Ultima mare institutie de credit a Europei nesupusa inca unui proces de restructurare, Deutsche Bank, se vede nevoita sa faca acest pas in urma unor scandaluri care au afectat imaginea companiei.
La sfarsitul saptamanii trecute, banca germana a anuntat ca va intra intr-un proces reorganizare in incercarea de a-si recapata credibilitatea si a creste profitul, anunta postul BBC.
Decapitari la varf
Cea mai mare banca privata a Germaniei ar urma sa fie impartita in mai multe divizii, lucrul acesta anuntand si o indepartare a unor directori din interiorul institutiei.
Presedintele Paul Achleitner a facut referire la "o reorganizare fundamentala" care necesita luarea unor masuri dure.
In vara, Deutsche Bank a fost sanctionata cu 2,5 miliarde de dolari pentru rolul jucat in influentarea cursului dobanzii Libor.
Acum, noul director John Cryan este presat sa reorganizeze activitatea in interiorul institutie financiare pentru a reda credibilitatea acesteia in fata clientilor.
Asmenda primita in iunie a dus la indepartarea echipei de manageri Juergen Fitschen si Anshu Jain, acestia fiind inlocuiti cu Cryan.
Primele planuri ale noului director vizeaza separarea activitatii de vanzari si tranzactii, aceste departamente urmand sa se regaseasca in cadrul unei noi divizii denumita "Piete Globale", ce va fi condusa de Garth Richie, un director din interiorul companiei.
Segmentul corporate si investitii va intra in subordinea lui Jeff Urwin, un director recrutat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 11:41
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
Piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise, sustine directorul general al Bancii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.
"Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels pentru Agerpres.
Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.
"Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale" a spus Johan Gabriels.
Directorul general al BCC crede ca aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.
"Cred ca avem trei stadii aici. In prima faza majoritatea bancilor care s-au decis sa plece din Romania au crezut ca detin o afacere solida pe care o vor vinde in profit, peste... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:00
Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.
Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.
In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".
Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.
Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.
In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:53
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, in contextul in care soldul creditului intern a scazut cu 7,3 miliarde de lei in acest an. Pe de alta parte, bancile din Romania sunt fortate sa ia masuri drastice pentru imbunatatirea bilantului, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi de un miliard de euro. Asadar, cea mai la indemana solutie: restrangerea activitatii.
"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze, intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe", a declarat recent ministrul Economiei Varujan Vosganian. Un sfat deja tardiv, daca ne uitam la evolutiile financiare ale primelor trei banci din Romania: costurile operationale au scazut si cu 8% de la inceputul anului.
2012 a reprezentat un an de infern pentru sistemul bancar romanesc, pierderile ridicandu-se la un miliard de euro.
Stagnarea cresterii economice, cresterea ratei inflatiei si deprecierea leului nu au ajutat populatia si companiile sa isi imbunatateasca pozitia financiara pentru a face fata mai usor exigentelor impuse de banci. Volumul creditelor acordate a scazut, in timp ce rata creditelor neperformante a continuat sa creasca.
La sfarsitul lui 2012, creditele neperformante reprezentau 18,2% din totalul creditelor, in crestere fata de 14,3% la sfarsitului lui 2011.
O situatie care a impus si masuri draconice. Aproximativ 4000 de angajati au parasit sistemul bancar si peste 300 de unitati au fost inchise. Rezultatul, scaderi ale costurilor... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 15:46
Sistemul bancar trebuie sa se restructureze intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze. Poate ca sediile sunt uneori prea mari, poate ca sediile sunt prea multe, poate ca este nevoie de o reevaluare a costurilor, nu neaparat dand oameni afara, ci astfel incat costurile tranzactiilor sa se mai reduca si diferenta dintre dobanda activa si dobanda de referinta a Bancii centrale, ecartul, sa mai scada putin", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, la venirea crizei sistemul bancar din Romania a fost oarecum defazat.
"In clipa in care noi, in 2008, a trebuit sa luam masuri de prevenire a crizei, sistemul bancar a fost prociclic, iar acum cand ar trebui sa ne relansam este foarte precaut, si nu numai ca este foarte precaut, dar in negocierile pe care le are sistemul bancar cu diverse firme este neindurator, este lipsit de flexibilitate in ceea ce priveste abordarea situatiilor financiare ale companiilor.
