Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat luni, 26 iulie, că masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise şi după data de 1 august, precizând că de la această dată nu vor fi neapărat relaxări noi, ci completări la cele existente, dând ca exemplu o creştere a numărului de participanţi la evenimente private.
Lucian Bode a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă, că structurile MAI verirică în continuare dacă se respectă portul măştii de protecţie, iar în caz contrar sunt date amenzi.
“În continuare verificăm respectarea măsurilor de protecţie sanitară care încă sunt în vigoare. Masca, portul măştii la interior este o măsură obligatorie şi chiar o să vă dăm o informaţie legată de măsurile pe care le vom lua de la 1 august, masca va rămâne obligatorie şi după 1 august. Structurile noastre aplică în continuare sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară în fiecare zi. Transmit un mesaj cât se poate de clar, către populaţie, vă rog să respectaţi în continuare măsurile de protecţie sanitară”, a afirmat Bode.
Bode a mai transmis că, de la 1 august, nu vor mai fi neaparat noi măsuri de relaxare, ci vor exista completări la cele aflate deja în vigoare.
“Ne uităm cu îngrijorare la ce se întâmplă la alte state din Europa, ne uităm la măsurile pe care ei le-au luat. Noi suntem în etapa în care am relaxat o parte... mai mult
Luni, 26 Iulie 2021, ora 12:50
Incepand de joi intra in vigoare, in Romania, alte masuri de relaxare a restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a anuntat saptamana trecuta ca, incepand cu data de 1 iulie, numarul persoanelor care pot participa la evenimente private - nunti, botezuri - a fost marit la maximum 150 in exterior sau 100 in interior.
"Se permite un numar mai mare de persoane la evenimentele private - aici vorbim in mod deosebit de nunti, botezuri, in saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali, corturi de evenimente - la maximum 150 de persoane in exterior sau maximum 100 de persoane in interior. In prezent, erau 70 in exterior si 50 in interior. Se permite un numar mai mare de persoane la evenimentele private organizate in interior, cum sunt nunti si botezuri, la maximum 300 de persoane, daca ele sunt testate, daca ele sunt vaccinate sau daca au trecut prin boala", a explicat Raed Arafat.
De asemenea, seful DSU a precizat ca se va permite un numar mai mare de persoane la cursurile de instruire si workshop-uri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, la maxim 150 de persoane in interior si maxim 200 de persoane in exterior.
Totodata, el a mentionat ca se va permite un numar mai mare de persoane la conferinte - maxim 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafete de 2 metri patrati, in prezent fiind permis accesul a doar 100 de... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:12
Tot mai multe tari au inceput sa relaxeze masurile restrictive impuse in contextul pandemiei de COVID-19. Terasele, barurile si cafenelele se redeschid, copiii se intorc la scoala, iar interdictiile de circulatie pe timpul noptii sunt ridicate. O astfel de strategie este prevazuta si pentru Romania din 1 iunie, dupa cum a anuntat premierul Florin Citu luni, 5 aprilie.
Pandemia de COVID-19 a inceput sa fie tinuta sub control in tot mai multe locuri de pe glob, cazurile inregistrand o scadere de la demararea campaniei de vaccinare. Ziare.com va propune o trecere in revista a masurilor de relaxare care fie au fost deja adoptate, fie urmeaza intr-un viitor apropiat, in mai multe tari.
Citeste si: Cat de fezabila este marea "revenire la normalitate" in Romania din 1 iunie: "Prea mult optimism nejustificat"
Marea Britanie
Marea Britanie a anuntat ca va relaxa masurile incepand cu 17 mai. Principalele schimbari:
Pana la 30 de oameni se pot aduna in aer liber.Sase oameni, din doua gospodarii diferite, se pot aduna in interior.Oamenii isi pot petrece noptile in casele altor persoane.Barurile, restaurantele si cafenelele pot sa primeasca clienti si in interior.Se pot organiza evenimente precum nunti, botezuri si inmormantari cu pana la 30 de persoane.Teatrele, cinematografele si locurile de joaca pentru copii din interior se pot redeschide.Evenimentele si spectacolele de amploare pot sa se desfasoare, dar cu un numar limitat de participanti.Hotelurile se pot... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 19:17
Germania a ridicat restrictiile provocate de pandemia de coronavirus, in ultimele zile, insa acest lucru a facut ca rata infectiilor sa creasca.
Potrivit Institutului Robert Koch, rata de reproducere din Germania - adica numarul de oameni pe care fiecare pacient confirmat ii infecteaza - este de peste 1, respectiv 1,1, relateaza BBC.
