Repatrierea rezervelor de aur ale Romaniei ar costa de 10-20 de ori mai mult decat comisionul platit Bancii Angliei pentru depozitarea lui acolo, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
"Vom respecta legea, asa cum a votat Parlamentul. Dar ne-am trimis punctul de vedere, si la Guvern, si la Parlament, si am aratat adevaratele costuri ale repatrierii, pentru ca in public s-au facut multe afirmatii si s-au vanturat multe lucruri neadevarate. Si despre costuri, si despre aurul de la Londra, despre ce fac alte tari. Inca o data, spunem: nu am facut nimic altceva decat au facut si alte tari. Iar daca ele si-au repatriat o parte din aurul din strainatate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proportia pe care o avem noi: 50% in tara, 50% in strainatate", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, costurile transportului sunt foarte mari, mai ales cele privind asigurarea.
"Ne costa mai mult decat comisionul rezonabil pe care il cere Banca Angliei, daca tinem aurul acolo. Ne costa de vreo 10-20 de ori mai mult. Si eu cred ca ai nostri colegi de la directia de specialitate au fost chiar timizi in a spune toate costurile. Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale pretioase. Ne costa foarte mult transportul din mijlocul Londrei la Heathrow, daca ar fi adus cu avionul", a precizat seful bancii centrale.
Guvernatorul a refuzat sa spuna suma exacta, insa a precizat ca aceasta depinde... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 14:35
Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, mai multe sesizari venite de la Opozitie si de la presedintele Klaus Iohannis.
Astfel, CCR discuta sesizarile USR in legatura cu numirile lui Gheorghe Stan, sef al Sectiei de Investigatie a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), si a fostului vicepresedinte al CSM Cristian Deliorga in functia de judecator al Curtii Constitutionale.
Curtea a amanat, saptamana trecuta, pentru data de 5 iunie, pronuntarea in acest caz.
Vezi si USR solicita CCR sa invalideze numirile in functia de judecator constitutional ale lui Deliorga si Stan
Curtea ar urma sa dea miercuri si decizia asupra sesizarii privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache.
CCR a amanat, pe 20 mai, pentru 5 iunie decizia in acest caz, aceasta fiind a patra amanare.
De asemenea, CCR dezbate si sesizarile pe Legea privind unele masuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, constructii edificate pe acestea si anumitor activitati economice autorizate, obiectii formulate de Klaus Iohannis, dar si de deputati USR si PNL.
Parlamentul a votat aceasta lege, initiata de Serban Nicolae si care transforma insulele in paradis fiscal pentru cazinouri, la jumatatea lunii aprilie.
Seful statului a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul initiat de senatorul PSD pe 24 mai.
O alta sesizare... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 07:12
Proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie obligata sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate a trecut azi de Camera Deputatilor, decizionala.
Decizia a fost luata cu 165 de voturi favorabile, 90 impotriva si trei abtineri. PNL si USR au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.
Intrebat cum comenteaza votul de azi, tinand cont ca proiectul a fost contestat de BNR, Liviu Dragnea, unul dintre initiatorii proiectului, a spus ca el nu l-a auzit pe Mugur Isarescu spunand ceva impotriva.
"Eu nu l-am auzit niciodata pe Mugur Isarescu contestand acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, au spus foarte multe minciuni, propovaduiau ca in Romania nu va functiona programul de guvernare al nostru si s-au inselat. Cand eu o sa vad o pozitie oficiala BNR exprimata de guvernator atunci va rog sa ma intrebati. Este un proiect de lege pe care il sustin", a declarat Liviu Dragnea, miercuri, la Parlament.
Totodata, intrebat daca Guvernul a transmis un punct de vedere la acest proiect, presedintele PSD a afirmat: "Va rog sa intrebati Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere".
