Sa luam un scenariu in care sotul si sotia nu se cunosteau in urma cu 10 ani. Ea a luat un credit pe care, apoi, nu l-a mai rambursat, din varii motive. Acum, cei doi sunt casatoriti, dar creditul ei este inca nerambursat. Apare intrebarea daca, impreuna, in calitate de soti, cei doi pot accesa un credit bancar?
Din cauza ca nu si-a achitat ratele conform contractului, sotia din scenariul nostru este raportata la Biroul de Credit, iar acest lucru face aproape imposibila accesarea unui alt imprumut.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, ce optiuni aveti in cuplu daca vreti un credit pentru o casa, iar unul dintre voi este raportat la Biroul de Credit.
In primul rand, trebuie sa stii ca impreuna nu puteti lua un credit. In schimb, sotul poate accesa, singur, un credit imobiliar, dar numai la anumite banci. In Romania exista banci care iau in considerare doar istoricul celui care face creditul.
La Biroul de Credit exista doua tipuri de raportari, date pozitive (orice credit acordat unei persoane fizice, indiferent de valoare) si date negative (restante mai mari de 30 de lei si cu intarzieri mai mari de 30 de zile).
Consecinte pentru raportarile negative: Iei mai greu alte credite. Dar asta depinde de politica fiecarei banci/IFN. Unele banci nu accepta o raportare negativa, in timp ce la altele depinde de cat de mare a fost intarzierea sau cat timp a trecut de la ea.
Potrivit expertilor bancari, dupa scadenta, toate bancile au cateva... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 08:30
Viorica Dancila a anuntat faptul ca Guvernul urmeaza sa adopte, miercuri, un set de facilitati pentru a incuraja companiile sa-si plateasca obligatiile bugetare restante.
Masura se aplica atat pentru companiile cu capital privat, mixt sau de stat cat si pentru unitatile administrativ teritoriale.
"Adoptam in sedinta de astazi un set de facilitati fiscale pentru incurajarea contribuabililor sa isi plateasca obligatiile bugetare. Masurile se vor aplica fara discriminare persoanelor fizice companiilor private si de stat, organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ teritoriale. Avem in vedere abordarea pe urmatoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste un milion de lei pot beneficia in baza unui plan de restructurare de o serie de facilitati fiscale care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic.
In cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019. In ceea ce priveste persoanele fizice si entitatile personalitate juridica, se aplica masura anulari dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la data de 30 noiembrie, 2019", a precizat premierul, in... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:09
Grupul american Apple a confirmat marti, pentru AFP, ca a ajuns la un acord cu administratia fiscala franceza in urma caruia va plati retroactiv o suma nedeclarata reprezentand impozite restante.
Potrivit unor informatii publicate anterior pe site-ul L'Express, conform unui acord confidential semnat la finele lunii decembrie de Apple si palatul Bercy, grupul american va varsa fiscului francez suma de aproape 500 milioane de euro reprezentand impozite restante. Suma a fost confirmata pentru AFP de o sursa din apropierea acestui acord.
"Administratia fiscala franceza a incheiat recent un audit multianual cu privire la conturile franceze ale societatii, iar ajustarea va fi comunicata in conturile noastre publice", a informat si AFP, fara a preciza suma.
"Stim ce rol important joaca impozitele intr-o societate si ne platim impozitele in toate tarile unde operam, in conformitate cu legislatia in vigoare la nivel local", a adaugat compania.
Potrivit L'Express, negocierile intre Apple si palatul Bercy au avut ca obiect cifra de afaceri modesta declarata de zece ani de societatea Apple France, in conditiile in care vanzarile grupului american in Europa au explodat, in special gratie telefoanelor iPhone.
"In conditiile in care s-au multiplicat de sapte ori, aceste vanzari au urcat de la 6,6 miliarde de euro in 2008 la 47,7 miliarde de euro in 2017", subliniaza L'Express, care precizeaza ca aceasta cifra de afaceri este incasata in mare parte in Irlanda.
Anuntul... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:32
Romania se afla in topul tarilor cu cele mai multi restantieri la utilitati din Europa, dupa Grecia, Bulgaria si Croatia, a afirmat, marti, Radu Dudau, directorul Energy Policy Group (EPG), in cadrul unei conferinte pe tema eficientei energetice a cladirilor.
"Suntem in topul restantierilor la utilitati. Explicatia este ca sunt multi locuitori cu venituri mici si avem un indice ridicat de inegalitate sociala, adica diferente mari intre venituri. Totodata, exista un numar mare de consumatori aflati in saracie energetica, iar multi nici macar nu au acces la energie", a explicat Dudau.
