Tarifele practicate pentru convorbirile telefonice intre Romania si Republica Moldova pot fi comparate cu tarifele convorbirilor pentru zone din afara UE, preum SUA, China, Georgia, Armenia, sau chiar state de pe continentul african.
Sumele sunt prea mari pentru buzunarul cetatenilor ambelor tari, in conditiile in care ultimii ani au adus cu sine nu numai o intensificare a legaturilor directe, dar si o crestere a numarului de convorbiri telefonice.
Iata cateva exemple:
Compania 1 (Republica Moldova): 1,09 euro/minut
Compania 2 (Republica Moldova): 4,50 MDL/min pentru apeluri de intrare si 7 MDL/min pentru apeluri de iesire (tarif practicat si pentru SUA)
Compania 3 (Romania): 6 RON/minut
Compania 4 (Romania): 7,50 RON/minut
Compania 5 (Romania): 8 RON/minut
Compania 6 (Romania): 6,5 RON/minut
Romania continua sa fie principalul partener comercial al Republicii Moldova, atat la exporturi, cat si la importuri. Potrivit datelor furnizate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, volumul exporturilor moldovenesti in Romania in anul 2020 a insumat 706,67 milioane de dolari (28,4% din totalul exporturilor).
Apoi, din cei 19,8 mii de turisti si excursionisti straini care au vizitat Republica Moldova in anul 2019 si au beneficiat de serviciile agentiilor de turism, 17,4% au fost din Romania (locul I printre turistii sositi din strainatate).
In acelasi timp, Romania se afla in topul tarilor ca destinatie turistica pentru cetatenii... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 10:05
Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat in 2010, isi inceteaza valabilitatea duminica, anunta Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care da asigurari ca tara noastra "ramane un partener predictibil si implicat" pentru statul vecin.
"MAE, desi a intreprins toate demersurile din sfera sa de competenta pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit sa isi exprime regretul pentru iesirea din vigoare a acestuia. In acelasi timp, MAE asigura cetatenii Republicii Moldova ca Romania va ramane un partener predictibil si implicat, asa cum au dovedit-o toate actiunile sale de pana acum", precizeaza sursa citata.
In acelasi timp, Romania "isi exprima disponibilitatea pentru incheierea unui nou Acord, care sa indeplineasca functiile Acordului din 2010 si care sa integreze toate protocoalele aditionale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului sau european si implementarea reformelor democratice.
Romania va continua sa ofere cetatenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent si dezinteresat, inclusiv de natura umanitara in actualul context pandemic, si sa actioneze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare", subliniaza comunicatul MAE.
"Avand in vedere iminenta iesirii din vigoare a Acordului,... mai mult
Duminica, 28 Martie 2021, ora 19:09
Presedintele Igor Dodon, al Republicii Moldova, a anuntat marti, 3 noiembrie 2020, ca a semnat un decret prin care a anulat cetatenia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Motivul este ca Rizea a fost condamnat pentru acte de coruptie.
"A fost un decret interesant pe care l-am semnat ieri (luni - n.r.), s-a discutat foarte mult in presa despre un oarecare Rizea, cetatean al Romaniei care s-a ascuns in R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetatenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetatenia acestui personaj. Deja organele competente din Romania si R. Moldova trebuie sa faca schimb de informatii si sa intreprinda actiuni pentru a-l expulza din tara pe acest criminal conform justitiei din Romania", a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa, potrivit postului de televiziune TV8.md.
Igor Dodon anunta ca a luat decizia de anulare a cetateniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru coruptie si spalare de bani.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat in urmarire internationala in urma unei condamnari la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani - a fost localizat la Chisinau, in urma cu un an.
La acel moment, IGPR a transmis ca nicio tara nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare politieneasca internationale informatii care sa duca la depistarea lui Cristian Rizea.
Citeste si:
Un parlamentar de la Chisinau acuza ca fugarul Cristian Rizea ar fi... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:10
Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati sa participe, duminica, la alegerile pentru functia de presedinte al tarii, disputata de opt candidati, intre care si seful statului in functie, Igor Dodon.
