Pe partea de politici monetare mai este loc de relaxare daca se are in vedere definitia politicii monetare in sens larg, a declarat marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pe partea politicii monetare cred ca mai este ceva loc. Daca aveti in vedere definitia politicii monetare in sens larg si cu rezervele minime obligatorii de exemplu, mai avem si noi camp de, sa o numesc, relaxare. Preferam sa ii spunem adecvare la conditiile inflatiei", a declarat Mugur Isarescu, intrebat daca in perioada urmatoare va oferi timp bancilor sa se adapteze la noile decizii de politica monetara sau va lua in considerare o continuare a relaxarii politicii monetare.
BNR a redus, marti, dobanda de politica monetara la 4%, decizia Consiliului de Administratie /CA/ urmand sa intre in vigoare din data de 6 noiembrie 2013.
"In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% pe an, de la 4,25%, incepand cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se mentioneaza in comunicatul citat. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:58
Banca Nationala a Romaniei va reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie 2013, prognozeaza Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), pe baza unui sondaj intern.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013. Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013.
In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi diminuate pana la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013", se arata in document, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, la finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.
Printre analistii care sunt de parere ca BNR va decide scaderea dobanzii cheie in sedinta din 30 septembrie se afla si Dorina Cobiscan, membru AAFBR si analist BCR.
"Banca Nationala a Romaniei ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:35
Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%. Masura surprinde analistii financiar-bancari, care se asteptau la o reducere abia la finalul anului.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,50% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", apreciau reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania, la finalul saptamanii trecute.
In urma deciziei de luni, dobanda de politica monetara scade pentru prima oara din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si reducerea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.
Mugur Isarescu a sugerat inca din luna mai adoptarea unei politici de relaxare monetara in perioada urmatoare.
"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, sa se gandeasca la reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a spus Mugur Isarescu in mai, cand BNR a decis reducea coridorului simetric, format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:00
Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 2 noiembrie 2012, arata un sondaj al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna noiembrie, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta.
Anul 2013 ar putea aduce o mentinere a dobanzii de politica monetara la 5,25%, a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 15% si a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 20%.
Spre deosebire de sondajul anterior, desfasurat in luna septembrie, care estima o reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii in lei in anul 2013, majoritatea analistilor considera in prezent ca Banca Nationala a Romaniei nu va mai relaxa politica monetara in anul urmator. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 12:53
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an la sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 septembrie 2012, potrivit opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Potrivit sondajului, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012.
"Anul 2013 ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013", mai arata Asociatia.
Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana la finalul anului 2013 este in scadere fata de sondajul anterior desfasurat in luna iulie 2012.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:43
Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pe an in cadrul sedintei din 2 august, potrivit sondajului efectuat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Pe de alta parte, membrii AAFBR estimeaza ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru lei la 13% pana la finalul anului si la 10% pana la finalul lui 2013.
Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna august, atat pentru lei, cat si pentru valuta, iar restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25% pe an.
Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% pana la finalul anului 2012, numarul participantilor la sondaj care vad o relaxare a politicii monetare pe aceasta cale fiind in crestere fata de sondajul anterior.
Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012, considera specialistii.
In opinia acestora, anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei pana la nivelul de 10% in luna decembrie.
Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013.
AAFBR este o asociatie profesionala... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 09:10
Sedinta de politica monetara de miercuri a BNR nu va aduce nicio noutate, analistii sustinand un nou ciclu de relaxare a politicii monetare ar putea reincepe abia in 2013. Pentru acest final de an analistii plaseaza dobanda la politica monetara la 5,25%.
"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, citat de Agerpres.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute in continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care considera acest lucru este in scadere la 62% fata de orizontul iunie 2012.
Restul participantilor estimeaza o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric.
La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Concomitent a incetat scaderea... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:31
Analistii financiar-bancari cred ca BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia in 2013, iar miercuri Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 5,25%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii.
"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea analistilor plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%.
Potrivit unui sondaj intre membrii asociatiei, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, programata pentru miercuri, BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pe an. Aceasta estimare apartine tuturor participantilor la sondaj.
Dobanda de politica monetara, la minimul istoric
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 17:31
BNR a scazut joi rata dobanzii de politica monetara de 5,75% la 5,5%, in speranta ca va stimula creditarea in lei. Cu toate acestea, nu se observa inca niciun efect pe piata bancara. Specialistii contactati de Business24 nu vad posibila o reducere a dobanzilor la credite in orizontul apropiat, insa acestia considera ca primul efect va fi deprecierea leului.
Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, actual consultant financiar, nu crede ca dobanzile la credite vor scadea in urma acestei decizii fiindca exista un volum important de credite neperformante care trebuie acoperite din provizioanele realizate din profiturile care vin din diferentele de dobanda.
"Dobanda activa va scadea cat de curand, vedem deja scaderi ale dobanzilor la depozitele deponentilor ddintoate bancile, in timp ce dobanzile la credite vor scadea foarte greu atat din cauza lipsei de cerere solvabila cat si din cauza creditelor neperformante.
Va dura o perioada de timp pana cand se va regasi aceatsa scadere a dobanzii de referinta la dobanzile practice la credite. Daca volumul de credite neperformante incepe sa scada, atunci intr-o perioada relativ scurta vor incepe sa scada si dobanzile in mod semnificativ. Deocamdata acest volum al creditelor neperformante este in crestere", a declarat Razvan Temesan pentru Business24.
In opinia acestuia, decizia BNR-ul de a scadea din nou rata dobanzii de politica monetara nu este destinata sa relanseze creditarea ci, din contra, sa usureze refinantarea... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:03