Dezastru pentru industria bancara din Grecia. Redeschiderea bursei a generat in randul investitorilor o miscare generala de lichidare a actiunilor detinute la bancile grecesti.
In doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%, informeaza Market Watch.
La pamant
Teama investitorilor de bancile elene accentueaza criza din sectorul bancar grecesc, institutiile de credit din tara evoluand pe marginea prapastiei de mai bine de sase luni.
Prin comparatie, indicele general Athex Composite a avut pierderi de doar 19% in cele trei zile de la redeschiderea Bursei din Atena.
Dupa o prima zi de tranzactionare incheiata cu un declin general de 23 de procente, unii analisti estimau ca indicele Athex ar fi putut intra pe o usoara crestere daca nu ar fi fost supus presiunilor exercitate de lichidarea actiunilor bancilor elene.
"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.
Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.
Cea mai mare pierdere
Panica inregistrata in randul actionarilor din bancile elene este intr-adevar de proportii considerabile.
Indicele DTR a inregistrat, cu aceasta ocazie, cea mai mare pierdere din istoria sa, mult peste... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 10:18
Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.
Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.
Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE
Totusi, indiferent daca Guvernul grec obtine sau nu un nou imprumut, unele dintre bancile elene, profund afectate de haosul politic si economic, ar putea fi inchise si preluate de rivali mai puternici, au declarat oficiali europeni pentru Reuters, sub protectia anonimatului.
Un oficial european a spus ca patru mari banci ale Greciei - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea fi reduse la doar doua, o miscare ce s-ar confrunta cu ...citeste mai departe despre "Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:14
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.
Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.
In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".
Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.
Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.
In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:53
Ultimul obstacol privind fuziunea dintre Eurobank si National Bank of Greece (NBG) a fost depasit, dupa ce majoritatea actionarilor Eurobank au acceptat preluarea bancii elene prin schimb de actiuni.
NBG, cea mai mare institutie de credit a tarii, cu o capitalizare de 951 milioane de euro, a propus in octombrie fuziunea cu Eurobank prin schimbul a 58 de noi actiuni pentru fiecare 100 de titluri Eurobank. Eurobank are o valoare de piata de 250 de milioane de euro, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
NBG si Eurobank sunt prezente pe piata bancara din Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost. Consiliul Concurentei a avizat, saptamana trecuta, fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu Eurobank.
NBG, cea mai mare institutie de credit a Greciei, cu o capitalizare de 951 milioane de euro, a propus in octombrie fuziunea cu Eurobank prin schimbul a 58 de noi actiuni pentru fiecare 100 de titluri Eurobank. Eurobank are o valoare de piata de 250 de milioane de euro.
Noua entitate rezultata in urma fuziunii se va numi NBG Group, va avea active de 178 de miliarde de euro, un sold al creditelor de 110 miliarde de euro si depozite de 87,9 miliarde de euro, a anuntat NBG in octombrie.
Bancile din Grecia trec printr-un proces de restructurare, ca urmare a pierderilor masive inregistrate anul trecut din participarea la un program de stergere a datoriilor statului elen, precum si din avansul puternic al creditelor neperformante. mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:37
Doua dintre cele mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) si EFG Eurobank ar putea fuziona, rezultand astfel cea mai mare institutie de credit de pe piata elena.
O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, potrivit unor surse citate de publicatia locala To Vima.
Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila.
Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.
La inceputul saptamanii, grupul francez Credit Agricole a anuntat ca deruleaza negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la pretul simbolic de un euro.
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro
Societe Generale a informat, de asemenea, ca se afla in negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.
Piraeus Bank vrea sa cumpere divizia din Grecia a Societe Generale
Potrivit unor surse citate de Kathimerini in septembrie, NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, insa... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:16
Autoritatile de reglementare a concurentei din UE au aprobat temporar ajutorul de stat pentru cele mai mari patru banci din Grecia - National, Alpha, EFG Eurobank, Piraeus - si au anuntat ca vor analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene.
Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.
Comisia Europeana (CE) a anuntat vineri ca a aprobat ajutorul pentru o perioada de sase luni, perioada in care autoritatile de la Atena vor prezenta detaliile implementarii planului de recapitalizare si va analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene. Bancile din Grecia au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro in urma operatiunii de restructurare a datoriilor tarii.
Separat, Comisia Europeana a aprobat ajutorul public de 1,7 miliarde de euro pentru Proton Bank si a anuntat ca va investiga planul de restructurare pentru noul grup creat. Anul trecut, Banca Centrala a Greciei a descoperit in conturile Proton Bank, o institutie cu o retea de 31 de sucursale si o valoare de 27,2 milioane de euro, o gaura de 51 milioane de euro. In octombrie 2011, Banca Greciei a nationalizat Proton Bank.
Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:20
Pierderile masive ale bancilor din Grecia, in urma recesiunii si a implicarii in restructurarea datoriei statului, sugereaza ca cele mai mari patru institutii de credit ale tarii, sau cel putin trei dintre acestea, se vor confrunta cu nationalizarea.
Principalele partide politice, creditorii internationali si marii bancheri vor o recapitalizare a sectorului bancar cu fonduri de stat si private pentru a minimaliza influenta statului in functionarea acestora.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat rezultate extrem de slabe pentru anul trecut, cu pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, 23 de miliarde de euro, au rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Lovitura a fost suficient de puternica pentru a lasa cele mai multe banci cu capital propriu negativ. Potrivit bancherilor, institutiilor de credit cu nivel negativ al capitalului nu le-ar fi fost permis sa opereze daca Fondul Elen de Stabilitate Financiara nu ar fi oferit asigurari ca va furniza pana la 18 de miliarde de euro in total pentru viitoarele majorari de capital.
Bancile considerate viabile de catre Banca Greciei vor trebui sa se recapitalizeze pana la inceputul toamnei, cu un nivel minim al ratei de adecvare a capitalului de 9%.
Al doilea pachet de sprijin financiar pentru... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:58
Lorenzo Bini Smaghi, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a avertizat ca restructurarea datoriilor Greciei trebuie sa ramana un caz exceptional, transmite Mediafax."Nu trebuie sa ne purtam ca si cum acest acord pentru Grecia a aparut gratuit", a afirmat Smaghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag.
Liderii europeni au convenit joi seara, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si FMI vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.
BCE a anticipat ca participarea bancilor la salvarea Greciei va conduce in mod inevitabil la riscuri care se vor repercuta asupra contribuabililor europeni.
"Acesta este motivul pentru care Grecia trebuie sa ramana un caz izolat", a adaugat Smaghi.
In opinia sa, discutiile recente referitoare la restructurarea datoriilor elene au dus la amplificarea pericolului de contaminare in zona euro si de slabire a uniunii monetare.
Smaghi a cerut, in interviu, ca masurile de salvare sa fie urmate de reforme.
"Acordul de la summitul liderilor din zona euro prevede si intarirea pactului de stabilitate", a precizat oficialul BCE.
Grecia se indreapta spre primul default (incapacitate de plata) din istoria zonei euro, dar liderii din regiune spera ca astfel sa poata fi evitat un faliment total al tarii. mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 15:09