CFR Calatori intentioneaza sa modernizeze 40 de vagoane si sa repare alte 400 de vagoane in acest an, dar si sa inceapa sa utilizeze, in trenuri, terminalele mobile de taxare. Anuntul a fost facut de seful CFR Calatori, Dan Costescu.
Acesta a mai anuntat, pe langa faptul ca personalul CFR Calatori va beneficia de uniforme noi, si ca incepand cu 12 ianuarie vor circula trenurile pe cei 19 kilometri dintre Gara de Nord si Aeroport, transmite hotnews.ro.
Concret, in contextul modernizarii vagoanelor, CFR Calatori va avea un parc de 1000 de vagoane folosite.
Referitor la procesul de verificare, validare si emitere a biletelor in tren, Costescu a punctat ca a fost demarat proiectul prin care se vor investi 13 milioane de lei pentru achizitia a 2.300 de terminale mobile de taxare, dotate cu imprimante, cu ajutorul carora vor fi printate biletele in tren, astfel renuntandu-se la chitantier si pix.
CITESTE SI:
Noul look al "nasilor" de tren: "Am avut in vedere ca uniformele sa asigure o imagine placuta" ...citeste mai departe despre "CFR Calatori anunta modernizari masive in 2021, cu investitii de milioane de euro. Ce schimbari vom vedea" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 09:34
CFR Calatori are in plan ca in 2021 sa repare si sa modernizeze in jur de 440 de vagoane, insa este puternic dependenta de bugetul pe care il va primi, a declarat, miercuri, Dan Costescu, directorul general al companiei.
"Pentru acest an, noi ne continuam planurile asa cum le-am stabilit si le-am anuntat inca de la inceputul lui 2020. Am stabilit atunci trei piloni importanti: 1 - sa punem calatorul in centrul deciziilor noastre, vocea lui va trebui sa fie auzita, sa se transforme in decizii; 2 - sa ne ocupam de trenuri mai bine decat in ultimii ani, si s-a vazut acest lucru - v-am anuntat deja obiectivul 1000 plus, am ajuns la 1000 de vagoane dupa ce in sezonul trecut aveam doar 790, deci e o crestere de aproape 30% de parc, va spun este fara precedent in Europa. Evident ca ne trebuie si buget pentru acest lucru.
In acest an ne-am propus sa reparam si sa modernizam undeva la 440 de vagoane. Evident ca avem si la scadenta. Obiectivul nostru este sa crestem controlat si in niciun caz sa scadem sub 1000 de vagoane. Din cele 440 - 400 ar fi doar cele reparate, iar 40-50 sa fie vagoane modernizate. Repet, suntem puternic dependenti de bugetul pe care-l vom primi. Anul trecut prin faptul ca am dublat practic viteza de modernizare fata de anii precedenti, am primit aceste fonduri si am convingerea ca si in acest an aceste eforturi ale noastre vor fi din nou apreciate si vor continua sa vina banii pe investitii", a afirmat Costescu.
Potrivit acestuia, compania are in... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 20:51
18 curse feroviare au fost suspendate, in aceasta dimineata, dupa ce in jur de 1.400 de salariati care repara trenurile au intrerupt lucrul joi dimineata, pentru a doua zi consecutiv.
Primele detalii despre acest protest le-am aflat nu de la CFR Calatori - cum ar fi fost normal - ci de la Grigore Mare, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial.
"Anularea curselor este reala. Din cauza ca salariatii SCRL Brasov n-au lucrat, trenurile respective n-au putut iesi in cursa.
Din cate am inteles, n-ar fi curse cu un impact foarte mare (din punct de vedere al numarului de calatori afectati). Dar o lista a curselor anulate nu v-o pot comunica eu", a precizat Grigore Mare pentru Ziare.com.
Pana la aceasta ora, redactia Ziare.com nu a primit niciun comunicat din partea CFR SA cu privire la trenurile anulate din aceste motive. Pe site-ul institutiei sunt comunicate o serie de devieri de traseu, cauzate de lucrari de infrastructura, dar nu anularile provocate de greva de la SCRL Brasov.
Am incercat fara succes sa luam legatura cu serviciul de relatii cu presa al CFR Calatori pentru a afla mai multe.
In consecinta, l-am contactat telefonic pe directorul CFR Calatori, Valentin Dorobantu, pentru mai multe detalii. Acesta a solicitat in scris intrebarile pe care vrem sa i le adresam, dar nu a revenit cu raspunsuri, pana la acest moment.