Ordinea in care candidatii apar pe buletinele de vot este urmatoarea: Renato Usatii (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Nastase (Partidul Politic "Platforma Demnitate si Adevar"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Sor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Actiune si Solidaritate), Octavian Ticu (Partidul Politic "Partidul Unitatii Nationale") si Dorin Chirtoaca (Blocul electoral Unirea).
Pentru acest scrutin, autoritatile de la Chisinau au decis constituirea a 2.143 de sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova si alte 139 in strainatate, dintre care cele mai multe in Italia (30), Federatia Rusa (17), Romania (13) si Statele Unite ale Americii (12).
Potrivit Constitutiei, castigator este desemnat candidatul care intruneste voturile a 50% + 1 dintre alegatorii prezenti la urne. Daca in primul tur niciun candidat nu va obtine majoritatea simpla, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani.
Validarea alegerilor este conditionata de prezenta la urne a cel putin o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale (3.287.140 cetateni cu... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:35
Ambasada Romaniei in Republica Moldova a reactionat luni la acuzatiile Ambasadei Federatiei Ruse referitoare la eroii romani, afirmand ca transformarea memoriei militarilor cazuti la datorie in razboaie in tema electorala este o expresie de cinism la care reprezentanta diplomatica nu vrea sa fie partasa.
"Transformarea memoriei militarilor cazuti la datorie in razboaie in tema electorala este o expresie de cinism la care nu vrem sa fim partasi. Nu dorim sa ne lasam atrasi in polemici lansate provocator in spatiul public in aceasta perioada electorala din Republica Moldova", anunta"Ambasada Romaniei in Republica Moldova care transmite ca nu este surprinsa de reactia Ambasadei Federatiei Ruse in Republica Moldova.
Conform reprezentantei diplomatice, Romania are o abordare europeana atat din punct de vedere stiintific in ceea ce priveste studiul, intelegerea si predarea istoriei, cat si din punctul de vedere al asumarii si condamnarii publice a ororilor trecutului si este apreciata la nivel european si international pentru demersurile numeroase si concrete intreprinse in materie de asumare a trecutului, educatie si cercetare privind Holocaustul si comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea in legislatia romana a definitiei de lucru a antisemitismului, convenita in cadrul Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) in timpul presedintiei romane a acestei organizatii.
Ambasada Federatiei Ruse in R. Moldova se declara "nedumerita... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 20:24
Misiunea Fondului Monetar International si autoritatile Republicii Moldova au ajuns la un acord privind implementarea masurilor care asigura sustenabilitatea finantelor publice, imbunatatirea respectarii obligatiilor fiscale si progrese in reabilitarea sistemului bancar, care vor permite eliberarea unei transe de aproximativ 46,5 milioane de dolari, a anuntat miercuri seful misiunii FMI pentru Republicii Moldova, Ruben Atoyan, in cadrul prezentarii concluziilor de la finalul evaluarii anuale a economiei.
Boardul FMI va discuta in septembrie acordarea transei, in functie de implementarea masurilor. De asemenea, echipa FMI va sprijini solicitarea autoritatilor Republicii Moldova de a extinde acordul pana in martie 2020, pentru a permite finalizarea cu succes a programului, se arata in comunicatul institutiei financiare internationale.
Echipa FMI condusa de Ruben Atoyan a efectuat in perioada 26 iunie - 10 iulie o vizita la Chisinau, pentru a realiza evaluarea anuala a economiei Republicii Moldova, realizata in baza Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale.
"Autoritatile Republicii Moldova au inregistrat progrese in intarirea politicilor macroeconomice, in rezolvarea vulnerabilitatilor din sectorul bancar si in imbunatatirea cadrului de reglementare a guvernantei si a supervizarii. Mentinerea ritmului reformelor, alocarea fondurilor pentru reducerea saraciei si pentru investitiile publice, adoptarea de masuri decisive de lupta impotriva... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 12:00
Presedintele Klaus Iohannis a avut, duminica, o prima reactie la situatia politica din Republica Moldova.
