Programul de relaxare monetara cantitativa pe care BCE l-ar putea prezenta joi a inceput sa dea roade chiar inainte sa fie anuntat oficial, pietele anticipand un plan de anvergura pentru stimularea economiei din zona euro si evitarea deflatiei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde
"Daca privim la fluctuatiile de pe pietele monetare si la nivelul actual al euro, nu putem nega existenta unor asteptari privind lansarea programului de relaxare cantitativa, ca va fi anuntat joi si ca va fi substantial", a declarat Lagarde la forumul de la Davos, citata de MarketWatch, transmite Mediafax.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) se intruneste joi intr-o sedinta de politica monetara, la finele careia institutia ar putea anunta noi masuri pentru suplimentarea lichiditatilor in zona euro, in valoare de pana la 1.100 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, care citeaza surse apropiate situatiei.
In situatia in care noile masuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflatiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea si ele de castigat, a spus Lagarde.
"Pietele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei cresteri economice mai mari in zona euro, precum si de existenta mai multor locuri de munca, deoarece jumatate din schimburile comerciale ale acestor state se realizeaza cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.
Prezent la forum, fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers a declarat ca este in... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 14:31
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, va anunta joi masurile incluse in programul de relaxare cantitativa (QE) creionat de membrii Consiliului Executiv al institutiei pentru revigorarea economica a zonei euro.
Pana in prezent, sursele din interiorul BCE sustin ca acesta va fi un program implementat cu restrictii impuse de catre cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Acest aspect naste destule comentarii referitoare la sansele de succes ale programului conceput de catre institutia bancara.
Profetul crizelor, Nouriel Roubini, trage un semnal de alarma de la Davos: "Realxarea cantitativa nu este de ajuns pentru salvarea zonei euro", afirma acesta intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
Pe muchie de cutit
Toti ochii sunt atintiti joi pe Frankfurt, unde Mario Draghi este asteptat sa precizeze modul in care se va implementa programul de relaxare cantitativa, valoarea acestuia si durata.
Dupa intalnirea de miercuri a lui Draghi cu membrii Consiliului Executiv, se pare ca s-a stabilit ca nivelul lunar al infuziei de bani in economia europeana sa fie de 50 de miliarde de euro, incepand cu luna martie.
Pentru oficialii BCE, masa monetara introdusa ar fi indeajuns de mare pentru a ridica treptat nivelul inflatiei si a reporni motoarele economiei.
Cel mai probabil, Germania va insista pentru asumarea riscului pe achzitia de titluri de stat de catre fiecare banca centrala, desi nu se stie daca va exista si un plafon al sumelor investite in... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:16
Interventia autoritatilor publice pentru reglementarea sectorului financiar s-a aflat in centrul discutiilor de la Davos, iar reprezentantii din domeniu incearca sa anticipeze ce consecinte ar putea avea aceasta pe termen lung.
Jamie Dimon, directorul JPMorgan Chase, a afirmat ca masurile luate de bancile centrale au reusit sa impiedice inrautatirea crizei, dar considera ca a venit momentul ca acestea sa vina si cu politici pentru reluarea cresterii, scrie Bloomberg.
"Cel mai important lucru din acest moment este (n.r. sa avem) o crestere sustenabila solida pentru a usura munca bancilor centrale. Realizarea unei bune politici fiscale este obligatorie pentru guverne", a declarat Dimon in cadrul unui panel de la Davos.
Paul Singer, fondatorul unui fond speculativ, a atras atentia, cu aceasta ocazie, ca politicienii au ajuns sa considere ca relaxarea cantitativa nu implica nici un cost, in timp ce industria bancara este, in continuare, "prea indatorata si insuficient de transparenta".
Federal Reserve a SUA a anuntat in septembrie ca isi va extinde programul de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri, pentru a stimula economia tarii. De asemenea, presedintele BCE, Mario Draghi a promis ca va cumpara nelimitat obligatiuni pentru a sprijini statele cu probleme si a acordat bancilor, pana acum, peste un trilion de euro in credite.
Astfel, sectorul bancar a fost salvat de "garantia explicita si implicita acordata de guverne", dar astazi exista inca... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:45