Anterior, proiectul a trecut de Senat, precum si de Comisia Juridica si de cea de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Dragnea si Serban Nicolae vor sa aduca aurul in tara
Amintim ca, la finalul lunii februarie, presedintele PSD... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 12:28
Adrian Dumitrescu, expert principal in cadrul Bancii Nationale (BNR), a declarat marti, in cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, ca BNR nu poate sustine propunerea legislativa care prevede repatrierea a 91,5% din rezervele de aur din strainatate.
Expertul BNR a afirmat ca orice initiativa de modificare a legii de functionare a Bancii Nationale presupune consultarea obligatorie a Bancii Centrale Europene (BCE).
"Pozitia BNR este ca BNR nu poate sustine propunerea legislativa in discutie in forma adoptata in Senat si nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Serban Nicolae. Potrivit legislatiei europene, orice initiativa de modificare a legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Bancii Centrale Europene inaintea adoptarii propunerii legislative de catre Parlament, astfel incat avizul acestei institutii europene sa poata sa fie luat in considerare.
Potrivit BCE, atributia bancilor centrale privind detinerea si administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implica luarea unor decizii privind detinerea, pastrarea, dispunerea, negocierea si administrarea zilnica, precum si administrarea pe termen lung a rezervelor internationale.
BCE subliniaza ca bancile centrale nationale de bucura de independenta in ceea ce priveste toate actiunile legate de detinerea si administrarea rezervelor internationale", a declarat reprezentantul BNR.
"Tot BCE... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 21:20
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, luni, favorabil proiectul initiat de parlamentarii social-democrati Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, care vizeaza modificarea politicii BNR, in sensul limitarii rezervelor de aur ale tarii din strainatate.
Proiectul prevede ca detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate "nu trebuie in mod necesar interzisa, dar aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice" si propune instituirea obligatiei de informare "de indata" a Parlamentului si a Guvernului de catre BNR in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs.
Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor urmeaza sa intocmeasca raportul la acest proiect, care va intra in dezbaterea plenului Camerei - for decizional.
Vezi si Explicatia stranie data de Serban Nicolae pentru aducerea aurului in tara: Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini? ...citeste mai departe despre "Inca un vot favorabil pentru proiectul lui Dragnea pentru repatrierea aurului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 19:59
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va avea o sedinta referitoare la repatrierea rezervei de aur, a anuntat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, care a avertizat, insa, ca "rezerva este rezerva, nu investitie", iar BNR nu joaca la "pacanele" aurul Romaniei.
Luni, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care BNR este obligata sa aduca in tara aproape toata rezerva de aur tinuta in Londra, la Banca Angliei, initiat de presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, si de senatorul Serban Nicolae.
Marti, Isarescu a anuntat ca BNR va avea o sedinta speciala in acest sens.
"Vom avea o sedinta a Consiliului de Administratie. Vom trimite Parlamentului opinia bancii nationale referitoare la repatrierea aurului", a anuntat Isarescu.
El a avertizat, insa, ca rolul rezervei de aur este acela de a reduce costurile de finantare.
"Rezerva este rezerva, nu reprezinta o investitie. Ideea ca rezerva trebuie sa-ti dea un castig este mai mult sau mai putin pe langa subiect. O pui deoparte pentru momente deosebite, pentru credibilitate. Rezervele reduc costurile de finantare si aduc mai multe avantaje. (...) Am mai spus asta, nu jucam la pacanele aurul Romaniei", a spus Isarescu.
Liderul PSD Liviu Dragnea si senatorul PSD Serban Nicolae au depus, la sfarsitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere in regim de urgenta, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, prin care stabilesc aducerea in... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 17:00
Senatul a adoptat luni proiectul de lege prin care Banca Nationala a Romaniei este obligata sa aduca in tara aproape toata rezerva de aur tinuta in Londra, la Banca Angliei, initiat de presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, si de senatorul Serban Nicolae.
Proiectul va fi trimis la Camera Deputatilor, care este for decizional, informeaza News.ro.
