Situația economică a românilor s-a deteriorat semnificativ și reușesc cu greu să-și plătească datoriile.
Astfel, 22% dintre români au restanțe, majoritatea la plata facturilor (15%), la returnarea împrumuturilor (8%), dar și la rate (7%), potrivit unei analize Kruk România împreună cu IRES, realizată în luna noiembrie a acestui an, scrie Adevărul.
Mai mult de jumătate dintre restanțieri datorează cel mult valoarea unui venit lunar iar 16% au deja de plată mai mult de trei venituri lunare. Veniturile insuficiente sau lipsa unei surse de venit, dar și apariția unor probleme de sănătate sunt principalele motive pentru acumularea restanțelor.
Doar 20% dintre cei intervievați declară repercusiunile legale ca fiind principalul motiv de plată si puțin sub acest procent ar plăti din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei intervievați anul acesta spun că prioritizează plata facturilor la utilități, pe care nu o amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor cu sănătatea.
Jumătate din familiile din România nu pot face economii
Economisirea nu e, în schimb, o prioritate în 2022, relevă studiul. Jumătate din familiile din România nu fac economii, 44% declară că au avut datorii – în creștere față de anul trecut, iar 50% că e dificil sau foarte dificil să le achite.
De asemenea, 30% dintre români trăiesc doar cu strictul necesar și doar 40% declară că au bani pentru un trai decent. Cu... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 23:15
Numărul consumatorilor finali casnici şi non-casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat facturile de energie electrică şi/sau de gaze naturale a ajuns la 209.000, în ultimul an, cu restanțe de circa 249 milioane de lei, la sfârşitul lunii mai 2021, arată cifrele oficiale ale autorităților în domeniu.
Ordonanță de urgență, aprobată în luna mai 2020, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze consumatorii restanți. Astfel, numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi a ajuns la 173.000, la finalul lunii iunie 2021, arata cifrele prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (A.F.E.E.R) şi Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România (A.C.U.E).
Acum, Executivul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în care consumatorul avea posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, astfel, furnizorii putând să-și recupereze banii.
În nota de fundamentare se arată că datorită contextulului favorabil al revenirii economice din ultima perioadă și al... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 23:30
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anuntat ca ELCEN a emis o somatie, joi, catre Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA, societate aflata in subordinea Primariei Bucuresti, pentru plata caldurii pe luna decembrie.
Conform somatiei, in 15 zile trebuie platiti 169.737.732,52 lei, care reprezinta contravaloarea energiei termice livrate de ELCEN catre Termoenergetica in luna decembrie 2019.
In cazul in care Compania Municipala Termoenergetica nu va da curs somatiei de plata, ELCEN va proceda in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Civila, pentru a solicita plata integrala a sumei datorate.
"Trebuie sa recunosc ca sunt profund dezamagit de comportamentul Termoenergetica. Atunci cand s-a semnat contractul dintre ELCEN si Termoenergetica, anul trecut, inainte sa inceapa iarna, am crezut ca Termoenergetica nu va repeta practicile falimentare ale RADET-ului, adica sa beneficieze de energie termica fara sa plateasca facturile pe care s-au angajat sa le plateasca. ELCEN si-a indeplinit angajamentul si a livrat energie termica in luna decembrie, iar bucurestenii nu au au avut de suferit din cauza ELCEN, ci doar din cauza retelei de distributie de caldura, administrate de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, care a tot avut avarii, defectiuni si tot felul de probleme.
Acum, pe buna dreptate, ELCEN cere plata pentru caldura furnizata, somand Termoenergetica sa plateasca factura in termen de 15 zile. Daca... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 16:47
Romanii care intarzie cu plata curentului ar putea ajunge sa achite si electricitatea pe care n-au consumat-o inca, daca nu vor sa ramana in bezna.
Motivul: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) le-a dat catorva mari furnizori de electricitate dreptul sa le taie curentul rau-platnicilor, in cazul in care acestia refuza sa depuna, in avans, intr-un cont, contravaloarea facturilor pentru urmatoarele 3 luni.
Pana acum, romanului ajuns in prag de debransare ii era suficient sa isi plateasca - fie in al 12-lea ceas - restantele catre furnizorul de electricitate, ca sa se asigure ca nu ramane in bezna.
Odata cu adoptarea unui nou ordin al ANRE, insa, lucrurile s-au complicat. Noua lege le da unora dintre furnizori dreptul sa le ceara garantii banesti clientilor care ajung sa riste debransarea de cel putin 2 ori pe an, pe motiv de neplata a facturilor.
Mai exact, ordinul prevede ca, la cererea furnizorului, rau-platnicii sunt obligati sa depuna intr-un cont, cu titlu de garantie, contravaloarea curentului pe care il consuma, in mod normal, in 3 luni.
Ulterior, daca omul isi achita factura la timp, garantia ramane neatinsa. Daca, insa, platile incep, din nou sa intarzie, furnizorul isi va putea lua banii pe care nu i-a primit la timp direct din contul de garantie.
In incercarea de a-i impiedica pe furnizori sa-i ia omului si ultimul ban din buzunar, ANRE a mentionat in ordin ca furnizorii n-au dreptul sa le ceara garantii... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 07:22
Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din Rusia, a anuntat miercuri ca factura restanta a Ucrainei ar putea ajunge de la 2,2 milioane de dolari, cat este in prezent, la 3,5 miliarde de dolari, dupa includerea arieratelor din aprilie.
