Renault va introduce versiuni hibride la cele mai bine vandute modele ale sale, a anuntat producatorul auto francez.
Producatorii auto se grabesc sa lanseze modele complet electrice si plug-in hibride pentru a indeplini cerintele europene mai stricte privind emisiile si pentru a evita amenzile masive. Reglementarile vor intra in vigoare in perioada 2020 - 2021, arata Reuters.
Incepand din 2020, Renault va lansa un model hibrid Clio si variante plug-in hibride (reincarcabile la priza) pentru mini SUV-ul Captur si hatchback-ul Megane.
"Ceea ce vedem acum este extinderea masinilor electrice, intr-un ritm care difera de la o companie la alta", a afirmat Carlos Ghosn, directorul general al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, la un eveniment desfasurat inaintea Salonului Auto de la Paris.
De asemenea, Renault a confirmat lansarea in 2019 a unui model electric low-cost K-ZE in China, produs de societatea mixta alcatuita din Renault-Nissan si grupul chinez Dongfeng.
Renault a anuntat ca noile sale modele electrice vor avea o autonomie de 250 de kilometri.
Renault are ca obiectiv dublarea productiei modelului sau complet electric Zoe la fabrica sa de la Flins, la vest de Paris, ca parte a planului de a investi peste un miliard de euro in vehiculele electrice si in lansarea de noi modele.
In perioada 2015-2017, Zoe a fost cel mai bine vandut vehicul electric in Europa, dar anul acesta se confrunta cu concurenta venita din partea modelului imbunatatit Nissan... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 10:11
Directorul general al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, a prognozat marti ca revolutia prin care trece industria auto va deveni din ce in ce mai vizibila in urmatorii cinci ani, pe masura ce automobilele autonome si autoturismele conectate vor fi din ce in ce mai raspandite, iar consumatorii vor refuza tehnologiile cu imagine proasta precum motoarele diesel, transmite Bloomberg.
Pentru a face fata acestor provocari, alianta Renault-Nissan-Mitsubishi intentioneaza sa incheie parteneriate cu firme precum Uber Technologies, Amazon.com si grupul chinez Alibaba Group Holding pentru proiectele sale in domeniul automobilelor autonome, a declarat Carlos Ghosn la Forumul de la Davos.
"Vom produce si vinde robo-taxiuri impreuna cu partenerii. Fiecare producator auto colaboreaza cu multe companii din sectorul de tehnologie, nu exista absolut nicio exclusivitate in acest domeniu", a spus Carlos Ghosn.
Pe masura ce Ghosn cedeaza treptat responsabilitatile privind supervizarea operatiunilor de zi cu zi ale constructorului auto francez Renault SA, el se va concentra pe proiectele viitoare ale celor trei membri ai aliantei. Carlos Ghosn a apreciat ca aceasta inseamna ca se va intalni de aproape doua ori pe an cu directorii companiilor din sectorul tehnologiei si de asemenea se va asigura ca Renault, Nissan si Mitsubishi vor dezvolta strategii si platforme comune.
"Voi incerca sa intaresc alianta, iar in paralel voi superviza performantele fiecaruia din membri... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 17:10
Luni a iesit la iveala ca Intel va prelua Mobileye, in schimbul a 15,3 miliarde de dolari, fapt confirmat de companie. Multi s-au intrebat de ce are loc o astfel de miscare, care sunt mizele unei astfel de tranzactii.
Iata si raspunsul, oferit de Business Insider. Intel a pierdut cursa numita smartphone, iar industria PC-urilor e in declin. Asa ca Intel avea nevoie de o piata noua pe care sa-si vanda cipurile, "care sunt painea si untul afacerii sale".
Asa ca s-a orientat catre masini, catre cele autonome, fara sofer, in special. Mobileye, infiintata in 1999, este specializata in sisteme de asistenta a soferului si de evitare a coliziunilor.
Achizitia Intel este a doua cea mai mare in istoria sa de 50 de ani. Daca masinile fara sofer vor fi viitorul, asa cum cred Uber, Alphabet si nu numai, atunci Intel vrea sa fie implicata si sa aiba felia sa de castig.
Anii trecuti, Intel a incercat sa intre pe piata telefoanelor inteligente, cheltuind miliarde de dolari pe companii precum Wind River si Dialogic. Lucrurile nu au iesit asa cum si-a dorit, iar in final a vandut mare parte din aceasta afacere catre Marvell, in 2006. E doar una dintre infrangerile suferite de Intel in ultimii ani, sirul fiind insa mult mai lung.
