Guvernul a stabilit nivelul garantiilor si al subventiilor ce vor fi acordate pentru liniile de credit si imprumuturile pentru investitii contractate de firmele din Romania pentru a trece cu bine de perioada de criza generata de coronavirus. De asemenea, au fost stabilite si conditiile in care IMM-urile pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie.
Masurile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta publicata sambata in Monitorul Oficial si fac parte din pachetul de masuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.
Ordonantele cu masurile fiscale pentru companii in perioada de criza au fost publicate in Monitorul Oficial - vezi principalele prevederi
Creditele, garantate pana la 90%
Liniile de credit si imprumuturile pentru investitii vor fi garantate in proportie de maximum 80%, fata de 50% anterior.
Valoarea maxima a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, in timp ce pentru creditele de investitii valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garantia urca la 90% din finantare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei in cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei in cazul celor mici.
Ministerul Finantelor Publice va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 14:09
La combinatul de aluminiu de la Mostar (Bosnia-Hertegovina) este o tacere stranie dupa ce alimentarea cu electricitate a fost oprita in luna iulie a anului trecut, singurii vizitatori a ceea ce a fost o fabrica model din fosta Iugoslavie sunt angajatii care completeaza cererile de somaj, transmite Reuters.
Inchiderea companiei de stat cu datorii mari Aluminij Mostar este un simbol al provocarilor cu care se confrunta tarile din Balcani in incercarea de a-si mentine in viata companiile de stat mostenite din perioada comunista in era economiei de piata.
Desi inchiderea pare a fi singura optiune pentru multe firme din Balcani sustinute cu subventii de la stat, liderii locali sunt interesati sa salveze aceste companii care sunt mari angajatori intr-o regiune unde doar 44% din populatia in varsta de munca are un loc de munca.
Pe langa cei 900 de angajati, Aluminij Mostar da de lucru pentru alti aproximativ 10.000 de oameni angajati in lantul de aprovizionare a combinatului, care include compania locala de cai ferate, compania producatoare de electricitate si chiar si portul Ploce din Croatia, amplasat la o distanta de 60 de kilometri sud de Mostar.
"Nu poti pur si simplu sa inchizi cea mai mare fabrica din tara", sustine Emil Coric, 34 de ani, care este inginer sef la Aluminij Mostar, unde a lucrat si tatal sau inainte de a se pensiona. "Cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea", spune Emil Coric.
In Bosnia-Hertegovina, valoarea activelor detinute de firmele... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 12:56
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa la Botosani, ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit decat pentru primul trimestru al acestui an.
Potrivit acestuia, restantele la plata subventiilor la motorina se ridica la aproape 400 de milioane de lei.
"Am inceput o evaluare la nivelul ministerului, cum era si normal. Si legea ne obliga ca, la sfarsitul fiecarui an, institutiile publice sa faca o evaluare privind capacitatea administrativa. (...)
Nu am rezultatele finale pentru foarte multe, dar am gasit mici grenade lasate peste tot. In primul rand, am constatat ca ajutorul de stat pentru motorina nu a fost platit din trimestrul doi. Practic, mai avem de alocat aproape 400 de milioane de lei, necesarul de plata pentru trimestrul doi si trimestrul III. S-a platit doar trimestrul I", a afirmat Oros.
Intrebat daca exista fonduri pentru plata sumelor restante, ministrul Agriculturii a raspuns: "Ne vom ingriji sa existe. Acum nu exista".
Referindu-se la subventiile acordate producatorilor agricoli, Adrian Oros a declarat ca pana in aceasta saptamana au fost facute plati in avans catre 92% dintre fermierii care au depus declaratii la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Valoarea subventiilor acordate se ridica la 1,2 miliarde de euro.
"Practic, s-au platit aproape 92% din cei care au depus, au fost platiti pentru avans, urmand ca pana la 1 decembrie sa fie facute si restul de plati. Practic, au intrat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 13:56
In anul 2018 cele 225 de intreprinderi publice centrale au inregistrat venituri de 44,9 miliarde lei si cheltuieli de 41,3 miliarde lei, cu un profit brut de 7,1 miliarde lei realizat de 150 de intreprinderi si perderi brute de 3,5 miliarde lei inregistrate de 48 de intreprinderi.
Datele apar inbtr-o nota referitoare la activitatea intreprinderilor publice, pentru anul 2018, care va fi discutata in sedinta de Guvern de luni. Comparativ cu anul 2017, in anul 2018 se constata o scadere a rezultatelor financiare inregistrate de intreprinderile publice centrale, inclusiv in ceea ce priveste platile restante inregistrate de acestea, se arata in nota.
Raportul cuprinde analiza principalilor indicatori economico-financiari monitorizati de Ministerul Finantelor Publice in temeiul O.G. nr. 26/2013 pentru un numar total de 1.475 intreprinderi publice, atat in exercitiul financiar 2018 cat si in dinamica, grupate dupa cum urmeaza: 225 intreprinderi publice centrale (I.P.C) aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale (A.P.T.C.); 1.250 intreprinderi publice locale aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale.
