Era relaxarilor cantitative, un proces prin care bancile centrale cumpara active precum obligatiunile guvernamentale, ar putea sa se incheie, potrivit unui sondaj realizat de managerii de fonduri.
Conform studiului realizat in luna martie de catre Bank of America, investitorii sunt mai optimisti cu privire la viitor si la perspectivele de crestere economica si nu se mai asteapta la alte masuri de relaxare cantitativa care sa fie luate de Federal Rezerve sau de Banca Centrala Europeana, noteaza CNBC.
"Concluziile la care am ajuns este ca managerii de fonduri au precizat ca QE (relaxarile cantitative) a functionat, politica Bancii Centrale functioneaza, iar lupta impotriva inflatiei merge in directia potrivita, a precizat Gary Baker, sef de strategie la Merril Lynch Global Research".
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Japonia sunt cele mai mari economii care au apelat la tiparirea si injectarea de bani in piete pentru a combate efectele crizei. Banii au fost tipariti de trezorerii si folositi apoi de bancile centrale pentru a cumpara bonuri de trezorerie sau active, pentru a finanta investitii sau pentru a ajuta sistemele bancare nationale.
Sumele vizate sunt enorme. Astfel, la finalul celei de-a treia runde de tiparire si injectare de bani, banca centrala a Marii Britanii va ajunge sa detina active financiare in valoare de 325 de miliarde de lire sterline (aproximativ 391 de miliarde de euro), in cea mai mare parte sub forma de obligatiuni... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:25