Presedintele Donald Trump a informat ca SUA vor interzice Turciei sa mai achizitioneze avioane F-35, dupa ce Ankara a primit primele livrari ale sistemului rus de rachete S-400.
Trump nu a facut insa nicio referire la impunerea unor sanctiuni, ingrijorand astfel membri ai Congresului, atat republicani, cat si democrati, informeaza CNN.
"Pentru ca au un sistem de rachete produs in Rusia, le-am interzis sa cumpere peste 100 de avioane. As crede ca Lockheed (firma care produce avioanele F-35) nu este multumita. Este vorba de multe locuri de munca. Eu sincer am avut mereu o relatie foarte buna" cu Erdogan, a afirmat Trump.
"Ei sunt intr-o situatie foarte dificila si este o situatie grea si cea in care am fost pusi noi, Statele Unite. Lucram la aceasta problema, vom vedea ce se va intampla. Dar nu este corect. Pentru ca a cumparat o racheta rusa, nu avem voie sa ii vindem avioane care valoreaza miliarde de dolari. Nu este o situatie corecta", a adaugat Trump.
Congresul american a adoptat o serie de rezolutii prin care indeamna Executivul sa impuna sanctiuni Turciei, in cazul in care nu renunta la rachetele ruse.
Pentagonul i-a dat in mod oficial ultimatum - pana la 31 iulie - Ankarei, la inceputul lui iunie, sa renunte la rachetele ruse, amenintand ca altfel urmeaza sa fie exclusa din programul F-35, la care Turcia participa.
Trump nu vrea sa il sanctioneze pe Erdogan
Astfel, analistii si fosti oficiali sunt ingrijorati de lipsa unor sanctiuni.... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 11:42
Detensionarea relatiilor dintre Moscova si Ankara pare sa aduca beneficii pentru economia turca, nivelul exporturilor crescand neasteptat de rapid in prima luna a acestui an.
Alianta politica incheiata de Putin si Erdogan pe tema conflictului sirian a avut ca efect o crestere cu 57% a exporturilor turcesti in Rusia, dupa cum sustin reprezentantii unei asociatii comerciale de la Ankara, citati de IB Times.
In total, luna ianuarie a adus o crestere de 15 procente a exporturilor de marfuri din Turcia, in vreme ce relatia comerciala cu Rusia a dus la ridicarea cu 57% a nivelului de marfuri exportate pe aceasta piata, impulsul fiind considerat cel mai puternic din ultimii patru ani, sustine Asociatia Exportatorilor din Turcia intr-un comunicat de presa.
"Asteptam o crestere a preturilor la petrol si materii prime, ca si o reducere a pierderilor in relatia de export cu Rusia", afirma Mehmet Buyukeksi, presedintele asociatiei.
Dupa o perioada de inghet al relatiilor dintre cele doua tari, survenita in urma doborarii unui avion miltar rusesc la granita cu Siria, presedintii Vladimir Putin si Recep Erdogan par sa fi ajuns la un compromis in ceea ce priveste detensionarea legaturilor dintre Moscova si Ankara.
Insa, pentru profesorul de jurnalism Mohamad Bazzi, de la Universitatea din New York, noua legatura dintre Ankara si Moscova evolueaza dincolo de simplele efecte ale relatiilor comerciale dintre cele doua tari.
"Prin flirtul cu Rusia, guvernul Erdogan... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 13:34
1Chiar daca timp de 8 luni de zile relatiile dintre Ankara si Moscova au fost inghetate, manifestarile recente dintre presedintele Recep Erdogan si omologul sau rus, Vladimir Putin, par sa fie extrem de cordiale.
O lovitura de stat esuata si neintelegerile survenite in relatia cu Washingtonul pe tema minoritatii kurde au adus la aceeasi masa vechii rivali din regiunea Marii Negre: Turcia si Rusia.
In vreme ce Erdogan cauta sa braveze in fata americanilor cu noua lui relatie cu Putin, "tarul" de la Kremlin se multumeste sa zambeasca fin si sa culeaga roadele cochetariei manifestate de omologul sau turc, remarca Business Insider.
Prietenie cu beneficii unilaterale
"Erdogan flirteaza cu Rusia si afiseaza acest lucru ca pe un atu in fata Statelor Unite", sustine Aykan Erdemir, fost parlamentar turc si reprezentant al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.
