Pensions Europe - din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) - isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele pe care le vor avea asupra Pilonului II schimbarile legislative facute de Cabinetul Dancila prin Ordonanta 114/2018.
Spre exemplu, Pensions Europe considera ca decizia de a-i obliga pe administratorii fondurilor de pensii sa isi majoreze capitalul social la 10% din valoarea contributiilor are iz politic si se va dovedi devastatoare pentru sistemul national de pensii.
Printr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Pensions Europe - asociatie cu 22 de membri din 18 tari UE - atrage atentia asupra modului in care OUG 114/2018 risca sa afecteze grav viitorul intregului sistem de pensii din Romania.
In context, potrivit Pensions Europe, Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat:
"Costurile determinate de cresterea la 10% a capitalului social pentru administratorii Pilonul II de pensii este enorm si greu de suportat, daca tinem seama si de faptul ca noile dispozitii legislative diminueaza dramatic nivelul maxim al comisioanarii in cadrul acestor sisteme de pensii cu pana la 70%.
La finele lui 2018, totalul contributiilor la Pilonul II era de circa 8,76 miliarde de euro.
Noua cerinta privind capitalul social de 10% ar insemna ca administratorii de fonduri de pensii ar trebui sa puna deoparte in jur de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mult fata de capitalul social actual si aproape de doua... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 13:45
Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Pilonul II de pensii se va distruge in cateva trimestre daca se va aplica ordonanta de urgenta pentru noile masuri fiscal-bugetare, iar in 2019 nu vom mai putea vorbi despre acesta, a sustinut, miercuri, Dragos Neacsu, reprezentant al Fundatiei Romanian Business Leaders, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani in ultimii 11 ani. La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei: faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata. Sa renuntam la aceste lucruri doar pentru a acoperi niste gauri de final de an este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop Ordonanta de Urgenta a Guvernului!", a mentionat Neacsu.
Totodata, el a avertizat ca proiectul de OUG va afecta in primul rand companiile locale si antreprenorii romani.
"Noi vorbim astazi de un proiect de ordonanta care ar insemna o a doua revolutie fiscala a actualei guvernari. Daca este sa se intample, daca este ca in sedinta de guvern sa fie aprobata aceasta ordonanta -... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:37
Pilonul II de pensii va fi distrus, in cateva trimestre, daca va fi aplicata noua ordonanta de urgenta privind masurile fiscal-bugetare, a apreciat, miercuri, Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, care este membra a Fundatiei Romanian Business Leaders.
"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019, nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani, in ultimii 11 ani. La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei, faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata.
Sa renuntam la aceste lucruri, doar pentru a acoperi niste gauri de final de an, este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop ordonanta de urgenta a guvernului!", a declarat Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
Directorul din grupul Erste a sustinut ca Pilonul II, care este cel mai pozitiv lucru care s-a intamplat in ultimii zece ani in Romania, in perioada europeana a Romaniei, ar fi trebuit sa fie aparat de toate guvernele,... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:04
Liberalii acuza Guvernul ca vrea sa desfiinteze Pilonul II de pensii pentru a acoperi gaurile din buget si au lansat o campanie de informare "Opreste furtul lor. Sunt banii tai de pensie".
"Lansam o campanie pentru cetatenii care contribuie la Pilonul II, pentru a-i avertiza ca guvernarea PSD+ALDE pregatesc jaful secolului, pregatesc adoptarea unui act normativ prin care sa se mute banii de la Pilonul II la sistemul public de pensii, adica sa puna mana pe peste 9 milairde euro. Nu va fi usor sa faca acest lucru, vor cauta fel si fel de strategii.
Astazi lansam aceasta campanie prin care vrem sa informam romanii ca au bani in conturile de la Pilonul II de pensii si, daca nu iau atitudine, se vor duce la pilonul public de pensii", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca.
La randul sau, Dan Vilceanu, membru in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, a sustinut ca, desi nu recunoaste, Guvernul pregateste un proiect de lege prin care sa desfiinteze Pilonul II de pensii.
"Oamenii trebuie sa stie ca Pilonul I si Pilonil II nu sunt modalitati de a alege din care sa fim platiti. Sunt complementari, aceasta varianta de plata a pensiilor nu poate functiona una fara cealalta. Aceasta guvernare a pus ochii pe banii din Pilonul II inca de la inceput, iar acum ideea a reaparut. A existat o intalnire pe care Darius Valcov a avut-o cu cei care administreaza fondurile de pensii private si a aparut ideea ca procentul cu care romanii contribuie va fi 0.
