Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3,27% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta.
Astfel, la inceputul anului erau 680.152 de restantieri, dupa cum reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cumulate, aceste persoane aveau datorii in valoare de peste 7,49 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 3,1 miliarde in lei si echivalentul a 3,03 miliarde lei in euro.
In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,296 miliarde lei.
Rata creditelor neperformante a scazut la 7,31% in decembrie, respectiv cu 0,33 puncte procentuale (pp) comparativ cu luna precedenta, si cu 2,59 pp in raport cu luna similara din 2016.
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara, la inceputul anului trecut, ca Banca Centrala si-a propus o tinta de 6% a creditelor neperformante in acest an.
"Creditele neperformante au continuat sa se reduca. In acest an exista tinta de 6% cu creditele neperformante, adica de a ajunge la media europeana. Suntem, in schimb, peste media europeana in ceea ce priveste gradul de acoperire cu provizioane a acestor credite", a spus Voinea.
Reamintim ca, in contextul schimbarilor legislative, ratele s-au majorat semnificativ ca urmare a cresterii ROBOR-ului. ...citeste mai departe despre "Ratele au crescut, romanii nu mai au bani sa le plateasca - a... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 11:20
Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 0,53% in septembrie, comparativ cu luna precedenta, ajungand la 679.660, reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aceste persoane aveau restante in valoare de peste 7,54 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 2,98 miliarde in lei si 3,11 miliarde lei in euro. In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,37 miliarde lei.
Valoarea totala a restantelor firmelor si populatiei la banci a scazut cu 7,6%, in septembrie, la aproximativ 12,5 miliarde lei, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent, conform BNR.
Din aceasta suma, 5,64 miliarde lei erau in moneda nationala si 6,9 miliarde lei in valuta.
Valoarea totala a creditelor acordate firmelor si populatiei insuma 236,4 miliarde lei, in crestere cu 7,57% comparativ cu nivelul din septembrie 2016. Cea mai mare parte din valoare era in lei, respectiv peste 143,07 miliarde lei. mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:31
Persoanele care au credite imobiliare in franci elvetieni, dar nu isi mai pot achita ratele, ar putea scapa temporar de executarea silita efectuata de banca, se mentioneaza intr-un proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.
Potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat, persoanele fizice care au credite in franci elvetieni, dar au acumulat restante, ar putea sa nu mai fie executate silit de banca pentru o anumita perioada de timp.
In documentul citat se precizeaza ca imobilele cu destinatie de locuinta ale persoanelor fizice supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite contractate in franci elvetieni (CHF) vor benefica de o amanare pentru trei ani in ceea ce priveste aplicarea executarii silite.
Citeste mai multe despre Restantierii la creditele in franci elvetieni ar putea scapa temporar de executarea silita pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 14:55
Restantele la creditele acordate de banci au crescut cu 20 de milioane de lei in luna octombrie a acestui an si au ajuns la 32,4 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR publicate joi.
Astfel, restantele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le centralizeaza Centrala Riscului de Credit, au ajuns sa reprezinte 12,6% din platile datorate.
In cazul persoanelor fizice, restantele la banci au crescut in octombrie 2013 fata de luna anterioara cu 41 de milioane de lei (0,61%), pana la 6,73 miliarde de lei.
O crestere semnificativa se inregistreaza, insa, pentru ultimele 12 luni. In perioada noiembrie 2012 - octombrie 2013, restantele persoanelor fizice la banci s-au majorat cu aproape un miliard de lei (16,37%), de la 5,78 miliarde lei in urma cu un an, la 6,73 miliarde de lei in prezent.
In octombrie 2013, 97,5% din totalul sumelor restante reprezintau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.
Pe de alta parte, numarul de restantieri persoane fizice a scazut in ultimul an de la 200.422 persoane in noiembrie 2012 la 190.879 in octombrie 2013 (4,76%). mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 17:06
Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene.
"BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru restructurarea creditelor, intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, dupa ce finantatorii externi vor analiza masurile propuse de BNR, vor pune la dispozitia bancilor si expertiza altor tari care au fost in aceeasi situatie.
Spre exemplu, bancile din Irlanda au luat la rand toate creditele restante si au stat de vorba cu fiecare client in parte pentru a vedea de ce acesta nu-si poate plati ratele la timp si ce se poate face pentru a imbunatati situatia.
"Finantatorii externi vor sa stie care este capacitatea bancilor de a restructura aceste credite si daca exista probleme in acest sens", au mai spus sursele citate.
Potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare pentru 2013 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si publicat recent, nivelul relativ ridicat... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:19
Valoarea totala a restantelor la banci si IFN-uri acumulate de persoanele fizice a atins, in martie, 10 miliarde de lei, cu 2,4% mai mult decat cu o luna in urma.
