Companiile din Uniunea Europeana s-ar putea confrunta cu taxe de pana la 14 miliarde de lire sterline (18,28 miliarde de dolari) pe an daca nu se va ajunge la un acord privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, a afirmat ministrul britanic al comertului, Liam Fox.
"Daca nu vom avea un acord cu UE, asta va afecta foarte mult si comertul european. Afacerile europene vor trebui sa plateasca taxe pentru a avea acces la piata britanica, posibil in valoare de pana la 14 miliarde de lire sterline pe an. Este o taxa de afaceri destul de mare care va fi aplicata afacerilor europene. Este in interesul tuturor sa ajungem la un acord si sa facem asta cat mai curand posibil", a declarat luni Fox la postul de televiziune BBC, transmite Reuters.
Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019, dar pana in prezent nu exista un acord cu Bruxelles privind viitoarele relatii.
Mai multi oficiali UE sustin ca un acord cu Londra incheiat in decembrie acest an sau chiar in luna ianuarie 2019 ar lasa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic si din statele UE.
Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomati europeni il iau in calcul, este ca Marea Britanie sa ceara prelungirea tratativelor cu UE dupa 29 martie 2019, data iesirii efective a tarii din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenita in unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 11:00
Jeremy Corbyn, liderul partidului britanic de opozitie din Marea Britanie, a confirmat, luni, faptul ca partidul pe care il conduce vrea ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Vamala, dar conditia este ca statul britanic sa aiba rol decisiv in viitoarele afaceri.
"Am argumentat de mult timp ca o uniune vamala este o optiune viabila pentru intelegerea finala. Asadar, Partidul Laburist vrea sa negocieze o noua uniune vamala intre UE si Marea Britanie, care sa asigure ca nu exista taxe in ceea ce priveste exportul cu Europa si evitarea unei frontiere stricte", a declarat acesta, citat de The Guardian.
"Laburistii respecta rezultatul referendumului si faptul ca Marea Britanie va parasi UE. Cu toate acestea, nu vom sustine nicio intelegere care va cauza pagube permanente locurilor de munca, drepturilor omului si standardelor de viata", a adaugat Corbyn.
Liderul opozitiei a mai spus ca noua relatie cu Uniunea Europeana trebuie sa asigure dezvoltarea programului economic al Marii Britanii, transformand-o intr-o economie a secolului 21 care este benefica "pentru multi, nu pentru putini".
la inceputul acestei luni, Guvernul de la Londra condus de Theresa May a transmis ca exclude posibilitatea ramanerii intr-o uniune vamala cu Bruxellesul dupa Brexit. In acest context, Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, dupa intrevederea cu premierul Theresa May si cu ministrul pentru Brexit, David Davis, sa clarifice modul in care vede... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 15:50
Marea Britanie trebuie sa clarifice in cel mult doua saptamani problema datoriilor fata de Uniunea Europeana, estimate a fi intre 60 si 100 de miliarde de euro, afirma Michel Barnier, negociatorul-sef european, avertizand ca, in caz contrar, Bruxelles-ul nu va initia curand negocierile pe tema relatiilor post-Brexit.
Intrebat vineri, in cursul unei conferinte de presa, daca a fost stabilit un termen de doua saptamani pana la care Marea Britanie trebuie sa ofere clarificari sau concesii privind obligatiile financiare, Michel Barnier (foto) a raspuns simplu: "Da".
Potrivit estimarilor, Marea Britanie trebuie sa achite obligatii financiare cuprinse intre 60 si 100 de miliarde de euro aferente apartenentei la Uniunea Europeana.
Michel Barnier a reiterat ca Londra trebuie sa ofere clarificari privind obligatiile financiare, statutul imigrantilor europeni post-Brexit si frontiera intre Irlanda de Nord si Irlanda inaintea summit-ului UE din 14-15 decembrie, unde se va decide daca Bruxelles-ul va demara etapa negocierilor pe tema viitoarelor relatii bilaterale.
Citeste si Brexit-ul, stabilit pe 29 martie 2019, la ora 23:00 GMT, dar si cum merg negocierile pentru Brexit.
Brexit: Londra si UE negociaza la sange factura divortului. Ce pasi inainte s-au facut la BruxellesNegocieri intense pentru Brexit. Iohannis: S-au facut progrese, dar nu suficiente. Ce spune TuskMay recunoaste in premiera un blocaj al negocierilor pe Brexit si cere liderilor UE sa o ajute ...citeste... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 17:16
Philip Hammond, ministrul britanic de Finante, a avertizat asupra posibilitatii ca toate zborurile dintre UE si Marea Britanie sa fie anulate in ziua declansarii Brexit.
Potrivit lui Hammond, in lipsa unui acord intre Marea Britanie si UE, ar exista "posibilitatea" ca avioanele sa nu mai poata sa zboare in si din Regatul Unit din cauza aranjamentelor de control al traficului aerian, scrie Business Insider.
Citeste si Theresa May evita sa spuna daca ar vota pentru Brexit la un nou referendum
Ministrul le-a spus deputatilor ca, in aceasta situatie, "este deja de imaginat un scenariu in care nu vor avea loc zboruri intre Marea Britanie si Uniunea Europeana pe 29 martie 2019."
Zborurile dintre Marea Britanie si UE sunt in prezent gestionate in baza Acordului privind "cerul deschis", care ar inceta sa se aplice daca Marea Britanie pleaca fara o intelegere cu UE.
In timp ce Hammond a avansat un astfel de scenariu, el a adaugat ca nu crede ca se va ajunge la asa ceva: "Nu cred ca cineva crede in mod serios ca aici este locul in care se va ajunge".
