar ca urmare a proceselor indelungate de restructurare si reducere a ratei creditelor neperformante aproape de 5% (de cinci ori sub nivelul de acum un deceniu).
De asemenea, se desconsidera total randamentul capitalului reinvestit la nivelul intregului sector bancar pentru ultimul deceniu, respectiv 3%, extrem de redus avand in vedere riscul asumat. Desigur, la un randament al capitalurilor de 3%, nu se poate vorbi despre lacomie. Costul crizei financiare anterioare a fost de aproape 9 miliarde euro, iar statul roman nu a ajutat bancile (asa cum s-a intamplat in alte tari) pentru a depasi problemele din recesiune.
Lipseste motivatia... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:24
Radu Carp, membru al Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a spus ca nu este de acord cu varianta de restructurare a institutiei propusa de Irina Radu, presedinte director general al postului public.
Radu Carp a afirmat ca in ultima sedinta a CA al TVR s-a votat o varianta de restructurare a institutiei, dintre cele propuse de Irina Radu, el exprimandu-si "serioase rezerve fata de aceasta optiune".
Scrisoare deschisa adresata premierului Ciolos: Restructurati TVR, nu o bagati in insolventa
Astfel, Carp a reamintit ca restructurarea institutiei din anul 2012 s-a soldat cu esecuri multiple, cei care si-au pierdut functiile din TVR revenind pe posturi, iar televiziunea confruntandu-se cu esecuri financiare.
"Restructurarea din 2012 s-a dovedit un esec din toate punctele de vedere. Cei care au fost inlaturati din TVR, in marea lor majoritate, s-au intors in institutie dupa trecerea unui interval de timp de doi ani in medie, datorita ...citeste mai departe despre "Radu Carp: Restructurarea TVR va duce la concedieri colective si e sortita esecului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 12:08