Acesta noteaza ca liderul turc manifesta o neincredere tot mai mare fata de SUA, dupa ce americanii nu l-au sustinut pe Erdogan in ofensiva declansata impotriva minoritatii kurde, ba mai mult au decis sa ii sprijine pe kurzii care rezista in fata atacurilor Statului Islamic.
In plus, SUA este si tara care il adaposteste pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il acuza a fi stat in spatele loviturii de stat de la jumatatea lunii iulie.
Fata de Washington, Moscova a tinut sa isi manifeste foarte rapid sprijinul pentru Recep Erdogan in momentul loviturii de stat, in vreme ce liderii... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 02:52
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflat intr-o vizita oficiala in Romania, a vorbit despre relatiile Aliantei Nord-Atlantice cu Rusia si Turcia in contextul actual tensionat.
"Ceea ce nu putem aduce in discutie in momentul de fata este intoarcerea la cooperarea de rutina, procedurile obisnuite, pana cand cauzele rupturii din relatiile noastre nu sunt aduse in discutie, adica agresiunea rusa impotriva Ucrainei, cooperarea noastra practica va ramane suspendata si aici intra si activitatile care ar fi putut avea beneficii comune", a declarat Alexander Vershbow, intr-un interviu acordat Digi 24.
In ceea ce priveste comunicarea dintre Rusia si NATO, Vershbow a aratat ca "avem canalele obisnuite de comunicare, avem si ambasadorul rus la NATO, pe care il vad in mod regulat, secretarul general NATO a avut mai multe intalniri cu ministrul (rus - n.red.) de Externe Lavrov, de cand a preluat conducerea biroului acum doi ani, iar in acest an am reactivat Consiliul... citeste mai departe despre "Secretarul adjunct al NATO, dezvaluiri despre relatiile cu Rusia si Turcia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 10:44
Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel turc, Recep Tayyip Erdogan, s-au intalnit saptamana trecuta si desi inca nu este foarte clar de ce a avut loc intrevederea, miza este una uriasa.
"Rusia este slabita. Starea economiei este acum problema principala. Ucraina ramane in centrul preocuparilor sale strategice. Turcia este o putere emergenta. Isi gestioneaza crizele interne intr-un mod eficient, chiar brutal. Ambele state se confrunta cu o America puternica care nu stie ce sa faca cu aceasta putere a sa, iar acest lucru poate fi imprevizibil", noteaza Business Insider, care face o analiza despre cum ar putea fi interpretata aceasta prietenie, explicand si de ce nu va dura.
Analistii Business Insider considera ca atat pentru Rusia, cat si pentru Turcia actiunile viitoare pot avea consecinte esentiale si tocmai de aceea isi masoara optiunile cat mai precis. Pe termen scurt, ele au interese comune, noteaza jurnalistii.
Niciuna dintre tari nu isi doreste sa confrunte SUA si ...citeste mai departe despre "De ce prietenia dintre Putin si Erdogan nu va tine prea mult" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 August 2016, ora 13:46
Ministrul turc de externe avertizeaza Occidentul ca a facut greseli importante in relatia cu tara sa si risca sa piarda parteneriatul cu Turcia din propria vina, nu din cauza Rusiei sau a Chinei.
"Din nefericire, Europa a facut cateva greseli serioase. Noi am muncit din rasputeri in ultimii 15 ani pentru a indeplini conditiile de aderare. Nu ne-am plans de acestea, doar am muncit pentru a le indeplini.
Acum, doua treimi din populatia tarii sustine ca ar trebui sa renuntam la negocierile cu UE. Nu reluam legaturile cu Moscova pentru a transmite un mesaj in Vest.
Daca Occidentul va pierde vreodata Turcia ca partener, nu va fi din cauza relatiilor noastre cu Rusia, China sau cu lumea islamica, ci din cauza sa", avertizeaza avertizeaza ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.
Oficialii de la Ankara transmit astfel un semnal puternic liderilor politici din Uniunea Europeana, avertizandu-i ca pot pierde Turcia ca partener din cauza negocierile greoaie pentru aderarea tarii la blocul comunitar si a reactiilor avute dupa lovitura de stat esuata din luna iulie.
Dupa declansarea represaliilor impotriva pucistilor care au incercat sa rastoarne regimul Erdogan, Occidentul si-a exprimat nelinistea cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre actuala putere de la Ankara.
