Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea ar fi trebuit sa intre in insolventa din al doilea semestru al anului 2009, sau inceputul anului 2010, a declarat marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta de specialitate.
"Din a doua jumatate a anului 2007 au inceput problemele la Oltchim chiar daca la sfarsitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape 2 miliarde lei.
Din a doua jumatate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel incat la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul lui 2010 ar fi trebuit ceruta insolventa la Oltchim.
De altfel, am gasit o nota a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfarsitul lui 2009, intrarea in insolventa", a spus Varujan Vosganian.
Conform oficialului de la Ministerul Economiei, Oltchim nu poate fi salvat pe termen scurt numai cu finantare din afara.
Ministerul Economiei trebuie sa gaseasca bani de la banci pentru platirea datoriilor la curentul electric, dar si traderi care sa faca rost de materia prima.
"Oltchim este cutia neagra a tranzitiei. Daca dorim sa explicam intr-o zi de ce managementul privat este mai bun decat cel de stat atunci Oltchim este cel mai bun studiu de caz.
Cand vorbesc de insolventa vorbesc de cea urmata de restructurare si revitalizare", a spus Varujan Vosganian.
Administratorii judiciari de la Oltchim vor prezenta, pe 12 martie, un raport detaliat in legatura cu cauzele care au dus la situatia de la Oltchim, iar in aprilie va fi convocata... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 12:43
Tribunalul Valcea a admis cererea de intrare in insolventa pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, dupa ce aceasta fusese anterior aprobata de consiliul de administratie al companiei.
Insolventa companiei presupune astfel realizarea unui plan de reorganizare si restructurare, "care se va face in urmatoarele 60 de zile", a declarat liderul de sindicat Corneliu Cernev, potrivit Digi24.
Administratorul judiciar al procedurii de insolventa este avocatul Gheorghe Piperea.
Reorganizarea companiei de stat inseamna externalizarea unei parti a activitatilor companiei, si, desi deocamdata nu "se discuta despre disponibilizari, nu excludem astfel de discutii pe viitor", a afirmat Cernev.
In prezent Oltchim are 3313 de angajati, dintre 2700 se regasesc pe platforma Ramnicu Valcea.
Sindicatul companiei urmeaza sa aiba joi o intalnire cu administratorul judiciar Gheorghe Piperea, dupa ce liderul de sindicat s-a intalnit deja cu ministrul pentru Industrie si Comert, Varujan Vosganian. Cu aceasta ocazie s-a readus in discutie acordarea unui ajutor de stat din partea statului pentru companie. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:40
Dupa o incercare nereusita de privatizare, statul vrea sa pune pe picioare Oltchim, prin insolventa. O masura inspirata, ar spune multi, luand in considerare experienta Hidroelectrica. Totusi, ce sanse sunt ca Oltchim sa calce pe urmele Hidroelectrica?
"Este extrem de important ca avem un model de succes cum este Hidroelectrica. Pe acest tip de model de succes se va face si restructurarea la Oltchim", a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa.
Combinatul Oltchim, o companie cu 3.300 de angajati a fost subiectul unei privatizari nereusite in luna octombrie a anului trecut.
Licitatia organizata anul trecut pentru pachetul de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, dupa ce Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro, pe care s-a angajat sa o plateasca.
Dupa aceasta experienta, statul a renuntat la privatizare si mizeaza pe procedura de insolventa pentru a scoate compania din impas.
Varujan Vosganian, ministrul Industriei, Comertului si Competitivitatii, a anuntat miercuri ca Oltchim va intra in insolventa, decizie discutata cu partenerii nostri internationali. Cererea pentru deschiderea procedurii a fost inaintata Tribunalului Valcea.
In ultima saptamana au existat mai multe declaratii din partea autoritatilor, care sustineau ca insolventa este singura solutie pentru Oltchim, dupa esecul privatizarii companiei.
"Sunt sanse ca Oltchim sa ramana in picioare. Compania... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 13:05