Presedintele Romaniei a adresat fortelor politice din Republica Moldova un apel la respectarea democratiei si a statului de drept, atragand atentia ca stabilitatea tarii este esentiala pentru continuarea parcursului european.
"Fata de evolutiile politice recente din Republica Moldova, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, adreseaza tuturor fortelor politice din aceasta tara un apel ferm pentru respectarea democratiei si a statului de drept", se arata intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala.
"Stabilitatea Republicii Moldova este esentiala pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat sa duca la indeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv in ceea ce priveste statul de drept si buna guvernare, in conformitate cu angajamentul sau fata de Uniunea Europeana, in baza Acordului de Asociere", se mai arata in comunicat.
In ce priveste rezolvarea situatiei de criza din Republica Moldova, presedintele Romaniei considera ca, in beneficiul cetatenilor Republicii Moldova, singura solutie este "dialogul responsabil al tuturor fortelor politice, care trebuie sa manifeste calm si retinere in aceasta perioada si sa acorde astfel prioritate stabilitatii politice a tarii".
Miscari politice importante au fost declansate, sambata, in Republica Moldova. Deputatii din blocul ACUM si din PSRM au format o majoritate... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2019, ora 11:39
Uniunea Europeana cere autoritatilor din Republica Moldova, tara asociata la UE, sa respecte statul de drept si sa garanteze democratia, in conformitate cu principiile de baza ale Acordului de Asociere, potrivit site-ului deschide.md.
"Uniunea Europeana se asteapta ca Republica Moldova, tara asociata la UE, sa respecte statul de drept si sa garanteze democratia, in conformitate cu principiile de baza ale Acordului de Asociere", se anunta intr-un comunicat de presa al Serviciului de Actiune Externa al UE.
"Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament si in lumina evolutiilor ulterioare, Uniunea Europeana face apel la calm si retinere. Oficialii alesi democrat trebuie sa gaseasca o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeana se asteapta ca Republica Moldova, tara asociata la UE, sa respecte statul de drept si sa garanteze democratia, in conformitate cu principiile de baza ale Acordului nostru de Asociere", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit celor mentionate, UE va sprijini in continuare Republica Moldova. In mod special, Serviciul se refera la combaterea coruptiei si asigurarea independentei sistemului judiciar si depolitizarea institutiilor statului.
"Uniunea Europeana este pregatita sa sprijine in continuare reformele care se afla in centrul acordului nostru de asociere", se precizeaza in comunicatul emis de autoritatea europeana.
Ambasadorii din Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite au urmarit procedurile in parlament.
"Statele... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2019, ora 09:19
Doua companii chineze poarta ultimele negocieri pentru constructia a doua autostrazi in Republica Moldova, a declarat, marti, Vitalie Iurcu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, intr-un interviu publicat in cotidianul chinez South China Morning Post.
Potrivit lui Vitalie Iurcu, firma privata China Hyway Group si compania de stat China Railway Group poarta discutii pentru a construi doua autostrazi cu o lungime totala de 300 de kilometri. Prima autostrada ar urma sa incercuiasca Chisinaul, iar cea de-a doua sa faca legatura intre judetele din nordul Republicii Moldova si Ucraina.
Cele doua proiecte, estimate la 400 de milioane de dolari, ar putea fi finantate in doua moduri: fie in totalitate de China, fie in proportie de 85% - 15% de China si, respectiv, Republica Moldova.
"Aceste proiecte vor imbunatati in mod semnificativ traficul si vor contribui la cresterea economica. Negocierile cu privire la finantare vor fi incheiate in acest an, iar lucrarile de constructie sunt asteptate sa se finalizeze in decursul a trei ani", a declarat Vitalie Iurcu, pentru South China Morning Post.
China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:44