Citeste si:
Efectele Brexit: Firme mari isi accelereaza plecarea din Marea Britanie. Londra pierde 30.000 de slujbeBoris Johnson a venit la Bucuresti: Asigur ca relatiile vor fi si mai puternice dupa BrexitTensiuni in guvernul britanic: ministrul de Externe nu este de acord cu varianta post-Brexit propusa de MayRatingul Marii Britanii a fost retrogradat: Brexit este un pericol pe termen lung pentru economie ...citeste... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 19:28
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va slabi blocul comunitar din punct de vedere economic. Insa cat de mult depinde UE de UK?
Pentru ca efectele determinate de Brexit sa fie diminuate, e necesara incheierea unui tratat comercial care sa permita mentinerea unor relatii apropiate, arata un raport al firmei Mauldin Economics, ce realizeaza analize destinate investitorilor, preluat de Business Insider.
Exporturi
Marea Britanie este al patrulea cel mai mare importator din lume, astfel ca statele membre UE vad in aceasta tara o piata importanta de desfacere.
Exista cateva natiuni de pe Batranul Continent care depind intr-o proportie destul de mare de UK din acest punct de vedere.
De exemplu, aproape 14% din exporturile Irlandei au mers in 2015 catre vecinii sai. In cazul Olandei a fost vorba de 9%, iar pentru Germania - 7,4%.
Deci clientii britanici sunt valorosi pentru aceste tari.
Exporturile Romaniei catre UK au insumat anul trecut 2,38 miliarde de euro, ...citeste mai departe despre "Cat de mult depinde UE de Marea Britanie din punct de vedere economic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 07:53
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ii avertizeaza pe britanici sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune stampila pe buletinul de vot la referendumul din 23 iunie, consecintele putand fi dramatice pentru relatiile dintre Regatul Unit si blocul comunitar european.
Tusk sustine ca o relatie normala intre o Mare Britanie dezertoare din sanul UE si restul tarilor membre ar putea fi atinsa din nou abia dupa sapte ani, relateaza IB Times.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild, Tusk a estimat ca Brexit ar avea "consecinte nu doar economice pentru Marea Britanice, ci si geopolitice, reprezentand un pas inapoi".
Pentru o reluare a relatiilor in termeni normali intre cele doua parti ar fi necesara o perioada de negocieri de cel putin sapte ani, a apreciat Tusk. "Brexit ar putea sa fie nu doar sfarsitul UE, ci al intregii civilizatii politice a Occidentului", a mai spus presedintele Consiliului European.
Pentru vicepresedintele Parlamentului European, Alexander Lambsdorff, lucrurile nu par insa atat de intunecate.
"O Uniune Europeana fara Franta sau Germania ar fi de neimaginat, dar noi am avut Uniunea Europeana fara Marea Britanie inca de la inceput. Nu va fi sfarsitul proiectului european, dupa cum sa grabesc unii sa afirme", a precizat vicele PE.
Pe 23 iunie, britanicii sunt chemati sa decida daca vor sa ramana parte a Uniunii Europene in continuare sau isi cauta o cale in afara blocului continental, care insumeaza in acest moment 28... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:42
Iesirea din Uniunea Europeana ar avea un impact colosal asupra comertului exterior al Marii Britanii, conform unui studiu publicat la inceputul acestei saptamani de catre Centrul de Cercetare Economica si pentru Afaceri de la Londra.
Varianta Brexit ar pune in pericol afaceri in valoare de 466 miliarde de lire sterline (670 miliarde de euro) pe care Regatul Unit le intretine cu tarile din UE si de pe alte continente, dezvaluie studiul citat de Bloomberg.
Statutul de membru UE asigura Marii Britanii un acces facil la cele 27 de piete din interiorul Uniunii, dar ii da sansa de a intretine relatii comerciale si cu alte 68 de state cu care Uniunea are semnate acorduri in acest sens.
Raportul a fost realizat la cererea grupului "Marea Britanie, mai puternica in Europa", urmand sa fie folosit in cadrul campaniei care promoveaza ideea mentinerii statutului de membru UE al Regatului Unit.
Premierul David Cameron intentioneaza sa finalizeze joi, 18 februarie, negocierile cu partenerii europeni in vedere obtinerii unor conditii mai avantajoase pentru britanici in cadrul UE, iar un referendum prin care se va decide ramanerea sau iesirea din proiectul european va fi organizat in luna iunie a acestui an.
Campania politica privind pastrarea sau renuntarea statutului de membru UE de catre Marea Britanie este in toi, cele mai recente sondaje de opinie aratand ca scorul devine tot mai strans.
Un sondaj comandat de postul ITV arata 49% dintre supusii reginei opteaza pentru... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 14:00
Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
Marea Britanie ar putea "devia" spre o iesire din Uniunea Europeana daca Blocul comunitar nu va fi reformat, ar fi urmat sa declare la Amsterdam premierul David Cameron, care si-a amanat discursul din cauza crizei ostaticilor.
Conform Downing Street, David Cameron considera ca exista trei probleme majore in cadrul UE: in afara de criza din zona euro si de lipsa de competitivitate fata de statele emergente, "exista o prapastie intre institutiile UE si cetateni, prapastie care s-a accentuat in ultimii ani".
"Aceasta lipsa de legitimitate democratica si de adeziune este resimtita intens in Marea Britanie", adauga seful Guvernului britanic.
"Daca nu vom aborda aceste probleme, exista riscul ca Europa sa esueze si ca britanicii sa devieze spre o iesire" din Blocul comunitar, avertizeaza liderul conservator.
"Nu vreau ca acest lucru sa se intample. Vreau ca Uniunea Europeana sa fie un succes, vreau o relatie intre Marea Britanie si UE care sa ne mentina in cadrul Uniunii", a subliniat David Cameron. mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 09:02