Executivul comunitar asteapta cat de curand informatiile solicitate de la autoritatile romane in cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a petitiei unei asociatii formate din oameni de stiinta romani. Romania a depasit cu zece zile termenul pentru transmiterea informatiilor, desi a beneficiat de o prelungire a acestuia cu doua saptamani.
Dezbaterea din Comisia PETI a petitiei depuse de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani din tara si strainatate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, desi majoritatea eurodeputatilor, inclusiv Victor Bostinaru, au sustinut ca petitia trebuie sa ramana deschisa, aceasta fiind cea mai buna garantie ca la momentul implementarii unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu si se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca si la precedenta dezbatere din PE si la fel ca in urma cu doi ani, CE a refuzat sa se pronunte asupra unei eventuale incalcari a legislatiei UE de catre proiectul Rosia Montana, atata timp cat nu s-a obtinut acordul de mediu din partea autoritatilor, iar procesul este inca in desfasurare in Romania.
"Astazi (luni - n.r.) am prezentat datele noi ale petitiei noastre pe care am inaintat-o in 2010 privind proiectul Rosia Montana. Ne-am aratat foarte surprinsi si ingrijorati de faptul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:45
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Liderul PNL Crin Antonescu a anuntat, luni, dupa sedinta USL, ca se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana.
Crin Antonescu a precizat ca, in sedinta USL, s-a ajuns la consens pe acest subiect.
"Pentru comisia speciala care azi isi va da obstescul sfarsit si va da vot final... principiul este urmatorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului si in concluzii se vor face cateva recomandari majore pentru constituirea unui cadru legislativ", a anuntat Antonescu.
"Acest proiect va fi respins", a mai spus Antonescu, precizand ca o noua lege va stabili criterii generale pentru exploatarile viitoare
La sedinta USL a fost prezent si presedintele Comisiei parlamentare privind Rosia Montana, senatorul PSD Darius Valcov.
Comisia va da votul luni, la ora 18.00. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:01
Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
Conducerea USL se va reuni, luni dimineata, iar tema votului final pe care Comisia pentru Rosia Montana trebuie sa il dea in ceea ce priveste proiectul de lege al Guvernului figureaza printre punctele principale de pe ordinea de zi.
Votul final in Comisia parlamentara va fi dat, asadar, in functie de decizia politica luata luni dimineata la nivelul conducerii USL.
In acest moment, conform aritmeticii din comisie, reprezentantii PNL, PC, UDMR si cei ai grupului minoritatilor pot asigura cvorumul in lipsa celor ai PSD si detin, cumulat, numarul necesar de voturi pentru a respinge proiectul in forma venita de la Guvern.
Daca membrii Comisiei vor decide sa respinga proiectul de lege in forma venita de la Guvern, se va face o completare cu caracter general a Legii minelor in ceea ce priveste exploatarile auro-argintifere, iar daca proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care il modifica radical, fiind eliminata din textul legii orice referire la Rosia Montana.
Dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Rosia Montana dureaza de circa doua luni. Acum o luna, conducerea USL a decis sa prelungeasca mandatul Comisiei cu inca o luna, pentru... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 09:02
Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, ca parlamentarii liberali nu vor sustine niciun fel de derogari, introduse in alte legi aflate in Parlament, care sa favorizeze proiectul Rosia Montana, cum ar fi cele propuse in cazul Codului silvic.
Pocora a fost intrebata daca parlamentarii PNL vor sustine amendamentele propuse la Codul silvic si adoptate in unanimitate de Comisia de administratie din Senat, texte care sunt aproape identice cu cele din proiectul Guvernului privind exploatarea de la Rosia Montana.
"PNL nu sustine si nu voteaza proiectul de lege in forma trimisa de Guvern catre Parlament, iar unul dintre argumentele impotriva acestei legi este faptul ca ea institutie o serie de derogari de la legile din Romania in favoarea unei firme. Cu acest lucru nu putem si nu suntem de acord. Daca aceste derogari sunt scoase din proiectul de lege si introduse sub forma de amendamente la legile de baza problema ramane si de asemenea PNL este consecvent si nu sustine astfel de amendamente", a declarat Pocora.
Purtatorul de cuvant a mentionat ca nu este nevoie de legi speciale si de derogari in cazul exploatarilor miniere precum Rosia Montana, motiv pentru care Comisia speciala privind Rosia Montana va trebui sa respinga proiectul Guvernului.
"Parlamentarii sa nu voteze amendamentele care instituie derogari cu dedicatie nici in Legea minelor, nici in Codul silvic, nici in alte legi. Cel mai potrivit este ca in Parlament sa stabilim un cadru... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:26
Actiunile Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul minier de la Rosia Montana, se prabusesc la bursa, dupa o scadere de circa 70% in mai putin de o ora, pe fondul protestelor de amploare si a deciziei premierului Victor Ponta, de a respinge proiectul minier. Canadienii anunta ca vor da statul roman in judecata, in cazul in care Guvernul opreste dezbaterea parlamentara.
Gabriel Resources a anuntat, in cadrul unui comunicat publicat pe site-ul bursei de la Toronto, ca va ataca in instanta decizia Guvernului de a opri de la dezbaterea parlamentara proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, pentru incalcari multiple ale tratatelor de investitii internationale. In acest context, reprezentantii companiei declara ca asteapta o confirmare a pozitiei Guvernului in aceasta privinta.
Senatul a aprobat, luni, cu 91 de voturi "pentru", 18 "impotriva" si o abtinere, ca Proiectul de lege referitor la Rosia Montana sa fie supus dezbaterii in procedura de urgenta, Senatul fiind prima Camera sesizata.
In urma acestei decizii s-a stabilit ca pana pe data de 11 septembrie sa fie elaborate avizele comisiilor sesizate, iar pana pe 17 septembrie sa fie elaborat si raportul care va fi un raport comun al Comisiei pentru administratie si al Comisiei economice.
Ponta vrea abandonarea proiectului
Premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul de lege in privinta exploatarii de la Rosia Montana va intra, luni, in procedura de respingere la... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 14:10
Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.
"Doresc sa fac o declaratie in nume strict personal. Avand in vedere calitatea mea de presedinte al Senatului, de presedinte al PNL, e o declaratie care nu angajeaza strict Senatul si nici PNL. Am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana", a spus Crin Antonescu.
El a adaugat ca va explica de ce si-a conturat un punct de vedere chiar inaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.
"Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred ca trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.
In opinia sa, este foarte important sa existe o sustinere publica, acest lucru fiind mai important decat datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a mentionat ca proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca, un numar semnificativ de cetateni neavand incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:50
Membrii Colectivului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana se vor reuni la inceputul lunii septembrie, cand ar putea fi reluat procesul de avizare, a declarat, joi, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, citat de NewsIn."Documentatia proiectului le-a fost trimisa membrilor CAT. Va avea loc, la inceputul lunii septembrie, o sedinta cu membrii CAT, care isi vor spune punctul de vedere si atunci vom relua probabil procesul, cu tot ce inseamna acesta.
Numai in septembrie voi putea spune care sunt pasii urmatori", a spus Borbely.
In acelasi context, intrebat daca numirea ca secretar de stat la Ministerul Mediului a lui Marin Anton, fost ocupant al aceleiasi functii in Ministerul Transporturilor, va insemna o presiune asupra ministerului pentru a aviza proiectul Rosia Montana, Laszlo Borbely a fost transant.
"Stiti cine este ministru la acest minister? Il cheama Borbely Laszlo. Bun. No comment. Ministrul conduce ministerul", a spus Borbely.
Ministrul Mediului afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".
La inceputul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat in favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 17:58