Din aceasta suma, peste sapte miliarde de lei reprezinta restante mai vechi de 90 de zile, fiind incluse in categoria creditelor neperformante.
In ceea ce priveste valuta, peste patru miliarde de lei erau restante in euro, 3,66 miliarde in lei, 2,144 miliarde lei in alte valute si circa 31,7 milioane lei in dolari SUA.
Desi valoarea a crescut, numarul restantelor este in scadere. In martie au fost inregistrate 962.366 de restante, cu 7.521 mai putine (-0,7%), decat nivelul din februarie si cu 950 fata de martie 2012.
Numarul restantierilor - persoane fizice - la banci si IFN-uri a scazut in luna martie 2013 la 699.600, fiind mai mic cu 6.142 persoane fata de nivelul de luna precedenta, dar in crestere cu 12.946 persoane decat cel inregistrat in martie 2012, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Restantele firmelor se ridicau in martie la aproximativ 20 de miliarde de lei.
O ameliorare a situatiei in care se afla datornicii ramane doar la nivel declarativ
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, considera, potrivit unor declaratii de anul trecut, ca nu toti clientii cu restante ar trebui tratati la fel de aspru si ar trebui redusa perioada de interdictie pentru accesarea unui credit, de patru ani, aplicata rau-platnicilor care ajung in Biroul de Credit.
"Personal cred ca cei... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:12
Un numar de 756.850 persoane fizice aveau restante mai mari de 30 de zile la institutiile financiare, ceea ce reprezinta cu 2,6% mai multe persoane decat la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Comparativ, in luna ianuarie a anului precedent numarul de persoane cu restante mai mari de 30 de zile se ridica la 690.344, anunta Agerpres.
Numarul total al restantelor se ridica, la finele lunii ianuarie 2013, la 1.033.091, in crestere cu 1,96% fata de finalul anului trecut. In luna ianuarie a anului 2012, numarul de restante era de 974.097.
In ceea ce priveste suma totala a restantelor, aceasta depasea, la sfarsitul lunii ianuarie 2013, 9,517 miliarde lei, fiind in usoara crestere cu 0,18% fata de nivelul de la finalul anului trecut. De asemenea, din aceasta suma, peste 6,745 miliarde lei reprezinta valoarea restantelor care aveau peste 90 de zile intarziere. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 16:36
Volksbank Romania estimeaza pana la finalul acestui an o reducere a ratei de crestere a creditelor neperformante, la aproximativ 2-3 milioane de euro pe luna, de cinci mai putin decat la inceputul anului, a declarat vicepresedintele bancii, Sorin Serban.
"Ne asteptam ca rata de crestere a creditelor neperformante sa scada de cinci ori in 2012, undeva la 2-3 milioane de euro pe luna, ceea ce reprezinta unu la mie din portofoliul total de credite, de 2,9 miliarde euro.
Sunt inca vremuri dificile, in 2012 inregistram crestere economica minima, depreciere leu/euro si in continuare o depreciere a garantiilor. Toti acestia sunt factori care contribuie la neplata. Noi in 2012 am bugetat crestere de credite neperformante", a spus Sorin Serban.
"Avem insa o rata de migrare foarte mare in diferite intervale de zile de intarziere. Chiar daca pe net avem o rata mica de neperformante, avem rate mari de migrare de la un interval la altul, de exemplu credite care intra in categoria celor neperformante si ulterior ajung la zi.
Asta pentru ca incercam sa tinem aproape de client si gasim solutii amiabile de restructurare. Exista chiar clienti care dupa ce ajung in faza de executare silita platesc ajungand la zi", a explicat vicepresedintele Volksbank Romania.
Perioade in care se inregistreaza cresteri ale clientilor restanti: vara si in perioada sarbatorilor
El a spus ca exista perioade in care se pot inregistra cresteri ale clientilor restanti mai ales in preajma... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 12:59
Numarul restantierilor la creditele bancare, a crescut cu 48,8% fata de sfarsitul lui 2008, cifra record pentru sistemul financiar romanesc, precizeaza Financiarul.Numarul persoanelor cu restante la rambursarea creditelor a atins un nivel record in august in crestere cu aproximativ 10.000 de persoane fata de luna anterioara.
Suma totala a intarzierilor la plata depasesete in continuare sase miliarde de lei, ponderea restantelor in volumul total al imprumuturilor fiind de 2,69%.
Cele mai multe restante reprezinta intarzieri de peste 90 de zile, care totalizeaza 3,4 miliarde de lei.
Numarul restantierilor la creditele de peste 20.000 de lei si-a reluat cresterea in august, dupa scaderea inregistrata in iulie.
Fata de finalul anului trecut, numarul restantierilor s-a majorat cu aproape 50%, iar, comparativ cu august 2008, avansul a fost de 75%. mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 10:12