Nu... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 14:22
Ideea Ministerului de Finante de a-i pune pe romani sa aleaga intre Pilonul I si Pilonul II de pensii nu are niciun sens, sustine europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier la inceputul anilor '90, de profesie economist.
"Este o surpriza neplacuta, pentru ca domnul Teodorovici, ministrul Finantelor, este unul din putinii ministri din actualul Guvern, care poate rationa economic, pe baza unor principii sanatoase. Din pacate, sigur ca influenta politicului aici este mult mai mare si discut de o politica abuziva, de o gandire economica rudimentara", a declarat la RFI Romania Theodor Stolojan.
Potrivit acestuia, pentru ca Pilonul II sa devina optional, trebuie creat un stimulent pentru cei care astazi vor sa aleaga doar Pilonul I si sa renunte la sistemul privat.
"Discutam de doua sisteme de pensii complet diferite: sistemul public de pensii general, in care cei care astazi muncesc platesc contributii la fondul de pensii din care se plateste pensia celor care astazi sunt la pensie si acel sistem privat obligatoriu de pensii, in care fiecare om in momentul in care incepe activitatea lui, pentru care primeste un venit incepe si-si constituie propriul fond de pensii in timpul vietii lui active, este proprietatea lui.
A discuta acum ca sa-l faci optional inseamna, daca vrei sa stai in limitele unor principii economice, sa creezi un stimulent pentru cei care astazi vor sa aleaga numai sistemul 1 si sa renunte la sistemul privat, pentru ca altfel nu are nici un... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:30
De aproape un an, subiectul desfiintarii Pilonului II de pensii este intens discutat si produce nesiguranta in randul contribuabililor. Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, guvernantii au iesit in repetate randuri sustinand ca sunt doar speculatii.
Cele mai recente declaratii pe aceasta tema au fost facute zilele trecute de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Desi a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, ministrul spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul II de pensii, private, sa devina optional.
Cum anume vrea sa ii stimuleze? Ramane de vazut, pentru ca Eugen Teodorovici a fost zgarcit in explicatii.
Ionut Misa a dat tonul informatiilor despre desfiintarea Pilonului II
Cel care a dat tonul dezbaterilor privind desfiintarea Pilonului II de pensii a fost Ionut Misa, fostul ministru de Finante. In luna iunie a anului trecut, in cadrul audierii sale in Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, in vederea preluarii functiei de ministru de Finante, Misa a spus ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I (de stat) sau III (pensiile private facultative).
"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:46
Retorica dinspre Palatul Victoria si de la Ministerul de Finante s-a nuantat in ultima vreme. Dupa gafa de anul trecut din declaratia fostului ministru, Ionut Misa, care spunea inca din prima zi a mandatului sau ca Pilonul II ar putea fi desfiintat, acum se pune pe tapet varianta ca acesta sa devina optional, subiect reluat de ministrul Orlando Teodorovici.
Tema caracterului optional este insa una falsa. Iar atacul consecvent la adresa pensiilor generatiei tinere, dupa ce participantii la fondurile de pensii private obligatorii au simtit ca le-a scazut contributia virata de stat in contul personal de pensie, este periculos si trebuie oprit cu argumente economice sanatoase.
1. Randamentul la pilonul de stat, un non-sens
Un salariat platit cu salariul mediu brut in Romania, de aproximativ 3.300 de lei, vireaza lunar circa 700 de lei (adica 21,25%) pentru sustinerea Pilonului I.
Pentru el nu se acumuleaza nimic, toti banii sunt pentru plata pensiilor de acum, asadar orice notiune de tipul "suma acumulata" sau "randament", cum lasa sa se inteleaga inclusiv ministrul Finantelor, domnul Teodorovici, reprezinta un non-sens la pilonul de stat.
Iar 124 de de lei, respectiv 3,75% din brut, sunt directionati spre Pilonul II obligatoriu. Asadar, noi, ca salariati, deja cotizam de aproape sase ori mai mult la stat, decat la privat. Ne-am lamurit ca a scazut contributia pentru pensia noastra privata, dar acum Guvernul muta razboiul cu Pilonul II mai departe.
Caracterul... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 11:27
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31