Dincolo de toata agitatia starnita de lansarea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, oficialii din zona euro par sa ignore cu desavarsire un eveniment alarmant petrecut de curand in Japonia, alta tara adepta a acestei politici monetare neconventionale: scaderea salariilor.
Salariile japonezilor au scazut din nou in luna ianuarie, veniturile acestora ajustate in functie de inflatie fiind acum cu 7,5% mai mici decat erau in 2008, inainte de declansarea crizei globale.
Jumatate din procesul de devalorizare s-a petrecut pe fondul relaxarii cantitative initiate de Banca Japoniei, iar acest lucru ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru liderii europeni, arata Wall Street Journal.
Conditii asemanatoare
Peisajul economic din Japonia anului 2013 si cel actual din zona euro seamana destul de mult incat sa ne permita sa vorbim de un scenariu copiat aproape la indigo.
Japonia se afla in deflatie, un fenomen care ameninta serios intreg continentul european in acest moment.
Japonezii s-au alarmat in momentul in care yenul s-a apreciat pana la pragul de 77 de unitati in raport cu dolarul, iar presedintele BCE Mario Draghi a precizat inca din martie 2014, ca un curs de 1,38 dolari/euro "implica o restrangere a conditiilor monetare, cu un impact negativ asupra inflatiei si ca o potentiala amenintare asupra revigorarii economice in zona".
Atat Banca Japoniei cat si BCE au mizat pe relaxarea cantitativa si deprecierea monedelor in... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 15:09
2Moneda europeana a atins minimul ultimilor 12 ani in raport cu dolarul, iar lucrurile se vor inrautati pentru euro in perioada imediat urmatoare.
Analistii considera ca nu mai este decat o chestiune de zile pana cand paritatea euro-dolar va fi atinsa.
Deprecierea euro este accentuata de declansarea programului de relaxare cantitativa initiat saptamana aceasta de Banca Centrala a Europei.
Miscarea anticipata de catre toti jucatorii din piata a impins euro la sfarsitul saptamanii trecute sub pragul critic de 1,100 dolari, nemaiatins din septembrie 2003.
Deprecierea monedei europene a continuat, miercuri un euro tranzactionandu-se la cursul de schimb de 1,0692 dolari, arata postul CNBC.
In Romania, moneda americana a fost cotata de Banca Nationala la 4,2059 lei/unitate, in timp ce euro a ajuns la 4,4444 lei/unitate.
Paritatea, o concluzie logica
"Ne indreptam rapid spre paritate si aceasta este concluzia logica la evenimentele in derulare. Initial, am crezut ca acest lucru se va intampla abia anul viitor, dar acum cred ca trebuie sa ne asteptam la un raport egal euro-dolar in viitorul imediat", arata David Zahn, reprezentant al Franklin Templeton.
Din punctul sau de vedere, Banca Centrala Europana se poate arata ingrijorata doar daca ritmul de depreciere a monedei unice se accentueaza.
Euro, in cadere libera
Michael Hewson, analist sef la CMC Markts, crede insa ca declinul euro poate merge mult mai departe.
"Putini isi imaginau in mai, anul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 14:45
Programul de relaxare cantitativa anuntat de Banca Centrala Europeana nu relaxeaza pe nimeni. Desi, in teorie, luna viitoare BCE va pune la bataie 60 de miliarde de euro pentru achizitionarea titlurilor de stat emise de guvernele din UE, s-ar putea sa mai astepte mult si bine pana sa injecteze banii in vreo economie din regiune.
Analistii si investitorii se arata sceptici in privinta sanselor de reusita ale institutiei lui Draghi de a plasa sumele de bani din program intr-un mod rapid si eficient inca din primele luni. Pur si simplu, pe piata nu au aparut noi titluri de stat emise de guverne, arata Wall Street Journal.
Program fara clienti
"Va fi o adevarata provocare pentru BCE sa depisteze indeajuns de multe titluri de stat pentru a-si indeplini tintele asumate in cadrul programului de elaxare cantitativa", sustine Anthony O'Brien, unul dintre strategii sefi ai filialei europene Morgan Stanley.