UPDATE Cu putin dupa ora 12:00, administatorul special al SCRL Brasov, Cristian Dorel Coconasu, a precizat pentru... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 11:34
Gara de Nord Bucuresti trebuie modernizata pentru a respecta normele europene, privind statutul de Eurogara, iar Compania Nationala de Cai Ferate anunta ca a facut primul pas in acest sens.
"Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA si CONSIS PROIECT S.R.L au semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate, prima etapa a programului de modernizare a Garii de Nord Bucuresti. Contractul, in valoare de 11,3 milioane lei, fara TVA, are durata de implementare de 6,6 luni si este finantat din fonduri nerambursabile, in cadrul programului POIM 2014-2020", se arata in comunicatul CFR remis Business24.
Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investitii Modernizarea/consolidarea/reabilitarea statiei CF Gara de Nord Bucuresti are ca principal scop identificarea si prezentarea unei solutii optime de modernizare a statiei, cu impact direct in cresterea calitatii serviciilor oferite calatorilor si a sigurantei in exploatare.
Din punct de vedere tehnico-economic, studiul de fezabilitate va analiza cu prioritate transformarea obiectivului intr-un nod feroviar european si centru multimodal public, prin modernizarea, consolidarea si reabilitarea actualei statii de cale ferata.
Gara de Nord Bucuresti are o suprafata de 100.000 mp, fiind amplasata pe un ansamblu de 14 linii de cale ferata, instalatii specifice, peroane si cladiri functionale, care necesita lucrari de reinnoire si de modernizare pentru a respecta normele UIC, privind statutul de Eurogara.... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 16:22
Incepute tarziu si in conditii improprii, reparatiile la Podul Constanta s-au intrerupt deja si nu se stie cand sau daca se vor mai relua. Iar asta inseamna ca mii de bucuresteni vor fi nevoiti, in continuare, sa circule cu inima stransa pe Calea Grivitei, pe sub podul care arata de parca e pe punctul de a se prabusi peste sosea.
Podul Constanta - care permite trecerea trenurilor peste Calea Grivitei din Capitala - a fost construit in doar 5 luni, in urma cu 81 de ani. De atunci, a fost cosmetizat de cateva ori, dar niciodata consolidat. In consecinta, oricat de trainica ar fi fost initial, aceasta constructie tot a inceput, in cele din urma, sa se degradeze.
Din pacate, in loc sa rezolve repede problema, institutiile statului si-au pasat o vreme responsabilitatea repararii podului. Iar cand, in sfarsit, au inceput lucrarile, in loc sa se ajute una pe cealalta, astfel incat treaba sa se termine mai repede, institutiile si-au pus bete in roate.
Asa se face ca - desi despre situatia Podului Constanta se stie de cativa ani deja - reparatiile s-au facut in graba si doar pe jumatate.
Ziare.com va spune astazi o poveste despre incompetenta si nepasarea halucinanta ale unor angajati din institutiile si companiile de stat, care au facut ca podul sa ramana, pana astazi, un pericol.
Uite expertiza, nu e expertiza! Podul a inceput sa isi revina miraculos
In 2014, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a constatat ca podul era degradat. Drept urmare, i-a cerut... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 08:17
Sute de salariati din intreaga tara ai SCRL Brasov - societate care repara locomotive si care este detinuta de CFR Calatori - au intrerupt lucru, miercuri dimineata, solicitand majorari salariale. In replica, CFR Calatori le-a transmis oamenilor sa se descurce pe cont propriu.
Societatea SCRL Brasov SA - aflata in insolventa de mai multi ani - are 1.570 de salariati care repara locomotive nu numai la Brasov, ci si in alte 16 orase din tara, printre care Bucursesti, Galati, Iasi, Cluj-Napoca, Pitesti, Ploiesti si Satu Mare.
Din totalul reparatiilor prestate de SCRL Brasov, 97% se fac pentru CFR Calatori SA.
In aceste conditii - atunci cand au auzit ca toti CFR-istii vor primi majorari salariale de 15%, in perioada imediat urmatoare - salariatii SCRL Brasov i-au cerut actionarului unic, adica CFR Calatori SA, sa le majoreze si lor lefurile cu acelasi procent.
In replica, societatea CFR Calatori a transmis ca, in cadrul acestei filiale pe care o detine, "negocierea Contractului Colectiv de Munca (CCM) (...) este atributul exclusiv al conducerii acestei societati, fiind de fapt singurul factor decident care impreuna cu organizatiile sindicale pot incheia un nou CCM, CFR Calatori SA neavand competente in negocierea CCM".
Nemultumiti, salariatii au intrerupt lucrul in dimineata zilei de miercuri.
