Politica tarilor membre UE fata de Moscova tinde sa fie data peste cap de votul acordat in parlamentul regiunii italiene Veneto, prin care alesii locali recunosc Crimeea ca parte a Federatiei Ruse.
Acesta exact in momentul in care seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, a anuntat ca se asteapta la o reinnoire a sanctiunilor economice dictate impotriva Rusiei, ca urmare a anexarii peninsulei si a declansarii crizei din Ucraina, relateaza Reuters.
Lovitura de acasa
Mogherini a mentionat intr-un interviu pentru Die Welt ca se asteapta ca sanctiunile economice impotriva Rusiei sa ramana in vigoare si in a doua jumatate a acestui an.
"Sefii de stat si de guvern din Uniune au conditionat ridicarea sanctiunilor de respectarea acordului Minsk II. Pana acum acest lucru nu s-a intamplat", a completat ulterior Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.
Pana in prezent, mai multi oficiali din statele UE au sugerat ca nivelul sanctiunilor ar trebui cel putin diminuat pentru a detensiona relatiile dintre blocul comunitar si Moscova.
"Intotdeauna au existat opinii diferite in ceea ce priveste politica de sanctiuni aplicata de noi. Probabil ca va fi la fel si in continuare, dar in ciuda diferentelor de opinii a existat intotdeauna unitate in activarea acestor masuri", a explicat Mogherini.
Pentru a pastra sanctiunile economice dictate impotriva Rusiei este necesar votul unanim al celor 28 de reprezentanti ai statelor... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:52
3Majoritatea investitorilor din Europa spera ca, in luna iulie a acestui an, oficialii de la Bruxelles vor face pasul inapoi in relatia tensionata cu Moscova.
"Nu cred ca schimbarea produsa de retragerea sanctiunilor va avea un impact rapid pentru economia Rusiei, dar pentru investitori sentimentul se va resimti puternic", sustine Martin Charmoy, directorul unui fond de investitii, citat de Forbes.
Prosperity Capital Management, fondul condus de Charmoy, a investit in Rusia doua miliarde de dolari, intr-o miscare oarecum atipica.
"Stiu ca sunt fonduri care nu vor investi acolo atata vreme cat sanctiunile sunt mentinute. Nu vor sa fie sanctionate pentru investitii derulate intr-o tara supusa sanctiunilor economice. Dar, cand aceste riscuri vor fi eliminate, investitorii din Rusia vor fi rasplatiti pe masura", spune Charmoy.
Un alt fond care a adoptat politica riscurilor extreme in derularea investitiilor, BNP Paribas, a primit o pedeapsa de 5 ani de probatiune pe piata americana si o amenda de 8,9 miliarde, dupa ce a incalcat regimul de sanctiuni economice pentru Sudan, Cuba si Iran.
In acest context, este explicabil de ce fondurile occidentale de investitii asteapta mai intai ridicarea cortinei dintre cele doua tabere inainte de a-si croi din nou drum pe piata de capital din Rusia.
Occidentul da inapoi
La inceputul acestei saptamani, presa americana a raportat ca secretarul de stat John Kerry a inceput sa incline balanta mai mult spre Moscova decat spre... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 13:30
1Ucraina ramane in continuare un teritoriu disputat intre cele doua mari forte politice de pe continent. 23 de intalniri intre reprezentantii UE si cei ai Rusiei nu au reusit sa dizolve teama manifestata de Moscova in fata acordului de liber schimb care urmeaza sa fie implementat intre Kiev si UE.
Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca pretentiile ridicate de Moscova contravin atat legislatiei europene, cat si prevederilor Organizatiei Internationale a Comertului. In replica, presedintele Putin a cerut de la mijlocul lunii dizolvarea acordului similar semnat intre Moscova si Kiev, anunta Bloomberg.
Presiune politica
Reprezentantii CE considera ca incetarea acordului de liber schimb dictata de Putin contravine acordului de incetare a ostilitatilor incheiat intre cele trei parti in luna februarie a acestui an.
Pentru Ucraina, situatia economica se inrautateste, tara pierzand accesul la o serie de produse ieftine venite de pe piata ruseasca.
In schimb, Kievul va avea acces, de la 1 ianuarie 2016, la marfurile de pe piata europeana si va putea exporta in UE fara presiunea unot taxe vamale.
"Ultimele 18 luni le-am petrecut intr-un lung sir de negocieri. Am fost profund surprinsa de decretul presedintelui Putin, din 16 decembrie, de a suspenda obligatiile Rusiei fata de Ucraina.
Decizia a fost luata impotriva mandatului, spiritului si obiectivului acestor discutii", a apreciat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstroem.
Esecul... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 09:55
Uniunea Europeana (UE) este necesar sa-si restabileasca "relatiile practice" cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa "dicteze" in aceasta politica, a declarat presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, in cursul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, relateaza BBC News online.
Juncker critica astfel o declaratie prin care presedintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar "o putere regionala".
"Stiu din conversatiile mele cu Putin ca el nu accepta fraze ca cele de atunci cand Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce inseamna acest lucru? Nu poti sa vorbesti despre Rusia asa", a declarat Juncker joi, intr-o conferinta de presa in orasul german Passau, citat de site-ul TheLocal.se.