La dezbateri au fost si replici acide intre Opozitie si Putere. Fostul presedinte Traian Basescu a declarat ca initiativa este "o mare greseala", deoarece intr-o situatie de criza, Romania nu va stii cum sa fuga cu aurul mai repede la Londra pentru a arata ca are.
"Vreau sa privim putin la realitate. Vi se pare astazi ca dam peste margini de stabilitate si de resurse. Este gresit. Va rog sa luati nota de faptul ca pe plan international sunt multi specialisti care estimeaza in 2020-2021 o noua criza a datoriilor statelor. Lucru care este perfect posibil datorita faptului ca dupa criza din 2008, 2009 statele in loc sa reduca datoriile, le-au crescut continuand cu imprumuturile.
Intr-o situatie de criza nu o sa stim cum sa fugim cat mai repede cu aurul la Londra sa aratam ca avem rezerve. Sugestia mea este sa lasati atributiile BNR asa cum sunt din acest punct de vedere si sa nu avem o interventie politica intr-un moment in care vi se pare ca este potrivit, dar care se poate rasturna intr-o noapte. Rezerva aflata in straintate inseamna si o garantie de vreme rea", a afirmat in plen Traian Basescu,... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 19:04
Banca Nationala a Romaniei asteapta o solicitare de aviz cu privire la proiectul de lege referitor la rezerva de aur, iar acesta va fi insotit de un amplu document de explicatii si atunci nu este corect ca voci de la BNR sa inceapa sa-si spuna parerea in spatiul public inainte de a pleca acest document, a declarat pentru AGERPRES Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Banca Nationala nu va intra in dezbaterea publica privind proiectul de lege cu rezerva de aur. Motivul este unul singur. Legea Bancii Nationale spune asa: sunt cinci atributii ale Bancii Nationale si articolul 2, punctul 1, litera e arata ca Banca Nationala printre cele cinci atributii administreaza rezervele internationale ale Romaniei. Iar articolul 3, punctul 2 zice ca orice proiect de act normativ care priveste domeniile in care Banca Nationala are atributii va fi adoptat dupa ce in prealabil s-a solicitat avizul Bancii Nationale a Romaniei. Deci Banca Nationala, potrivit legii, asteapta o solicitare de aviz. Avizul acesta va fi insotit de un amplu document de explicatii si atunci nu este corect, nu este normal, nu este uzual ca voci de la Banca Nationala sa inceapa sa-si spuna parerea in spatiul public inainte de a pleca acest document de la Banca Nationala care sa exprime pozitia Consiliului de Administratie al acestei institutii", a spus Adrian Vasilescu.
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus miercuri la... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 17:38
Rezerva internationala de aceea se cheama rezerva internationala pentru a putea fi vazuta si certificata de catre pietele internationale, a afirmat joi Valentin Lazea, economist sef Banca Nationala a Romaniei, intrebat despre propunerea legislativa referitoare la repatrierea rezervei de aur a Romaniei.
"Despre subiectul aur nu am nimic in plus de adaugat fata de ceea ce s-a spus de catre BNR, de catre guvernatorul BNR. Argumentele au fost date, problema a fost prezentata de catre BNR. Nu am nimic de adaugat in plus. Ideea principala este ca rezerva internationala de aceea se cheama rezerva internationala pentru a putea fi vazuta, si cum sa spun, certificata de catre piete, pietele internationale. Acesta este ideea principala", a spus Valentin Lazea, in cadrul conferintei "Economia Romaniei - Provocari 2019".
La randul sau, Mihai Bogza, director general executiv la Confederatia Patronala Concordia, a explicat ca rezerva internationala a Romaniei este mult mai mare, iar aurul detine o pondere mica.
"Propunerea aceasta are un puternic caracter populist si foarte putin continut practic", a subliniat Mihai Bogza.
Atat Valentin Lazea cat si Mihai Bogza au precizat ca vorbesc in nume personal.
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativa care prevede ca depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 13:40