Anul 2013 este ultimul in care unele state din UE pot mentine restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari, piata muncii deschizandu-se total incepand cu 1 ianuarie 2014. Astfel, Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania vor fi obligate de la 1 ianuarie sa renunte la toate restrictiile pentru muncitorii romani.
Tarile care ofera cele mai mari salarii
Luxemburg, Belgia si Olanda sunt tarile cu cele mai mari salarii minime din UE. Alte doua tari cu salarii mari care isi deschid total piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie sunt Irlanda si Franta.
Din 2014 romanii pot cistiga minim 1.874 de euro pe luna daca isi gasesc un angajator luxemburghez dispus sa ii recruteze.
Belgia este o alta tara in care salariile sunt mult mai bune decat in Marea Britanie. Aici, angajatorii sunt obligati sa plateasca minim 1.502 euro fiecarui angajat, indiferent de domeniul de activitate.
Angajatorii din Olanda sunt mai exigenti la restrictiile de limba, ca si cei din Franta - sunt putini cei care te angajeaza doar cu limba engleza.
Sectoarele in care se acorda permise de munca in conformitate cu o procedura minimala si simplificata sunt: agricultura, hotelier, viticultura. Pentru celelalte sectoare, in functie de situatia de pe piata fortei de munca, procedura acordarii permisului de munca poate fi simplificata si perioadele de gratie reduse.
In acest timp, britanicii, ingrijorati de venirea romanilor, anunta... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 13:00
Decizia unor state UE de a mentine restrictiile la angajare pentru romani reprezinta o piedica in valorificarea deplina a potentialului pietei unice, a declarat presedintele Traian Basescu, in intrevederea cu Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii.
De asemenea, Basescu a reiterat sprijinul Romaniei fata de obiectivul de consolidare si desavarsire a Pietei Unice, unul dintre cele mai importante avantaje competitive ale Uniunii in plan global. El a salutat eforturile Comisiei Europene de continuare a acestui proces prin adoptarea Actului pentru Piata Unica II.
La randul sau, comisarul Michel Barnier a semnalat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a finaliza negocierile cu privire la propunerile restante din cadrul Actului pentru Piata Unica I.
In ceea ce priveste Actul pentru Piata Unica II, oficialul european a mentionat ca acesta reprezinta un al doilea set de actiuni prioritare dedicate pietei interne, pe care Comisia le considera in masura sa genereze efecte pozitive reale in economie si sa creasca increderea cetatenilor si a mediului de afaceri in Piata Unica si in beneficiile pe care aceasta le poate genera, se mai evidentiaza in comunicatul Presedintiei.
Seful statului afirma in mai 2012 ca o liberalizare completa a pietei fortei de munca in Uniunea Europeana este un element de crestere economica.
"Nu putem fi intr-un soi de limbaj dublu: cand este vorba de piata unica liberalizata, sa putem cumpara orice, oriunde... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 18:08
Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a anuntat ca a trimis o scrisoare tarilor care au decis mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari, comunicandu-le ca nu e multumit de motivele invocate pentru aceasta decizie.
"Comisia Europeana nu este multumita de argumentele statelor membre si am trimis o scrisoare celor care au decis mentinerea restrictiilor, prin care le-am comunicat ca aceste argumente sunt insuficiente. Guvernele tarilor respective trebuie sa ne furnizeze detalii suplimentare", a spus comisarul Andor miercuri raspunzand unei intrebari a europarlamentarului roman, Renate Weber.
"Nu exista discriminare intrucat cele trei etape de tranzitie au fost stabilite pentru toate statele membre - si pentru cele care au aderat la UE in 2004, si pentru cele care au aderat in 2007, si pentru Croatia care va adera. Le-am cerut statelor membre (...) sa deschida cat mai repede piata muncii si cateva au facut acest lucru. Spre exemplu, Italia si Cehia au ridicat restrictiile de la 1 ianuarie 2012", a declarat comisarul european, intrebat de Renate Weber ce planuri are CE pentru a convinge statele membre sa ridice restrictiile.
La sfarsitul anului trecut, noua tari - Belgia, Germania, Marea Britanie, Austria, Franta, Malta, Luxemburg, Olanda si Irlanda - au anuntat ca mentin restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana la 1 ianuarie 2014 - termenul maxim prevazut. In plus, Spania a reintrodus restrictiile, ca urmare a... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59
Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, declara intr-un interviu ca tara sa va mentine restrictiile pe piata muncii pana la 1 ianuarie 2014, el precizand ca pana atunci, Haga ia masuri impotriva exploatarii muncitorilor straini.
El spune ca Olanda a explicat deja Comisiei Europene ca actuala situatie justifica mentinerea restrictiilor, scrie Mediafax.
Diplomatul mentioneaza ca autoritatile olandeze sunt constiente ca dupa 1 ianuarie 2014 trebuie sa fie pregatite pentru a primi romani si bulgari pe piata muncii si profita de actuala perioada pentru a adopta masurile necesare pentru a face accesul unor noi muncitori gestionabil de catre societate.
El mai spune si ca, in acest moment, Olanda are un aflux din tarile est-europene care au aderat mai devreme. Diplomatul a mai afirmat ca din punct de vedere macroeconomic, este un beneficiu, dar la scara mai mica acesti oameni sunt exploatati. El lauda insa muncitorii romani, pentru ca acestia "vorbesc engleza fluent, sunt bine educati, nu numai ca au o educatie tehnica, ci si vorbesc, ofera un feed-back".
