Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, ar trebui sa returneze onorariul de 2,2 milioane de euro incasat anul trecut la iesirea din insolventa a companiei, urmand ca Adunarea Creditorilor sa ii aprobe un nou onorariu pe care sa il primeasca la inchiderea definitiva a insolventei, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, prezent la un forum pe teme energetice, organizat de Institutul Aspen.
"Domnul Borza a incasat un onorariu de 2,2 milioane de euro la iesirea din insolventa a Hidroelectrica (in iunie 2013 - n.r.), insa compania a reintrat in insolventa (in februarie 2014 - n.r.) Din punct de vedere principial, domnul Borza ar trebui sa returneze onorariul de performanta de 2,2 milioane de euro, iar Adunarea Creditorilor sa rediscute un nou sistem de bonusuri. Sper ca domnul Borza sa inteleaga ca este nevoie sa fim principiali si sa accepte sa returneze bonusul. Nimeni nu trebuie sa se cramponeze de bonusuri", a spus Nicolescu.
El a precizat ca decizia va fi luata in Adunarea Creditorilor, unde reprezentantii Departamentului pentru Energie sunt minoritari.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat miercurea trecuta Adunarea Generala a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanta de 3,2 milioane de euro, la care se va adauga TVA, pentru intreaga procedura de insolventa a companiei, potrivit convocatorului sedintei, obtinut de AGERPRES.... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 16:42
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, vineri, ca Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a facut multe lucruri bune pentru companie, insa, daca va opta pentru demisie, nimeni nu este de neinlocuit.
"Borza a facut foarte multe lucruri bune pentru Hidroelectrica. Trebuie sa gasim o solutie legala pentru ce va urma de acum incolo pe partea financiara. Mi-as dori sa continue, dar in acelasi timp nimeni nu e de neinlocuit, incepand cu mine si terminand cu domnul Borza. Eu imi doresc sa continuam. Urmatorul administrator judiciar va trebui sa vina cu bani de acasa", a spus ministrul, la o conferinta pe teme energetice unde a fost prezent si Remus Borza.
Remus Borza a declarat, joi, ca va demisiona din aceasta functie daca Adunarea Creditorilor nu ii va aproba, peste o saptamana, onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA.
"Daca nu mi se aproba onorariul nici saptamana viitoare, imi voi depune mandatul. Trebuie sa apar aceasta profesie. Nu pot face munca patriotica", a spus Borza.
Potrivit acestuia, legislatia din domeniul insolventei prevede onorarii intre 3% si 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, in primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a incasat doar 0,22%.
"Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care incaseaza 4%, si de cel de la Oltchim, care are 5%", a completat Borza.
El a mai spus ca acest mandat al sau va fi mai lung decat primul, care a durat un... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:32
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat joi ca va demisiona din aceasta functie daca Adunarea Creditorilor nu ii va aproba, peste o saptamana, onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA.
"Daca nu mi se aproba onorariul nici saptamana viitoare, imi voi depune mandatul. Trebuie sa apar aceasta profesie. Nu pot face munca patriotica", a spus Borza.
Potrivit acestuia, legislatia din domeniul insolventei prevede onorarii intre 3% si 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, in primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a incasat doar 0,22%.
"Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care incaseaza 4%, si de cel de la Oltchim, care are 5%", a completat Borza.
El a mai spus ca acest mandat al sau va fi mai lung decat primul, care a durat un an, si mult mai complicat.
"Hidroelectrica va iesi din insolventa abia in mai-iunie anul viitor, in principal din cauza litigiilor pe care le avem cu baietii destepti din energie carora le-am reziliat contractele", a explicat Borza.
Adunarea Creditorilor Hidroelectrica a decis, in sedinta de miercuri, amanarea cu o saptamana a votului privind stabilirea unui onorariu de performanta de 3,2 milioane de euro plus TVA pentru intreaga procedura de insolventa a companiei, solicitat de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Dumitrascu, administratorul special al companiei.
"Am amanat cu o... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 12:05
Statul ramane, incet dar sigur, fara companii in administrare, in conditiile in care pierderile din ce in ce mai mari inregistrate de acestea i-au determinat pe guvernanti sa caute solutii de redresare.
In afara de privatizare sau introducerea unui management privat, un loc de cinste a inceput sa il ocupe si insolventa.
Insolventa Hidroelectrica a fost, de departe, cel mai rasunator esec al anului trecut, in ceea ce priveste situatia companiilor de stat. Dupa anuntul Hidroelectrica, a urmat insolventa Oltchim, care s-a transformat intr-un scandal mediatic, dupa implicarea mogulului media Dan Diaconescu.
Desi in atentia opiniei publice au ajuns insolventele Hidroelectrica si Oltchim, datorita mediatizarii celor doua situatii, lista companiilor de stat care au intrat in insolventa sau care au fost amenintate de ea este mai lunga.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa, in luna iunie 2012. Compania avea datorii de 4,1 miliarde de lei la sfarsitul anului precedent, potrivit informatiilor din bilantul companiei, facut public de catre Fondul Proprietatea, actionar cu 20%.
Intrarea in insolventa a Hidroelectrica a fost interpretata ca o strategie pentru "decapusarea" companiei, afectata de contractele "cu baietii destepti". Chiar fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, spunea ca exista metode de incetare a contractelor bilaterale.... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:05
Executivul Romaniei va decide in sedinta de miercuri soarta combinatului Oltchim, care are datorii de peste 700 de milioane de euro. Se vor lua in discutie patru varianta de reorganizare a combinatului, cea mai des vehiculata fiind insolventa.
"Insolventa este singura modalitate concreta, rapida si eficienta de restructurare din temelii, pe fundamente serioase", a declarat Remus Borza, administratorul Hidroelectrica, in cadrul unei interventii la Digi TV.
Combinatul Oltchim, care functioneaza la o capacitate de doar 10% si care are un numar de peste 3.300 de angajati, are nevoie de investitii pe termen scurt de 91 de milioane de euro si de investitii pe termen scurt de peste 150 de milioane de euro.
In aceste conditii, dar si in contextul in care societatea are datorii totale de peste 700 de milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro au fost generate doar in 2012, insolventa pare a fi singura solutie care mai poate salva compania.
"Beneficiile insolventei sunt incomensurabile", a spus Borza, amintind ca Hidroelectrica a reusit sa revina pe profit, in ultimele luni din 2012 - noiembrie si decembrie - cand a obtinut un profit cumulat de 20 de milioane de euro.
"A fost contraproductiva aceasta taraganare. Indicatorii financiari se vor deteriora iremediabil. Daca se intarzie prea mult, nici macar insolventa nu va mai putea salva Oltchim", a spus Borza.
Insolventa este o procedura prin intermediul careia patrimoniul companiei nu mai poate fi... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 10:48
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat ca procedura de insolventa va fi instituita, cel mai probabil, in aceasta saptamana.
"Spuneam in decembrie ca am doua certitudini in ceea ce priveste Oltchimul. Prima: in ianuarie va intra in insolventa si a doua ca nu Euro Insol va fi desemnat administrator judiciar", a declarat Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelctrica, la Money.ro.
Citeste mai multe despre Oltchim va intra in insolventa, in aceasta saptamana pe Ziare.com. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:21