Detalii despre situatie si posibiliatea de aplanare a conflictului a oferit pentru Ziare.com administratorul special al SCRL Brasov, Cristian Dorel Coconasu.
"In... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 14:33
Pana la 1.000 de sindicalisti ai CFR Calatori vor protesta pe 17 iulie, timp de trei ore, in fata Ministerului Transporturilor, solicitand in principal indepartarea directorului general Valentin Dorobantu din fruntea companiei, din cauza masurilor pe care acesta le-a luat, printre acestea numarandu-se inchirierea celor mai bune locomotive operatorilor privati si desfiintarea unor trenuri de naveta, profitabile, spun ei.
"Scopul actiunii este indepartarea managerului general de la CFR Calatori (Valentin Dorobantu - n. r.) - asta este solicitarea noastra principala - pentru masurile pe care dumnealui le-a luat de la numirea lui, din martie, si pana in prezent, atat pe latura de resurse umane, cat si in ceea ce priveste managementul companiei.
In conditiile in care CFR Calatori duce o lipsa acuta de material rulant, atat vagoane, cat si locomotive, dumnealui a inteles ca cele mai bune locomotive ale companiei sa fie inchiriate operatorilor privati. In conditiile in care noi avem nevoie de automotoare, exista un contract de reparatii capitale la Sagetile Albastre, care necesita reparatii urgente si era un contract in derulare in baza unui contract-cadru cu Remarul 16 Februarie. Contractul a expirat la 1 iulie, dumnealui a refuzat sa prelungeasca acest contract si a vrut sa iasa cu o noua licitatie", a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului National al Personalului Feroviar din Sectorul Comercial, Dragos Tanase.
Din aceasta cauza, spune Tanase, 76 de... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 22:00
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA organizeaza in perioada 08-15 iunie 2015 licitatii deschise pentru atribuirea lucrarilor de reparatii la infrastructura feroviara de pe raza judetelor Olt, Dolj, Gorj si Ialomita.
Valoarea totala estimata a lucrarilor se ridica la suma de 16,7 milioane lei, fara TVA, sursa de finantare fiind asigurata din fonduri de la bugetul de stat.
Lucrarile de reparatii se executa la infrastructura feroviara- terasament, linii, podet - pe urmatoarele intervale de statii Mihaesti - Radomiresti, Leu - Malu Mare, Corbu - Sinesti, Musculesti - Barbatesti si Tandarei - Movila si au drept scop imbunatatirea sigurantei feroviare si reducerea cheltuielilor de intretinere.
Durata de valabilitate a contractelor este cuprinsa intre 90 de zile si 5 luni de la atribuire, criteriul de selectie fiind pretul cel mai scazut. Deschiderea ofertelor are loc la sediul Sucursalelor Regionale CF Craiova si Constanta.
Anunturile de participare, continand informatii asupra modului de desfasurare a procedurii, precum si documentatia de atribuire, sunt disponibile in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (S.E.A.P.), la adresa www.e-licitatie.ro, cu nr. 159435, 159596 si 159536. mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 12:35
CFR are intarzieri mari la programul de reparatii capitale, pe circa 8.000 de kilometri din cei 10.700 km de retea, si reabiliteaza anual doar 10 kilometri, a declarat luni Jean Nicolaos, director Strategie si Relatii Internationale in companie.
"Din pacate, avem mari ramaneri in urma la reparatiile capitale, ele fiind cele care mentin in viata reteaua. Daca pana in 1989 faceam cam 300 km de reparatii capitale pe an, astazi din cauza lipsei fondurilor necesare facem 10 km pe an, ceea ce este practic insuficient. Nefacand reparatii capitale, trebuie sa introducem restrictii de viteza", a afirmat Nicolaos, in cadrul unei conferinte de profil.
Nicolaos a precizat ca in prezent trenurile de calatori circula cu o viteza medie comerciala de 46 km/ora, iar cele de marfa ruleaza la 23 km/ora.
Compania isi propune ca pana in 2020 sa finalizeze reabilitarea laturii nordice a Coridorului IV si sa realizeze modernizari ale laturii de sud a respectivului traseu, efortul financiar avand o valoare estimata de circa 7 miliarde de euro, sustinut si din fonduri europene.
Pe de alta parte, CFR isi propune si reabilitarea statiilor de cale ferata din toate resedintele de judet.
"Ne gandim sa promovam chiar si liniile de mare viteza, pentru ca Romania nu poate ramane o insula izolata din acest punct de vedere", a mai spus reprezentantul CFR.
CFR SA a anuntat, anterior, ca reparatiile capitale pentr cei 8.000 de kilometri ar presupune investitii de peste 10 miliarde de euro. mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 16:13