FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Un oficial al Bancii Centrale Europene a explicat, luni, care este motivul pentru care datoria Greciei catre aceasta institutie nu poate fi restructurata, asa cum a cerut premierul elen Alexis Tsipras.
"Datoria catre eurosistem (BCE - n.red.) nu poate fi restructurata", a transmis guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, care face parte si din conducerea BCE.
ECB Noyer: Greece Debt To Eurosystem Cannot Be Restructured- Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 6 iulie 2015
The Guardian explica si motivatia: masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.
Pe 20 iulie expira termenul la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa in valoare de 3,5 miliarde de euro catre BCE.
Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE
Totusi, premierul elen Alexis Tsipras vede restructurarea datoriei ca singura solutie.
"Grecia va merge inainte cu negocierile si va ...citeste mai departe despre "Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:42
Fondul Monetar International creste presiunea asupra tarilor din zona euro pentru o noua restructurare a datoriei suverane a Greciei in acest an, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, citata de portalul elen Capital.gr.
Fondul considera ca, fara o noua restructurare a datoriei, deficitul de finantare al Greciei de anul viitor, estimat la 4,6 miliarde de euro, nu va putea fi acoperit, potrivit unor experti ai FMI citati de revista germana.
Un raport al FMI publicat saptamana trecuta a recunoscut "erori notabile" in programul de salvare a Greciei, recesiunea si somajul fiind mult mai grave decat s-a anticipat.
"Este un secret binecunoscut ca FMI va insista pentru o solutie de implicare a sectorului public, intrucat tinta (privind nivelul datoriei n.r) pentru 2022 implica prea multe riscuri. Desigur, ma astept ca BCE sa se opuna unei restructuri a imprumuturilor acordate de institutie Greciei, astfel ca raman imprumuturile date de guvernele europene", a declarat vineri un oficial european.
Germania a aratat clar, in repetate randuri, ca se opune oricarei restructurari a datoriilor Greciei catre guverne, argumentand ca potrivit reglementarilor nationale o astfel de restructurare ar interzice Executivului sa acorde alte imprumuturi statului elen sau sa acorde garantii pentru imprumuturi destinate acestei tari. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:46
Comisia Europeana a reactionat cu tarie joi la un raport intern al FMI referitor la erorile grave in gestionarea crizei din Grecia, declarandu-se in dezacord fundamental fata de multe din concluziile documentului.
Raportul FMI sustine in special ca restructurarea datoriei Greciei, din primavarea anului 2012, ar fi trebuit sa aiba loc in 2010, relateaza AFP.
"Suntem in dezacord fundamental" cu aceasta pozitie, a declarat Simon O'Connor, purtator de cuvant al CE.
El a aratat ca raportul FMI "nu tine cont de interconectarea tarilor din zona euro" si ca criza din Grecia a fost o situatie dificila, fara precedent.
"O restructurare a datoriei ar fi implicat riscul contagiunii sistemice daca ar fi avut loc in acel moment", a explicat O'Connor, subliniind faptul ca toti partenerii din troica, respectiv CE, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI au avut aceeasi opinie la momentul respectiv.
In raportul publicat miercuri FMI si-a facut mea culpa, potrivit AFP, admitand ca primul plan de salvare a Greciei, din 2010, s-a soldat cu esecuri notabile, in special din cauza dezacordurilor cu partenerii europeni din troica.
Raportul "regreta absenta diviziunii clare a muncii" in troica si reproseaza europenilor lipsa de experienta si a competentelor in privinta programului de ajutor destinat Greciei, legate de conditiile prea stricte in domeniul bugetului si reformelor structurale.
O'Connor a aparat Comisia si in aceasta privinta. "Suntem in dezacord fundamental cu ideea... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:32
Partenerii europeni ai Greciei analizeaza o noua restructurare a datoriei statului elen, vizand de aceasta data creditorii institutionali, prin care indatorarea ar putea fi redusa cu 70-100 miliarde euro si mentinuta ulterior la circa 100% din PIB, potrivit Kathimerini.
Imprumuturile totale ale creditorilor oficiali pentru Grecia, care includ si pachetele de ajutor financiar primite de la celelalte tari euro, se situeaza la circa 220-230 miliarde de euro, au declarat oficiali europeni sub protectia anonimatului.
Cel mai probabil scenariu este o restructurare a obligatiunilor detinute de Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale din zona euro si posibil a celor aflate in posesia statelor din uniunea monetara.
Restructurarea, a doua dupa ce au fost sterse 100 de miliarde de euro din datoria Greciei catre creditorii privati, ar fi ultima sansa a statului elen sa ramana in zona euro, considera oficialii europeni. BCE a refuzat sa comenteze asupra informatiilor.
Obiectivul ar fi o reducere a indatorarii tarii cu 30%, 70-100 de miliarde de euro, in functie de modul in care se va derula, intrucat devine tot mai larg acceptat ca prima restructurare, din martie, in care a fost implicat doar sectorul privat, nu a fost suficienta. De asemenea, recesiunea si intarzierile programului de ajutor financiar in ultimele luni au facut imposibila atingerea obiectivelor.
In ultimele saptamani au aparut informatii in piata financiara ca FMI nu ar mai fi dispus sa... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 15:30
Guvernul grec a anuntat ca si-a atins telul in cea mai mare restructurare a datoriilor din istorie cu o participatie de 95,7% din partea investitorilor.