O alta tema este analiza aplicarii guvernantei corporative in temeiul O.U.G. nr. 109/2011 pentru un numar total de 1.316 intreprinderi publice grupate dupa cum urmeaza: 147 intreprinderi publice centrale active1 aflate in subordinea, in... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 21:16
Viorica Dancila a anuntat faptul ca Guvernul urmeaza sa adopte, miercuri, un set de facilitati pentru a incuraja companiile sa-si plateasca obligatiile bugetare restante.
Masura se aplica atat pentru companiile cu capital privat, mixt sau de stat cat si pentru unitatile administrativ teritoriale.
"Adoptam in sedinta de astazi un set de facilitati fiscale pentru incurajarea contribuabililor sa isi plateasca obligatiile bugetare. Masurile se vor aplica fara discriminare persoanelor fizice companiilor private si de stat, organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ teritoriale. Avem in vedere abordarea pe urmatoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste un milion de lei pot beneficia in baza unui plan de restructurare de o serie de facilitati fiscale care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic.
In cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019. In ceea ce priveste persoanele fizice si entitatile personalitate juridica, se aplica masura anulari dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la data de 30 noiembrie, 2019", a precizat premierul, in... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:09
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a completat, printr-un act normativ publicat marti, procedura prin care reprezentantii legali ai unei firme cu datorii pot fi obligati sa plateasca restantele, procedura aplicabila de la inceputul lunii februarie a acestui an.
Mai exact, Fiscul a modificat Anexa 1 a Ordinului ANAF nr. 127/2014 prin Ordinul ANAF nr. 2869/2014, publicat in Monitorul Oficial nr. 693 din 23 septembrie.
Actul normativ publicat marti completeaza prevederile ordinului din februarie si clarifica anumite aspecte referitoare la procedura atragerii raspunderii in solidar.
Codul de procedura fiscala, prin articolele 27 si 28, permite angajarea raspunderii in solidar a tuturor persoanelor care cu rea-credinta, au determinat nedeclararea sau neachitarea obligatiilor fiscale ale unei firme la scadenta. Aceste persoane pot fi administratori, asociati, actionari, directori, care au condus la insolvabilitatea societatii, in scopul sustragerii de la plata datoriilor catre stat.
Citeste mai multe despre Fiscul a completat procedura prin care administratorii pot fi obligati sa plateasca datoriile unei firme cu restante la stat pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:12
Contribuabilii care au restante la bugetul de stat, scadente pana la 1 iulie 2013, vor primi trimestrial decizia referitoare la penalitatile de intarziere de la ANAF, se precizeaza intr-un ordin al autoritatii fiscale, recent intrat in vigoare.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 380/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 184 din 14 martie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, se modifica procedura privind emiterea si comunicarea deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii, pentru debitorii care inregistreaza restante la bugetul de stat, scadente la o anumita data.
Mai exact, noile reglementari stabilesc termenul in care Fiscul poate trimite contribuabililor deciziile privind obligatiile de plata accesorii, pentru restantele scadente pana la 1 iulie 2013, lucru care nu era mentionat pana acum. Vechile reglementari nu cuprindeau detalii specifice referitoare la datoriile contribuabililor scadente pana la 1 iulie 2013.
Citeste mai multe despre Noi reguli se aplica pentru contribuabilii cu restante la stat, scadente pana la 1 iulie 2013 pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 13:08
Firmele cu cele mai mari datorii la bugetul de stat, la finalul trimestrului trei din 2013, sunt Galaxy Tobacco, European Food, Posta Romana, Electrocentrale Bucuresti si Rompetrol Downstream, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pe pagina sa de internet.
In total, cele cinci companii au acumulat datorii la Bugetul de stat de aproape 1,3 miliarde de lei.
Obligatiile scadente pana la 30 septembrie 2013 ale firmei Galaxy Tobacco totalizau 564,2 milioane de lei, din care accize - 237 milioane de lei si 246 milioane de lei dobanzi si penalitati. Firma a primit, insa, inlesniri la plata.
European Food se afla in executare silita pentru obligatii restante de ...citeste mai departe despre "Companiile cu cele mai mari datorii la stat - restante totale de 1,3 miliarde de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 07:53
Persoanele care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat, dar nu mai achita ulterior ratele aferente creditului vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde casa, a declarat, joi, premierul Emil Boc.El a precizat ca acest termen va fi introdus prin normele metodologice de aplicare a programului "Prima Casa". "Va fi o perioada de trei luni pentru a evita intrarea imediata in colaps, dar programul «Prima Casa» nu este un Mos Craciun", a spus Boc.
Bancile vor institui si reinnoi, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor contractate cu garantia statului prin programul "Prima Casa", pe intreaga durata a contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani.
"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima Casa», bancile instituie ?i reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", se arata in ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului, adoptata, miercuri, de Guvern.
Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei, nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, ?i... mai mult
Joi, 04 Iunie 2009, ora 23:25