Ordinul pentru aprobarea procedurii de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 in cazul debitorilor cu datorii a fost publicat in Monitorul Oficial.
Acesta se adreseaza insa doar celor care au datorii bugetare mai mari de 1.000.000 lei. Normele de aplicare si pentru datorii mai mici de 1.000.000 lei se lasa asteptate.
Prin ordinul publicat in MO, este stabilita procedura de aplicare a facilitatilor fiscale prevazute de OG nr. 6/2019 pentru acei debitori cu datorii la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2018, datorii mai mari de 1.000.000 lei.
Potrivit metodologiei, restructurarea obligatiilor bugetare poate sa se realizeze in unul sau mai multe moduri, astfel:
a) Inlesnire la plata ce consta in esalonarea la plata, precum si amanarea la plata a accesoriilor in scopul anularii;
b) Conversia datoriei in actiuni;
c) Darea la plata a unor active in scopul stingerii obligatiilor bugetare principale;
d) Anularea unor obligatii bugetare principale.
Pentru a se putea aplica masura de restructurare la art. 2 alin. (1) din OG nr. 6/2019 au fost impuse mai multe conditii printre care amintim:
Sa fi depus toate declaratiile fiscale;Sa prezinte un plan de restructurare si un test al creditorului privat prudent;Sa nu se afle in procedura insolventei;Sa nu beneficieze de o esalonare la plata reglementata deja de Codul de procedura fiscala.
Intentia aplicarii metodologiei de restructurare a obligatiei bugetare... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 11:49
Multe dintre economiile avansate vor avea probabil nevoie de represiune financiara, restructurarea datoriei, inflatie mai ridicata si masuri de control al capitalului, din cauza indatorarii apropiate de maximul a 200 de ani, avertizeaza un studiu efectuat de doi profesori de la Harvard pentru FMI.
Termenul de represiune financiara descrie masurile folosite de guverne pentru a obtine fonduri necesare reducerii indatorarii, inclusiv imprumuturi directe, plafonarea dobanzilor, restrictionarea circulatiei capitalului intre tari, precum si o legatura mai stransa intre stat si banci.
Amploarea indatorarii economiilor occidentale inseamna ca austeritatea fiscala nu va fi suficienta, afirma in raport economistii Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff.
"Este clar ca guvernele ar trebui sa fie atente in presupunerea ca doar cresterea economica va fi suficienta pentru a pune capat crizei. In schimb, guvernele tarilor avansate ar putea fi nevoite sa priveasca tot mai mult catre abordarile asociate in general cu pietele emergente, dar utilizate nu cu mult timp in urma si de economiile dezvoltate", se arata in studiu.
Cei doi profesori de la Harvard au detaliat neplata la scara larga in anii '30 de catre statele europene a imprumuturilor contractate de la SUA in contextul Primului Razboi Mondial. Cercetarea celor doi sugereaza ca "amnezia colectiva" in aceasta privinta a condus la politicile actuale, care in unele cazuri risca sa exacerbeze costul final al reducerii indatorarii.... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 08:12
Guvernul grec a anuntat ca si-a atins telul in cea mai mare restructurare a datoriilor din istorie cu o participatie de 95,7% din partea investitorilor.
Investitorii au licitat titluri de stat grecesti in valoare de 152 miliarde euro, echivalentul a 85,8% din totalul de 177 miliarde de euro, dupa ce Guvernul le-a oferit noi titluri de stat si bani in schimbul transferului.
Si titluri de stat straine in valoare de 20 miliarde de euro au fost licitate, conform ministerului de Finante din Grecia, citat de Bloomberg.
"Vreau sa imi exprim aprecierea tuturor creditorilor care ne-au sustinut in acest ambitios proiect de reformare si ajustare si care au suferit alaturi de poporul grec in aceaste momente", a declarat Evangelos Venizelor, ministrul de Finante grec.
Euro s-a depreciat cu 0,4 procente pana la 1,3227 dolari, dupa anuntul facut la Atena.
