Criza din Rusia pare a se aprofunda, iar presa occidentala releva drama prin care trece tarul de la Kremlin.
Se raspandeste zvonul ca in sfarsit Putin a fost pedepsit si mai are putin si cedeaza. Total fals. In opinia mea, restrictiile si presiunea externa nu fac decat sa consolideze nationalismul rus si adeziunea la politica lui Vladimir Putin, putand trage astfel o paralela cu politica dusa impotriva Germaniei dupa Primul Razboi Mondial.
In primul rand, cred ca Vladimir Putin si strategii de la Kremlin nu trec prin nici o criza. Acestia o duc foarte bine, ba chiar isi consolideaza pozitia pe plan intern prin intetirea urii compatriotilor fata de lumea occidentala.
Rusii nu se mai satura de Putin: Omul anului, a 15-a oara la rand
In ochii rusilor, cu siguranta nu Putin este vinovat de ceea ce se intampla, ci imperialismul american care doreste sa ingenuncheze poporul rus.
Putin avertizeaza liderii UE si SUA: Sanctiunile va vor face multe probleme
Masurile luate pe ...citeste mai departe despre "Criza din Rusia, naivitatea occidentala si falimentul Republicii Moldova" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 12:07
Moscova nu are niciun motiv de ingrijorare fata de o re-exportare a unor bunuri europene de pe teritoriul Republicii Moldova si nu are nevoie de masuri restrictive in acest sens, a declarat joi ministrul moldovean pentru Economie Adrian Candu pentru RIA Novosti.
"Nu exista motive de teama ca aceste bunuri vor fi livrate catre Rusia via (Republica) Moldova. Nu exista motive economice sau legale pentru ca sa ni se impuna masuri restrictive", a declarat ministrul pentru agentia rusa citata de site-ul Sputnik.
Moscova a restrictionat importurile de carne si fructe moldovenesti anul acesta, invocand o prevenire a unor livrarii ilegale de produse europene Rusiei, ca raspuns la sanctiunile impuse de catre Uniunea Europeana Rusiei, pe care o acuza de implicare in criza din Ucraina.
Rusia a anulat si scutiri de taxe acordate anterior
De asemenea, autoritatile ruse au anulat la 1 septembrie scutiri de taxe acordate anterior pentru anumite alimente provenind din fosta republica sovietica. Ele au motivat masura invocand protejarea pietei rusesti de un "flux necontrolat de bunuri duty-free", dupa ce Chisinaul a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu UE.
Ministrul moldovean pentru Agricultura si Alimentatie Vasili Bumacov a estimat saptamana aceasta, tot pentru RIA Novosti, ca pierderile provocate de restrictii pot atinge 200 de milioane de dolari.,
Serviciul rus pentru controlul veterinar si al plantelor (Roselhoznadzor) a anuntat marti ca este pregatit sa... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 14:38
Restrictiile impuse de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova sunt motivate de riscul reexportarii unor marfuri europene pe piata rusa, in urma semnarii de catre Chisinau a Acordului de Asociere cu UE, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
"Rusii iubesc fructele si legumele din Republica Moldova, dar ne temem ca, prezentate drept moldovenesti, produse pe care nu le dorim ar putea ajunge pe piata rusa. Prin semnarea Acordului de Asociere si de Liber Schimb cu UE, Chisinaul a ignorat interesele partenerilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si in special ale Rusiei", a declarat Dmitri Rogozin la Tiraspol, dupa intrevederea cu liderul separatist Evgheni Sevciuk, relateaza RIA Novosti online, citat de Mediafax.
Dmitri Rogozin a adaugat ca oficiali de la Chisinau trebuie sa se deplaseze de urgenta la Moscova pentru discutii in vederea solutionarii problemelor legate de embargoul impus de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova.
"Fermierii din nordul Republicii Moldova se afla in greva, dar Guvernul nu actioneaza", a comentat vicepremierul rus.
Dimitri Rogozin a sosit, joi, la Chisinau, fiind insotit de o delegatie de 25 de oficiali rusi din Serviciul Fitosanitar, Ministerul Economiei, Serviciul Vamal si Ministerul Culturii de la Moscova, pentru discutii cu reprezentantii Republicii Moldova cu privire la embargoul impus de Rusia.
Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe si legume... mai mult
Sambata, 23 August 2014, ora 11:20
Premierul moldovean Iurie Leanca a criticat joi restrictiile impuse de Rusia asupra fructelor si legumelor din Republica Moldova, dar a precizat ca autoritatile de la Chisinau nu vor raspunde cu un embargou asupra produselor ruse, relateaza IPN, in pagina online.
"Noi nu vom declara ca, de exemplu, votca ruseasca este otravitoare, asa cum au zis ei ca sunt vinurile moldovenesti", a afirmat premierul Leanca la o intalnire cu producatorii de fructe si legume din Republica Moldova in orasul Edinet, din nordul tarii.
Premierul Iurie Leanca a mai afirmat ca Guvernul va acorda compensatii producatorilor si, de asemenea, va incerca extinderea relatiilor comerciale cu Belarus si Kazahstan, care, alaturi de Rusia, fac parte din Uniunea Vamala.
