Modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste sistemul de plata a TVA la incasare va marca negativ majoritatea companiilor si institutiilor.
Nol sistem de plata a TVA la incasare va fi aplicat simultan cu sistemul actual, de la 1 ianuarie 2013, potrivit directorului general al R&M Audit Contabilitate, Mirela Serban.
Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii (si nu la emiterea acesteia) va fi aplicat obligatoriu de catre firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei, adica IMM-urile.
Singurele companii care vor lucra complet la fel ca pana acum sunt firmele cu o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane lei, care au relatii comerciale exclusiv cu firme care indeplinesc acelasi criteriu.
In rest, companiile mari care au relatii comerciale cu firmele mici sunt influentate in consecinta.
"Problema apare in acest ultim caz, respectiv cand firmele mari au drept furnizori firme mici, ce aplica sistemul de TVA la incasare: avand in vedere ca firmele mari vor putea deduce TVA aferenta facturilor emise de catre furnizorii lor 'mici' doar dupa ce vor plati aceste facturi, firmele mari sunt practic incurajate sa renunte la acesti furnizori si sa ii inlocuiasca cu firme mari", a spus Mirela Serban.
Acest lucru ar putea insemna din nou falimente in randul IMM-urilor, ca in timpul anilor de criza; sansa pe care o au firmele mici este aceea de a avea produse/servicii foarte bune si la preturi competitive, astfel incat, pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:59
Majorarea pragului pentru care firmele trebuie sa plateasca TVA a intrat in vigoare de la 1 iulie, plafonul fiind ridicat de la 35.000 la 65.000 de euro sau 220.000 de lei. Din aceasta categorie fac parte aproximativ 60% din platitorii de TVA inregistrati in Romania.
Insa ce au, mai exact, de facut cei care vor sa nu mai plateasca taxa pe valoare adaugata?
Agentii economici care sunt deja inregistrati ca platitori de TVA pot face oricand o solicitare pentru a fi scosi din evidente. Contribuabililor care nu au depus niciun decont de TVA si nu au realizat achizitii ori livrari de bunuri si servicii, le este recomandat sa faca singuri o solicitare de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, pentru a evita anularea din oficiu a acesteia.
Daca acest lucru se intampla, agentii economici nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, dar vor avea, insa, obligatia de plata a taxei in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati astfel.
Persoanele carora le-a fost anulata inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile, nu vor mai beneficia, incepand cu 1 iulie 2012, de dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata pentru achizitiile respective, exceptie facand achizitiile de bunuri efectuate in cadrul procedurilor de executare silita.
Scutirea de plata a TVA poate fi solicitata atat de contribuabilii care s-au inregistrat ca platitori inainte de 2012, dar si in primele sase luni ale anului. Astfel,... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 08:15
Pe langa problemele de infrastructura care ingreuneaza dezvoltarea turismului din Romania, operatorii din domeniu se confrunta si cu imposibilitatea de a-si asigura cash flow-ul sau de a achita facturile din cauza termenelor foarte lungi de incasare a facturilor.
In acest sens, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita Guvernului o decizie urgenta de modificare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, in asa fel incat sa nu fie blocati operatorii din turism, precum hoteluri, agentii sau tur operatori, din cauza obligativitatii de a plati statului taxa pe valoarea adaugata inainte de a incasa banii pentru serviciul respectiv, se arata intr-un comunicat de presa remis Business24.
Mai mult, operatorii din industria turismului trebuie sa isi asigure si finantarea si pentru indeplinirea serviciilor facturate. Adaugarea la aceste plati a unui TVA este nejustificata, afirma Dan Matei Agathon, presedinte al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, din moment ce factura nu a fost incasata. Acest lucru ingreuneaza activitatea din turism.
Se da astfel exemplul unui hotel care organizeaza un eveniment. Hotelul emite factura dupa ce clientii parasesc locatia, iar TVA-ul devine exigibil in momentul emiterii facturii. In cazul in care clientul nu achita factura in termen, hotelierul se afla in fata mai multor probleme. El este nevoit sa achite facturile furnizorilor, dar trebuie sa achite si TVA-ul datorat la Bugetul de... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 16:33
Ridicarea pragului peste care micii antreprenori romani platesc TVA la 65.000 de euro, calculati la cursul de schimb din momentul aderarii Romaniei la UE, este mai degraba benefica statului decat afaceristilor, avantajele pentru intreprinzatori fiind minore.
