In pofida cazurilor de cumparaturi de panica la magazinele de alimente si a ingrijorarilor cu privire la restrictiile impuse de principalii furnizori cu privire la exporturile de grau in ultimele luni, la nivel global exista prea mult grau, sustin analistii intervievati de Bloomberg.
Desi o serie de mari furnizori precum Rusia si Romania au limitat exporturile pentru a-si proteja livrarile interne, iar unele masuri sunt in continuare in vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comertului, iar livrarile ar urma sa continue sa creasca.
In conditiile in care multe tari se asteapta la recolte mari, stocurile mondiale de grau ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an si vor urca si mai mult in 2021.
"Nu au fost foarte multe intreruperi pe partea de oferta. Ceea ce am vazut pe piata de grau a fost foarte similar cu ceea ce am vazut la nivel de retail. A fost un element clar de panica", dupa care a devenit evident ca va fi business as usual, spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.
Dupa ce preturile au crescut in luna martie, dupa ce consumatorii au facut stocuri de produse de grau, iar tari precum Rusia, Romania si Kazahstan au decis sa limiteze exporturile, piata a depasit ingrijorarile cu privire la problemele cu aprovizionarea. In consecinta, cotatiile futures au coborat la cel mai scazut nivel de dupa luna octombrie.
Motivul este acela ca atentia investitorilor s-a indreptat spre marile recolte preconizate in tari precum Rusia... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 11:40
Mai multe tari europene, printre care Romania si Bulgaria, vor avea de castigat in urma restrictiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de grau, intrucat cumparatorii se vor orienta catre alte piete mai usor accesibile, potrivit lui Stefan Vogel, analist al Rabobank International.
"Incertitudinea din Rusia a devenit vizibila pentru multa lume, iar cumparatorii incearca sa-si asigure cantitatile necesare din alte regiuni. Aceste regiuni vor fi diferite, partial Germania si Franta, precum si tarile de la Marea Neagra, Romania si Bulgaria, poate si Tarile Baltice", a declarat Stefan Vogel, seful departamentului de cercetare a pietei agricole al Rabobank International, transmite Bloomberg.
Pretul graului a avansat pentru a sasea zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor legate de faptul ca guvernul rus foloseste diverse metode, cum ar fi restrictionarea transportului de marfa pe calea ferata sau respingerea certificatelor de export, pentru a incetini livrarile in afara tarii.
Volumul exporturilor de grau din Rusia va fi cu 3-4 milioane de tone mai mic decat nivelul estimat de guvernul Statelor Unite, in conditiile in care Rusia adauga noi reglementari care vor face mai dificila livrarea de grau in afara tarii, potrivit lui Vogel. Astfel, desi Rusia va limita unele exporturi, livrarile catre Egipt si Turcia, mari cumparatori de grau, vor fi metinute la acelasi nivel.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, exporturile de grau au crescut cu 1,8% din iulie pana in... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:42