Va trebui sa vedem cat la suta din sistemul bancar merge pe provizioane, cat merge pe rezervele minime, pe titluri de stat si cum reusim sa reducem dependenta statului de finantarea interna si cat ramane pentru dezvoltare. Ce ramane pentru dezvoltare va trebui, impreuna cu Banca Nationala, sa gasim o formula de dialog cu bancile care chiar sa deserveasca dezvoltarii. Aici s-ar mai adauga si institutiile financiare... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:12
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a avertizat ca infiintarea unei autoritati unice la nivelul UE responsabila de restructurarea sau lichidarea bancilor aflate in pragul falimentului este imposibila fara revizuirea tratatelor Uniunii.
Schauble considera ca este necesara "o abordare in doi pasi", astfel incat situatiile de criza bancara sa fie coordonate de "o retea" de autoritati nationale pana cand tratatele UE vor fi modificate pentru a fi posibila infiintarea unei agentii UE cu raspundere in domeniu, potrivit declaratiilor ministrului german pentru Financial Times.
Comisia Europeana (CE) va prezenta in iunie un proiect de directiva care prevede infiintarea unei agentii de rezolutie bancara la nivelul UE, avand la dispozitie un fond de bailout. Propunerea este considerata cel de-al doilea pilon al "uniunii bancare" dorita de liderii europeni.
"UE nu are metode coercitive de a aplica decizii. Radacinile istorice ale uniunii sunt tinere. Legitimitatea sa democratica poate fi imbunatatita. Are doar responsabilitatile si puterile definite de tratate. Sa nu li se acorde importanta cuvenita, asa cum se sugereaza uneori, ar insemna o incalcare a statului de drept", a afirmat oficialul german.
Proiectul unei autoritati unice in UE care sa gestioneze situatiile de criza bancara, preluand responsabilitatea in acest sens de la autoritatile nationale, a aparut ca urmare a crizei financiare mondiale si a crizei datoriilor de stat din zona euro, agravata de... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:56
Parlamentul cipriot, reunit in sesiune extraordinara, a adoptat vineri noapte o lege de restructurare a sistemului bancar, in cadrul planului de salvare pe care Nicosia ar trebui sa-l incheie pana luni cu partenerii ei europeni pentru a evita falimentul.
Deputatii au suspendat apoi sedinta, inainte de miezul noptii (22.00 GMT), fara a fixa o data sau ora pentru examinarea altor cinci texte legate de acest plan, dintre care cel mai controversat este stabilirea unei taxe exceptionale ce s-ar putea ridica la 15%, potrivit televiziunii publice, pe depozitele bancare de peste 100.000 de euro, informeaza AFP.
Legea privind restructurarea bancilor, cea mai disputata din cele trei votate vineri seara, a fost adoptata cu 26 de voturi pentru, doua impotriva si 25 de abtineri.
Anterior, deputatii au aprobat un text de creare a unui fond de solidaritate si un altul limitand circulatia capitalurilor, pentru a evita o presiune excesiva asupra bancilor la redeschiderea lor, programata pentru marti.
Aceste masuri fac parte dintr-un "Plan B", pe care guvernul se lupta sa il puna in locul unui acord respins de Parlament marti si la care a ajuns cu creditorii internationali. El prevedea o taxa exceptionala pe toate depozitele bancare ajungand pana la 9,9%, in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 10:37
Sistemul bancar din Romania va continua procesul de restructurare, care implica reducerea numarului de unitati, dar si concedieri, a anuntat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unei conferinte.
"Sistemul bancar este in continuare neprofitabil. Trebuie gasite solutii de eficientizare. Apar produse si servicii noi, apar oferte din ce in ce mai insistente, pentru produsele care nu reclama implicarea functionarului de ghiseu, operatiuni la distanta. Reducerea de personal va continua", a spus Ghetea.
Bancile vor recurge la aceste masuri pana cand isi vor imbunatati rezultatele financiare. In ciuda dificultatilor din piata, presedintele ARB nu crede ca se poate vorbi, totusi, de inchiderea anumitor banci:
"Eu cred ca in Romania, la ora actuala, cei care nu lasa bancile sa intre in faliment sunt actionarii".
In schimb, reducerea numarului de unitati va continua, in special a celor care deserveau persoanele fizice care solicitau credite, a adaugat Ghetea.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:23