Incepand din martie, BCE va trebui sa investeasca luna,r pana in septembrie 2016, cate 60 de miliarde de euro in titluri de creanta.
De la finalul anului trecut, institutia condusa de Mario Draghi a injectat cate 13 miliarde de euro lunar in alte active, analistii asteptandu-se ca diferenta de 47 de miliarde sa fie directionata inspre titlurile de stat.
O analiza privind atractivitatea acestora va lua in calcul si reprezentativitatea populatiei fiecarei tari la numarul cetatenilor din UE, dar si PIB rezultat pe fiecare economie in parte.
Vedetele de pe piata... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 08:00
Masura intreprinsa de Banca Centrala Europeana (BCE), care va porni din nou tiparnita de euro, necesita cateva precizari pentru cetatenii afectati de consecintele relaxarii cantitative (QE).
Bancile centrale majore (Fed-ul american, Banca Angliei, Banca Japoniei si BCE) au declarat deschis ca actiunile lor nu fac altceva decat sa castige timp pentru implementarea reformelor structurale.
Invazie de euro! Ce efecte vor fi in Romania? (Opinii)
Atenuarea simptomelor de criza poate, insa, sa reduca apetitul pentru reforme si sa induca ideea periculoasa a salvarii prin interventii ale bancilor centrale, care pot rezolva toate problemele.
Desi scot in fata stimularea cresterii economice si combaterea deflatiei, politicile monetare de dobanzi scazute ...citeste mai departe despre "Invazie de euro: Cine pierde si cine castiga" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11:34
Banca Centrala Europeana a luat in sfarsit taurul de coarne si decis implementarea unui program de relaxare cantitativa intins pe o perioada de 18 luni.
Noua schimbare de strategie a echipei conduse de Mario Draghi vine dupa ce alte cateva banci centrale au apelat la aceeasi politica monetara, iar in unele cazuri rezultatele s-au dovedit imbucuratoare.
Cum ar trebui, insa, sa ne raportam la relaxarea cantitativa din zona europeana? Expertii consultati de BBC dau cateva explicatii privind metoda pusa in practica de BCE.
Economia calduta
Guvernele si bancile centrale prefera sa tina intr-un ritm temperat cresterea economica. O crestere accelerata ar putea duce la inflatie, una prea redusa da semne de stagnare.
Sintagma "Goldilocks economy" folosita de anglo-saxoni da exact senzatia unei economii caldute, numai buna de servit pe paine de catre oficiali.
Printre pincipalele instrumente care incalzesc sau racesc "ciorba economica" din fiecare tara se numara cresterea sau coborarea dobanzilor bancare. Dobanzile scazute incurajeaza de obicei populatia si firmele sa-si cheltuiasca banii in loc sa-i economiseasca in banci.
Insa cand dobanzile plonjeaza spre nivelul 0 sau sub acesta, bancile centrale sunt nevoite sa adopte o alta tactica: aceea de a introduce alti bani in economie. Procesul este cunoscut sub numele de relaxare cantitativa.
Cu acesti bani, bancile centrale achizitioneaza active, de obicei titluri de stat, guvernul respectiv cumparand la... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 18:00
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a anuntat joi masuri de relaxare cantitativa (QE) de pana la 60 de miliarde de euro pe luna, incepand din martie 2015 pana in septembrie 2016, pentru a revigora economia zonei euro. In total, tiparnita de euro va arunca in piata 1.140 de miliarde de euro.
Pietele asteptau un plan de amploare si nu s-au inselat, BCE urmand sa tipareasca peste un trilion de euro, intr-un an si jumatate. O suma care ar trebui sa inlature temerile privind deflatia. O masura necesara, dar intarziata, in conditiile in care pana acum, niciuna dintre politicile adoptate de Banca Centrala Europeana nu a putut impiedica scaderea preturilor.