In acelasi timp, reluarea legaturilor apropiate dintre Ankara si Moscova este privita cu suspiciune de catre Washington si Bruxelles, detensionarea relatiilor dintre... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:26
Dupa o pauza de aproape 10 luni, cauzata de racirea relatiilor dintre Moscova si Ankara, cei doi lideri autoritari din Rusia si Turcia, Vladimir Putin si Recep Erdogan, sunt pe cale sa reia discutiile amicale printr-o intalnire fata in fata.
Nu este un secret ca presedintele turc s-a uitat mereu cu admiratie catre liderul de la Kremlin, dar vizita lui Erdogan in Rusia implica atat de multe lucruri incat liderii occidentail, in special cei din UE, simt fiori la gandul realizarii unei aliante neasteptate intre cei doi sefi de stat, relateaza Bloomberg.
Filiera siriana
Evolutia conflictului din Siria, in care Rusia s-a implicat direct in sustinerea trupelor regimului Assad, poate evolua in moduri cu totul si cu totul neasteptate, daca Erdogan va imbratisa fara prea multe ocolisuri viziunea politica a lui Putin pentru tara vecina cu Turcia.
Cum Ankara s-a confruntat luna trecuta cu o lovitura de stat esuata, in care oficialii turci suspecteaza si un amestec al CIA, o reconfigurare a parteneriatelor strategice gandite de Recep Erdogan nu este exclusa, Putin fiind un aliat de conjuctura care poate recladi imaginea liderului turc, explica analistii consultati de Bloomberg.
Putin spera si el sa obtina un acord din partea Ankarei privind reducerea considerabila a fluxului de arme si luptatori care se scurg spre taberele fortelor de opozitie din Siria, via Turcia.
Rami Abdurrahman, directorul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Siria (SOHR), sustine ca, din... mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 17:46
Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Koray Ertas, afirma ca in tara sa nu exista tortura sistematica, el respingand un recent raport al Amnesty International, care arata ca persoanele retinute dupa tentativa de lovitura de stat sunt batute, torturate sau violate in centrele de detentie.
"Am vazut raportul facut de Amnesty International si l-am respins in mod categoric. Ministrul de Justitie a facut imediat o declaratie si a spus ca este o acuzatie imorala, pentru ca nu discutam despre Turcia din 1980, cand din pacate tortura era sistematica in Turcia.
Dupa cum stiti, din 2000 am facut schimbari uriase si nu mai exista tortura sistematica in tara mea, lucru care a fost aprobat incontinuu de multe institutii internationale, inclusiv de Consiliul Europei. Deci respingem in mod categoric aceste acuzatii", a declarat ambasadorul intr-un interviu acordat Digi24, comentand acuzatiile facute de Amnesty International.
Organizatia a aratat intr-un raport publicat in urma cu cateva zile ca ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Turciei la Bucuresti, despre acuzatiile de tortura in inchisorile turce si relatia Erdogan-Putin" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:23
Pe masura ce tensiunile dintre Ankara si Moscova se accentueaza, tot mai multi turci au ajuns sa vada in Rusia cea mai mare amenintare la adresa tarii lor, arata un recent sondaj de opinie derulat in Turcia.
Voice of America anunta ca, in sondajul anual efectuat de Universitatea Kadir Has din Istanbul privind atitudinea cetatenilor turci, Rusia a reusit sa detroneze Israelul in topul amenintarilor la adresa securitatii.
Alimentati de propaganda
Pentru Soli Ozel, expert in Relatii Internationale la Universitatea Kadir Has, situatia este oarecum explicabila tinand cont de propaganda nationalista raspandita cu ajutorul mijloacelor de comunicare pro-guvernamentale.
Canalele media obediente Ankarei se intrec in lansarea de conspiratii in care puterea de la Moscova joaca un rol negativ, un bun exemplu in acest caz fiind expluzarea unui diplomat turc din Bulgaria, fapt pus tot in seama influentei rusesti in regiune.
"Vorbim de un public care isi obtine 85% din informatii de la televizor", remarca Ozel.
"Tinand cont de faptul ca majoritatea canalelor TV nu fac decat sa repete acuzatiile, prezumtiile si ideile guvernantilor, iar acestia fac din rusi un inamic de top, dupa ce au doborat un avion de-al lor, Rusia va obtine un loc fruntas in randul amenintarilor la adresa Turciei", crede expertul universitatii din Istanbul.
Conflictul inghetat dintre Rusia si Turcia a luat nastere in noiembrie 2015, ca urmare a doborarii de catre aviatia turca a unui bombardier... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:30