Telul restructurarii era de a reduce datoria Greciei la investitorii privati cu 53,5%, din cei 206 miliarde euro detinuti de acestia. Impreuna cu ajutorul de 130 de miliarde de euro primit de Grecia, restructurarea datoriei este un element cheie in incercarea liderilor europeni de a stopa raspandirea crizei si forteaza Irlanda si Portugalia sa urmeze exemplul elen. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 09:10
Grecia ia in calcul oferiera unor obligatiuni cu maturitatea peste 100 de ani in schimbul titlurilor cu scadenta pe termen scurt, pentru a evita falimentul, a declarat pentru Reuters o sursa bancara apropiata statului elen.Bancile BNP Paribas, Deutsche Bank si HSBC si banca de investitii Lazard ofera consultanta Greciei privind restructurarea datoriilor de stat, scrie Mediafax.
Contactati de Reuters, reprezentantii celorlalte banci implicate in discutii nu au confirmat informatia. O sursa a declarat ca guvernul elen se concentreaza pe variantele deja existente, fara alte amendamente.
Cu toate acestea, cererea ridicata pentru obligatiunile pe 100 de ani emise de Mexic ar putea creste interesul pentru o astfel de varianta, inclusiv in Grecia.
"Costurile de finantare ale Greciei vor fi oribile, dar este mai important ca printr-o astfel de masura poate fi evitat falimentul. Are legatura mai mult cu supravietuirea decat cu ce ar fi bine pe termen lung", comenteaza un analist al RBS Singapore.
Pietele credit default swap plaseaza probabilitatea intrarii Greciei in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani la 94%.
Inainte de incheierea, in luna iulie, a celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 109 miliarde euro, unii oficiali din zon euro au recomandat guvernului elen sa incerce sa preschimbe obligatiunile existente care vor ajunge la maturitate pe termen mediu si scurt in titluri cu scadenta de pana la 40 de ani.
Acordul din iulie prevede... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 14:43
Lorenzo Bini Smaghi, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a avertizat ca restructurarea datoriilor Greciei trebuie sa ramana un caz exceptional, transmite Mediafax."Nu trebuie sa ne purtam ca si cum acest acord pentru Grecia a aparut gratuit", a afirmat Smaghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag.
Liderii europeni au convenit joi seara, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si FMI vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.
BCE a anticipat ca participarea bancilor la salvarea Greciei va conduce in mod inevitabil la riscuri care se vor repercuta asupra contribuabililor europeni.
"Acesta este motivul pentru care Grecia trebuie sa ramana un caz izolat", a adaugat Smaghi.
In opinia sa, discutiile recente referitoare la restructurarea datoriilor elene au dus la amplificarea pericolului de contaminare in zona euro si de slabire a uniunii monetare.
Smaghi a cerut, in interviu, ca masurile de salvare sa fie urmate de reforme.
"Acordul de la summitul liderilor din zona euro prevede si intarirea pactului de stabilitate", a precizat oficialul BCE.
Grecia se indreapta spre primul default (incapacitate de plata) din istoria zonei euro, dar liderii din regiune spera ca astfel sa poata fi evitat un faliment total al tarii. mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 15:09
Premierul grec Giorgos Papandreou a facut apel, sambata, la crearea unei agentii pentru restructurarea datoriilor si emiterea de euroobligatiuni.Apelul a fost lansat in cadrul unei conferinte telefonice la care au participat omul politic francez Martine Aubry, ministrul de Externe finlandez Erkki Tuomioja si omologul sau irlandez Eamon Gilmore, dar si liderul grupului social-democratilor din Parlamentul European, Martin Schulz. Socialistii europeni considera ca "este timpul ca guvernele din zona euro sa-si afirme suprematia pe pietele financiare" si sa solicite statelor "masuri indraznete", conform Le Monde, care citeaza AFP. Printre masurile propuse se numara si "o agentie de stabilitate pentru restructurarea datoriilor statelor din zona euro si care, in acelasi timp, sa asigure o corectie a unui stat a carei economie este in pericol sa-si piarda stabilitatea". "In acest sens, zona euro ar putea beneficia de emiterea de eurobonduri", se arata in declaratia grupului.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Sambata, 16 Iulie 2011, ora 23:46
Premierul Greciei si reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin ca statul elen trebuie sa evite restructurarea datoriilor de stat si sa continue masurile de reducere a deficitului bugetar si programul de privatizare pentru a depasi criza, transmite Reuters.Papandreou trebuie sa prezinte in cateva zile un plan fiscal suficient de credibil pentru a determina Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa continue sa finanteze tara.
