2021 va fi anul in care multe companii, in special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite sa gaseasca solutii pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut.
Pentru multe dintre ele, chiar si in conditiile revenirii economiei pe linia de plutire, misiunea va fi una cu adevarat imposibila, iar numarul insolventelor va atinge un nivel semnificativ.
Anul 2021 a inceput, din pacate, cu noi restrictii si probleme cauzate de pandemie. Sectoare intregi din economie sunt in continuare blocate din cauza scaderii vanzarilor si problemelor de aprovizionare (vezi cazul Dacia).
In 2020, pe fondul pandemiei, firmele au acumulat datorii, si-au rostogolit creantele. Multe dintre ele au incercat sa se reinventeze, insa criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comertul traditional, HORECA, industria de evenimente etc.
"Multe companii, aflate pe pierdere inainte de criza, au primit un ajutor nesperat. Au tinut afacerea in functiune pentru ca au beneficiat de ajutorul oferit de stat. Din pacate, in 2021, sprijinul statului se va diminua treptat si se va axa catre companiile care au potential, astfel ca din economie vor disparea multe IMM-uri, mai ales din zona serviciilor afectate de pandemie. Multe firme vor fi cu spatele la zid, vor trebui sa isi restructureze afacerile", arata o analiza Sierra Quadrant.
Scaderea numarului dosarelor noi de insolventa, in 2020, cu 12,72% fata de anul precedent, de la 6.524 in 2019 la 5.694 in 2020, trebuie pusa, astfel,... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 10:55
In anul 2018 cele 225 de intreprinderi publice centrale au inregistrat venituri de 44,9 miliarde lei si cheltuieli de 41,3 miliarde lei, cu un profit brut de 7,1 miliarde lei realizat de 150 de intreprinderi si perderi brute de 3,5 miliarde lei inregistrate de 48 de intreprinderi.
Datele apar inbtr-o nota referitoare la activitatea intreprinderilor publice, pentru anul 2018, care va fi discutata in sedinta de Guvern de luni. Comparativ cu anul 2017, in anul 2018 se constata o scadere a rezultatelor financiare inregistrate de intreprinderile publice centrale, inclusiv in ceea ce priveste platile restante inregistrate de acestea, se arata in nota.
Raportul cuprinde analiza principalilor indicatori economico-financiari monitorizati de Ministerul Finantelor Publice in temeiul O.G. nr. 26/2013 pentru un numar total de 1.475 intreprinderi publice, atat in exercitiul financiar 2018 cat si in dinamica, grupate dupa cum urmeaza: 225 intreprinderi publice centrale (I.P.C) aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale (A.P.T.C.); 1.250 intreprinderi publice locale aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale.
O alta tema este analiza aplicarii guvernantei corporative in temeiul O.U.G. nr. 109/2011 pentru un numar total de 1.316 intreprinderi publice grupate dupa cum urmeaza: 147 intreprinderi publice centrale active1 aflate in subordinea, in... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 21:16
Mediul de afaceri critica "restructurarea financiara" adoptata de Guvern prin ordonanta de urgenta, afirmand ca ii incurajeaza pe cei cu comportament incorect.
Mai mult, IMM-urile spun ca masura ajuta primariile si companiile de stat, fara sa le impuna vreo corectie sau eficientizare pe termen mediu si lung in ceea ce priveste performanta manageriala.
La randul sau, Opozitia sustine ca ordonanta este neconstitutionala si ca, prin aceasta restructurare, companiilor de stat, ingropate in datorii ca urmare a capusarii indelungate si a conducerii subordonate politic, li se sterg datoriile doar pentru a putea face altele noi.
Ceea ce ar trebui sa stie insa fiecare roman este ca acesti bani pe care companiile nu i-au platit la buget - contributii, taxe si impozite, pe care noi toti le platim - ar fi trebuit sa mearga in sistemul de sanatate, in educatie, infrastructura etc. Practic, prin aceasta decizie, guvernul Dancila baga mana in buzunarul fiecarui cetatean din aceasta tara.
Ce prevede ordonanta
Persoanele fizice, juridice si companiile care nu si-au platit taxele si impozitele datorate statului vor scapa de o parte din acestea, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta o asa numita restructurare financiara.
Mai exact, companiile de stat sau private care au restante bugetare peste un milion de lei vor avea la dispozitie sase luni ca sa ceara sa intre intr-un plan de restructurare. Urmeaza apoi sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale,... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 09:47
Viorica Dancila a anuntat faptul ca Guvernul urmeaza sa adopte, miercuri, un set de facilitati pentru a incuraja companiile sa-si plateasca obligatiile bugetare restante.
Masura se aplica atat pentru companiile cu capital privat, mixt sau de stat cat si pentru unitatile administrativ teritoriale.
"Adoptam in sedinta de astazi un set de facilitati fiscale pentru incurajarea contribuabililor sa isi plateasca obligatiile bugetare. Masurile se vor aplica fara discriminare persoanelor fizice companiilor private si de stat, organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ teritoriale. Avem in vedere abordarea pe urmatoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste un milion de lei pot beneficia in baza unui plan de restructurare de o serie de facilitati fiscale care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic.
In cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019. In ceea ce priveste persoanele fizice si entitatile personalitate juridica, se aplica masura anulari dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la data de 30 noiembrie, 2019", a precizat premierul, in... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:09
Grupul american Apple a confirmat marti, pentru AFP, ca a ajuns la un acord cu administratia fiscala franceza in urma caruia va plati retroactiv o suma nedeclarata reprezentand impozite restante.
Potrivit unor informatii publicate anterior pe site-ul L'Express, conform unui acord confidential semnat la finele lunii decembrie de Apple si palatul Bercy, grupul american va varsa fiscului francez suma de aproape 500 milioane de euro reprezentand impozite restante. Suma a fost confirmata pentru AFP de o sursa din apropierea acestui acord.
