Pe parcursul anului 2013, bancile au fost reticente in relansarea creditarii. Avand probleme in elaborarea unor strategii de crestere a veniturilor, leaderii sistemului bancar din Romania au mizat pe reducerea costurilor operationale in incercarea de a atinge stabilitatea financiara.
In structura sistemului bancar romanesc au survenit o serie de modificari in anul precedent. Valoarea activul bilantier agregat net a fost de 362,2 miliarde lei la sfarsitul lunii decembrie 2013, inferioara celei consemnate in anul anterior, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, imbunatatirea performantelor si optimizarea continua a costurilor au reprezentat principalele obiective ale bancilor.
Analiza rezultatelor obtinute in anul 2013, efectuata pe baza situatiilor financiare elaborate, este prezentata in cele ce urmeaza:
BCR, record la scaderea cheltuielilor operationale
BCR a incheiat ambitiosul proces de restructurare lansat in urma cu un an si jumatate. Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, institutia de credit a concediat aproximativ 2.200 de persoane in ultimii doi ani, iar reteaua s-a micsorat cu circa 100 de sucursale.
Astfel, procesul de restructurare pare sa fi dat roade la BCR, banca mentinandu-se lider de piata dupa active si reusind sa isi coboare semnificativ cheltuielile.
Venitul operational al bancii in 2013 a inregistrat o scadere usoara cu 1,2%, pana la 3.990,1 milioane (902,9 milioane EUR), de la 4.040,5... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:05
Datorita potentialului relativ modest de crestere pe care il ofera acest an afacerilor din domeniul bancar, fuziunile vor reprezenta o strategie dezirabila si in 2014. Dincolo de avantajele strategice evidente ale reorganizarii pietei, fuziunile vin la pachet si cu o serie de riscuri care pot afecta piata romaneasca, precum restructurarile masive de personal si politizarea conducerii.
"Nu vom asista numai la fuziuni, ci si la achizitii sau repozitionari la modul general. Dat fiind potentialul relativ modest de crestere al activitatii in anul urmator, este foarte posibil sa vedem o ragandire a strategiilor diversilor jocatori, in special a celor care nu au o pozitie foarte buna in piata si nu au avut nici rezulate foarte bune", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliului Fiscal.
Fuziunile reprezinta o necesitate in acest moment, ca urmare a situatiei generale vulnerabile in care se gaseste sistemul bancar romanesc. Ca urmare a influentelor interne si externe, analistul economic Mircea Cosea considera ca fuzinile vor fi probabil vor fi calea pe care o vor alege bancile pentru a supravietui in viitor. Totusi, analistul avertizeaza ca ele trebuie privite cu atentie pentru ca au efecte negative si efecte pozitive care se inscriu in trendul general al politicilor bancare europene si mondiale.
Aspectele pozitive si negative ale fuziunilor pe piata bancara
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, daca se... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:30
Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.
Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.
De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.
Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).
"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.
"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.
Daca Banca... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
Piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise, sustine directorul general al Bancii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.
"Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels pentru Agerpres.
Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.
"Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale" a spus Johan Gabriels.
Directorul general al BCC crede ca aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.
"Cred ca avem trei stadii aici. In prima faza majoritatea bancilor care s-au decis sa plece din Romania au crezut ca detin o afacere solida pe care o vor vinde in profit, peste... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:00
Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.
In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.
Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.
Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
Sistemul bancar trebuie sa se restructureze intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze. Poate ca sediile sunt uneori prea mari, poate ca sediile sunt prea multe, poate ca este nevoie de o reevaluare a costurilor, nu neaparat dand oameni afara, ci astfel incat costurile tranzactiilor sa se mai reduca si diferenta dintre dobanda activa si dobanda de referinta a Bancii centrale, ecartul, sa mai scada putin", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, la venirea crizei sistemul bancar din Romania a fost oarecum defazat.
"In clipa in care noi, in 2008, a trebuit sa luam masuri de prevenire a crizei, sistemul bancar a fost prociclic, iar acum cand ar trebui sa ne relansam este foarte precaut, si nu numai ca este foarte precaut, dar in negocierile pe care le are sistemul bancar cu diverse firme este neindurator, este lipsit de flexibilitate in ceea ce priveste abordarea situatiilor financiare ale companiilor.
Va trebui sa vedem cat la suta din sistemul bancar merge pe provizioane, cat merge pe rezervele minime, pe titluri de stat si cum reusim sa reducem dependenta statului de finantarea interna si cat ramane pentru dezvoltare. Ce ramane pentru dezvoltare va trebui, impreuna cu Banca Nationala, sa gasim o formula de dialog cu bancile care chiar sa deserveasca dezvoltarii. Aici s-ar mai adauga si institutiile financiare... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:12
Sistemul bancar din Romania va continua procesul de restructurare, care implica reducerea numarului de unitati, dar si concedieri, a anuntat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unei conferinte.
"Sistemul bancar este in continuare neprofitabil. Trebuie gasite solutii de eficientizare. Apar produse si servicii noi, apar oferte din ce in ce mai insistente, pentru produsele care nu reclama implicarea functionarului de ghiseu, operatiuni la distanta. Reducerea de personal va continua", a spus Ghetea.
Bancile vor recurge la aceste masuri pana cand isi vor imbunatati rezultatele financiare. In ciuda dificultatilor din piata, presedintele ARB nu crede ca se poate vorbi, totusi, de inchiderea anumitor banci:
"Eu cred ca in Romania, la ora actuala, cei care nu lasa bancile sa intre in faliment sunt actionarii".
In schimb, reducerea numarului de unitati va continua, in special a celor care deserveau persoanele fizice care solicitau credite, a adaugat Ghetea.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:23