Olanda raspunde acuzatiilor lui Basescu
Pe de alta parte, ambasadorul a raspuns si criticilor presedintelui Traian Basescu. Matthijs van Bonzel arata ca Rotterdam "este de departe cel mai mare port din UE, ceea ce inseamna ca este cea mai mare poarta de intrare pentru tot ceea ce este legal, insa, fireste, daca esti mare, atragi inevitabil si tot ceea ce este ilegal".
In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 09:15
Doar Spania a avut argumente solide pentru impunerea de restrictii pentru romani pe piata muncii, nu si Olanda, Marea Britanie sau Irlanda, a declarat marti ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Romania regreta decizia mai multor tari de a prelungi restrictiile pe piata muncii pentru romani.
"Recent, foarte recent, Irlanda a luat aceasta decizie - sa se alature Marii Britanii pentru continuarea restrictiilor pana la finalizarea intervalului de 7 ani permis de Tratatul de aderare. Noi regretam aceste decizii, regretam faptul ca ele au fost luate".
"In opinia noastra, in multe dintre tarile care au luat aceste decizii, masurile luate nu se justifica. Daca in cazul Spaniei intr-adevar existau argumente solide, pe care si Comisia Europeana le-a apreciat ca fiind justificate, in alte cazuri, de genul Olandei, dar si al Marii Britanii si al Irlandei, aceste masuri nu se justifica", a precizat Leonard Orban, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.
"Ramane sa vedem cum va reactiona Comisia Europeana, pentru ca CE are inclusiv posibilitatea de a declansa procedura de infringement contra acestor tari, daca se constata ca situatia pe piata muncii in respectivele tari nu prezinta riscuri care sa genereze asemenea decizii. Ramane de vazut, suntem in dialog permanent cu CE in ceea ce priveste masurile care vor fi luate in continuare", a mai spus ministrul afacerilor europene.
Zece tari europene aplica inca restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari
Si... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:51
Restrictiile impuse lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca belgiene ar urma sa fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, dupa ce regiunea flamanda, cea care sustinea restrictiile, si-a revizuit pozitia, noteaza luni EurActiv.
O decizie in acest sens se asteapta in cursul acestei saptamani de la un "comitet mixt" format din reprezentanti ai regiunilor Flandra, Valonia si Bruxelles. Pana atunci insa, Belgia trebuie sa isi anunte componenta guvernului federal condus de Elio Di Rupo, dupa mai bine de 500 de zile de la alegerile anticipate din vara anului trecut.
Belgia ar putea fi prima tara care ridica restrictiile pentru romani si bulgari
Daca Belgia va decide liberalizarea totala a pietei sale a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari, ea va deveni prima ce renunta la restrictii dintre tarile care inca au in vigoare aceste masuri tranzitorii pentru romani si bulgari.
Statele membre UE care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.
Statele UE mai pot mentine restrictiile pana la 31 decembrie 2013
Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 10:37
Restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, a confirmat ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, exprimandu-si regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez.
"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, isi exprima regretul fata de decizia adoptata de Guvernul olandez de a prelungi, cu doi ani, restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pe piata muncii din Olanda", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri de MAE.
Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane a subliniat ca "este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice".
"Din pacate, asemenea decizii nu sustin obiectivele UE de a construi o piata fara bariere si restrictii interne", a spus Baconschi.
Conform comunicatului, decizia ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE.
"Masura autoritatilor olandeze de mentinere a restrictiilor survine, in mod paradoxal, la scurt timp dupa publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezulta ca, in statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a inregistrat pana in prezent un impact serios asupra nivelului somajului sau... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 22:35
Cetatenii din Romania si Bulgaria vor obtine permise de lucru in Olanda doar in conditii exceptionale, informeaza Mediafax.
Proiectul care contine aceste prevederi, initiat de ministrul Muncii, Henk Kamp, a fost adoptat de Parlamentul olandez in pofida avertizarilor Uniunii Europene privind riscul incalcarii dreptului la libera circulatie.
Comisarul UE al Muncii, Afacerilor Sociale si Incluziuni, Laszlo Andor, a declarat ca restrictionarea accesului bulgarilor si romanilor afecteaza piata europeana a muncii.
Olanda este unul dintre celelalte zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua state la UE in 2007.
Incepand de la 1 ianuartie 2014, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in toate statele membre UE.
mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 15:29
Guvernul va cere CE sa realizeze un nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietei muncii asupra economiilor din statele UE, in incercarea de a determina ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani, dar ia in calcul si varianta prelungirii acestor restrictii in contextul crizei, informeaza Mediafax.In discutiile care vor fi initiate cu oficialii Comisiei Europene (CE) si ai statelor membre UE care au impus restrictii la angajarea muncitorilor romani va fi invocat faptul ca liberalizarea pietei muncii contribuie la eliminarea muncii la negru si ca statele care au amanat liberalizarea pentru tarile est-europene se confrunta cu un deficit al fortei de munca ce nu va putea fi acoperit in urmatorii ani, releva un document guvernamental.
Autoritatile romane vor sustine astfel ca liberalizarea pietei fortei de munca nu ar conduce la cresterea numarului muncitorilor romani care s-ar indrepta spre aceste state, ci ar asigura un cadru legal pentru lucratorii deja prezenti in tarile respective.
Documentul releva insa ca autoritatile romane se asteapta in acelasi timp si ca perioada de restrictii sa fie prelungita, din cauza reticentei opiniei publice fata de muncitorii straini in contextul crizei.
"Guvernul va cere Comisiei Europene realizarea unui nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietelor fortei de munca asupra economiilor din statele membre ale UE.
In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere probabilitatea ca statele membre UE sa... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 10:47