Bancile si managerii de active din Europa trebuie sa vanda sau sa restructureze credite imobiliare riscante in valoare de 584 miliarde de euro, parte a procesului de curatare a portofoliilor de imprumuturi, potrivit firmei de consultanta Cushman & Wakefield.
Institutiile de credit, managerii de active si bancile infiintate special pentru active cu probleme, precum Sareb in Spania, au vandut astfel de imprumuturi in valoare de 40,9 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere de peste sase ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al firmei de consultanta imobiliara, citat de Bloomberg.
Tranzactiile, inclusiv ipoteci prescrise, vor ajunge la un nivel record de 60 miliarde de euro in acest an, estimeaza Cushman & Wakefield.
Bancile, precum Royal Bank of Scotland, accelereaza vanzarile de portofolii de credite, concomitent cu declinul costurilor de finantare si imbunatatirea increderii in economie.
Investitori mari din SUA, precum Lone Star Funds si Cerberus Capital Management, se numara printre cumparatorii care au profitat de vanzarea activelor, ceea ce ingreuneaza prezenta pe aceasta piata a firmelor mai mici, afirma Cushman & Wakefield.
Pretul mediu al unei tranzactii in Europa s-a situat la 621 milioane de euro in prima jumatate a anului, fata de 346 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior.
Totalul activelor care ar trebui vandute, de 584 miliarde de euro inainte de asumarea de pierderi, include... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 14:00
In vreme ce BCR are un castig de aproape 370 milioane lei, BRD a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 385 mil. lei, iar Banca Transilvania a raportat un profit cu 17% mai mare fata de anul precedent.
Rezultatul BT este cu atat mai spectaculos cu cat si soldul creditelor a avansat cu 9%, la 19,16 miliarde lei, iar resursele atrase de banca de la clienti s-au majorat cu 11%, la 25,8 miliarde lei, astfel ca raportul credite-depozite s-a plasat la 74,25%.
Asadar, primele trei banci din sistem dupa totalul activelor (BCR, BRD si BT) au raportat rezultate contradictorii pentru sfarsitul anului trecut.
Profit cumulat: 497 milioane lei pe anul 2013
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a strans rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata si a tras linie: profit cumulat de 497 milioane lei pe anul 2013.
Potrivit unor calcule ale bancii centrale, la sfarsitul anului trecut, doar 23 de banci au raportat profit, in timp ce 17 banci au avut pierderi, scadere determinata de analiza restructurarilor si vanzarea de creditelor neperformante. Astfel, intreg sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei.
Totalul creditului intern acordat sectorului privat la finele anului s-a cifrat la 218,46 miliarde lei, din care 85,35 miliarde lei au fost credite acordate in moneda nationala, iar 133,11 miliarde lei reprezentau creditele acordate in alta valuta. Totalul creditului guvernamental s-a cifrat la... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 12:00
Avand in vedere situatia dezastruoasa a creditelor neperformante acordate de majoritatea bancilor comerciale, BNR va trebui sa respecte angajamentele asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, si sa intervina autoritar in piata.
Pana la finele acestui an, BNR trebuie sa elaboreze un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite.
"Este important sa gasim o cale de aplatizare a dramei pe care cetatenii Romaniei o traiesc prin aceste credite neperformante", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.
Capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent, potrivit ultimului raport al Bancii Nationale.
Cum isi poate impune vointa BNR
Volumul foarte mare al creditelor neperformante are la baza mai multe cauze, potrivit analistilor. Aceste cauze sunt legate de:
- manipularea clinetilor din perioada in care se acordau credite doar cu buletinul;
- scaderea nivelului de trai ca urmare a programului de austeritate de acum cativa ani;
- clauzele abuzive ale bancilor.
"Banca Nationala a Romaniei este vinovata din acest punct de vedere pentru ca nu a avut o situatie de preventie eficienta si nu a controlat asa cum trebuia sistemul bancilor comerciale" sustine analistul Mircea Cosea.
Potrivit analistilor, exista doua solutii care au fost folosite modest pana in... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:31
Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene.
"BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru restructurarea creditelor, intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, dupa ce finantatorii externi vor analiza masurile propuse de BNR, vor pune la dispozitia bancilor si expertiza altor tari care au fost in aceeasi situatie.
Spre exemplu, bancile din Irlanda au luat la rand toate creditele restante si au stat de vorba cu fiecare client in parte pentru a vedea de ce acesta nu-si poate plati ratele la timp si ce se poate face pentru a imbunatati situatia.
"Finantatorii externi vor sa stie care este capacitatea bancilor de a restructura aceste credite si daca exista probleme in acest sens", au mai spus sursele citate.
Potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare pentru 2013 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si publicat recent, nivelul relativ ridicat... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:19
Un sfert din creditele acordate companiilor au fost contractate de catre firmele de constructii si companiile imobiliare, aproximativ 25 de miliarde lei ( 6 miliarde euro), sectoare care cumuleaza 30% din volumul total al creditelor restructurate si au cele mai inalte rate de neperformanta, potrivit Mediafax."Sectoarele constructiilor si imobiliar cumulau 30% din volumul total al creditelor restructurate, urmate de turism si comert (aproximativ 25%). Din punct de vedere al valorii medii a unui credit restructurat, cele mai ridicate valori se inregistreaza pentru creditele restructurate din sectorul imobiliar", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Potrivit documentului, firmele din sectoarele constructiilor si imobiliar au resimtit puternic efectele crizei: de la cresteri rapide ale valorii adaugate in aceste sectoare, ceea ce a atras si volume importante de resurse financiare, contribuind la supraincalzirea economiei, ele au ajuns sa contabilizeze scaderi pronuntate ale activitatii, iar accesul lor la creditare s-a restrictionat semnificativ.
"Declinul activitatii companiilor din sectorul constructiilor a continuat si in prima jumatate a anului 2010. Reducerea personalului angajat din acest sector (cu 20% in anul 2009), explica peste 25% din cresterea numarului de someri din anul respectiv.
Disponibilizarile au continuat si in T1/2010, dar in T2/2010 se observa o usoara crestere a fortei de munca din acest... mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 23:41