Hidroelectrica, firma controlata de stat si aflata in insolventa, estimeaza ca va inregistra in acest an un profit brut de peste un miliard lei (225 milioane euro), cel mai mare castig din istoria companiei, a declarat avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al producatorului de electricitate.
"In primele sapte luni ale acestui an Hidroelectrica am inregistrat un profit de 600 milioane de lei, ceea ce ne face sa credem ca pentru intregul an profitul va depasi un miliard de lei", a afirmat Borza pentru Mediafax.
In 2013, compania a avut un profit brut de 910 milioane de lei,,potrivit Mediafax.
Castigul estimat pentru acest an este sustinut de productia crescuta de electricitate. Pentru acest an Hidroelectrica prognoza o productie de 13,9 TWh, dar a revizuit-o in crestere, la 16 TWh.
Hidroelectrica a avut in primul semestru un profit brut de 509 milioane de lei, in crestere cu 5,8% fata de castigul de 481 milioane de lei din primele sase luni din 2013.
Compania, controlata de Departamentul pentru Energie, este in insolventa din luna februarie, a doua oara in mai putin un an, prima procedura fiind deschisa in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate. mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 14:25
Avocatul Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, nu va mai candida pentru un nou mandat in aceasta structura de conducere a producatorului de electricitate, dupa ce ii va expira mandatul, in doua-trei saptamani.
"Mandatul imi expira in doua-trei saptamani, dar nu voi mai candida. Mi-a ajuns", a declarat Borza joi la un seminar pe teme energetice.
El a fost ales presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica in luna iulie.
Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica supervizeaza activitatea companiei, numeste Directoratul si aproba bugetul de venituri si cheltuieli al producatorului de energie.
In prima jumatate a lunii octombrie, Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a anuntat ca asteapta pana luni, 11 noiembrie, candidaturi pentru Consiliul de Supraveghere, dupa ce in luna august a reconfirmat componenta structurii de conducere a producatorului de electricitate.
Departamentul pentru Energie va fi asistat in procesul de selectie de Boyden Global Executive Search, firma cu 70 de birouri in peste 40 de tari.
Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa. Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
Hidroelectrica a incheiat primul semestru cu un profit de 481 milioane lei (109,5 milioane euro), de la pierderi de 202 milioane lei in perioada... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:40
Presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, s-a prezentat, joi, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind mita de 1,4 milioane euro pentru incheierea de catre societate a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice cu o anumita firma din Romania, valoarea contractului fiind de 263 milioane euro.
El a fost citat in calitate de martor, urmand ca fiecare membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica sa fie audiat in acest dosar, potrivit unor surse judiciare.
La intrarea in sediul DNA, Remus Borza nu a precizat in ce dosar a fost chemat pentru a fi audiat.
Tribunalul Bucuresti a emis saptamana trecuta mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mita, si al lui Eugen Bradean, director comercial al aceleiasi societati si membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare si dare de mita.
Cei doi au fost revocati din functiile detinute.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in octombrie Ioan Mihaila i-a promis lui Remus Vulpescu, membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 14:30
Alti directori ai Hidroelectrica vor fi revocati din functie in sedinta Consiliului de Supraveghere care va avea loc luni, iar pana atunci se asteapta demisia lor de onoare, a declarat joi Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere.
Aceasta dupa ce Consiliul de Supraveghere i-a revocat din functie in sedinta de joi pe Eugen Bradean, directorul de furnizare, si pe Ovidiu Agliceru, directorul Directiei Control Intern.
"Pe Agliceru l-am revocat pentru ca, in sedinta din 22 octombrie, s-a abtinut la propunerea lui Bradean (privind incheierea unui contract cu Energon Power & Gas - n.r.). Trebuia sa voteze impotriva, nu sa se abtina. Directorii Hidroelectrica au fost numiti acolo pentru a-si asuma decizii, nu sa se abtina", a declarat Borza.
Potrivit sursei citate, la sedinta de luni, 28 octombrie, alti directori urmeaza sa fie revocati. Intrebat care vor fi acestia, Borza a raspuns: 'Toate la timpul lor. Ei se stiu care sunt, cei din gasca lui Mihaila. Cine a venit pe prietenii o sa plece. Aici se munceste, nu accept sa existe hoti in Hidroelectrica. Asteptam demisiile lor de onoare in acest weekend', a mai spus Borza.
Pe langa Bradean si Agliceru, din Directoratul companiei mai fac parte Mihail Stanculescu, presedintele Directoratului, Aurel-Lucian Cocos si Mihai Teleanu.
Anterior, Hidroelectrica a remis un comunicat de presa in care se preciza ca Eugen Bradean si Ovidiu Agliceru au fost revocati joi din functia de membrii ai Directoratului... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 19:34
Remus Borza a fost trimis in judecata pentru conflict de interese, fiind acuzat ca in perioada in care firma de insolventa detinuta de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a facut plati catre societatea lui de avocatura, in baza unor contracte de asistenta juridica.
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au finalizat cercetarile si i-au trimis in judecata pe avocatii Remus Adrian Borza si Nicoleta Munteanu, pentru conflict de interese, a anuntat institutia, intr-un comunicat de presa.
Dosarul a fost trimis pentru solutionare Curtii de Apel Bucuresti.
Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a inregistrat in 25 februarie 2013 dosarul in care Remus Borza si Nicoleta Munteanu, avocati in Baroul Bucuresti, sunt suspectati de conflict de interese, iar in 8 iulie a inceput urmarirea penala in cazul acestora.
Procurorii au stabilit, in urma verificarilor, ca Nicoleta Munteanu, in calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnata administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, a incheiat 34 de contracte de asistenta juridica intre firma de insolventa si Societatea Civila Profesionala de Avocati "Borza si Asociatii". Asistenta juridica a constat in reprezentare, redactare, semnare si depunere a actelor in mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, in care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat si la SCP "Borza si Asociatii".
In... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 10:04
Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a declarat ca a decis sa nu mai demisioneze de la conducerea companiei, in urma unei discutii purtate vineri cu premierul Victor Ponta, cu ministrul interimar al Economiei, Daniel Chitoiu, si cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
'Am avut o intalnire astazi cu premierul, cu vicepremierul si cu ministrul Energiei si am reusit sa clarificam toate aspectele, prin urmare am decis sa raman in continuare la Hidroelectrica. Cei trei m-au asigurat ca am autoritate deplina in cadrul companiei', a precizat Borza.
El a explicat faptul ca a intentionat sa paraseasca aceasta functie intrucat era nemultumit de activitatea unor membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului Hidroelectrica, care este boardul executiv al companiei.
'Eram nemultumit de o anumita lentoare cu care unii membri ai Directoratului isi asuma luarea unor decizii vitale pentru companie. De asemenea, in Consiliul de Supraveghere eram in minoritate. Este vorba, de exemplu, de decizii privind vanzarea energiei pe bursa. Din 22 mai, Hidroelectrica n-a mai vandut niciun megawatt de energie pe bursa. De ce? Din cauza incapabilitatii managementului care nu stie sau nu vrea sa vanda energie', a mai spus el.
De asemenea, Borza a indicat faptul ca Directoratul a oprit procesul de vanzare a microhidrocentralelor.
'Vanzarea microhidrocentralelor ar fi generat lichiditate, deci venituri, deci profit, care ar fi... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 09:17
Remus Borza, presedintele Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, a declarat joi seara ca a decis sa plece de la conducerea Hidroelectrica si ca isi va da demisia vineri.
"Maine imi voi anunta demisia, dupa ce voi avea o discutie cu premierul si cu ministrul Energiei. Eu am decis sa plec. Voi anunta maine de ce si toate detaliile", a spus Borza.
Pe de alta parte, surse din Ministerul Economiei au declarat ca Borza si-a scris deja demisia, care a ajuns pe masa ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Sursele citate au mai spus ca demisia lui Borza vine in urma unor neintelegeri cu restul conducerii Hidroelectrica.
Remus Borza a fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent fiind presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza. Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 08:30
Avocatul Remus Borza a fost numit presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica, structura care supervizeaza activitatea companiei, numeste Directoratul si aproba bugetul de venituri si cheltuieli al producatorului de energie.
Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa.
Hidroelectrica a incheiat primul semestru cu un profit de 481 milioane lei (109,5 milioane euro), de la pierderi de 202 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului trecut, castigul fiind mai mare cu 47 milioane de lei fata de nivelul bugetat pentru intregul an.
Compania, controlata de stat, a raportat pentru anii 2011 si 2012 pierderi cumulate de 693 milioane de lei.
In primul semestru, afacerile Hidroelectrica au totalizat 1,68 miliarde de lei (382,6 milioane euro), in crestere cu 33,4% de la nivelul de 1,26 miliarde de lei inregistrat in primele sase luni din 2012.
De asemenea, productia de electricitate a cresut cu 17,1%, de la 7 milioane de MWh la 8,2 milioane MWh.
Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013. mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 10:23
Orice atac din partea oricarei institutii financiare indreptat impotriva Hidroelectrica va fi sanctionat ca un atac impotriva statului roman, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, coordonator al administratorului judiciar al Hidroelectrica.
"Orice atac din partea oricarei institutii financiare indreptat impotriva Hidroelectrica va fi sanctionat ca un atac impotriva statului roman pentru ca societatea este o companie de stat si una strategica, nu numai pentru Sistemul Energetic National ci si pentru intreaga Romanie. Nu vom vom permite acest lucru niciunei banci cata vreme bancile au avut in toti acesti ani o relatie castigatoare cu Hidroelectrica. Bancile au castigat sute de milioane de euro din relatia cu Hidroelectrica si in continuare asigur bancile ca vor castiga la fel de mult si pe viitor pentru ca este o mare nevoie de finantare a marilor proiecte de infrastructura si de investitii pe care Hidroelectrica nu poate sa le sustina si de aceea vom apela la credite", a spus Borza.
Acesta a precizat ca de la deschiderea procedurii de insolventa, la 20 iunie 2012, si pana in prezent, Hidroelectrica a platit bancilor rambursari, rate si comisioane de 33,7 milioane de euro, ceea ce ar trebui sa ofere credibilitate in fata institutiilor bancare.
"Bancile vor trebui sa aiba in continuare incredere in Hidroelectrica pentru ca este un partener onest, nu a tradat niciodata bancile si de aceea acestea ar trebui sa fie mai rezonabile, iar in momentul... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:45