"Luand in calcul cererea companiei ucrainene Naftogaz pentru 30 aprilie si cantitatile pe care le-am livrat deja in aceasta luna, datoria totala a Ucrainei pentru gazul rus va ajunge, conform unor estimari initiale, la 3,492 miliarde de dolari", a declarat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Gazul, arma letala a Rusiei: Factura Ucrainei creste puternic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 09:00
Institutiile statului sunt obligate sa plateasca facturile pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza de la IMM-uri in termen de 30 de zile calendaristice. Doar in cazuri exceptionale, platile se vor putea intinde pe o perioada de maxim 60 de zile.
Aceste obligatii decurg din Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale si vor intra in vigoare de la data de 16 martie.
Intreprinderile trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile calendaristice, cu exceptia cazului in care se stabilesc de comun acord conditii diferite si in cazul in care termenul nu este in mod vadit nefavorabil pentru creditor.
Masura este binevenita pentru operatorii privati, in contextul in care intarzierile frecvente din partea institutiilor statului la plata facturilor genereaza blocaje financiare in serie.
Daca intarzie platile, autoritatilor vor plati dobanzi
Conform noilor reglementari, firmele au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si pot obtine automat o suma minima fixa de 40 euro cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor.
De asemenea, societatile pot solicita compensatii pentru toate costurile de recuperare restante rezonabile. Pentru platile intarziate, rata statutara a dobanzii creste la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene, fara ca autoritatile "vinovate" sa poata stabili o rata sub acest prag. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 12:44
Compania de asigurari Euroins isi va majora capitalul social si va trebui sa accelereze platile restante catre asigurati, pagubiti si service-urile auto, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Potrivit sursei citate, in data de 13 noiembrie 2012, Consiliul CSA, condus de catre Daniel Tudor, s-a intalnit cu oficiali ai societatii de asigurare Euroins S.A in vederea clarificarii situatiei reclamate in piata.
In urma discutiilor, s-a convenit ca Euroins Romania S.A. sa isi majoreze capitalul social si sa accelereze platile restante catre asigurati, pagubiti si service-urile auto.
De asemenea, s-a stabilit continuarea monitorizarii societatii de catre directiile de specialitate din cadrul CSA, precum si realizarea, la inceputul lunii februarie 2013, a unei noi analize, in aceeasi componenta.
Euroins Romania a anuntat, marti, ca a platit in primele noua luni ale anului despagubiri de circa 193 milioane de lei, aferente unui numar de peste 35.600 de dosare de dauna, din care aproape 35.000 dosare de dauna auto.
Precizarea Euroins Romania a survenit in urma unor informatii potrivit carora valoarea facturilor de reparatie in cazul unor accidente rutiere produse de posesori de polite RCA emise de acest asigurator a ajuns la "valori greu de suportat", iar neplata acestora a determinat service-urile membre ale Asociatiei Concesionarilor Dacia, Renault, Nissan din Romania (Acodaren) sa suspende derularea... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 17:56
CFR SA a acumulat datorii de 4 miliarde lei catre bugetul de stat din cauza subfinantarii si lipsei investitiilor, care sa asigure operatorilor servicii de calitate, permitandu-le sa creasca veniturile si astfel sa ramburseze datoriile catre CFR SA, iar aceasta sa achite la randul ei platile restante.
Datoriile de aproximativ 900 milioane euro reprezinta restante catre bugetul consolidat si fondul de risc inregistrate la sfarsitul anului trecut, din care 2 miliarde de lei sunt penalitati si majorari pentru neplata.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a pregatit un proiect de ordonanta pentru stergerea datoriilor prin conversia in actiuni, care a fost aprobat marti, in sedinta Executivului. Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe ordinea de zi a sedintei Cabinetului, dar decizia a fost amanata de premier.
Ministerul argumenteaza ca transformarea obligatiilor financiare in actiuni nu constituie ajutor de stat pentru ca CFR SA nu are competitori.
Institutia nu se afla la prima incercare de a rezolva problema datoriilor CFR, insa, dintr-un motiv sau altul, astfel de initiative nu au fost aprobate de Guvern, care nu a venit insa cu alternative pentru echilibrarea financiara a companiei. Astfel, datoriile si penalitatile numai catre stat au urcat an de an pana spre un miliard de euro.
Prima miscare de avengura in sistemul feroviar s-a produs abia in 1998, an in care SNTCFR a fost sparta in mai multe companii. SNTCFR avea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 16:47
Dintr-un plan de investitii in infrastructura de aproape noua miliarde de euro, Guvernul a cheltuit oficial in primul trimestru 1,4 miliarde de euro, din care un miliard de lei (250 de milioane de euro) au insemnat facturile neachitate de fostul executiv. Circa un miliard de lei reprezinta plata facturilor restante la 31 decembrie 2008 catre firmele care au contracte cu statul.
Conform datelor centralizate de Ministerul Finantelor Publice, din cele 37,9 miliarde de lei - planul pe tot anul - in primele trei luni au fost efectuate plati de aproximativ 5,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro).
Suma totala de investitii a fost stabilita la ultima rectificare bugetara si reprezinta 7,1%, din PIB, sau 20% din cheltuielile bugetare totale.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, din cele 5,8 miliarde de lei investite (care includ si facturile restante), 3,6 miliarde au avut ca sursa bugetul de stat.
Cel mai harnic a fost Ministerul Transporturilor (cu 2,02 miliarde de lei), urmat de Ministerul Educatiei, cu aproape 520 de milioane de lei, si Ministerul Apararii, cu 364 de milioane.
mai mult
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 08:42