In ceea ce priveste restrictiile impuse de Rusia, seful Guvernului de la Chisinau a precizat ca, din punct de vedere juridic, deciziile sunt ilegale, in conditiile acordurilor din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI). "Este un subiect pe care il discutam cu cei de la Moscova. (...) Am lasat portita deschisa pana la 1 septembrie si sper ca ratiunea va triumfa la Moscova si vom avea relatii comerciale normale", a mentionat Iurie Leanca.
Moscova a restrictionat la 21 iulie accesul fructelor si legumelor din Republica Moldova pe piata rusa, decizie motivata prin incalcarea normelor fitosanitare. De asemenea, Rusia a anuntat ca va introduce taxe vamale la principalele exporturi din Republica Moldova incepand din 1 septembrie.... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 09:17
Serviciul federal rus de supraveghere veterinara si fitosanitara (Rosselhoznadzor) a acuzat Republica Moldova de incalcarea embargoului privind exportul de fructe si legume in Rusia, prin folosirea unor documente false pentru a continua livrarea produselor pe piata rusa, relateaza Interfax.
"La inceputul lunii august, Republica Moldova a incercat sa trimita pe piata rusa fructe si legume sustinand ca documentele au fost semnate in 21 iulie", data la care Rusia a impus restrictiile pentru produsele moldovenesti, a anuntat Rosselhoznadzor.
Potrivit Serviciul federal rus de supraveghere veterinara si fitosanitara, aproximativ 370 de tone de produse au fost oprite la granita si retrimise in Republica Moldova.
Moscova a restrictionat la 21 iulie accesul fructelor si legumelor din Republica Moldova pe piata rusa, decizie motivata prin incalcarea normelor fitosanitare.
De asemenea, Rusia a anuntat ca va introduce taxe vamale la principalele exporturi din Republica Moldova incepand din 1 septembrie.
Masurile Moscovei intervin in contextul semnarii Acordului de Asociere si Liber Schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 15:30
Serviciul federal rus de supraveghere in domeniul protectiei drepturilor consumatorului, Rospotrebnadzor, a descoperit, la un control la frontiera, un transport de vin din Republica Moldova care nu intrunea conditiile necesare pentru consum, a anuntat luni directorul institutiei, Ghennadi Oniscenko."Este pentru prima oara cand am fost nevoiti sa intoarcem de la frontiera o cantitate atat de importanta (47.000 litri), este un soc pentru noi", a explicat Oniscenko, precizand ca incidentul a avut loc dupa ce viticultorii din Republica Moldova au reluat exporturile pe piata din Rusia, in urma unor indelungi negocieri, relateaza RIA Novosti.
"Aparent, viticultura din Republica Moldova incepe sa intampine probleme", a anuntat directorul Rospotrebnadzor In martie 2006, Moscova a sistat exporturile de vin din Republica Moldova, motivand ca acesta nu corespunde normelor calitatii din Rusia.
In plus, autoritatile ruse au afirmat ca au descoperit pesticide si ale substante in baturile din Republica Moldova. In cea de-a doua jumatate a lui 2007, piata rusa a fost deschisa partial pentru anumite produse, iar restrictiile care vizau importurile de vin din Republica Moldova au fost ridicate definitiv in iulie 2009.
La 19 ianuarie, premierul Vlad Filat a discutat telefonic cu omologul sau rus Vladimir Putin despre exportul productiei vinicole moldovenesti in Rusia.
Putin a mentionat atunci ca nu exista probleme in acest sens si ca situatia aparuta in ultima vreme are la baza... mai mult
Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:59
Autoritatile moldovene nu par sa aiba o pozitie definitivata in ceea ce priveste conectarea la gazoductul Nabucco, in conditiile in care ministrul de externe si cel al economiei pledeaza in favoarea proiectului, dar presedintele Voronin spune ca oportunitatea mai trebuie analizata. Presedintele Voronin a declarat ca oportunitatea conectarii Republicii Moldova la gazoductul Nabu??o trebuie studiata, pentru ca "inca nu se stie cine si in ce proportie va asigura cu gaze acest Nabu??o"."Republica Moldova nu e departe. Suntem la o distanta de 260 de kilometri de Nabucco. Dar noi nu putem schimba vrabia din mana cu privighetoarea din copac sau de pe gard, sa fim seriosi. Noi, dimpotriva, trebuie sa facem ordine in retelele interne de gaze, sa continuam gazificarea tarii. Avem acord pe cinci ani cu Gazpromul de livrare a gazelor si trebuie sa lucram cu Gazpromul si toate aceste dimensiuni – sa terminam gazificarea si sa asiguram o continuitate a livrarilor de gaze. Aceste lucruri trebuie facute cu Gazpromul, pana vom ajunge sa avem Nabucco. Pentru ca nu numai noi suntem ingrijorati de aceasta criza, dar toata Europa e pusa in garda si cred ca vor fi elaborate si alte proiecte pe langa cel despre care discutam acum", a spus Vladimir Voronin.La randul sau, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al economiei, declara ca una dintre lectiile crizei gazelor pentru Republica Moldova a fost necesitatea diversificarii surselor energetice – atat de energie electrica, cat si de... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 11:27