"Administratia fiscala franceza a incheiat recent un audit multianual cu privire la conturile franceze ale societatii, iar ajustarea va fi comunicata in conturile noastre publice", a informat si AFP, fara a preciza suma.
"Stim ce rol important joaca impozitele intr-o societate si ne platim impozitele in toate tarile unde operam, in conformitate cu legislatia in vigoare la nivel local", a adaugat compania.
Potrivit L'Express, negocierile intre Apple si palatul Bercy au avut ca obiect cifra de afaceri modesta declarata de zece ani de societatea Apple France, in conditiile in care vanzarile grupului american in Europa au explodat, in special gratie telefoanelor iPhone.
"In conditiile in care s-au multiplicat de sapte ori, aceste vanzari au urcat de la 6,6 miliarde de euro in 2008 la 47,7 miliarde de euro in 2017", subliniaza L'Express, care precizeaza ca aceasta cifra de afaceri este incasata in mare parte in Irlanda.
Anuntul... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:32
Guvernul a luat act, miercuri, de raportul de activitate pe anul 2016 al companiilor de stat, care arata ca profitul acestora a fost de 6,753 miliarde de lei, iar pierderile au insumat 1,496 miliarde de lei.
Raportul privind activitatea pe 2016 a intreprinderilor publice a fost elaborat si prezentat de Ministerul Finantelor.
Potrivit raportului exista un numar de 1.668 intreprinderi publice, grupate dupa cum urmeaza:
* 287 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale, din care: 223 active (aflate in stare de functionare) si 64 intreprinderi inactive (aflate in stare de insolventa, faliment, lichidare, dizolvare);
* 1.381 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale, din care: 1.186 active si 195 inactive.
Aceste companii de stat au aproape 200 de mii de angajati.
"In anul 2016 participatiile detinute direct/indirect de stat la cele 287 intreprinderi publice de stat au fost in valoare de 28,591 miliarde lei. In cadrul intreprinderilor publice si-au desfasurat activitatea un numar de 195.817 persoane", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivita datelor prezentate de MFP, veniturile totale ale companiilor de stat se ridica la 44,167 miliarde de lei, dintre care subventii de la bugetul de stat in suma de 5,717 miliarde de lei. Cheltuielile se cifreaza la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 21:42
Contribuabilii care au restante la bugetul de stat, scadente pana la 1 iulie 2013, vor primi trimestrial decizia referitoare la penalitatile de intarziere de la ANAF, se precizeaza intr-un ordin al autoritatii fiscale, recent intrat in vigoare.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 380/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 184 din 14 martie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, se modifica procedura privind emiterea si comunicarea deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii, pentru debitorii care inregistreaza restante la bugetul de stat, scadente la o anumita data.
Mai exact, noile reglementari stabilesc termenul in care Fiscul poate trimite contribuabililor deciziile privind obligatiile de plata accesorii, pentru restantele scadente pana la 1 iulie 2013, lucru care nu era mentionat pana acum. Vechile reglementari nu cuprindeau detalii specifice referitoare la datoriile contribuabililor scadente pana la 1 iulie 2013.
Citeste mai multe despre Noi reguli se aplica pentru contribuabilii cu restante la stat, scadente pana la 1 iulie 2013 pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 13:08
Creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca, a declarat joi, fondatorul Casei de Insolventa Transilvania (CITR), Andrei Cionca.
"Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante este in crestere permanenta, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani. Criza companiilor, care duce si la cresterea creditelor neperformante, nu are cum sa se opreasca cat timp nu intervin bani proaspeti in economie" a spus reprezentantul CITR pentru Agerpres.
El a avertizat ca, practic, toti jucatorii implicati in salvarea unei companii - furnizori, actionari, stat, banci - nu pot interveni in acest moment.
"Este necesara interventia celui de-al 5-lea jucator care sa fie un fond de investitii si sa acorde credit cu optiunea ca la anumite intervale de control, 3-6 luni sau un an, sa aiba posibilitatea sa isi converteasca banii in pachetul majoritar de actiuni", a mai spus Andrei Cionca.
Valoarea restantelor in lei si valuta acumulate de firme si populatie la banci a urcat cu 3%, la finele lunii mai, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), comparativ cu nivelul inregistrat in aprilie 2013, depasind 31,874 miliarde lei.
Din aceasta valoare, peste 12,5 miliarde lei erau restante in moneda nationala si circa 19,3 miliarde in valuta. mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:26
Statul va introduce un sistem de esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante acumulate de catre companii, pentru a sprijini investitorii in perioada de criza, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor, au declarat, joi, pentru Mediafax, surse ministeriale.Noul sistem va fi introdus pana la sfarsitul lunii mai, printr-un proiect de act normativ promovat de Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala si care va reglementa o serie de masuri fiscale in vederea sprijinirii mediului de afaceri, transmite Mediafax.
"Vor fi acordate esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante, dar cu clauze asiguratorii. Statul se va comporta ca un creditor prudent, care urmareste sa incaseze veniturile la bugetul general consolidat, in conformitate cu procedurile UE", au aratat sursele citate.
Proiectul de lege privind esalonarea datoriilor a fost deja inclus pe lista actelor normative pe care Ministerul Finantelor le va prezenta Guvernului.
La jumatatea anului trecut, Executivul a decis ca firmele sa poata beneficia de amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, dar numai pentru restantele acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, si daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile.
Conditia impusa de Guvern a fost ca, in intervalul de amanare la plata a datoriilor, sa fie achitate obligatiile curente.
Firmele au fost obligate atunci sa garanteze rambursarea... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 13:47