Majoritatea populatiei respinge insa noi masuri de austeritate, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate sambata. Acelasi sondaj arata ca socialistii aflati la putere au inceput sa piarda teren in fata conservatorilor din opozitie pentru prima data de la victoria in alegerile din 2009.
"Restructurarea datoriilor nu intra in discutie", a declarat Papandreou intr-un interviu publicat in editia de vineri a ziarului Ethnos.
Grecia a incheiat cu circa un na in urma un acord pe trei ani cu FMI si UE pentru un imprumut extern de urgenta de 110 miliarde euro.
Tara se confrunta insa in continuare cu venituri reduse la buget si o recesiune profunda, alimentand speculatiile ca guvernul ar putea fi nevoit sa restructureze datoriile pentru a iesi din criza fiscala care a declansat o criza la nivelul zonei euro.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca Grecia ar putea fi nevoita sa se indrepte catre o "restructurare delicata" a datoriilor.
BCE se opune insa vehement unui astfel de scenariu, din cauza temerilor ca ar... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 09:50
Grecia va evita restructurarea datoriilor prin generarea de excedente bugetare, excluzand dobanzile si datoriile, precum si prin reforme care vor aduce crestere economica in anii care vor urma, a declarat ministrul de Finante, George Papaconstantinou, transmite Mediafax.
Autoritatile elene vor sa prelungeasca termenul in care Grecia trebuie sa ramburseze ajutorul financiar de urgenta de la Uniunea Europeana si FMI, dar Papaconstantinou a afirmat in repetate randuri ca nu se discuta restructurarea datoriilor.
"Grecia poate si va evita restructurarea datoriilor", a afirmat Papaconstantinou intr-un interviu acordat publicatiei Sunday Eleftherotypia.
El a aratat ca restructurarea datoriilor poate fi evitata prin crearea de excedente bugetare primare (exclusiv dobanzile si datoriile) de 5%-6% din PIB, aplicarea de reforme structurale care vor aduce cresterea economica reala la peste 2%, precum si prin prelungirea termenului de rambursare a ajutorului de 110 miliarde de euro.
Ministrul spera ca Grecia va obtine in viitor conditii mai bune de finantare si anticipeaza ca in acest an vor putea fi emise asa-numite "obligatiuni pentru diaspora".
"Primul nostru efort va fi emisiunea de obligatiuni pentru diaspora, care urmeaza sa aiba loc in lunile urmatoare", a aratat el, adaugand ca aceasta se va adresa grecilor din Europa, Australia si Statele Unite.
Grecia a vandut in aceasta saptamana titluri pe termen de trei luni in valoare de 650 milioane euro, cu un randament de 4,1%,... mai mult
Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 23:46
Grecia nu va putea iesi din criza fara restructurarea datoriilor, apreciaza presedintele Federatiei Industriilor Germane, Hans-Peter Keitel, care face apel ca aceasta masura sa fie luata cat mai curand, transmite AFP, citat de Mediafax."Grecia trebuie orientata catre o solutie", a afirmat Keitel intr-un interviu acordat publicatiei Handelsblatt.
El a mentionat ca problemele Greciei pot fi rezolvate prin restructurarea controlata a datoriilor.
"Creditorii detinatori de obligatiuni elene stiu acest lucru de mult timp si au luat in calcul acest risc", a adaugat seful Federatiei.
Guvernul german pledeaza de mult timp pentru stabilirea, in Europa, a unui mecanism care sa permita restructurarea datoriilor publice, ceea s-ar putea traduce prin impunerea de sacrificii financiare creditorilor privati care au cumparat titluri emise de state cu probleme.
Berlinul insista, insa, ca nu se pune problema intruducerii unui astfel de dispozitiv inainte de 2013.
"Ar fi contraproductiv lasarea situatiei sa se inrautateasca artificial pana in 2013 si sa se intrevina abia atunci asupra datoriilor", a spus Keitel.
In presa germana s-a vehiculat in aceasta saptamana ideea ca autoritatile de la Berlin iau in considerare un plan care va permite Greciei sa-si rascumpere datoriile utilizand un fond de criza pus la dispozitie de statele zonei euro.
Guvernul elen, cel german si Comisia Europeana au infirmat aceste informatii. mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:22