Presedintele CE a facut aceste declaratii in contextul in care UE si Statele Unite au impus sanctiuni Rusiei din cauza interventiei acesteia in Ucraina, iar Obama a avut o intalnire glaciala cu presedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generala a ONU, in ...citeste mai departe despre "Juncker, sfat pentru UE: Sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia, sa nu lase SUA sa "dicteze"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 22:43
Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a avertizat pe viitorul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ales de Parlamentul European, marti, ca legaturile dintre Moscova si Bruxelles sunt supuse unor "incercari serioase" si ca pot fi imbunatatite.
Putin i-a telefonat lui Juncker pentru a-l felicita pentru ca a fost ales de PE si a profitat de ocazie pentru a-l avertiza cu privire la stadiul relatiilor Rusia-UE, scrie International Business Times.
"Relatia dintre Rusia si Uniunea Europeana este supusa unor incercari serioase. Oricum V. Putin si-a exprimat speranta ca se va dezvolta in spiritul reciproc al unui parteneriat strategic", a aratat Kremlinul.
Legaturile dintre Rusia si UE au fost afectate profund de criza ...citeste mai departe despre "Putin, primul avertisment pentru viitorul sef al Comisiei Europene" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:00
Comisia Europeana a incredintat serviciului sau de securitate cadourile electronice oferite presedintelui Jose Manuel Barroso si delegatiei sale in timpul summitul G20 din septembrie de la Sankt-Petersburg, acestea fiind suspectate ca ar contine programe malware.
"Examinarea este in desfasurare si noi nu putem inca sa spunem ca sunt inofensive", a declarat miercuri Frederic Vincent, unul dintre purtatorii de cuvant ai Executivului de la Bruxelles.
"Dar se recomanda tuturor membrilor Comisiei sa nu foloseasca materiale externe in timpul misiunilor in strainatate", a amintit el.
Micul pachet cadou oferit de presedintele rus Vladimir Putin fiecaruia dintre liderii G20 includea un stick USB si un incarcator de telefon mobil.
La randul lor, presedintele Comisiei Europene si presedintele Consiliului, Herman van Rompuy, au incredintat piesele electronice serviciilor lor de securitate pentru a verifica daca acestea pot servi colectarii ilegale de date de pe computere si telefoane mobile.
Potrivit ziarelor italiene Il Corriere della Sera si La Stampa, examinarea cadourilor primite de van Rompuy a fost incredintata serviciilor de informatii germane.
"Nu stim de ce surse de informatii este vorba, dar nu este, fara indoiala, decat o tentativa de a abate atentia de la problemele reale care domina agenda intre capitalele europene si Washington catre probleme efemere, inexistente", a declarat marti pentru agentia RIA Novosti Dmitri Peskov, purtator de cuvant al... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:47
Rusia este profund preocupata de demersurile UE vizand aplicarea celui de-al treilea pachet de liberalizare a pietei energiei, afirma seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, intr-un articol publicat in "Journal of Common Market Studies Annual Review".
Potrivit lui Lavrov, "al treilea pachet energetic" afecteaza cooperarea dintre Rusia si Uniunea Europeana, provocand cresterea riscurilor sistemice si facand anumite tari membre mai putin atractive pentru investitorii rusi. "In unele cazuri, constatam o expropriere de facto a activelor companiilor ruse", sustine ministrul, aratand ca Moscova nu se astepta sa intampine o astfel de problema in cadrul Uniunii Europene.
"Demersurile necugetate de acest gen risca sa torpileze increderea si sa destabilizeze bazele parteneriatului nostru", a subliniat Lavrov, potrivit Agentiei RIA Novosti.
Al treilea pachet de liberalizare a pietii energiei contine sase acte legislative care limiteaza dreptul producatorilor de energie sa detina si sa gestioneze retele de transport de energie. El consacra, de asemenea, principiul separarii activitatilor de productie si de transport al energiei. Orice companie straina care nu respecta acest principiu ar putea sa fie interzisa pe piata UE.
Seful diplomatiei ruse a criticat, totodata, derularea anchetei lansate de Comisia Europeana privind posibilele incalcari ale legislatiei UE de catre Gazprom. "Suntem de asemenea preocupati de ancheta anti-monopol deschisa anul trecut (...) in cazul... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 16:22
Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
Pretul platit de Romania pentru relatiile inghetate cu Rusia este enorm, iar formula Putin - Mihai Razvan Ungureanu ar putea readuce Romania pe lista de prieteni. Ce impact economic ar avea o relatie buna cu noul presedinte al Rusiei?
Vladimir Putin este vazut de multi ca fiind salvatorul Rusiei, cel care, dupa doua mandate de presedinte si unul de premier, a ridicat statul inghenunchiat pe vremea lui Boris Eltin.
Revenirea sa pe prima pozitie, dupa ce a impartit puterea cu mana sa dreapta, Dimitri Medvedev, nu este o surpriza pentru nimeni. De fapt, schimbarile vor fi minore sau inexistente pe plan intern, Putin fiind considerat adevaratul carmaci al statului si pana acum.
"La nivelul Federatiei Ruse nu vor fi schimbari. Putin conducea si pana acum, mai ales pe plan economic, de pe scaunul de prim-ministru", a declarat consultantul financiar, Ionel Blanculescu, pentru Business24. "La nivelul relatiilor cu Romania, insa, pot aparea schimbari majore pozitive pentru tara noastra".
Inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu trimitea un comunicat in care declara ca vrea "un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente" intre cele doua tari. In plus, Federatia Rusa reprezinta pentru Romania "un partener economic important, de valoare", dupa cum adauga Ungureanu.
Pretul inghetului
Romania nu mai este demult in "zona de prietenie" a Rusiei, relatiile dintre cele doua state fiind caracterizate de cele mai... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 12:05