In decembrie 2014, inflatia a ajuns la o valoare negativa, de -0,2%. In plus, rata de dobanda a fost mentinuta la 0,05%, cel mai mic din istorie, care se mentine inca din luna septembrie a anului trecut.
Un alt element important este faptul ca riscul va fi suportat de BCE in proportie de 80%, iar restul de 20% va fi ...citeste mai departe despre "Decizia istorica a BCE: Explicatia si efectele pomparii in piata a 1.100 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 08:45
Banca Centrala Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016, transmite Sky News citat de Agerpres.
Suma raportata de Mario Draghi este mai ridicata decat se asteptau pietele - 50 miliarde de euro - iar dupa anuntarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut iar euro s-a depreciat.
Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 pana in septembrie 2016 si este menit sa evite intrarea celor 18 state din zona euro intr-o perioada de deflatie.
Rata anuala a inflatiei in eurozona a continuat sa scada in decembrie, ajungand la minus 0,2%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009.
Achizitionarea de obligatiuni suverane va reduce, de asemenea, si costurile la care se imprumuta statele din zona euro, va sprijini creditarea bancara si va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.
Tarile aflate sub programe de asistenta financiara, cum ar fi Grecia, vor fi incluse in programul de stimulare al BCE dar cu anumite conditii.
Cancelarul german Angela Merkel a... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 17:03
Programul de relaxare monetara cantitativa pe care BCE l-ar putea prezenta joi a inceput sa dea roade chiar inainte sa fie anuntat oficial, pietele anticipand un plan de anvergura pentru stimularea economiei din zona euro si evitarea deflatiei, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde
"Daca privim la fluctuatiile de pe pietele monetare si la nivelul actual al euro, nu putem nega existenta unor asteptari privind lansarea programului de relaxare cantitativa, ca va fi anuntat joi si ca va fi substantial", a declarat Lagarde la forumul de la Davos, citata de MarketWatch, transmite Mediafax.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) se intruneste joi intr-o sedinta de politica monetara, la finele careia institutia ar putea anunta noi masuri pentru suplimentarea lichiditatilor in zona euro, in valoare de pana la 1.100 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, care citeaza surse apropiate situatiei.
In situatia in care noile masuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflatiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea si ele de castigat, a spus Lagarde.
"Pietele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei cresteri economice mai mari in zona euro, precum si de existenta mai multor locuri de munca, deoarece jumatate din schimburile comerciale ale acestor state se realizeaza cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.
Prezent la forum, fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers a declarat ca este in... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 14:31
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, va anunta joi masurile incluse in programul de relaxare cantitativa (QE) creionat de membrii Consiliului Executiv al institutiei pentru revigorarea economica a zonei euro.
Pana in prezent, sursele din interiorul BCE sustin ca acesta va fi un program implementat cu restrictii impuse de catre cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Acest aspect naste destule comentarii referitoare la sansele de succes ale programului conceput de catre institutia bancara.
Profetul crizelor, Nouriel Roubini, trage un semnal de alarma de la Davos: "Realxarea cantitativa nu este de ajuns pentru salvarea zonei euro", afirma acesta intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
Pe muchie de cutit
Toti ochii sunt atintiti joi pe Frankfurt, unde Mario Draghi este asteptat sa precizeze modul in care se va implementa programul de relaxare cantitativa, valoarea acestuia si durata.
Dupa intalnirea de miercuri a lui Draghi cu membrii Consiliului Executiv, se pare ca s-a stabilit ca nivelul lunar al infuziei de bani in economia europeana sa fie de 50 de miliarde de euro, incepand cu luna martie.
Pentru oficialii BCE, masa monetara introdusa ar fi indeajuns de mare pentru a ridica treptat nivelul inflatiei si a reporni motoarele economiei.
Cel mai probabil, Germania va insista pentru asumarea riscului pe achzitia de titluri de stat de catre fiecare banca centrala, desi nu se stie daca va exista si un plafon al sumelor investite in... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:16