"Sunt si beneficii si non-beneficii pentru ca in momentul in care intri in aceasta zona de platitor de TVA ai si capacitatea de a deduce TVA la anumite elemente. In situatia in care, spre exemplu, cumperi un produs care sa te ajute in munca, un calculator pe care dai 5.000 de lei ai capacitatea de a reduce TVA-ul pentru a nu suporta intreaga suma. Daca se ridica nivelul la peste 60.000 inseamna ca nu poti sa beneficiezi de un astfel de serviciu", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24, cu privire la noua modificare a Codului Fiscal.
In prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 euro, la cursul de schimb la BNR de la data aderarii Romaniei la UE, aproximativ 3,3 lei/euro. Concret, pragul va fi ridicat de la 119.000 lei la 220.000 lei.
"Cred ca statul nu pierde nimic pentru ca oricum contribuabilii acestia mici reprezentau putin din veniturile totale pe TVA. Asa ca, pentru stat simplificarea urmaririi si toate raportarile pot sa insemne reduceri de cheltuieli care sa fie semnificative.
Cred ca per total, este favorabil si pentru stat sa renunte la aceasta birocratie pentru niste sume care nu sunt foarte mari in comparatie cu veniturile totale din impozite si taxe si nici... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 08:02
Plata TVA in avans impiedica transformarea Portului Constanta intr-un "hub" (nod de retea - n.r). pentru toate tarile din estul Europei, dar autoritatile romane nu se lasa convinse sa renunte la acest sistem, declara ambasadorul danez in Romania, Michael Sternberg.
APM Terminals, o subsidiara a companiei daneze Maersk, cel mai mare operator in transportul maritim containerizat, care opereaza un terminal in Constanta timp de trei zile pe saptamana, este interesata de intregul transport intermodal din Romania.
"Compania si-ar dori "intensificarea transportului de barje pe Dunare pentru transportarea marfurilor de la Constanta catre Viena si Budapesta, pentru ca preturile sunt mult mai mici decat transportul rutier, iar transportul fluvial este si mai putin poluant", a explicat ambasadorul danez la Bucuresti.
In opinia sa, insa, transformarea Portului Constanta intr-un hub pentru toate tarile din Estul Europei este impiedicata de sistemul de plata al TVA aplicat de autoritatile de la Bucuresti.
"Daca ne uitam la statistici, vedem ca numeroase containere din China, care este cel mai mare furnizor, ocolesc Constanta, pentru ca este mult mai ieftin pentru importatori sa foloseasca Koper, si de acolo sa aduca marfurile in Romania fara a plati TVA-ul de 24% in avans. Or, asta nu ajuta la transformarea Portului Constanta intr-un hub natural, asa cum ar trebui sa fie", a punctat diplomatul.
Sternberg: Autoritatile romane, reticente fata de modificarea sistemului... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 16:32
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la un forum economic romano-turc, ca nu intrevede o renuntare la plata in avans a TVA, aceasta fiind o masura de combatere a evaziunii fiscale.
"A existat o solicitare si eu as vrea sa atentionez asupra problemelor pe care le avem noi cu privire la plata TVA in avans. Ea a fost introdusa ca urmare a faptului ca foarte multe firme introduceau 10, 15, 20 de camioane de legume, nu li se taxa TVA, dar a doua zi dupa ce se vindeau legumele si fructele firma disparea si statul nu mai avea de unde sa-si recupereze TVA", le-a spus Traian Basescu oamenilor de afaceri turci.
El a precizat ca nu se refera numai la legume si fructe.
"Aici as vrea sa fiu foarte deschis si sa spun ca nu intrevad o renuntare la plata in avans a TVA. Romania s-a obligat sa lupte impotriva evaziunii fiscale. Nu e vorba numai de legume si fructe, dar si multe alte categorii de marfuri, care se vand destul de rapid si care nu vin din tarile non-euro. Vin, se vand si pe urma cautam firma si nu mai avem de unde sa recuperam TVA, pentru ca firma s-a desfiintat sau s-a pus sigiliu pe ea", a continuat seful statului roman.
El a subliniat ca in Romania "exista o tentatie de evaziune fiscala".
"Cel putin pana cand nu ne perfectionam mijloacele de a pune sub control evaziunea fiscala, probabil ca nu vom renunta la aceasta procedura, care ne e reclamata si de companiile romanesti, dar trebuie inteles si statul, care trebuie sa se protejeze", a conchis... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 14:05