Asta inseamna ca numarul de infectii creste acum in tara.
Si, desi aceste estimari implica "un grad de incertitudine", cresterea numarului de cazuri necesita "o monitorizarea indeaproape a situatiei in zilele urmatoare".
Raportul vine in conditiile in care, sambata, mii de germani s-au adunat pentru a cere o ridicare completa a restrictiilor.
Cancelarul german Angela Merkel a anuntat miercuri o relaxare a restrictiilor nationale, dupa discutii cu liderii celor 16 state ale Germaniei. Toate magazinele se pot redeschide, copiii se pot intoarce gradual la ore, iar campionatul german - Bundesliga - se va relua cu portile inchise weekendul viitor.
Germania este a saptea tara din lume ca numar de cazuri, cu peste 170.000, avand totodata peste 7.500 de morti. Chiar si asa, autoritatile au luat masuri ce au permis mentinerea bilantului de morti la un nivel considerabil mai mic decat alte tari europene, precum Italia, Marea Britanie si Spania.
Citeste si:
Coronavirusul ramane, dar Germania revine la viataMerkel anunta o accelerare a iesirii din izolare si-i indeamna pe germani la prudenta ...citeste mai departe despre "Rata... mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 18:57
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca reluarea activitatii in cladirile de birouri va presupune mai multe masuri de prevenire a raspandirii virusului, printre care reducerea efectivelor de angajati, instalarea de separatoare si intensificarea curateniei.
Dupa 15 mai, odata cu posibila iesire din starea de urgenta, ar putea reincepe si activitatea cladirilor de birouri, un pas important pentru reluarea activitatii economice, dar care trebuie facut cu indeplinirea unor conditii. Profesorul Alexandru Rafila spune ca in birourile open-space ar trebui injumatatit numarul de angajati si ar trebui instalate separatoare.
"Trebuie in primul rand sa le faca ture, sa stea mai putin, ideal e sa ai jumatate din efectiv si daca poti sa ai separatoare, care nu inseamna sa faci neaparat pereti, dar niste separatoare, care pot fi si transparente, care trebuie sterse periodic", a declarat Alexandru Rafila la "Marius Tuca Show".
Igiena si curatenia trebuie facute temeinic si, pentru asta, trebuie sa existe personal dedicat, mai spune medicul.
"Ce e interesant, sfatul pe care il ofera inclusiv Organizatia Internationala a Muncii, este sa suplimenteze personalul pentru curatenie. Sa nu il supraincarce cu activitate, sa angajeze persoane care sa tina un nivel important de curatenie, sa reglementeze accesul in spatiile comune, in toalete, in bucatarii", a mai spus presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Alexandru Rafila sustine ca... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 18:56
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, joi, la Suceava, ca nu se poate vorbi de relaxare decat in momentul in care aceasta se poate realiza, iar in acest moment tara noastra nu este in situatia sa se poata relaxa.
El a spus ca data de 15 mai, avansata pentru inceperea masurilor de relaxare, tine foarte mult si de evenimentele care se petrec pana atunci.
Nelu Tataru a afirmat ca, daca romanii vor respecta restrictiile si in zilele de 1, 2 si 3 mai, atunci s-ar putea vorbi de o scadere a numarului de cazuri noi si de decese.
"Daca vom respecta deciziile pe 1, 2 si 3 mai, sper sa putem vorbi de saptamana viitoare de o scadere a numarului de cazuri noi, o scadere a numarului de decese, o scadere a numarului de cazuri in terapie intensiva", a spus ministrul Sanatatii.
El a precizat ca stie ca rabdarea oamenilor este pe final si ca vin niste zile in care oamenii erau obisnuiti sa iasa la gratare, sa mearga la padure cu prietenii, dar ca spera ca anul viitor sarbatorile pascale si cele de 1 Mai sa fie facute alaturi de cei dragi.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca 15 mai, avansata ca data a relaxarii, tine mult de evenimentele care au loc pana atunci.
"In acest moment data de 15 mai, avansata ca data a relaxarii, tine foarte mult de evenimentele care se petrec pana in acel moment. Avem 1, 2 si 3 mai pe care trebuie sa-l trecem, lipsa distantarii sociale, o lipsa a autoizolarii inseamna o reluare a transmiterii in comunitate. (...) La ce restrictii avem de... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 16:33
Mai multe tari, din Europa, dar nu numai, au decis sa relaxeze restrictiile impuse in urma cu cateva saptamani din cauza pandemiei de Covid-19 pentru a da o gura de aer proaspat economiei, chiar daca suntem departe de finalul crizei mondiale generate de noul coronavirus.