Investitorii au licitat titluri de stat grecesti in valoare de 152 miliarde euro, echivalentul a 85,8% din totalul de 177 miliarde de euro, dupa ce Guvernul le-a oferit noi titluri de stat si bani in schimbul transferului.
Si titluri de stat straine in valoare de 20 miliarde de euro au fost licitate, conform ministerului de Finante din Grecia, citat de Bloomberg.
"Vreau sa imi exprim aprecierea tuturor creditorilor care ne-au sustinut in acest ambitios proiect de reformare si ajustare si care au suferit alaturi de poporul grec in aceaste momente", a declarat Evangelos Venizelor, ministrul de Finante grec.
Euro s-a depreciat cu 0,4 procente pana la 1,3227 dolari, dupa anuntul facut la Atena.
Telul restructurarii era de a reduce datoria Greciei la investitorii privati cu 53,5%, din cei 206 miliarde euro detinuti de acestia. Impreuna cu ajutorul de 130 de miliarde de euro primit de Grecia, restructurarea datoriei este un element cheie in incercarea liderilor europeni de a stopa raspandirea crizei si forteaza Irlanda si Portugalia sa urmeze exemplul elen. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 09:10
Lorenzo Bini Smaghi, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a avertizat ca restructurarea datoriilor Greciei trebuie sa ramana un caz exceptional, transmite Mediafax."Nu trebuie sa ne purtam ca si cum acest acord pentru Grecia a aparut gratuit", a afirmat Smaghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag.
Liderii europeni au convenit joi seara, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si FMI vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.
BCE a anticipat ca participarea bancilor la salvarea Greciei va conduce in mod inevitabil la riscuri care se vor repercuta asupra contribuabililor europeni.
"Acesta este motivul pentru care Grecia trebuie sa ramana un caz izolat", a adaugat Smaghi.
In opinia sa, discutiile recente referitoare la restructurarea datoriilor elene au dus la amplificarea pericolului de contaminare in zona euro si de slabire a uniunii monetare.
Smaghi a cerut, in interviu, ca masurile de salvare sa fie urmate de reforme.
"Acordul de la summitul liderilor din zona euro prevede si intarirea pactului de stabilitate", a precizat oficialul BCE.
Grecia se indreapta spre primul default (incapacitate de plata) din istoria zonei euro, dar liderii din regiune spera ca astfel sa poata fi evitat un faliment total al tarii. mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 15:09
Premierul Greciei si reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin ca statul elen trebuie sa evite restructurarea datoriilor de stat si sa continue masurile de reducere a deficitului bugetar si programul de privatizare pentru a depasi criza, transmite Reuters.Papandreou trebuie sa prezinte in cateva zile un plan fiscal suficient de credibil pentru a determina Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa continue sa finanteze tara.
Majoritatea populatiei respinge insa noi masuri de austeritate, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate sambata. Acelasi sondaj arata ca socialistii aflati la putere au inceput sa piarda teren in fata conservatorilor din opozitie pentru prima data de la victoria in alegerile din 2009.
"Restructurarea datoriilor nu intra in discutie", a declarat Papandreou intr-un interviu publicat in editia de vineri a ziarului Ethnos.
Grecia a incheiat cu circa un na in urma un acord pe trei ani cu FMI si UE pentru un imprumut extern de urgenta de 110 miliarde euro.
Tara se confrunta insa in continuare cu venituri reduse la buget si o recesiune profunda, alimentand speculatiile ca guvernul ar putea fi nevoit sa restructureze datoriile pentru a iesi din criza fiscala care a declansat o criza la nivelul zonei euro.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca Grecia ar putea fi nevoita sa se indrepte catre o "restructurare delicata" a datoriilor.
BCE se opune insa vehement unui astfel de scenariu, din cauza temerilor ca ar... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 09:50
Grecia nu va putea iesi din criza fara restructurarea datoriilor, apreciaza presedintele Federatiei Industriilor Germane, Hans-Peter Keitel, care face apel ca aceasta masura sa fie luata cat mai curand, transmite AFP, citat de Mediafax."Grecia trebuie orientata catre o solutie", a afirmat Keitel intr-un interviu acordat publicatiei Handelsblatt.
El a mentionat ca problemele Greciei pot fi rezolvate prin restructurarea controlata a datoriilor.
"Creditorii detinatori de obligatiuni elene stiu acest lucru de mult timp si au luat in calcul acest risc", a adaugat seful Federatiei.
Guvernul german pledeaza de mult timp pentru stabilirea, in Europa, a unui mecanism care sa permita restructurarea datoriilor publice, ceea s-ar putea traduce prin impunerea de sacrificii financiare creditorilor privati care au cumparat titluri emise de state cu probleme.
Berlinul insista, insa, ca nu se pune problema intruducerii unui astfel de dispozitiv inainte de 2013.
"Ar fi contraproductiv lasarea situatiei sa se inrautateasca artificial pana in 2013 si sa se intrevina abia atunci asupra datoriilor", a spus Keitel.
In presa germana s-a vehiculat in aceasta saptamana ideea ca autoritatile de la Berlin iau in considerare un plan care va permite Greciei sa-si rascumpere datoriile utilizand un fond de criza pus la dispozitie de statele zonei euro.
Guvernul elen, cel german si Comisia Europeana au infirmat aceste informatii. mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 16:22