El a aratat ca pretul energiei electrice, in Romania, este sub media europeana raportat la puterea de cumparare a populatiei, ceea ce nu este neaparat un lucru bun, intrucat nu sunt incurajate investitiile in tehnologii noi, mai eficiente.
"In opinia mea, nu este bine ca avem un pret scazut al energiei, din punctul de vedere al investitiilor in sectorul energetic. Dar avem ca tara filozofia ca trebuie sa facem protectie sociala prin pret pentru toti consumatorii, in loc sa liberalizam pretul si sa identificam consumatorii cu adevarat vulnerabili, pe care sa ii protejam", a continuat Dudau.
Potrivit acestuia, politic este greu de luat o decizie prin care pretul platit de consumatori sa fie cel real, al pietei.
"Pretul energiei are o miza electorala mare, iar pentru politicieni este dificil sa faca aceasta tranzitie. Este foarte greu sa convingi oamenii ca este in interesul lor ca... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:09
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca ANAF-ul va emite in acest an pentru ultima data decizii de impunere. Acestea vor fi emise in a doua parte a anului si vor cuprinde toate deciziile de impunere restante din ultimii 5 ani.
Totodata, Teodorovici a subliniat ca ministerul pe care il conduce ia in calcul crearea unui mecansim pentru a stimula plata in cursul acestui an pentru ca, afirma el, nu este vina contribuabilului ca statul nu a emis la timp decizia de impunere.
"Este un lucru important pe care vreau sa il precizez. Exista multi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere. Iar in acest an, cand contribuabilii vor primi pentru ultima data decizia de impunere, decizie care se va trimite in a doua parte a anului pentru cei care nu sunt in sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante, pentru ca omul sa aiba o singura situatie primita.
Si ne gandim chiar la un mecanism de a stimula plata in cursul acestui an, pentru ca nu este vina contribuabilului ca statul nu a emis la timp deciziile de impunere si acest lucru trebuie sa conteze", a precizat Eugen Teodorovici, joi, la finalul sedintei de guvern.
Intrebat ce se intampla cu incasarile ANAF, avand in vedere ca termenul de depunere a Declaratiei unice este 15 iulie si, astfel, va exista un gol de doua luni, ministrul de Finante a explicat ca acesta va fi acoperit odata cu aceasta ultima decizie de impunere care va include si lunile ianuarie si februarie 2018.... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 16:51
Numarul persoanelor fizice, aflate in Biroul de Credit, cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare, a scazut la 704.246 persoane, la finalul anului precedent, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fata de luna decembrie 2014, numarul restantierilor este mai mic cu 0,72%, iar comparativ cu noiembrie 2015 cu 1,07%.
In ceea ce priveste valoarea restantelor, aceasta se ridica la 11,3 miliarde lei, din care peste 4,34 miliarde lei erau in moneda nationala, 4,84 miliarde lei in euro, 2,13 miliarde lei in alte valute si 50,2 milioane lei in ...citeste mai departe despre "Numarul romanilor cu restante la banci, in scadere" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Februarie 2016, ora 10:50
Valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna noiembrie, se cifreaza la 9,53 miliarde de lei, in crestere aproape nesesizabila, cu 0,2%, fata de suma raportata in octombrie.
In schimb, restantele la creditele in valuta se ridicau la finalul lunii trecute la 12,77 miliarde de lei (echivalent), in scadere cu 1,36%, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dat marti publicitatii.
Totalul creditelor in lei atingea, in noiembrie, 111,2 miliarde de lei (cu 2,2% peste valoarea din luna precedenta), din care 56 de miliarde de lei erau sume contractate de agentii ...citeste mai departe despre "Romanii si-au mai platit din datoriile la banci: Mai putine restante la creditele in valuta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 18:08
Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit nu constituie titluri executorii.
Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.
"Avem exemplu de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care a stabilit ca debitorii care sunt executati silit de catre banci ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia de incuviintare a instantei, daca in contractul de credit exista posibile clauze abuzive", a spus, in timpul dezbaterilor din plen, senatorul Cristiana Anghel.
"Mii de oameni au fost evacuati ...citeste mai departe despre "Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 07:44
Trei judete din Romania aduna o cincime din valoarea restantelor in rambursarea creditelor acordate de bancile din tara noastra.
Judetul Valcea conduce in acest top al celor care intampina dificultati in plata la timp a creditelor contractate, informeaza Digi 24, citand date BNR. Astfel, restantele insumeaza 21,6 la suta din valoarea creditelor luate in acest judet, respectiv 513 milioane de lei.
Pe locurile urmatoare sunt judetele Giurgiu (19,7 la suta restante din valoarea creditelor) si Salaj (18,8 la suta).
In schimb, judetul in care se ...citeste mai departe despre "Topul judetelor cu restante la banci - cum sta Capitala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 22:43