Motivele pentru care autoritatile din fiecare tara au luat astfel de decizii sunt variate, dar au in comun cateva idei de baza, cum ar fi incetinirea ritmului de raspandire a bolii, demonstrata prin date statitice, nevoia imperioasa de a sustine economia, dar si, din pacate, populismul unor lideri politici.
Pe lista tarilor europene care au inceput deja sau intentioneaza sa ridice o parte dintre restrictii se afla Germania, Polonia, Cehia, Albania, Franta sau Spania, relateaza BBC.
In Germania, redeschiderea magazinelor mici incepe de azi, iar din 4 mai se doreste redeschiderea scolilor.
In Italia au fost redeschise librariile, spalatoriile si unele benzinarii, restrictiile privind deplasarile urmand sa fie ridicate pe 4 mai. In Austria s-au redeschis magazinele mici, iar in Danemarca scolile primare.
Polonia relaxeaza masurile impuse impotriva Covid-19 chiar de astazi, cu toate ca a inregistrat duminica cel mai mare numar de noi imbolnaviri (545), iar bilantul general arata 9.287 de cazuri confirmate si 360 de decese. Guvernul spune ca economia are nevoie de ajutor, asa ca o parte dintre oameni se vor intoarce la lucru, se deschid parcurile sau padurile. In schimb, se mentin masuri precum... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 12:24
Dupa saptamani de restrictii stricte si paralizare economica, o serie de tari europene se pregatesc pentru revenirea la normalitate, insa aceasta va fi graduala si precauta pentru a evita o reaparitie a cazurilor de infectare, conform unei analize realizate de BBC Mundo.
Printre aceste tari se numara unele dintre cele mai afectate de pandemie, precum Italia si Spania, care insumeaza 153.363, respectiv 169.496 cazuri de imbolnaviri.
In ultimele zile, numarul de noi cazuri in cele doua tari a scazut progresiv.
In afara de acestea, Danemarca, Austria, Republica Ceha si Bulgaria incep, la randul lor, sa relaxeze restrictiile.
De la Organizatia Mondiala a Sanatatii vin insa avertismente in legatura cu pericolul de a ridica masurile de izolare prea repede, scrie BBC Mundo
Spania
Economia tarii iberice a fost practic inghetata incepand din 27 martie, dar saptamana aceasta incepe sa fie redeschisa gradual.
Angajatii din industria de prelucrare, constructii si alte servicii, care nu pot lucra de acasa, vor putea reveni la punctele de lucru, dar urmand reguli stricte de siguranta. Constructorii vor putea munci la lucrari noi, unde nu sunt inca locuitori. Lucrarile de reparatii sunt interzise.
Restul populatiei va trebui sa ramana in casa.
Pentru a evita o revenire a virusului, autoritatile vor distribui 10 milioane de masti in transportul public.
In Spania, au murit peste 17.000 de persoane din cauza Covid-19, dar numarul de noi infectii a scazut in... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:55
Administratia presedintelui american Donald Trump are in vedere 1 mai ca data-tinta pentru relaxarea restrictiilor impuse in vederea limitarii epidemiei cu noul coronavirus in SUA, a declarat duminica seful Administratiei americane pentru alimente si medicamente (FDA), Stephen Hahn. Acesta a avertizat totusi ca este prea devreme sa se spuna daca va fi respectat acest target, transmite Reuters.
"Vedem lumina de la capatul tunelului", a declarat Hahn pe ABC, adaugand ca "siguranta si binele poporului american trebuie sa aiba prioritate si sa determine deciziile luate".
Curba "nu doar ca s-a aplatizat, incepe sa dea inapoi", a spus pe CNN si dr. Anthony Fauci, epidemiologul sef al SUA, exprimandu-si speranta ca se va constata "un declin foarte clar si ulterior ne putem gandi cum putem tine (virusul) la distanta si sa prevenim un reviriment".
Administratia presedintelui Donald Trump a reluat dezbaterea privind o redeschidere neintarziata a economiei dupa ce un grafic realizat de o influenta universitate a redus previziunile de mortalitate la 60.000 pana la 4 august, de la minim 100.000, cu mentinerea masurilor de distantare sociala, noteaza Reuters.
Pe de alta parte, noi date guvernamentale au indicat o crestere a infectiilor daca ordinele de "ramaneti acasa" ar fi ridicate dupa doar 30 de zile, potrivit unor proiectii relatate initial de New York Times si confirmate de un oficial din Ministerul securitatii interne al SUA.
Americanii din majoritatea statelor SUA... mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2020, ora 23:12