Tranzactia de acum e cea mai buna dovada ca Intel isi muta afacerea catre noi orizonturi. Orientarea companiei catre masinile autonome a fost confirmata de Brian Krzanich, CEO al Intel, intr-un interviu oferit luni CNBC.
Desi Mobileye e cea mai... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 10:49
Masinile care se conduc singure nu mai par de ceva vreme o nebunie, caci acest concept castiga teren tot mai mult. De curand, o noua companie a obtinut aprobarea pentru a testa automobilele sale autonome pe drumurile din SUA.
E vorba de startup-ul NuTonomy, informeaza The Verge.
Compania a facut deja teste in Singapore, insa acum a obtinut aprobarea si pentru a aduce masinile care se conduc singure pe soselele din SUA. Deocamdata, zona e limitata. Mai exact, vehiculele electrice Renault Zoe vor circula doar intr-un parc industrial din Boston.
Primarul ...citeste mai departe despre "O noua companie testeaza masini care se conduc singure pe drumurile din SUA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 14:02
Alianta Renault-Nissan va lansa in urmatorii patru ani mai mult de zece masini "fara sofer" in SUA, Europa, China si Japonia, a anuntat joi seful aliantei, Carlos Ghosn, la salonul Consumer Electronics Show (CES), organizat la Las Vegas.
Automobilele complet autonome vor fi lansate in cursul acestui an. Ele vor fi dotate cu un dispozitiv numit "controlul benzii unice de circulatie", care va permite vehiculelor sa se deplaseze in mod autonom pe autostrazi, fara sa schimbe banda de circulatie, a explicat Carlos Ghosn, transmite Reuters.
Masina fara sofer si fara volan creata de Google, in curand pe drumurile publice (Video)
Seful Dacia face un anunt surprinzator: Vom avea masini romanesti fara sofer?
Acesta a adaugat ca Renault-Nissan va lansa in 2016 o aplicatie pentru dispozitivele mobile ce le va permite utilizatorilor sa interactioneze din departare cu masinile lor, schimband muzica si temperatura masinii.
Pana in 2018, alianta va incepe sa vanda vehicule ...citeste mai departe despre "Si Renault-Nissan va lansa masini fara sofer" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:48
Nicolas Maure, director general Dacia Renault Romania, a facut un anunt surprinzator.
Potrivit acestuia, producatorul de la Mioveni va dezvolta in urmatorii ani tehnologie care ii sa permita, in final, construirea unor autoturisme autonome.
"Vom continua sa dezvoltam activitatile de inginerie si tehnologiile in Romania si vom trece de la o inginerie mecanica la noi domenii, precum sisteme de navigare conectate la internet si sisteme hibrid care vor ...citeste mai departe despre "Seful Dacia face un anunt surprinzator: Vom avea masini romanesti fara sofer?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 19:26
Nissan Motor, producatorul auto japonez care a devenit lider pe piata vehiculelor electrice cu modelul Leaf, vrea sa repete succesul prin intermediul masinilor autonome.
"Vom fi capabili sa aducem pe piata vehicule complet autonome, la un pret accesibil, pana in 2020", a declarat Andy Palmer, vicepresedinte executiv al Nissan, relateaza Bloomberg.
Nissan vrea sa devina lider pe segmentul masinilor care se conduc singure, prin crearea de sisteme electronice capabile sa previna accidentele si ranirile. Aceste sisteme pot reduce si blocajele in trafic, prin reorientarea vehiculelor, ceea ce ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Compania japoneza a vandut peste 75.000 de vehicule electrice Leaf la nivel mondial, de la sfarsitul lui 2010. Incluzand partenerul de alianta Renault, cele doua companii au livrat circa 100.000 de masini electrice.
Tehnologia necesara a fost deja dezvoltata
Nissan a prezentat modele autonome Leaf la o fosta baza militara din Irvine, California, masinile robotizate transportand pasageri in conditii de trafic urban simulat.
Palmer a explicat ca tehnologia necesara automobilelor autonome exista deja, inclusiv sistemul de navigatie si directia electronica, iar senzorii si tehnologia de monitorizare a drumului sunt in faza de rafinare.
"Tehnologia masinilor autonome exista deja. Oricat de stiintifico-fantastic ar suna, masinile care se conduc singure nu se ciocnesc niciodata si reduc aglomeratia in trafic sunt pe cale de... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 09:10