Rusia a decis sa reia activitatea militara in zona Insulelor Kurile, un teritoriu disputat cu Japonia, anuntand ca va redeschide o fosta baza aeriana abandonata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Aflata pe insula Matua, baza aeriana va asigura o prezenta permanenta in arhipelagul care starneste inca discutii aprinse intre Moscova si Tokyo, chiar si la 70 de ani dupa incheierea razboiului, informeaza agentia TASS.
Seful Districtului Militar de Est, Aleksandr Gordeyev, si presedintele Comisiei de Aparare din Duma de Stat, Vladimir Komoyedov, au declarat ca aeroportul militar de pe insula Matua va fi restaurat in curand, de aceasta sarcina ocupandu-se in prezent reprezentantii Ministerului Apararii de la Moscova, Flota Pacificului si Societatea Geografica din Rusia.
"Nu avem nicio amenintare noua in zona. Rusia vrea doar sa dea o utilitatea acestui petic de pamant. Vom avea o prezenta militara masiva in Matua", a anuntat amiralul Komoyedov, fost comandant al Flotei Marii Negre.
Conform rapoartelor oficiale, trimisii Moscovei au evaluat starea in care se afla pistele aerodromului din Matua si au inceput sa instaleze echipamentele necesare reluarii zborurilor de pe insula.
Pistele lungi de 1.200 de metri si late de 80 de metri vor permite Moscovei sa trimita in zona si o escadrila de avioane de vanatoare.
Pentru moment, rusii lucreaza la fortificatiile din golful Dvonaya, aflat in apropierea bazei aeriene, pentru a permite navelor amfibii sa descarce mai... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 13:31
In contextul tensiunilor dintre Occident si anumite state din Orientul Mijlociu sau Rusia, Beijingul profita din plin de avantajele neutralitatii diplomatice in aceste conflicte, alimentandu-se hulpav cu combstibil ieftin de la opozantii ferventi ai puterilor occidentale.
In multe cazuri, embargourile comerciale impuse unor state de Uniunea Europeana sau Statele Unite isi dilueaza rapid efectul in urma infuziei de capital chinezesc, arata o analiza publicata de revista Foreign Policy.
In plus, efectul politicii de asigurare a securitatii energetice dusa de China in ultimul an ar trebui sa starneasca ingrijorarea Washingtonului, mai cred specialistii.
Negocieri rezolvate la foc rapid
Vreme de un deceniu, China a negociat fara succes cresterea importurilor de gaze naturale din Rusia la un pret mult mai avantajos. Problema a fost transata insa cu multa rapiditate dupa declansarea crizei ucrainiene, in care Moscova s-a trezit izolata de blocada economica impusa de UE si SUA.
In doar cateva runde de intalniri, un Putin cu cutitul la os si un Li Keqiang cu banii la indemana au semnat rapid, in luna mai, contractul de 400 miliarde de dolari pentru livrarea combustibilului.
Avantajul a fost fara indoiala resimtit din plin de partea chineza, care a stiut sa isi fructifice pozitia neutra mentinuta pe intreaga durata a crizei din Ucraina si a scandalului international legat de adapostirea dictatorului sirian Bashar al-Assad de catre Moscova, o situatie care nu... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 15:08