Salariatii si pensionarii cu venituri brute sub 2.000 de lei vor beneficia de o deducere speciala lunara pentru creditele restructurate, care va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile, prevede un proiect de ordonanta de urgenta publicat miercuri pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei , inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea. Persoanele fizice, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii conform legii, primite de la unul sau mai multi imprumutatori, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza", precizeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Imprumutatorii pot fi institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit persoane juridice straine - si institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul general, care opteaza pentru restructurarea creditelor.
Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:50
Schema de restructurare a creditelor populatiei ar putea intra in vigoare de la 1 iulie, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, lucrand la forma finala a proiectului de ordonanta, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Probabil va intra in vigoare de la 1 iulie. Din cate stiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucreaza la forma finala a acestei Ordonante care va fi, la un moment dat, in perioada urmatoare, pe masa Guvernului si in dezbatere publica inainte de a ajunge pe masa Guvernului. (...) masura ajuta cel putin un milion de oameni care au credite la banca si sunt sub salariul mediu pe economie...", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca nu este de acord cu denumirea de "Electorata", sub care este cunoscuta aceasta masura, deoarece motivul elaborarii ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.
"Aceasta masura este numita gresit, dupa parerea mea, 'Electorata'. (...) Este o masura buna pe ansamblul economiei, ajuta populatia si bancile. Este o schema de restructurare a datoriilor populatiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Solutia poate nu este cea mai buna, poate fi imbunatatita aceasta solutie, nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, dar trebuie gasita o masura de stimulare a venitului disponibil", a subliniat ministrul delegat pentru Buget.
Liviu Voinea a atras atentia ca in Romania exista un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin cresterea... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 08:33
Schema de injumatatire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicata incepand cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra in vigoare dupa doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta.
"Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul Finantelor a explicat un lucru care este atat de tehnic incat nu incape (in titlul stirilor - n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea injumatatire a ratei pe o perioada de doi ani, creditul fiscal intra in vigoare din 2016, dupa doi ani, asta incerca sa spuna ministrul, dar nu are cum sa spuna in cuvinte foarte simple lucruri complicate. Incearca si ea, saraca, ce sa facem...eu sunt traducatorul", a spus Ponta.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a fost citat, marti, la Adevarul, afirmand ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, cunoscuta ca electorata, va suferi modificari de calcul fata de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, si va intra in vigoare incepand cu anul 2016.
"Se va aplica, dar vreau sa o supun dezbaterii atat cu bancile, cat si cu mediul academic. Noul plan este sa ajutam pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care sa identifice orice posibila problema. Daca sunt persoane cu venituri mici, e bine sa fie ajutati inainte ca acest imprumut sa de devina neperformant. Trebuie sa fie mai putin birocratica. Am mai schimbat formula domnului Voinea", a fost citatul prezentat al ministrului.
In luna februarie, premierul Victor Ponta a anuntat, la... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:00
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat marti ca aplicarea ordonantei de urgenta privind schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, denumita de presa "Electorata", nu se regaseste printre atributiile sale, fiind o problema de politica fiscala.
"Nu e la mine, e pe politica fiscala", a raspuns Voinea intrebat daca poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ si cand va intra in vigoare masura de spijinire a persoanelor cu credite, anuntata de premierul Victor Ponta.
Presedintele Traian Basescu declara in urma cu o luna ca prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.
Ulterior, BNR a raspuns printr-un comunicat in care sustinea ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.
De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus public, in repetate randuri, ca singurul merit pentru acest act normativ il are ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Domnul ministru (Liviu Voinea) este modest. Si-a creat o schema care ii apartine, eu nu vreau sa imi asum meritele (...) Sa stiti ca a discutat si cu Fondul si pe la Ecofin. In toate tarile se cauta aceste... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 15:37
Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.
El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.
Ponta apreciaza ca... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58
Eficienta procesului de restructurare a creditelor a fost redusa, in contextul conditiilor economice nefavorabile, astfel ca aceste finantari creeaza presiune asupra ratelor de neperformanta ale bancilor, potrivit BNR, informeaza Mediafax.Potrivit BNR, la finele lunii septembrie 2010, cele mai multe credite restructurate erau in valuta, respectiv 70% in cazul companiilor nefinanciare si 78% la populatie. Pentru companiile nefinanciare, 90% din creditele restructurate in valuta erau acordate in euro, insa proportia era mai redusa pe segmentul populatiei - 60% la euro, respectiv 40% la franci elvetieni si yeni japonezi."Aplicarea unei scheme de restructurare nu a reprezentat o conditie suficienta pentru imbunatatirea capacitatii de rambursare a debitorilor, prin urmare circa 60% din creditele acordate populatiei care inregistrau peste 90 de zile de intarziere in trimestrul III 2009 nu au revenit la clase de intarziere mai bune intr-o perioada de un an, in timp ce pentru IMM rata de revenire s-a situat sub 10% in aceeasi perioada", se arata in raportul de stabilitate financiara al BNR.Din punct de vedere al monedei de denominare, creditele in franci elvetieni sunt cele mai riscante, rata neperformantei situandu-se in iunie 2011 la 12%, comparativ cu 7% in cazul creditelor acordate in euro.Banca centrala mai arata ca ponderea creditelor pentru care nu s-a inregistrat nici o zi de intarziere a continuat sa se diminueze in cazul populatiei, de la 63% la 51% in primele noua luni... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 17:29